Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ajatusleikki: YYA 2.0 ja Suomen puolustus

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja StmSvejk, 24.12.2016.

 1. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,283
  Tykkäykset:
  937
  Pisteet:
  156
  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kot...-professorilta-suomen-liittouduttava-venajan/

  Liittyen Alpo Juntusen kirjoitukseen jossa ehdotetaan Suomen liittoutumista Venäjän kanssa, pohditaan millainen puolustus Suomella tulisi tuolloin olla. Otetaan mukaan fantasiaelementti, eli puolustusmäärärahat saisivat nousta hiukan.

  Eli hallitus ja presidentti julkistavat uutena vuotena täyskäännöksen. Suomi liittoutuu sotilaallisesti Venäjän kanssa. Niinistö pelaa jatkossa pipolätkää Putinin kanssa, maataloustuotteiden vienti Venäjälle mahdollistuu kepulaisten riemuksi, persut saavat varmuuden siitä ettei maahamme tule turvapaikanhakijoita idästä, kokoomuslaisille kelpaa pääsy veljespuolue Yhtenäisen Venäjän lahjuspöytiin.

  Jos oletamme, että Venäjällä olisi ensisijaisesti puolustuksellinen intressi Suomen puolella, eli Kuolan niemimaan ja Leningradin turvaaminen ja toisaalta estää vahvennusten tulo Suomen kautta Baltiaan, millainen Suomen puolustuksen pitäisi olla näiden toiveiden täyttämiseksi?

  Oletetaan, että tukikohtia ei olisi tänne tulossa, toisaalta Ahvenanmaan demilitarisointi säilyisi.

  Merkittävin muutos kylmän sodan viralliseen uhkakuvaan olisi eteläinen uhka. NATO:n merivoimien ja jopa maihinnousun uhka Suomen maaperälle olisi todellinen. Jo ilman maihinnousua NATO-laivastot kykenisivät iskemään voimakkaasti Suomea vastaan risteilyohjuksin ja ilmapuolustuskapasiteetti ulottuisi vaikutukseltaan etenkin Lounais-Suomeen.

  Ilmapuolustuksen osalta HX-hävittäjähankkeelle olisi tietyssä mielessä jopa suurempi oikeutus kuin Venäjää vastaan, sillä suurempi osuus NATO:n iskuvoimasta on kiinni lentokoneissa kuin Venäjän, toisaalta NATO-maiden maalle sijoitettavat ito:t eivät kata koko maa-aluetta samaan tapaan kuin Venäjän. Eli voitaneen olettaa, että HX-hanke jatkuisi (jatkuisi tosin, vaikka Suomen uhkana olisivat smurffit), tosin konevalikoima toki muuttuisi. PAK-FA on hienon näköinen. Kaukovaikutuskyvyn osalta kyky iskeä merimaaleja vastaan olisi tärkeä.

  Meripuolustuksen osalta uhkakuvan muutos olisi merkittävin. Suojattavaa meriliikennettä ei konfliktitilanteessa olisi, merivoimien tehtäväksi jäisi aluevalvonta, maihinnousujen torjunta (pääasiassa tarkoittaen erikoisjoukkoiskuja) sekä kyky iskeä inhaa NATO-laivastoa kohtaan risteilyohjusiskujen ehkäisemiseksi ja jotta ilmapuolustus ei kykenisi vaikuttamaan Suomen ilmatilaan. Laivue 2020 roskakoriin, tilalle lisää ohjusveneitä.

  Maavoimien osalta nykypalettihan sopisi ihan hyvin maauhan ollessa Suomea vastaan aika pieni. Toisaalta maavoimat varautuisi - muiden puolustushaarojen tapaan - torjumaan myös Venäjän uhkaa.
   
  Merten sheriffi, Teräsmies ja Camel tykkäsivät tästä.
 2. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,786
  Tykkäykset:
  2,705
  Pisteet:
  1,286
  Teoriassa vai käytännössä?
   
 3. Mainos 4. Nuijamies

  Nuijamies Kersantti

  Liittynyt:
  23.12.2014
  Viestejä:
  150
  Tykkäykset:
  257
  Pisteet:
  16
  Ei edes leikillään kiinosta ajatella tällaista vaihtoehtoa...
   
