Afganistan

Todennäköisesti tämän kansallisaatteen mukaisen jaon tekemisen esteenä ovat ne voimat, jotka itse sodan taustallakin olivat, vaikka varmasti naapurimaille jako olisikin hyvin sopinut.

Oliskohan kukaan ottanut ristikseen tuollaista lahjamaata? En minä ainakaan, vaikka olisi maaperässä kultaa, myrhaa ja suitsuttimia. Ulkoapäin toteutetut valtion hajoittamiset ovat kyllä itsestään perhanasta.

Sotilaallisin keinoin ei tämä souvvi ratkennut mihinkään suuntaan. Valtaan nousee ehdoitta se, joka piti kukistaa. Taleban voi osoittautua myös Kiinan takuumieheksi valtiossa: Kiina maksaa lunnaat talispäälliköille, joiden virkana on pitää kansalaiset kurissa ja ahtaa heitä vaikkapa pienipalkkaisiin kaivostöihin......Kiina ei puutu tiukkaan muslimikomentoon, eikä muutenkaan ole niin nuuka, jos jossain pitää vähän -kurinpalautusta- järkkäillä.

Hassua, Britannia ainakin on ilmoittanut, että se haluaa neuvotella Talebanin kanssa. Miksiköhän? Näiden kanssako ne kaivosoikeudet jaetaan vai haluaako Britannia korostaa ihmisoikeuksien toteutumista maassa? :)

Jos Talis ei neuvottele, niin sitten tuetaan taliksen vastaisia voimia....joita syntynee niitäkin. Kun synnytetään. Sama hevonkakanruletti alkaa uudestaan.
 
Britannian puolustusministeri sanoo että he ovat valmiina puhumaan talebaanien kanssa mikäli nämä saavat vallan Afghanistanissa.

Niin, tämäkin on kyllä aikamoista tuolla palvelleiden ja etenkin kaatuneiden Brittisotilaiden halveeraamista. Toisaalta eiväthän sotilaat ja armeijat koskaan ole olleet mitään muuta kuin aina kulloisenkin (ulko)poliittisen tahdon toteuttajia, mutta luulisi että monikin tuolla palvellut voi tykätä kyttyrää siitä miten nopeasti ruvetaan veljeilemään tuollaisen vihollisen kanssa.

Ihmettelen myös tuota Brittien hallinnon halukkuutta ylipäätään ryhtyä tuollaisen vanhoillisen Islamin yms. Wahhabistisen liikkeen kanssa minkäänlaisiin tekemisiin. Toisaalta onhan poliittinen valta vaihtunut monesti konfliktin aikana Briteissäkin, mutta en voi olla ajattelematta että minkälaistahan painostusta ja mahdollisia levottomuuksia Briteissä voisi tapahtua jos poliittisia suhteita Talebaniin ei solmittaisikaan kun kotimaankin väestössä on paljon Islaminuskoisia erinäisissä asemissa.

Näyttää myös siltä että Jenkkilä on jälleen Vietnamin aaveen paluun halvaannuttamana ollut ilmeisesti täysin passiivinen alun lupausten jälkeen tuesta Kabulin hallinnolle. Oikeastaan vähän hämmästyttävääkin sinänsä kuinka nyt pingotaan pakoon niin nopeasti kuin mahdollista ja samalla joissain lausunnoissa luvataan "tukea" hallinnolle siellä.
 
Oikeastaan vähän hämmästyttävääkin sinänsä kuinka nyt pingotaan pakoon niin nopeasti kuin mahdollista ja samalla joissain lausunnoissa luvataan "tukea" hallinnolle siellä.
Ihan normitoimintaa USA:lta. Herpertti Bush yllytti Irakin Shiat ja Kurdit kapinaan Saddamia vastaan ja katsoi sitten hiljaa vierestä kun kapinoitsijat kaasutettiin. Laosin Hmong heimo värvättiin tykinruuaksi ja jätettiin sitten oman onnensa nojaan. Liittolaisuus ei jenkeille paljoa paina kun kotimaassa alkaa gallupit painua.
 
Tuo ANA on ollut aina niin kovin epäluotettava organisaatio että ei paremmasta väliä. Sielläkin kun niitä lojaliteetteja on niin monenlaisia ja moneen junaan..

”Voit vuokrata afgaanin, mutta et voi ostaa häntä."
Muistelisin että tuo olisi Marton Taigan kommentti aika pitkän ajan takaa. Oletan hänen lainanneen jotakuta muuta.
 
