Ja tekeekö MPK yli nelikymppisillä jampoilla oikeesti mitään?
Jos on hyvässä kunnossa ja fiksu kaveri, varmasti tekee. Vapaaehtoissektorilla miehistöstä on aina ollut pulaa. Pääset kiväärimieheksi vänrikin ja kersantin kanssa vierekkäin.
Jos ylennys on ainoa motiivi, tuskin olet oikealla polulla. Jos taas tahdot jossain vaiheessa kouluttaa ryhmää, olet oikealla polulla.
Moni asia riippuu alueista. Takavuosina meillä oli tapana perustaitojen VEH-harjoituksessa ottaa samat kuviot monta kertaa uusiksi ja vaihtaa ryhmänjohtajia välillä. Kaikkien oli osattava kaikkea, koska porukkaa oli usein niin vähän ja sotilasarvorakenne yläviritteinen. Ryhmänjohtamiskokemusta saattoi tulla miehistölle lähinnä tukikohdan puolustukseen liittyvissä asioissa. Mutta se lisäsi vain taitoja, ei liikettä hierarkiassa.
Puolustusvoimilla on oma koulutuksensa, jonka MPK osin toteuttaa, mutta se on kunnon aikaa vievä opintojakso.
Miehistöstä aliupseeriksi kurssi järjestetään joka toinen vuosi. Miehistöön kuuluvien reserviläisten kouluttamisen reservin aliupseereiksi toteuttaa ja johtaa erikseen nimettävä maavoimien joukko-osasto. Koulutukseen on mahdollista hakeutua koko maasta.
Seuraava kurssi alkaa syksyllä 2016. Koulutuksen laajuus on 15 opintoviikkoa. Koulutus sisältää aliupseerikoulun aliupseerikurssin keskeiset opintosisällöt. Siviilissä hankittua johtaja- ja koulutusosaamista voidaan hyväksi lukea opintojen alkaessa koulutuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksen menetelmiä hyödyntäen. Lähiopetusta ja -harjoituksia on yhteensä n. 30 vuorokautta. Lähiopetuksen lisäksi osa koulutuksesta tapahtuu Internetin kautta etäopiskeluna. Osa aiemmin suoritetuista opinnoista, esim. RUK:n kouluttajakurssi, voidaan hyväksilukea osaksi opintoja.
Vuoden 2016 kurssille huomioidaan hakemukset, jotka ovat tulleet 25.9.2015 mennessä.
http://www.puolustusvoimat.fi/porta...9nQSEh/?pcid=4a7d120040a16c2786d397ea7cd00057