  Patu, OldSkool, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,573
  Pisteet:
  636
  Suomen sotilaallinen uhkakuva ei sanottavasti muutu vaikka liittoutuisimme Vatikaanin kanssa.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 6. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,928
  Tykkäykset:
  3,602
  Pisteet:
  316
  YYA muuttaisi Suomen uhkakuvaa sikäli keskeisesti, että olisimme jo uhkakuvan sisällä. Partneri uhkamme kanssa. YYA on siis osa uhkakuvaamme ja puolustusvoimamme on olemassa itsemääräämisoikeutemme uhkakuvia vastaan.
   
  Tähystäjä ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 7. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,940
  Tykkäykset:
  6,644
  Pisteet:
  1,286
  Jos ajatellaan että Suomi ryhtyisi Putinin apupojaksi niin paukkuja pitäisi laittaa pääosin ilmapuolustukseen. Etenkin alueilmatorjuntaa tulisi lisää.

  Lapissa tarvittaisiin jonkinmoinen määrä mekanisoituja joukkoja. Etelässä taas pitäisi olla käytettävissä liukkaasti liikkuvia moottoroituja kokoonpanoja maahanlaskujen ja maihinnousujen varalta.

  Merivoimien hommaksi jäisi Ahvenanmaan-Saaristomeren hallinta. Entistä enemmän painoa miinoitukselle ja pintatorjunnalle.

  Suomi ei olisi enää saari vaan pieni Finni ison mantereen kupeessa.

  Jos taas koko soppari olisi silmänlumetta niin homma jatkuisi nykymallilla. Hankkeiden selityksiä pitäisi vain vähän viilata.
   
 8. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,577
  Tykkäykset:
  5,543
  Pisteet:
  1,286
  Eipä sillä olisi väliä mikä olisi Suomen puolustusvoimien kokoonpano. Tällaisessa tapauksessa meillä olisi kuitenkin kohta "parempia" joukkoja naapurista huolehtimassa hyvinvoinnistamme..
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,946
  Tykkäykset:
  24,028
  Pisteet:
  1,286
  Öööööö. Oliko -44 - 91 vuosina? Oliko mulla silmissä vikaa, kun en ainakaan nähnyt vai olivatko ne luolastoissa?

  Ei sillä, että ko. skenaario olisi kovin houkutteleva. Mutta piru tietää, mitä esim. Trump keksii vielä? Voi olla hyvinkin kapea portti, mistä taas kerran mennä pohistaan.
   
  Honcho, Iso-Mursu, Camel ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,577
  Tykkäykset:
  5,543
  Pisteet:
  1,286
  Venäjän nykyinen fasistijohto on eri asia kuin NL:n gerontokratia jolla oli kollektiivinen päätöksentekosysteemi.
   
  skärdis, Fremen ja Panssari Salama tykkäsivät tästä.
 11. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,283
  Tykkäykset:
  937
  Pisteet:
  156
  Alueilmapuolustus tuossa skenaariossa olisi vielä nykyistä houkuttelevampi. Lounais-Suomeen sijoitettuna S-400 yltäisi (osin teoreettisesti) pitkälti Itämerelle, Kittilään sijoitettuna taas Pohjoiskalotti olisi (teoreettisesti) peitetty.

  Huoltovarmuudella ei tarvitsisi spekuloida kun maayhteydet itärajan yli toimisivat joka tapauksessa. Pohjoisen varuskuntia varmaankin voimsitettaisiiin, KAIPR:stä tulisi KARPR, JPR:stä KAIPR ja todennäköisesti Ouluunkin voisi perustaa uudelleen POHPR:n länsiuhkaa vastaan. Esikuntaneuvotteluissa Suomen tehtäväksi tulisi oman alueen puolustaminen. Sinänsä Venäjällä olisi tuskin käyttöä tai voimavaroja Suomen alueen hyökkäykselliselle käytölle tukitehtäviä lukuun ottamatta.

  Mutta tämähän on ajatusleikki. Varmastikaan KOK-KEP poliitikkoja ei houkuttelisi päästä parempaan lahjomisympäristöön, SDP:n veteraanivoimia ratkaista turvallisuusongelma lopullisesti, VAS:n veteraanivoimia päästä vihdoin Pyhään Maahan ja persuja saada viimeinkin arvoiltaan kunnossa oleva keisari. Oikeastaan vain Vihreät ja RKP olisivat ongelmia tässä skenaariossa.
   
