Afganistan

Suomalaiset pääsee viikon sisällä pois, näin ainakin uskon. Jos ei muuten niin taleban saattueessa pakistaniin autoilla.

Mitä taas tulee niihin paikallisiin jotka auttoivat suomalaisia.. nyt kun taleban alkaa olemaan valtiovalta niin UM joutuu heille pistämään pyynnön että nämä henkilöt he tahtoisivat noutaa suomeen. Voi olla aika kylmäävää keskustelua suomalaisen virkamiehen ja jonkun partaveikon välillä.
 
Suomalaiset pääsee viikon sisällä pois, näin ainakin uskon. Jos ei muuten niin taleban saattueessa pakistaniin autoilla.

Mitä taas tulee niihin paikallisiin jotka auttoivat suomalaisia.. nyt kun taleban alkaa olemaan valtiovalta niin UM joutuu heille pistämään pyynnön että nämä henkilöt he tahtoisivat noutaa suomeen. Voi olla aika kylmäävää keskustelua suomalaisen virkamiehen ja jonkun partaveikon välillä.

Enpä usko, että nimilistoja tuonne laitellaan. Tosin virkamiesten täydellisen kädettömyyden tuntien...
 
Suomalaiset pääsee viikon sisällä pois, näin ainakin uskon. Jos ei muuten niin taleban saattueessa pakistaniin autoilla.

Mitä taas tulee niihin paikallisiin jotka auttoivat suomalaisia.. nyt kun taleban alkaa olemaan valtiovalta niin UM joutuu heille pistämään pyynnön että nämä henkilöt he tahtoisivat noutaa suomeen. Voi olla aika kylmäävää keskustelua suomalaisen virkamiehen ja jonkun partaveikon välillä.

Talitintit ovat ilmoittaneet pitävänsä vanhat työntekijät paikoillaan ja ovat pitäneetki muualla, joten todennäköisesti siihen puheluun vastaa UM vanha tuttu virkamies.
 
En epäile hetkeäkään etteikö Pekka hyväksyisi rahansiirtoa jonka vastaanottaja olisi tuo linnunpönttöjen keväinen visertäjä talitintti. Suomalaiset ja pelastettavat saadaan kyllä tänne rahaa vastaan.
 
Onneksi ei luovutettu tuonne niitä rynnäkkökiväärejä. Jenkit antaneet Ylen mukaan 70 miljardia aseapua. Tosin eipä ole ihmeitä saatu, kevyitä aseita ja ajoneuvoja lähinnä. No, helpompi tehdä uusi invaasio 30-luvulla.

Analyysi: Talibanin salamasota antoi katkeran opetuksen ulkopuolisille​

Afganistanin kaaos ja länsimaiden turhautuminen ovat erittäin huonoja uutisia kaikille niille maille, jotka eivät pysy tolpillaan ilman ulkopuolista apua, arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.


Kabulista ei pääse enää maitse pakoon talibanien saartorenkaan läpi. Kuva: Junaid Nawab
Mika Mäkeläinen
15.8. 13:08

Afganistanissa on 20 vuoden ajan kannettu vettä kaivoon. Ja heti kun ulkomaalaiset lopettivat veden kaatamisen, kaivo kuivui.

Nykyhistorian massiivisin kriisinhallintaoperaatio ja jälleenrakennustyö osoittautui viimeistään tänä viikonloppuna äärimmäisen turhauttavaksi ja kalliiksi epäonnistumiseksi, jonka kitkeriä opetuksia sulatellaan vielä pitkään.

Yritettiinkö liikaa? Loppuiko ulkomaiden kärsivällisyys kesken? Vai oliko koko hanke Afganistanin uudistamiseksi haihattelua alusta asti?

Kaikki johtopäätökset maistuvat joka tapauksessa jälkiviisaudelta. Meillä ei ole kokemusta vaihtoehtoisesta historiasta. Emme tiedä, olisiko parempia vaihtoehtoja edes ollut.


Taliban-liike palaa Afganistanissa valtaan 20-vuotisen kriisinhallintaoperaation jälkeen. Kuva: AFP
Soraäänet olivat harvassa, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Afganistaniin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001.

Talibanin kukistaminen tuntui silloin moraaliselta velvollisuudelta, maksoi mitä maksoi. Ja sehän maksoi. Paljon enemmän kuin kukaan uskalsi kuvitella.

Mutta kuinka kalliit ja karmeat seuraukset olisi ollut sillä, että Afganistan olisi säilynyt kansainvälisen terrorismin tukikohtana? Emme tiedä, joten emme voi verrata.

USA:n aseet talibaneille​

Demokratia jäi haaveeksi, ja ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen hirmuhallinto on taas astumassa valtaan.

Se tapahtuu ärsyttävän helposti. Talibanin on tarvinnut vain näyttäytyä hallituksen joukoille, ja hallituksen sotilaat kokevat tilanteen toivottomaksi.

Pikamarssi piiritettyyn Kabuliin kielii kapinallisten motivaatiosta ja itseluottamuksesta. Salamasodan seurauksena Taliban on saanut itselleen myös roimasti sotakalustoa.

Yhdysvallat jätti Afganistanin turvallisuusjoukoille miljardien arvosta aseita ja varusteita, jotka ovat nyt päätymässä Talibanin haltuun. 20 vuoden aikana Yhdysvallat käytti Afganistanin hallituksen joukkojen aseistamiseen yli 70 miljardia euroa (siirryt toiseen palveluun) – pari tonnia jokaista afganistanilaista kohti.

