Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeija ei pääsekään auttamaan potilaskuljetuksissa

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 06.09.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle Kotimaa 6.9.2012 klo 8:16
  Armeija ei pääsekään auttamaan potilaskuljetuksissa

  Porin Prikaatin piti avustaa Porin kaupunginsairaalan potilaiden siirrossa remontin tieltä Satalinnan sairaalaan Harjavaltaan. Virallinen pyyntö avusta jäi kuitenkin tulematta, ja varusmiehet jäävät kasarmeille.

  Armeijan ambulanssi Puolustusvoimien ambulanssit jäävät kasarmeille Porin kaupunginsairaalan potilassiirtojen ajaksi. Kuva: Tapio Termonen / Yle

  Puolustusvoimat ei voi osallistua Porin kaupunginsairaalan potilaiden siirtämiseen Harjavaltaan. Kaupunginsairaalan potilaita siirretään remontin tieltä Satalinnan sairaalaan.

  Porin Prikaati oli luvannut ottaa osaa potilaiden siirtoon, mutta armeija ei ollut saanut tarvitsemaansa pyyntöä viranomaisavusta. Perusturvajohtaja Terttu Nordman pitää tietokatkosta valitettavana.

  - Tästä oli alunperin sovittu meidän terveyspalvelujohtajan Esko Karran ja varuskunnan lääkärin kanssa. Eilen sitten ilmeni, että kriteerit eivät täyty: on rauhan aika eikä tämä ole kiireellinen tehtävä, Nordman sanoo.

  Varuskunnalle olisi täytynyt tehdä virallinen avunpyyntö, jonka voi tehdä vain poliisi tai pelastuslaitos.

  - Olisimme mielellämme harjoitelleet tässä tilanteessa oikean tilanteen varalta. Olisimme voineet saada kokemusta yhteisestä toiminnasta, Nordman sanoo.

  Potilaat siirretään Satalinnaan kaupunginsairaalan remontin takia. Remontti kestää pari vuotta.

  - Uskomme, että siirto sujuu oikein hyvin. Tässä ei ole mitään hätää. Satalinnassa hoito jatkuu hyvänä, Nordman vakuuttaa.
   
 2. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Alamme lähestyä täydellistyä pysähtyneisyyden tilaa, kun edes julkinen puoli ei kykene selviämään itse luomastaan byrokratiasta.
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  TOUCHÈ!
   
 5. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Eli Puolustusvoimat voisi osallistua yleisötapahtumien liikenteenohjaukseen, spollit partiontiin kaduilla ja lääkintähenkilöstö festareiden yleisön auttamiseen. Sitten tietysti vaikkapa urheilutapahtumien yleisöksi, niin saataisiin lehterit täyteen ja mainostajat tyytyväisiksi ja.......

  Virka-apupyyntö tulee poliisilta tai pelastusviranomaisilta. Mikä siinä nyt niin väärin tai byrokraattista on? (Paitsi tietysti siitä lähtökohdasta, että armeija jo laitoksena tekee aina ja kaikki väärin. Hankki ne pirun helikopteritkin)
   
 6. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,110
  Tykkäykset:
  1,581
  Pisteet:
  636
  Näin on tehty

  Näinkin on tehty

  Ei meillä mutta Lontoon olympialaisilla on tämmöistäkin nähty

  YYA-aikana varusmiehet komennettiin tarpeen vaatiessa vaikka sokerijuurikkaan nostoon.

  Tjaaha tässäkin tapauksessa:
  -"Porin Prikaati oli luvannut ottaa osaa potilaiden siirtoon"
  -"Tästä oli alunperin sovittu meidän terveyspalvelujohtajan Esko Karran ja varuskunnan lääkärin kanssa."

  Kunnes sitten eräänä aamuna Prikaati muistaa ettei voikaan osallistua, oho! Sori vaan.

  Avunpyynnön olisi voinut tehdä pelastuslaitos vaikka samana aamuna puhelinsoitolla.
   
 7. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Ja niitä aikoja sitten nyt kaivataan?
   
 8. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Toki hätä oli aika suuri:

  Satakunnan Kansa
  Ensimmäinen Porin kaupunginsairaalan remontin alta siirrettävä potilas sai ambulanssikyydin torstaiaamuna kello 8 Harjavaltaan Satalinnan sairaalaan. Perusturvajohtaja Terttu Nordman kertoi loppujen lopuksi vain neljän siirrettävän asiakkaan tarvinneen torstaina ambulanssikuljetusta. Muut kuljetetaan invatakseilla.