 12. Hanski

  Hanski Eversti

  Liittynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  1,592
  Tykkäykset:
  3,191
  Pisteet:
  316
  Eipä oikein tämmöisten skenaaroiden miettiminen kiinnosta. Vähän oudolta kuulostaa, että @StmSvejk llä on melkein tippa hepin päässä hehkuttaessaan venäläistä alueilmapuolustusta Suomessa. Eiköhän me saada lännestäkin vähintään riittävän hyvät järjestelmät!

  Luhanskissa ja Donetskissa voi tarkistaa, miten mukavaa on olla sotilasliitossa venäläisten kanssa.

  Aika vähän mitään poliittista puoluetta on houkutellut liitto Venäjän kanssa, tuleeko @StmSvejk lle mieleen mitään syytä tähän?
   
  skärdis, Rajajääkäri, Old Boy ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 13. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,097
  Tykkäykset:
  776
  Pisteet:
  156
  Suomellahan taitaa olla yli sadan vuoden kokemus tuosta asemasta. Miten Suomen suurruhtinaskunnassa asia hoidettiin?

  Siitä lähtien Suomen asevoimat olivat pienet ja yleensä rakentuivat palkka-armeijaperiaatteelle. Tällöin niitä voitiin yhdistää Venäjän asevoimiin ja käyttää myös Suomen rajojen ulkopuolella, mitä lainsäädäntö ei olisi sallinut ”omalle armeijalle”.

  Napoleonin sotien aikana vuonna 1812 muodostettiin kolme 1 200 miehen rykmenttiä ja Haminaan perustettiin Topografiakunta, joka vuodesta 1821 järjestettiin kadettikouluksi. Heinäkuussa 1829 sai Anders Edvard Ramsayn johtama opetuspataljoona nuoren kaartin arvonimen ja siitä tuli Henkivartioväen 3. Suomen tarkka-ampujapataljoona, Suomen kaarti. Suomen kaarti osallistui kaartin joukkojen etujoukkona muiden Venäjän joukko-osastojen mukana kukistamaan Puolan kapinaa vuosina 18301831. Turkin sodassa Suomen kaarti kunnostautui eritoten Gornyi Dubnjakin taistelussa 1877 ja Shipkan vuorisolan valtaamisessa seuraavan vuoden alussa. Kiitollisuuden osoituksena Aleksanteri II myönsi sille vanhan kaartin arvonimen

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_suuriruhtinaskunta
   
 14. Mainos 15. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,283
  Tykkäykset:
  937
  Pisteet:
  156
  Vai niin... Itsehän kannatan NATO ja EU-jäsenyyksiä ja sellaista yhteiskuntaa joka ei käy yksiin Venäjän johdon arvojen kanssa. Kuitenkin on typerää olla pohtimatta mitkä voisivat olla Venäjän diplomaattiset tavoitteet Suomen suunnalla? Ryöstämme omaisuuden ja tuhoamme maan olisi tuskin neuvotteluavaus vaikka saattaisi olla jopa päämääränä. Eihän Venäjä tänne halua meidän sinisten silmiemme tähden. Suomen kautta voi turvata Pietaria ja Kuolaa sekä eristää Baltian maita. Mainittakoon, että kumpikaan tavoite ei itsessään vielä vaadi Suomen ydinalueiden valtaamista vaan siihen riittäisi Lapin pohjoisien osien sekä Ahvenanmaan ja kenties Hankoniemen ja Raippaluodon haltuun otto. Aikaa myötä tästä toki alkaisi kiristys joka veisi maamme itsemääräämisoikeuden ja tekisi Suomesta oligarkkien nautinta-aluetta, mutta sitähän ei toki konfliktissa tuotaisi esille.

  Mutta on nähdäkseni vaarallista olettaa, että Suomen kaikista puolueista ei löytyisi tarpeen vaatiessa Venäjälle myötämielisiä voimia kun se vaikuttaisi poliittisesti hyödylliseltä tai jopa heidän mielestään Suomelle hyödylliseltä. Aika nopeasti Kekkonen ja Paasikivikin käänsivät mielipiteitään, kuin tuuliviiri yllä talon katon, kun aika koitti. Uudella Venäjällä on Neuvostoliitosta poiketen jopa etuna ideologian puute jonka avulla voi luvat erilaisia poliittisia läänityksiä ja suoria bisnesetuja sen sijaan että tulevaisuusvisiona olisi karkotus Siperiaan. Kullekin isolle puolueelle löytyvät kyllä sopivat "järki" perustelut Venäjä-mielisyyteen ja kuten tunnettua, jokaisessa puolueessa Vihreitä lukuun ottamatta on Venäjälle myötämelisiä voimia. Epäilisin, että Kansalaispuolueessa löytyisi suoraa tukea uudelle YYA-sopimukselle jos sitä joku viitsisi kysyä.