Ei olisi ihme, jos samoja aseita käytettäisiin vielä joskus amerikkalaisia ja muita ulkomaalaisia vastaan.

Tuskin kuitenkaan ihan pian. Juuri nyt Talibanille on tärkeintä vakiinnuttaa valtansa Kabulissa, ja siksi sen kannattaa esiintyä sovittelevasti.

Suomalaiset odottavat evakuointia Kabulista​

Afganistan on nyt menetetty Talibanille, mutta neuvottelut vallanvaihdon järjestelyistä ovat kesken.

Sodan loppunäytös voi pahimmillaan äityä rumaksi, kuten aikoinaan Etelä-Vietnamin Saigonissa. Vuonna 1975 viimeiset amerikkalaiset ja heidän etelävietnamilaiset tukijansa evakuoitiin helikoptereilla katoilta, kaaoksessa ja kiireessä.

Kabulin antautuminen tulee koskettamaan suomalaisia selvästi Saigonia enemmän, sillä Kabulin saartorenkaan sisällä on myös suomalaisia sekä suomalaisten hyväksi työskennelleitä afganistanilaisia.


Yhdysvallat evakuoi Kabulin-suurlähetystönsä henkilökuntaa myös helikoptereilla. Kuva: Wakil Kohsar / AFP
Afganistanin varjo tulee ulottumaan kauas. Vaikka koko läntinen maailma rahoitti operaatiota avokätisesti, se ei riittänyt.

Suomelle Afganistanin operaatio on tähän asti maksanut noin 850 miljoonaa euroa.

Kun Kabulin tomut on karistettu, Suomenkin pitää arvioida uudelleen, miten Suomen suurinta kehitysavun saajaa kannattaa tai edes voi jatkossa auttaa.

Afganistanin kaaos ja länsimaiden turhautuminen ovat erittäin huonoja uutisia kaikille niille maille, jotka eivät pysy tolpillaan ilman ulkopuolista apua.

Afganistanin traumaattisten kokemusten jälkeen mitä tahansa apua annetaan entistä kitsaammin. Afganistan antoi propagandavaltin niille, joiden mielestä kehitysmaat setvikööt omat ongelmansa.

Vaikka kuulostaisi helpolta pestä kädet muiden ongelmista, se ei ole mikään ratkaisu. Maailmamme on yhä tiiviimmin yhtä kylää, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Afganistanin ja muiden maiden romahdus näkyy meilläkin viimeistään silloin kun epätoivoiset siirtolaiset pyrkivät turvaan Suomeen. Siksi Afganistania ei voi jatkossakaan jättää vain Talibanin mielivallan armoille.

 
Albania ja Kosovo ovat luvanneet ottaa afgaanipakolaiset jotka hakevat USA:an viisumia sen käsittelyn ajaksi maahaan. Jos tulee hylsy, niin Pekka varmaan lentää hakemaan afgaanit Suomeen.

 
On sen takia Kiina haluaa sinne. Venäjä ja Kiina pitävät lähetystöjään auki juuri tämän takia, tietävät että tulevat hyötymään taloudellisesti valtavasti jos pelaavat kortinsa oikein talitinttien kanssa.
Oon ymmärtänyt, että ei kaivosteollisuus mitään helppoa ole. Vaatii vuosien tutkimukset sitten valtavat investoinnit ja vasta vuosien päästä voi päästä nauttimaan tuloksesta.
Tuloskin riippuu siitä, mikä maailmanmarkkinahinta on sillä hetkellä.
Sieltä puuttuu todennäköisesti myös ihan kaikki infra joka tukisi kaivosteollisuutta.

Jotenki tuntuisi, että kyllä afgaaneissa jo olisi kaivostoimintaa jos siellä sitä pystyisi kannattavasti tekemään.
 
wanha.
 
Muistaakseni Liene-vainaa kertoo Irtoviiksimies kirjassa tuoneensa paljon tuota laapista jonka paikallinen markkina-arvo oli alhainen verrattuna esim. Suomeen/länsimaihin. Muistaakseni puhui ultramariinin sinisestä väristä.
 
Viimeksi muokattu:
Jaa onko siellä muutakin kuin unikkoa luonnonvaroina?
Onhan sieltä pohjois afganistanista louhittu 90 luvulla maailman kalleimman automaalin pigmentiksi lapis lazulia, en sitten tiedä miten on tänäpäivänä tuon maalin laita, onko lie kalleinta, ja tehhäänkö enää edes.
15000 markkaa oli muistaakseni litrahinta, amiksessa oli sikkensiltä sellanen värimallilätkä tuolla maalilla maalattuna, aika mitäänsanomattoman värinen, lähimpänä ehkä ihan perus laivastonsinistä...
 
Niin jos pääsevät pois maasta, mutta nyt eivät pääse. Aiemmin paenneet pakolaiset on taas asia erikseen, mutta lisää ei kyllä tule, talitintit pitävät siitä huolen.

Siis onko Taliban sulkemassa rajat? Millä lihaksilla ja miksi? Rajaa on vaikka kuinka paljon ja yhdeksänkymmentäluvullakin satoja tuhansia pakeni Talibanin hallitsemilta alueilta Pohjois-Afganistanin maltillisemmille alueille. Iraniin meni ilmeisesti seitsemännumeroinen määrä.

Eiköhän sieltä jatkossakin ole jonkinlaiset kanavat ulos. Ei toki välttämättä helppoa ja halpaa päästä ulos.
 
Back
Top