Afganistan

En ole oikein tarkkoja kuvia nähnyt, mutta onko se kuitenkin rk, eikä FN Scar, kuten aiemmin luulojani jorisin.
 
Varustus nyt on mitä niillä on, mutta YlPalvO pitäs olla voimassa myös Kabulissa.
Parta ajamatta...
Ei välttämättä tarvii totella ylpalvoa. Taitaa J-os komentajan päätöksellä saada joissain tehtävissä olla parta ja viikset. Tietysti myös lääkärin luvalla.
 
Viimeksi muokattu:
Varustus nyt on mitä niillä on, mutta YlPalvO pitäs olla voimassa myös Kabulissa.
Parta ajamatta...
Joo, Crye Precisionit pitäisi vaihtaa M05 paraatipukuun, parta pitäisi ajaa ja vanhat rynkyt suoralla perällä käyttöön :)

Ylpalvo ei sitäpaitsi määrää pukeutumisesta, vaan "Puolustusvoimien sotilaspukujen käyttömääräykset". Tämä kyseinen pukeutuminen menee todennäköisesti kohdan 2.2 määritelmän mukaiseen JOINT-pukeutumiseen. Parranajosta voidaan luopua J-OS komentajan/ kansallisen vanhimman päätöksellä, esim. Tunnistamisen vaikeuttamiseen perustuen.

E: et ilmeisesti tarkoittanutkaan ylpalvoa ohjaavana ohjeena pukeutumisen suhteen, huono luetun ymmärtäminen täältä suunnasta.
 
Viimeksi muokattu:
Afganistanilaiset ovat jättäneet elokuussa 69 turvapaikkahakemusta. Näistä noin 50 on hakemuksia, jotka Afganistanista evakuointilennoilla saapuneet ovat jättäneet Suomeen saapuessaan. Nämä ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.
Eli konsulikyydillä tullut siis muitakin kuin oleskeluluvan omaavia tai suoraan 4 vuoden olen saavia.

 
Viimeksi muokattu:
Ok, ollaan varmaan katsottu eri kuvia ja oltu eri operaatioissa.

Mutta; oikeampi paikka näille jorinoille lienee jossain muualla kuin tässä ketjussa.
No voihan sulla olla tarkempaa tietoa (kerro). Tuo oli vain noin päällisin puolin huomio. Enhän minä toki itse ole ollut kriisinhallinta-varusteissa.
 
Iltalehdessä mies nimeltään Romal, nimi ehkä muutettu, kertoo oman tarinansa. Kaiken muun lisäksi talibanit siis haisevat hirveältä. No, se osa on helppo uskoa, loput sitten jäävätkin kuulijan vastuulle, kuin savolaisten kertomuksissa.
 
Eikös sikäläiseen kulttuuriin kuulu, että kerrotaan kuulijalle sitä mitä odotetaan hänen haluavan kuulla.
No onko hän vilpitön vai oletko sinä.

Suomeen evakuoidun Romalin hurja tarina - pelastuskoneesta suoraan taksin rattiin: Näin mies kertoo "järkyttävältä haisevista" Taliban-taistelijoista​

Mies kertoo olevansa valmis tekemään mitä vain, jotta hänen perheensä saataisiin turvaan.​


Ulkona sataa kaatamalla, kun Afganistanista Suomeen äskettäin evakuoitu Romal rientää avaamaan asuinrakennuksensa ovea. Taksikuskina työskentelevää Romalia sade ei haittaa, sillä mielen päällä on suurempiakin huolenaiheita.

Romal on yksi niistä henkilöistä, joita Suomi on lähipäivien aikana evakuoinut Afganistanista. Hän puhuu sujuvaa suomea, sillä on asunut maassa lähes 11 vuotta. Vierailu afganistanilaisessa sairaalassa makaavan äidin luo sai äkillisen käänteen, kun Taliban otti maan haltuun ennätystahdilla.

Romal näytti Iltalehdelle todisteet lentolipuistaan sekä ulkoministeriön kanssa käymästään kirjeenvaihdosta. Nyt hän haluaa kertoa – omalla nimellään ja omilla kasvoillaan – kaikesta siitä, joka 38 miljoonan afgaanin tavoin uhkaa myös hänen perhettään.