  Toki konfliktin uhatessa voi miettiä millaiset miehet tai naiset Suomea johtaisivat. Jos Niinistö saakin vaikka salaperäisen keuhkokuumeen ja maata johtaisi seteliselkärankainen Sipilä-Kataisen tapainen hahno jolla vaihtoehtona olisi joko tuhansien suomalaisten kuolema tai pienet diilijärjestelyt joihin liittyisi mahdollisuus Hyville Veljille ja maanviljelijöille tienata suuria masseja Venäjän markkinoilla niin...
   
 16. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,339
  Tykkäykset:
  4,327
  Pisteet:
  636
  Tässä skenaariossa näkisin, että meidän olisi turha haaveilla S-400:sta kun ei ne niitä meille möisi vaan operoisivat itse omista tukikohdistaan Hangosta tms. Meille tuskin S-300:kaan vaan ehkä
  Bukkeja tai vastaava. Tier 2 tavaraa olisi tarjolla myös raskaassa kalustossa T-72B3 maksimissaan, samoin korkeintaan joku Su-27 Hornetin korvaajaksi. Määrät rajallisia. Erityisen modernin länsi-kaluston voi unohtaa hankinnoista eli mistään alueilmapuolustuksista ei tarvitsisi haaveilla.

  Ja silti saisi pelätä Valko-Venäjän tai Ukrainan kohtaloa.. Lieneekö Serbia seuraava. Nyky-Venäjä pitää vasalleitaan sen verran heikkona, että itsepuolustus ei onnistu. Näin niitä voi venäjä kiristää sotilaallisella uhalla ja länsi-uhkan uhatessa tehdä itsestään välttämättömän tarpeellisen Ja astua maahan tukemaan omalla priima-kalustolla käytännöllisesti miehittäen sen, mutta altistaen paikallisen paska-armeijan suurimmaksi tykin ruuaksi. Kriisin jälkeen (jos uhka torjutaan) jäädään maahan "rauhanturvaamaan" eli miehittämään. Kuten itä-eurooppa NL aikaan.
   
  Benelli tykkäsi tästä.
 17. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,699
  Tykkäykset:
  2,083
  Pisteet:
  1,286
  Hyvää aivojumppaa.

  Sodankylä ja Rovaniemi varmasti jatkaisivat ennallaan. Ivaloa ehkä vahvistettaisiin.

  Tulisiko Vaasaan takaisin varuskunta ja kyky sulkea Perämeri?

  Uuden läntisen kaluston saisi varmaan unohtaa.
   
 18. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,699
  Tykkäykset:
  2,083
  Pisteet:
  1,286
  Nyt kun on kerinnyt vähän paremmin miettiä niin Suomi varmaan sijoittaisi S-300/400 ohjusjärjestelmät Turkuun, Vaasaan, Ouluun ja Sodankylään. Jolloin Venäjän puolustuksen syvyys ilmahyökkäyksiä vastaan olisi paras mahdollinen mitä voisi toivoa.
   
 19. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,971
  Tykkäykset:
  3,291
  Pisteet:
  1,286
  Epäilisin että peeveellä olisi vähemmän rahaa käytössä "kun eihän meillä ole vihollisia lähellä" ja esim panssarivaunujen virkaa toimittaisivat kevyesti päivitetyt T-72:set, jne. Ilmavoimissa olisi varmaan 40-50kpl SU-30xxx käytössä.
   
 20. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,191
  Tykkäykset:
  3,217
  Pisteet:
  1,286
  Vaihtoehtoisesti voisimme olla nykypäivän DDR jonne tarjottaisiin parasta mahdollista kalustoa. Ahvenanmaalle sijoitettaisiin S-400 sekä iskandereita.
   
 21. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,295
  Tykkäykset:
  2,192
  Pisteet:
  156
  Toisaalta edes DDR ei saanut kuin export-versioita mm. T-72:sta (T-72M1) ja sen nuoliammuksista, samoja, joita Suomikin sai. Kertoo hyvin siitä, kuinka Neuvostoliitto luotti muihin itäblokin maihin, kun edes T-72B:tä ei DDR:lle annettu.
   
  Merten sheriffi tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu