Ampuma-aseharrastajien näkemyksiä kaivataan!

commando kirjoitti:
Johtuisko ihan siitä syystä ettei patruunat ole ilmaisia ja metsästäjät eivät juuri harjoittele ammuntaa.

Mistähän tuo jälkimmäinen purkaus sai alkunsa? Onko mielestäsi niin että puhtaat "taulunpuhkojat" ainoastaan harjoittelevat ammuntaa?
 
Ei ollut tarkoitus purkautua vaan lähinnä tuoda ilmi se miksi useimmat metsästäjät eivät varastoi ammuksia. Mm. hirvikokeen helpottuminen on vähentänyt ampumaharjoittelua ja ellei harjoita ammuntaa niin ei ole suurta varastoakaan ammuksia koska sellaisella ei ole käyttöä ja se sitoo varoja. Puhtaasti survivalistimielessä hyvin harva hamstraa patruunoita vaikka se olisi viisasta. Puhtaasti metsästyksessä kuluu vähän patruunoita joten siksi harvalla metsästäjällä on ylimääräisiä ammusvarastoja. Asekauppiaatkin varmasti huomaavat .308 win. piikin syksyisin. Suurin osa metsästäjistä joiksi luetaan metsästyskortin lunastaneet ja aseita vain siihen tarkoitukseen omistavat ei juuri harjoittele. Toki radalla on paljon kiekonrikkojia mutta ihan puhtaasti kivääriammunnan harjoittelu on vähentynyt huomattavasti.
 
Kyllä laukausmäärissä on aika h...set erot taulunpuhkojilla ja puhtailla metsästäjillä. Valitan, mutta näin se on.

Poikkeuksia löytyy molemmista ryhmistä, mutta kun tässä itsekin on nyt tormistautunut paikallisen metsästysseuran toiminnassa muutenkin kuin ammuntaa/metsästystä harjoittamalla niin aika hiljaista tuolla ampumaradalla on. Poikkeuksena tietysti hirvikokeet. Silloin se pertti perusmetsästäjä laukoo kolmen vuoden annostuksen ihan kerralla. Suotta sitä kivääriä on kohdistaa viime vuosien jahtien jäljiltä, eikun koppiin ja pauketta! Ne jotka harrastavat ammuntaa ovat aseensa jo kohdistaneet ja koe on kerrasta läpi. Sitten on tämä joukko joka ampuu ja ampuu ja ampuu (20€/kierros) kunnes jäljellä on vain yksi yritys. Sitten aletaan jo miettiä pitäisiköhän sitä kiikaria säädellä ja mihin suuntaan...

Kuten sanottu poikkeus vahvistaa säännön vaan suhdeluku on 80-20 luokkaa. Se 20% ampuu ja harjoittelee, tuo 80% vain metsästää.
 
Jos metsästäjät harjoittelisivat samalla innokkuudella kuin ihmisten muotoisten maalien (ja niitä sensuroimaan ryhtyneet) niin Suomessa olisi ampuradat ympärivuorokautisessa käytössä ja joka kylällä patruunakauppoja.
 
Hei!

Sain ystävällisesti Rekyylin päätoimittajalta vinkin, että keskustelupalstalla pohditaan tekemäni kyselyn taustoja. Vastaan mielelläni teitä askarruttaneisiin kysymyksiin.

Tarkoituksenani on siis tehdä gradu ampuma-asedebatista Suomessa. Kyselyn avulla pyrin selvittämään ampuma-aseharrastajien näkymyksiä mm. ampuma-asekeskustelusta ja asepolitiikasta.

En itse ole aseharrastaja, mutta olen muutaman kerran käynyt kokeilemassa pistooliammuntaa. Varsinaisesti kiinnostuin aiheesta, kun avomieheni aloitti ampuma-aseharrastuksensa ja huomasin kuinka tunteitaherättävä uusi ampuma-aselain uudistus oli. Voin myöntää, että ennen perehtymistä aiheeseen olin jonkin verran "asekielteinen", mutta nyt kun olen itse tutustunut aiheeseen liittyviin faktoihin ja kokeillut itsekin ampumista, asenteeni on muuttunut melkoisesti.

Koen, että ampuma-aseharrastus ja harrastajat joutuivat jossain määrin leimatuiksi asekeskustelun aikana. Lisäksi ampuma-asekeskustelu oli melko irrallaan todellisista faktoista (esimerkiksi ampuma-aserikollisuuteen liittyen). Tästä syystä koin, että objektiiviselle tutkimukselle on tarvetta.

Sitten tarkemmin esittämiinne huomioihin:

En tule käsittelemään kyselyn tuloksia epäasiallisesti esimerkiksi liittämällä puoluekantaa kysymyksiin laittomista aseista. En myöskään luovuta kyselyn vastauksia sellaisenaan millekään muulle taholle, vaan julkaisen ainoastaan tutkimuksessa käytetyt, mielestäni relevantit yhteydet.

Kysymykseen "miten yhteiskunta mielestäsi suhtautuu ampuma-aseharrastukseen" ei ole olemassa mitään oikeaa vastausta tai faktaa, vaan kyse on vastaajan omasta kokemuksesta ja mielipiteestä.

"Harrastuksen hyödyt" oli huono otsikkovalinta. Kysymyspatteriston avulla halusin lähinnä selvittää suhtautumisen aseharrastuksen maanpuolustukselliseen hyötyyn, mutta koska se kysymyksenä tuntui irralliselta, lisäsin muutaman löyhästi aihepiiriin liittyvän kysymyksen. Näin jälkeenpäin katsottuna olisi varmastikin ollut parempi jättää koko osio pois, sillä eihän tosiaan edes sisällä kaikkia mahdollisia hyötyjä..

En aioi ruveta "aseet pois kaikilta" virkamieheksi, vaan tavoitteeni on ennemminkin tuoda ymmärrystä asedebattiin. Koen ymmärtäväni melko hyvin molempia osapuolia, ja uskon, että monet "kaikki aseet kiellettävä" -argumentoijat eivät vain ole riittävästi perehtyneet aseharrastukseen ja ampuma-aseisiin liittyvään faktatietoon. Kouluampumiset herättivät kuitenkin sinänsä ymmärrettävästi suuria tunteita aseita vastaan. Mutta ainakin oma mielipiteeni uuden aselain tarpeellisuudesta ja aseharrastuksesta on muuttunut asiaan perehtymisen myötä.Mikäli teillä on lisää kysyttävää tai kommentoitavaa kyselyäni koskien, minulle voi myös lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected]

T. Sofia Suvanto
 
Eiköhän aineiston kokoamisessa ja tekstin kirjoittamisessa mene tovi jos toinenkin.
 
Back
Top