Afghan interpreters and their families who have been cleared to come to the United States will be initially housed at Fort Lee, Va., the White House announced Monday.

The Army base—and potentially other military installations in the U.S.—will serve as a short-term home for arriving Afghans whose work for the United States during military operations in Afghanistan has imperiled them and their families.

“These are brave Afghans and their families whose service to the United States has been certified by the embassy in Kabul and have completed thorough SIV security vetting processes,” said State Department spokesman Ned Price.

The first chartered flights of evacuating Afghans are expected to arrive before the end of the month, Price said.

So far, about 700 interpreters and 1,800 of their dependents have been cleared for evacuation to the United States, Pentagon press secretary John Kirby said.

Fort Lee is located about 130 miles south of the Pentagon, close to Richmond.

“We’re going to give these people a safe place to stay for a few days while they finish the processing that they have to finish before they can then be resettled elsewhere in the United States,” Kirby said.

The new arrivals will be housed in a mix of single dorm rooms and family housing units at Fort Lee, and perhaps at other military installations if more space is needed. But the Afghans are not expected to stay long-term, and are not expected to arrive all at once, Kirby said. During their stay, they will receive additional medical screening as the final step in completing the SIV process, Kirby said. Their stay, medical care and food and housing costs will be covered by the State Department, Kirby said.
The State Department has said that about 18,000 interpreters are seeking a special immigrant visa for themselves and their family members. As of June, most of those applicants were only in the early stages of their paperwork and security vetting.

Jos ne on palvellut, niin miksi niiden pitää mennä turvatarkastuksen kautta? Mitä jenkit odottaa saavansa A-maasta mitä he eivät jo tiedä?
 
Ihmettelen myös tuota Brittien hallinnon halukkuutta ylipäätään ryhtyä tuollaisen vanhoillisen Islamin yms. Wahhabistisen liikkeen kanssa minkäänlaisiin tekemisiin. Toisaalta onhan poliittinen valta vaihtunut monesti konfliktin aikana Briteissäkin, mutta en voi olla ajattelematta että minkälaistahan painostusta ja mahdollisia levottomuuksia Briteissä voisi tapahtua jos poliittisia suhteita Talebaniin ei solmittaisikaan kun kotimaankin väestössä on paljon Islaminuskoisia.

Tämä. Briteissä on sama ongelma kuin useimmissa länsimaissa. Muslimivähemmistö on jo niin suuri, että heidän vaikutuksensa näkyy yhteiskuntaa johtavien päätöksissä, vaikka muslimien virallinen poliittinen valta onkin pientä.

Perseily ja sen uhka on vallankäyttöä.
 
Ei pidä unohtaa Bush Jr:n hönkäisyä: olet joko meidän puolellamme tai meitä vastaan. Hönkäisyn aikoina ei sen enempää Rus kuin Irankaan uskaltanut paljon volahdella....kyllä operaatioon mukaan lähteminen oli varmasti Suomen ulkopolitiikan mukaista toimintaa ja jos operaatiossa saatiin myös sot. kokemusta ja se voitiin siirtää asevelvollisten kouluttamiseen jne. niin okei. Suomen ulkopolitiikkaan on selkeästi kuulunut -mukana oleminen- lännen sotilaallisissa kuvioissa, enkä kyllä hevin haluaisi siitä jäätävän poiskaan. Ainakin perustelut sille peliliikkeelle olisi oltava todella jäätävät.

Tälläkin palstalla voitaisiin tosin jo ymmärtää, että politiikka ja suurvaltapolitiikka on paljon isompi juttu kuin kuusitoista panssarivaunua tai Himarsin sijainti Baltiassa. Sotilaat ja aseet ovat pelinappuloita isoissa peleissä, niin pitää ollakin. Suurvaltapolitiikka ei takuulla oikeasti jaksa kiinnostua afgaanityttöjen peruskoulumahdollisuuksista. Oikeasti. Kyllä ne syyt toimintoihin ovat muut ja paljon järeämmät.

Muistanet varmaan myös sen innon millä juuri NATO:n jäseneksi otettu Viro osallistui A-maan ja Irakin sotiin ? Heille oli todella tärkeätä alleviivata olevansa USA:n luotettava ja hyödyllinen liittolainen. Samoilla perusteillahan myös mm. Puola otti osaa Irakin sotaretkeen.
 

Tässä on Vietnamin tuntua.