Ei lakia, ei poliisia​

Romal on asunut Suomessa vuoden 2010 heinäkuusta saakka. Hän oli ensimmäistä kertaa Suomesta oleskeluluvan saatuaan matkustanut vanhaan kotimaahansa, sillä äidin terveydentila oli äkillisesti heikentynyt.

Matkan piti alun perin kestää kahdeksan päivää, mutta jopa länsiliittouman nopeudellaan yllättänyt Taliban sekoitti suunnitelmat. Lopulta matka piteni kahdella viikolla.

Romalin ydinperheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kolme sisarusta: yksi pikkusisko ja kaksi pikkuveljeä. Perheen kohtalo on hänellä päällimmäisenä mielessä.

– Vaikka nyt olenkin Suomessa, mieleni on jatkuvasti heissä, mies huokaa.

Daria, suomea ja englantia puhuva Romal kertoo olevansa valmis tekemään ulkoministeriölle ”vaikka 18-tuntisia vuoroja” sujuvoittaakseen evakuointeja.

Daria, suomea ja englantia puhuva Romal kertoo olevansa valmis tekemään ulkoministeriölle ”vaikka 18-tuntisia vuoroja” sujuvoittaakseen evakuointeja. INKA SOVERI

Erityisesti Romalia huolettaa tyttöjen kohtalo. Hänen mukaansa nuoria, alaikäisiä tyttöjä ollaan jo alettu naittaa vanhemmille talibantaistelijoille.

– He eivät tunnista alaikäisyyden käsitettä. 14–15-vuotiaat nähdään aikuisina. He menevät ihmisten koteihin ja vievät nuoria tyttöjä, mies kuvailee.

Romal ei ole eläissään nähnyt mitään Talibania vastaavaa. Alun perin Suomeen tullessaan hän oli 17-vuotias, eikä ollut ikinä joutunut kohtaamaan ääri-islamistista liikettä. Nyt, liikkeen mielivaltaisella johdolla, maa on luisunut kaaokseen.

– Ei ole lakia, ei ole poliisia. He keksivät lait ja he teeskentelevät poliisia. Kukaan ei voi pysäyttää heitä, Romal toteaa.

Tappaminen ”kuin veden juomista”​

Taliban on lukuisaan otteeseen vakuutellut kansainvälisille toimijoille, ettei se kohdistaisi 90-luvulta tuttua silmitöntä väkivaltaa maan kansalaisiin. Liike aikoo nyt omien sanojensa mukaan johtaa maata soveliaammin. Naiset voivat käydä töissä, tytöt koulussa.

Onko väitteillä perää? Mikäli Romalilta ja tämän Afganistanissa asuvilta sukulaisilta kysyy, vastaus on selvä: ei ole. Romal käyttää tilanteesta vertauskuvaa.

– Lasi on lasi huolimatta siitä, että joku väittäisi sitä ruukuksi. Se tulee aina olemaan lasia, Romal kuvailee.

Ero katukuvassa ennen ja jälkeen Talibanin vallankaappauksen on miehen mukaan kuin yö ja päivä.

Romal pakeni Afganistanin pohjoisosassa sijaitsevasta Mazar-e-Šarifista pääkaupunki Kabuliin päivää ennen Talibanin valtausta. Hän kuvailee entistä Kabulia haikaillen.

– Näin omin silmin, miten nämä eläimelliset ihmiset muuttivat pääkaupungin yhdessä yössä. Saavuttuani Kabuliin näin, miten kaunis se oli: Iloisia perheitä, tyttöjä ja naisia. 16.8 astuttuani hotellistani ulos, kaikki naiset olivat kadonneet katukuvasta, Romal muistelee.

Suomessa Romal sanoo saavansa monenkirjavia reaktioita kertoessaan olevansa Afganistanista. Itse hän pitää Suomea kotinaan: ”Kun kävin Afganistanissa ja näin, miten Taliban eteni, tajusin, etten kuulu tänne.”

Suomessa Romal sanoo saavansa monenkirjavia reaktioita kertoessaan olevansa Afganistanista. Itse hän pitää Suomea kotinaan: ”Kun kävin Afganistanissa ja näin, miten Taliban eteni, tajusin, etten kuulu tänne.” INKA SOVERI

Talibanilla on edessään melkoinen koitos. Afganistanissa asuu 38 miljoonaa ihmistä, joita islamistisen ääriliikkeen pitäisi jollain tapaa hallita.

Romal suhtautuu skeptisesti ääriliikkeen kykyyn organisoida valtiotason toimintaa.