  – Keskussairaalasta, erikoissairaanhoidosta tulee tänään kolme potilasta akuuttiosastolle, joten ensimmäisenä päivänä siirrettäviä on 23. Perjantain tilanne tarkentuu myöhemmin.

  Satalinnan sairaalaan tiloihin siirretään sekä akuuttiosastojen 5 että 6 potilaat. Satakunnan pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköstä tarkoitukseen varattiin yksi ambulanssi.

  Siirto-operaatioon varattujen kolmen päivän sijaan Nordman arvioi viimeistenkin siirtopotilaiden pääsevän Satalinnaan jo perjantain aikana


  http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194765902251/artikkeli/potilassiirrot+harjavaltaan+alkoivat+vain+nelja+tarvitsee+ambulanssia.html
   
 9. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Noin SA-tilannetta ajatellen:

  1) systeemi ei herää edes harmaaseen vaiheeseen koska byrokratian rattaat jauhavat vain virka-aikana ja silloinkin paikoillaan

  2) varuskunnan lääkintähenkilöstön potilaankuljetus rajoittuu lähinnä marssilla tippuneiden nesteytykseen ja siirtoihin vks:aan.
  -Olisikohan tällaisten ihan oikeiden traumapotilaiden siirto palvellut sodanajan tehtävään valmentautumista realistisemmin..?

  3) liittyy RA-toimintaan ja pv:n pr-arvoihin/kuvaan: "luvattiin mutta ei voitu kun ei pyydetty kunnolla" Tyhjän saa pyytämättäkin.
   
 10. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,585
  Tykkäykset:
  5,549
  Pisteet:
  1,286
  ei se nyt ihan noin mene. on erilaisia valmiustasoja ja siviilipuolellakin on valmiusorganisaatioita.

  Ehkä sen harjoittelu perustuu pikemminkin suunniteltun harjoitustoimintaan kuin " terveyspalvelujohtajan ja varuskunnan lääkärin" keskusteluun.

  Passiivissa on helppo kuvata tapahtumia.

  Varuskunnan lääkäri tuskin vastaa varuskunnan koulutuksessa olevan lääkintähenkilökunnan lisäharjoituksista. Hänellä ei myöskään ole mitään valtuuksia luvata virka-apua siviiliorganisaatiolle. Ja kuten on todettu, armeijan virka-apua säätelee laki.

  Armeijan RA-tehtävänä on kouluttaa, ei olla apuna juurikkaiden nostossa tai muissa toimissa.

  Tumpeloita tässä ovat ainoastaan terveyspalvelujohtaja ja varuskunnan lääkäri. Jos hommaa olisi hieman pidemmällä tähtäyksellä suunniteltu, olisi tuo mahdollisesti mahtunut ihan suunniteltuun koulutukseen, siis mahdollisesti. Siinäkin tulee pohdintaan että miksi tuollaiseen minimaaliseen määrään olisi armeijaa tarvittu.
   
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Vai että ihan erilaisia valmiustasoja? Onhan niitä. Ja kun harmaa vaihe julistetaan alkaneeksi niin suomalainen virkaihminen alkaa tuottaa palveluja oikein yhtenä sojona? Vai onko vaihtoehtoja? Kovia ja jyrkkiä määräyksiä saanut virkakunta voi aloittaa joukolla oikein tarmokkaat oman perseensuojaustalkoot, tämän mainion mentaliteetin ilmentymän, johon on opittu koko virkauran ajan. Mihin tuo kulttuurin tuote häviää mahtikäskyllä? Vai aiheuttaako tuo mahtikäsky perseensuojaustalkoot potenssiin kaksi?

  Armeijaan ja rvl:een luotan sikäli kyllä, että niillä on valmius pysyä ns. ajan tasalla ja pysyä toimintakykyisenä, mutta tuo muu......

  Oireellista lienee, että minä ja Tvälups näköjään yhdistimme tämän tapauksen nimenomaan harmaaseen vaiheeseen ja katsoimme tapahtunutta sitä näkökulmaa vasten.