Yhtäläisyyksiä Etelä-Vietnamin korttitalon luhistumiseen kyllä on. Ja fakta historiasta, yksikään vieras armeija (Aleksanteri Suuri, britti-imperiumi, Neuvostoliitto, Yhdysvallat & NATO) ei ole kyennyt ottamaan Afganistania sotilaallisesti haltuun.
 
  • Tykkää
Reactions: zlm
Vietnamin aikoihinhan Jenkkilässä oli vielä käytössä se jonkinlainen arvonnan tyyppinen asevelvollisuuskin jonka kautta porukkaa joutui palvelemaan ja kuolemaan Vietnamissa. Varsin usein siis Vietnamiin joutui tässä järjestelmässä köyhempien kansanosien porukkaa ts. työläistaustaisia vaikka vapaaehtoisiakin taisi olla paljon.

Nykyäänhän tuo asevoimiin liittyminen on vapaaehtoista, mutta toki moni köyhä nuori valitsee enemmän tai vähemmän lyhyen uran armeijassa esim. saadakseen rahaa opiskeluun korkeakouluissa. Eli kyllähän tuo on edelleen sellainen väylä että monelle vähävaraiselle Jenkkilän asevoimien eri haaroihin päätyminen on helpompaa kuin monen matalapalkkaisen duunin tekeminen yhden rahasumman aikaansaamiseksi tilille.

Tämä haastateltu kaveri vaikutti lyhyen pätkän perusteella patriootilta joka pettyi siihen tosiasiaan että sotilas on aina melkein armeijassa kuin armeijassa jonkinlainen isompien voimien pelinappula ja työväline jolla on aikansa näyttämöllä. Varmasti tuollaisen paikallaan junnaavan sodan keskellä taisteleminen on ollut turhauttavaa, mutta minkäs teet kun onnistumisen edellytyksiä ei siellä selkeästikään ole.

Länsimailla loppui kärsivällisyys tuolla kahdenkymmenen vuoden aikalailla tuloksettoman konfliktin jäljiltä ihan ymmärrettävästi. Noloa tuo on eniten ehkä Jenkeille koska kyllä tämä kumminkin sellainen pienemmän kokoluokan Vietnamin tulee varmasti koko kansakunnalle olemaan tulevaisuudessa. Ei sille oikein mitään voi.
 
En tiedä mitä itse ajatella jos olisin veteraani joka värväytynyt 2001 jälkeen, 16 rotaatiota afghoissa/irakissa, pari avioliittoa, lapsia näkee harvoin ja terveyskin saattaa reissujen takia reistailla. Ja nyt lukee uutisissa että kaikki turhan takia, myös ne monttuun lasketut toverit. Kiukuttaisi.
 
Yhtäläisyyksiä Etelä-Vietnamin korttitalon luhistumiseen kyllä on. Ja fakta historiasta, yksikään vieras armeija (Aleksanteri Suuri, britti-imperiumi, Neuvostoliitto, Yhdysvallat & NATO) ei ole kyennyt ottamaan Afganistania sotilaallisesti haltuun.
Mongolit?
 
Record numbers of civilians have been killed and injured in Afghanistan in intense fighting since 1 May, when international forces began their final drawdown and the Taliban launched a major offensive.

The heavy toll so far comes largely from battles in rural areas, according to the UN. If the conflict were to spill into more densely populated towns and cities, the consequences could be catastrophic, it says in its report, The Protection of Civilians in Armed Conflict.

Swathes of the country have fallen to the insurgents since they launched their offensive two months ago to coincide with the original deadline authorities set for US and other forces to leave the country. The UN report is the first nationwide account of the impact of the fighting on civilians.

It notes near-record levels of casualties in the first six months of the year, with insurgent groups responsible for well over half of the deaths and injuries. It also says the “acute rise” in the two months since 1 May is of particular concern.

In that period 783 civilians were killed and 1,609 injured, almost equivalent to the toll during the first four months of the year, and the highest figures for May and June since the UN began keeping records in 2009. They are also likely to be the worst since the Taliban were toppled from power in 2001.

“I implore the Taliban and Afghan leaders to take heed of the conflict’s grim and chilling trajectory and its devastating impact on civilians,” said Deborah Lyons, the UN secretary general’s special representative for Afghanistan.
Women and girls have been particularly badly hit by the violence. Casualties for both groups reached record highs over the six months of the year, a trend the report described as sickening. The most shocking single incident was perhaps an attack on a girls school in Kabul in which at least 85 people were killed and more than 200 injured, the majority of them schoolgirls.


 
Viimeksi muokattu:
Back
Top