Ainakin kymmenen lähtenyt Suomesta Syyrian sotaan

AKE-ukki

Respected Leader
Ainakin kymmenen lähtenyt Suomesta Syyrian sotaan

1.3.2013 10:03 Päivitetty 1.3.2013 10:402
Lasse Kerkelä

Helsingin Sanomat
.
Olivier VOISIN / AFP

Aiempaa useampi Suomessa pysyvästi asuva henkilö on suojelupoliisin mukaan lähtenyt taistelemaan Syyrian ja Somalian konfliktialueille.

Suojelupoliisi kertoo perjantaina julkaisemassaan vuosikertomuksessa olevansa huolestunut konfliktialueilta palaavien vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen.

Supo pitää riskihenkilöinä pitämiensä ihmisten määrän kasvua "merkittävänä turvallisuushaasteena" tulevaisuudessa.

Erityisesti Syyria on lyhyessä ajassa houkutellut poikkeuksellisen paljon lähtijöitä Euroopasta. Siellä arvioidaan olevan noin 3 000 ulkomaista taistelijaa, joista muutaman sadan epäillään tulleen Euroopasta.

Suojelupoliisi tietää kymmenkunnan henkilön matkustaneen Suomesta Syyriaan taistelemaan tai toimimaan muulla tavoin radikaaleissa järjestöissä.

Lähtijöiden todellinen määrä on todennäköisesti tätä suurempi, sillä kaikki tapaukset eivät välttämättä ole tullut suojelupoliisin tietoon.

Syyria vetää puoleensa radikaali-islamisteja Euroopasta muun muassa siksi, että sinne on helpompi matkustaa kuin muille konfliktialueille.

Suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta lähteneet ovat lentäneet ensin Turkkiin ja jatkaneet sieltä maanteitä pitkin Pohjois-Syyriaan Aleppon alueelle.

Konfliktialueille lähtijöiden motiivit vaihtelevat. Supon käsityksen mukaan joukossa on muun muassa idealisteja, nationalisteja ja palkkasotilaita.

Suojelupoliisi arvioi vuosikertomuksessaan, että terrorismiin ja radikaaliin toimintaan kytkeytyvien henkilöiden määrä on kasvanut "kolminumeroiseksi luvuksi" Suomessa.

Aseelliseen toimintaan konfliktialueilla osallistuneiden lisäksi Suomessa oleskelee ihmisiä, joilla on muita kansainvälisiä terroriyhteyksiä ja jotka pyrkivät Suomesta käsin tukemaan ulkomaisten radikaalien järjestöjen toimintaa.

Terrorismin uhka on muuttuvasta toimintaympäristöstä huolimatta edelleen alhainen. Suomi ei ole radikaali-islamistien tai muiden terroristijärjestöjen näkökulmasta merkittävä kohdealue väkivaltaiselle toiminnalle.

Yksittäisten radikalisoituneiden henkilöiden muodostamaa uhkaa ja motiiveja on kuitenkin vaikea ennakoida, suojelupoliisi huomauttaa.

EDIT:
Onhan täältä aikaisemminkin lähdetty mm. Israel:iin samoin motiivein.
 
Back
Top