  "yhteiskunnan kriisinsietokyky on suorassa suhteessa siihen, miten "normaaleina" kykenemme pitämään jokapäiväiset toiminnot ja ylläpitämään palveluja"..........ei ole minun keksimäni lause. Topikin aiheena oleva tapaus ei yksinään kerro mitään mistään. Kannattaa näitä nyt aina silti pohtia, millaisia yksittäistapauksia kertyy, miten arkipäivä sujuu ja miten se sujuisi kolme kertaluokkaa haastavammissa tilanteissa?
   
 12. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,110
  Tykkäykset:
  1,581
  Pisteet:
  636
  Todennäköisimmin "Harmaa vaihe" alkaa siitä kun ampuminen alkaa ja päättyy siihen kun valtiojohtomme tajuaa olevansa sodassa. Harmaan vaiheen alkuun asti olaankin sitten syvässä rauhan tilassa.
   
 13. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Yleensä täällä rytvötään upseeristoa, mutta Baikalilla on näköjään uskoa koko armeijaan. Onneksi on sitten löytynyt toinen porukka upseeristoa korvaamaan: kaikki muut virkamiehet. Onneksi olkoon vaan!
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Palaan tähän teemaan jahka on aikaa paremmin. Ihan noin lohduton ei sentään minunkaan näkemykseni ole. Kieltämättä hieman kärkevästi esitin asian. Pointtini on sentään muualla.
   
 16. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Tällaisia evakkosiirtoja on tehty iät ja ajat. Sairaanhoitopiirin johto on kyllä niin pihalla kun yksinkertainen asia ei onnistu. Tällaisia asoita organisoidaan osastonhoitaja tasolla.

  Aikaisemmin homma olisi hoidettu seuraavasti. Sairaanhoitopiiri (tai kaupunki) oli tehnyt sopimuksen sairaankuljetuksesta jonkun toimijan kanssa. Tämä toimija olisi (tai joku niistä) ottanut ylimääräisen yksikön, tai tai tarvittaessa useamman, ajoon kyseisenä päivänä. Siirtyvän osaston osastonhoitaja tekee potilaista inventaarion josta selviää moniko potilaista tarvitsee paarikuljetuksen. Kyytiorjien esimies osaa määrän saatuaan laskea kauan hommaan menee milläkin resurssilla.

  Nyt kun ensin on sanottu yksityisten sopimukset irti ja siiretty ensihoito pelastuslaitokselle, huomataan , ettei pelastuslaitosta potilaslogistiikka kiinnosta. Seuraava askel, aletaan huutamaan PV:tä apuun. Toisaalta PV ajateltiin varmasti halvemmaksi kuin invataksit.
   
 17. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,585
  Tykkäykset:
  5,549
  Pisteet:
  1,286
  @ kimmo.j

  tuon kaltaista juttua ajattelin itse täysin maallikkona, männäpäivänä. parempi että alan ammattilainen kertoi mistä kana kusee.

  ----
  @synkistelijät
  ja en todellakaan ymmärrä mitä tuollaisella sähläyksellä on tekemistä "harmaan vaiheen" kanssa.
   
 18. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  En synkistele. Palaan aikanaan teemaan. Armotta.
   
 19. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  No jotain rajaa näihin kommentteihin.

  Muutaman potilaan siirtäminen paikasta A paikkaan B ei kyllä tuo kovin kummoista lisäarvoa. Kyseessä vaikuttaisi olevan pitkäaikaispotilaiden siirto, joka tuskin tuo myöskään lisäactionia kenttäsairaanhoitajien tai lääkintämiehien arkeen, ellei nyt joku satu saamaan slaagia kesken kuljetuksen. Silloin VM-lääkintämies ei voi paljoa muuta kuin ajaa mahdollisimman nopeasti piipaa ajoa lähimpään sairaalaan maallikkoensiavun lisäksi.

  Normaalin lääkintämiehen hoitomahdollisuudet ja oikeudet rauhan aikana ovat aika olemattomat.

  Vaikeat traumasiirrot toteutetaan kyllä ammattilaisten voimin ja mukana on tällöin monesti virkalääkäri.
   
 20. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Kuvatun kaltaisesta siirtorallista voivat varusmiehet saada kokemusta seuraavista asioista, ambulanssin ajaminen ja potilaiden siirtäminen sängyltä paareille ja paarien käsittely. Tässä skenaariossa on erittäin vaikea nähdä PV:n olevan mitään muuta kuin halpatyövoimaa.
   
 21. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Paranoideillakin on vihollisia ;)
   
 22. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
   

Jaa tämä sivu