– Joukko talibansotilaita ohitti minut Kabulin kadulla. He haisivat järkyttävältä, ihan kuin he eivät olisi käyneet suihkussa viikkoihin tai kuukausiin. Nämä ihmiset eivät ole normaaleja, he ovat täysin tietämättömiä. Kuinka he voivat hallita 38 miljoonan ihmisen maata? He eivät kerta kaikkiaan kykene siihen.

Yritys on kaikesta huolimatta kova. Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahidilmoitti viime viikolla Twitterissä, että ääriliike oli perustanut Afganistanin islamilaisen emiraatin.

Taliban on asettanut evakuointien aikarajaksi elokuun lopun. Mikäli joukot eivät poistu määräaikaan mennessä, tulevat seuraamukset olemaan liikkeen sanoin ”määrittämättömiä”.

Entä ne afgaanit, jotka ovat työskennelleet joukkojaan vetäville länsimaille? Romal ei ole vakuuttunut heidän turvallisuudestaan Talibanin sovinnallisista ulostuloista huolimatta, päin vastoin.

– Kuulin hiljattain, että tällä hetkellä he etsivät niitä, jotka ovat työskennelleet Yhdysvalloille sekä Eurooppalaisille valtioille. Kun he löytävät nämä ihmiset, he tappavat heidät. Mikään ei ole muuttunut, hän sanoo.

Romal kertoo hänen isänsä työskennelleen eräälle länsimaiselle organisaatiolle ennen Talibanin ensimmäistä vallankaappausta vuonna 1991. Asia kävi ilmi myös talibantaistelijoille, jotka ampuivat isää jalkaan ja käteen: ”He yrittivät tappaa hänet, mutta hän selviytyi. Hän oli koomassa sairaalassa kaksi kuukautta.”
Romal kertoo hänen isänsä työskennelleen eräälle länsimaiselle organisaatiolle ennen Talibanin ensimmäistä vallankaappausta vuonna 1991. Asia kävi ilmi myös talibantaistelijoille, jotka ampuivat isää jalkaan ja käteen: ”He yrittivät tappaa hänet, mutta hän selviytyi. Hän oli koomassa sairaalassa kaksi kuukautta.”

Romal kertoo hänen isänsä työskennelleen eräälle länsimaiselle organisaatiolle ennen Talibanin ensimmäistä vallankaappausta vuonna 1991. Asia kävi ilmi myös talibantaistelijoille, jotka ampuivat isää jalkaan ja käteen: ”He yrittivät tappaa hänet, mutta hän selviytyi. Hän oli koomassa sairaalassa kaksi kuukautta.” INKA SOVERI

Haastattelu tehdään tiukalla aikataululla, sillä Romalilla on lääkäriaika. Myös hän kertoo saaneen osansa Talibanin väkivallasta.

Romalin mukaan talibantaistelija oli iskenyt häntä aseella useaan otteeseen. Iskut olivat osuneet Romalin takaraivoon ja keuhkojen alueelle, josta lähtien hänellä on ollut hengitysongelmia.

Vastaavanlainen satunnainen ja äärimmäinen väkivalta puhuu Romalin mukaan puolestaan.

– Heille tappaminen on kuin veden juomista. Mikään ei ole muuttunut, hän toteaa.


Tyhjä lentokone järkytti​

Mazar-e Šarifista Kabuliin matkustanut Romal oli viettänyt lentokentän läheisyydessä viisi päivää.

Romal kertoo tunnelman lentokentällä olleen olleen kaoottinen. Suomen ulkoministeriö oli jatkuvasti pyrkinyt opastamaan Romalia, jotta tämä pääsisi evakuointikoneeseen.

Pääsy lentokentälle oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

– Sain sähköpostin ulkoministeriöltä, jossa minua kehotettiin saapumaan lentokentälle mahdollisimman nopeasti. Lähetin heille kuitenkin kuvia ja videoita, jotka havainnollistivat, että reitti oli täysin mahdoton, Romal toteaa.

Evakuointikoneen tyhjyys tuli Romalille järkytyksenä.

Evakuointikoneen tyhjyys tuli Romalille järkytyksenä. INKA SOVERI

Lentokentällä ollessaan Romal kertoo Talibanin tehneen kaikkensa, etteivät ihmiset saisi liikkeen toiminnasta videokuvaa. Eräs tapahtumia kuvannut mies on tästä esimerkki.

