Ardennit 1944.

Herman30

Supreme Leader
BAN
Luen parhaillaan Beevorin kirjaa Ardennien hyökkäyksestä 1944. Sen takia etsin myös kuvia netistä.
Törmäsin seuraavan kuvaindexiin:

In 2004 I made a battlefield tour to the Ardennes with the Friends of the Airborne Museum at Oosterbeek. Under the leadership of our guides Wybo Boersma and Jack Haegens we followed the road to Bastogne and the route of Kampfgruppe Peiper which ended in La Gleize.

http://www.saak.nl/battlefield tour/2004 ardennen/ardennen en.html

Linkissä on vasemassa reunassa paikkakuntien nimiä, niitä klikkaamalla pääsee katsomaan kuvia.

Ajattelin että en voi olla jakamatta koska muitakin varmaan kiinnostaa nähdä sodanaikaisia kuvia siltä offensiivilta.
 
Viimeksi muokattu:
Olen lukenut tuon kirjan jo 2-3 kertaa. Voisin lukea vielä myöhemminkin. Se oli hyvä kirja.

Katselin linkin takana olevia kuvia ja niitä näytti olevan aika paljon. Onkohan jokin perinnejärjestö niiden takana? Nuo taistelut Ardenneilla aiheuttivat aluksi amerikkalaisille joukoille tappioita. Kuitenkin Pattonin panssarit olivat hyvässä iskukunnossa ja paransivat varmaankin amerikkalaisten mainetta joukkojen tasosta.

Saksalaisilta loppui polttoaine, heidät saarrettiin ja sää oli kylmä. Häviöhän siitä lopulta saksalaisille tuli.
 
106. D (US) oli hieman epäonninen.

Ensin tapatettiin oikein kunnolla Huertgenin mettässä ja laitettiin Ardenneille lepäämään "hiljaiselle lohkolle".

Tämähän meni kybällä.
 
Tuolla kirjat lirpakkeessa mainitsin uuden Skorzenystä kertovasta kirjasta. Siinä kerrotaan myös (tietysti) sakujen "false flag" operaatiosta, joka meni pieleen. Toki liittoutuneet menivät hetkeksi aikaa paniikkiin. Epätoivoinen yritys koko Ardennien operatio sakuilta kaiken kaikkiaan.
 
Skorzenyn Ardennien operaatiosta on aika karuja juttuja olemassa. Todella huonosti, oikeastaan ala-arvoisesti valmisteltu operaatio kaikin puolin. Sama kyllä leimaa Skorzenyn puuhia muutenkin.
Mussolinin pelastusoperaatio on jo oikeastaan enemmän kuin törkeä kuvio: ihan muut tyypit toteuttivat koko operaation. Kun Mussolini saatiin haltuun ja tilanne alkoi olemaan ohi, ilmestyi paikalle Skorzeny parin oman miehen ja kuvaajan kanssa. Kuvien jälkeen hän liukeni Mussolinin kanssa paikalta ja operaation toteuttaneet kaverit jäivät paikanpäälle ilmettelemään että mitähän hittoa tässä just tapahtui??
Mitä enemmän Skorzenyyn perehtyy, sitä kyseenalaisemmalta hahmolta hän vaikuttaa.
 
Ilmeinen poliittinen kiipijä, joka ratsasti Aatun suhteillaan. Ardennien operaatioon liittyen siellähän oli Fallschimjägerien viimeinen maahanlaskuoperaatio, mikä sekin meni pieleen,
 
Ilmeinen poliittinen kiipijä, joka ratsasti Aatun suhteillaan. Ardennien operaatioon liittyen siellähän oli Fallschimjägerien viimeinen maahanlaskuoperaatio, mikä sekin meni pieleen,
Joo, tuo Mussolinin pelastusoperaatio on kyllä karu keikka. Muistan joskus jossakin nähneeni dokkarin jossa yksi operaation todellisuudessa suorittaneista kertoi vanhana miehenä tuon kun Skorzeny ilmestyi paikalle, otatti kuvat ja häipyi - ja laskuvarjojääkärit jäivät vuorelle ihmettelemään että mitä tässä just tapahtui. Tuon dokkarin jäljiltä innostuin perehtymään asiaan ja Skorzenyyn. Sanotaanko näin että sen jälkeen käsitykseni Skorzenystä muuttui täysin. Myös se kuuluisuutta saanut Ardennien operaatio oli lähinnä esimerkki siitä miten operaatiota ei pidä valmistella ja toteuttaa. Siinä ilmenee huono valmistautuminen ja ennenkaikkea Skorzenyn täysin piittaamaton asenne alaisiaan kohtaan - joka toki on syy myös tuohon huonoon valmisteluun.
Huomionarvoista Skorzenyssa on myös muuten se, miten tehokasta saksalainen propaganda oli: Skorzenylle luotu maine kantaa edelleen!
 
Otolla oli kuitenkin hyvä esikunta, joka pelasti paljon. Muistaakseni olivat entisiä Brandenburgilaisia. Otto huiteli ja "verkostoitui", muut tekivät työt.
 
Otto oli edelläkävijä. Delegointi, verkostoituminen ja muiden tekemästä työstä kunnian ottaminen on ihan nykyaikaa :D

Jokaisen suursankarin kohdalla pitää ryystää epäluuloista nokkavainua. Sodan aikaan suursankareita tehdään tekemällä ja tuolloin tahkottu maine sitten jatkaa eloaan, eipä kenenkään intressissä yleensä ole sitä lähteä purkamaankaan.
 
Back
Top