– Talibanit ottivat hänen puhelimensa, rikkoivat sen sekä pahoinpitelivät tämän äärimmäistä väkivaltaa käyttäen. He eivät halua todisteita omasta käytöksestään, hän kertoo.

Täysin sattumalta Romal oli huomannut kaksi miestä. Huomion kiinnitti miesten rinnassa komeileva Suomen lippu. Romal ei ehtinyt ajatella, vaan toimi vaistonvaraisesti.

– Huusin heille suomeksi, että olen täällä. He kuulivat ja tulivat välittömästi luokseni tarkistamaan oleskelulupani. Miehet olivat äärimmäisen ystävällisiä ja toinen heistä vei minut lentokentän sisätiloihin, Romal kertoo.

Miehen silmät kostuvat.

– Surullisinta minulle oli paluulento Suomeen. Lentokoneessa oli yhdeksän ihmistä. Seitsemän aikuista ja kaksi lasta, Romal toteaa.

– Entä jos yksi tai kaksi lukuisista vapaana olevista paikoista olisi ollut perheelleni? Kone Georgiasta kotiin oli täysin tyhjä, hän jatkaa.

Äärimmäinen päätös​

Konfliktissa on Romalin mukaan loppujen lopuksi kyse uskonnosta.

– Talibanin mukaan Afganistanin joukot eivät ole muslimeja ja Afganistanin joukkojen mukaan talibanit eivät ole muslimeja, Romal tiivistää.

Molemmat joukot harjoittavat hänen mukaansa islamia, mutta ryhmittymien välillä on yksi iso ero.

– Talibanit ovat terroristeja. Terroristeilla ei ole valtiota, heillä ei ole uskontoa, he eivät ole ihmisiä. Riippumatta heidän kansalaisuudestaan, he ovat lapsia ja naisia lahtaavia eläimiä, Romal toteaa tuohtuneena.

Nähtäväksi jää, mitä 31. elokuuta jälkeen tapahtuu. Romalin mukaan varmaa on se, että naiset ja tytöt tulevat kärsimään ensimmäisten joukossa.

– He eivät voi enää kävellä kaduilla itsekseen, he eivät voi asioida pankissa eivätkä työskennellä. He eivät voi meikata tai pukeutua haluamallaan tavalla. He eivät voi valita, kenen kanssa menevät naimisiin. Kaikki heidän oikeutensa viedään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiistaina Suomen nostattaneen evakuoitavien määrää 300 henkilöön. Romal toivoisi perheensä mahtuvan listalle mukaan. Kuvassa suomalaissotilas kantaa tuntematonta lasta turvaan Kabulissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiistaina Suomen nostattaneen evakuoitavien määrää 300 henkilöön. Romal toivoisi perheensä mahtuvan listalle mukaan. Kuvassa suomalaissotilas kantaa tuntematonta lasta turvaan Kabulissa. Puolustusvoimat

Kuten monen muun afgaanin, myös Romalin perheen kohtalo on täysin auki. Romal kertoo suomalaisviranomaisten sanoneen hänelle, että hän voi saada kansalaisuuden 10 vuoden jälkeen oleskeluluvan saannista.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä, kun Romalille myönnettiin suomalainen oleskelulupa. Jos Taliban olisi kaapannut vallan vuotta myöhemmin, voisi Romalin perheen tilanne olla nyt täysin erilainen.

Silloin hän olisi Suomen kansalainen ja hänen perhe saatettaisiin evakuoida.

Romal hiljentyy hetkeksi.

– Minä rakensin pienen ja iloisen elämän itselleni Suomeen. Käyn töissä ja minulla on kaikkea, mitä tarvitsen. Jos Suomi ilmoittaa, ettei perhettäni – vanhempiani ja sisaruksiani – yritetä evakuoida, olen valmis jättämään kaiken taakseni, hän toteaa painokkaasti.

Romal myöntää, että kyseessä on äärimmäinen päätös. Samalla hän kuitenkin korostaa perheen olevan hänelle kaikki kaikessa.

– Perhe tulee aina ensin, kaikki muu on toissijaista. En voi olla iloinen tietäessäni, että he ovat hengenvaarassa. Olen valmis jättämään kaiken. Yritykseni, turvallisen elämäni, kaiken, jotta he pääsisivät turvaan. Haluan vain auttaa, Romal huokaa.

"Perhe on kaikki”​

Romal haluaa vedota erityisesti suomalaisiin päättäjiin. Hän käyttää itseään esimerkkinä.

– Olen asunut Suomessa melkein 11 vuotta ja olen käynyt täällä lukiota sekä ammattikoulua. Nyt olen työssäkäyvä aikuinen. Maksan veroni enkä ole ikinä joutunut ongelmiin. Kasvoin Suomessa. Koin ja hyväksyin maan kulttuurin, hän kertoo.

Jotkut ovat julkisuudessa ihmetelleet, miksi suomalaisen oleskeluluvan saaneet afgaanit ovat sittemmin palanneet kotimaahansa vierailulle.

Yksi heistä on perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Suomeen tuodaan sotilaiden turvaamana myös ihmisiä, jotka ovat saaneet turvapaikan Suomesta ja lähteneet kuitenkin Afganistaniin lomailemaan tai mitä ikinä, Purra totesi äskettäin.

Romal on yksi näistä ihmisistä.

– Ystäväni, isää ja äitiä ei voi ostaa. Jos heille tapahtuu jotain, et saa heitä ikinä takaisin. Ihmisillä on niin paljon toiveita ja unelmia. Minulla on vain yksi. Se, että perheeni olisi vierelläni. Perhe on kaikki, Romal toteaa.
 
Ilmasto lämpenee tuolla itänaapurissa siihen malliin että Siperiassa on tilaa uusille ja vanhoille riksakuskeille.
Yksilöt kärsii ja joku tienaa helikopterillisen käteistä.
 
Viimeksi muokattu:
No voihan sulla olla tarkempaa tietoa (kerro). Tuo oli vain noin päällisin puolin huomio. Enhän minä toki itse ole ollut kriisinhallinta-varusteissa.

Esimerkkinä:
-Maastopuku on crye precision/ vast, eikä perus M05 helle/M04 hiekka-asu.
-kypäränä ops-core/uarpa tor-d/ vast eikä perus komposiittipotta.
-Kengät kuten kaikilla; vain lukumäärän ja värin (pääsääntöisesti) täsmättävä.
-liivistä ei oikein saa selvää, voi olla M14 plate carrier/vast.
-aseena SCAR, pistooli voi olla glock, sig, walther..... Kotelosta päätellen voipi olla perus glock.
-battle belt
-viestilaitteita jos näkyy, niin niitä voi kukin arvuutella OSINT hengessä. Perus LV141:siä tuskin näkyy.
-osaa edellämainitusta roinasta voidaan jakaa KRIHA operaatioissa tietyille joukolle. Mutta kaukana tuo on perus KRIHA varustuksesta

Ja tuossa siis nopeat havainnot. Heillä tuo varustus voi vaihdella täysin tehtävän mukaan, eikä reppuun pakata aina sotilaan käsikirjan mukaista kenttävarustusta. Lisäksi jos he oikeasti tarvitsevat jotain varustetta mitä varastolta ei saa, niin se heille hankitaan muuta reittiä.

Mutta; jatketaan itse aiheesta
 
Esimerkkinä:
-Maastopuku on crye precision/ vast, eikä perus M05 helle/M04 hiekka-asu.
-kypäränä ops-core/uarpa tor-d/ vast eikä perus komposiittipotta.
-Kengät kuten kaikilla; vain lukumäärän ja värin (pääsääntöisesti) täsmättävä.
-liivistä ei oikein saa selvää, voi olla M14 plate carrier/vast.
-aseena SCAR, pistooli voi olla glock, sig, walther..... Kotelosta päätellen voipi olla perus glock.
-battle belt
-viestilaitteita jos näkyy, niin niitä voi kukin arvuutella OSINT hengessä. Perus LV141:siä tuskin näkyy.
-osaa edellämainitusta roinasta voidaan jakaa KRIHA operaatioissa tietyille joukolle. Mutta kaukana tuo on perus KRIHA varustuksesta

Ja tuossa siis nopeat havainnot. Heillä tuo varustus voi vaihdella täysin tehtävän mukaan, eikä reppuun pakata aina sotilaan käsikirjan mukaista kenttävarustusta. Lisäksi jos he oikeasti tarvitsevat jotain varustetta mitä varastolta ei saa, niin se heille hankitaan muuta reittiä.

Mutta; jatketaan itse aiheesta
Saisikohan tosimies kantaa lonkalla Manurhinia... :cool:
 
Back
Top