Puolustusvoimien räjähdevarikoilta karsitaan 190 työpaikkaa
yle 13.12. klo 16:28, päivitetty tänään 13.12. klo 17:42
Puolustusvoimien ammus- ja räjähdevarikoilta vähennetään seuraavan yhdeksän vuoden aikana 190 työpaikkaa.
Toivakan räjähdevarikko lakkautetaan kokonaan ja Parkanon varikolla luovutaan räjähdetuotannosta.
Puolustusministeriön mukaan noin puolet työtehtävistä vähennetään luonnollisen poistuman kautta tai sijoittamalla työntekijät uusiin työtehtäviin. Irtisanomisuhan alle joutuu arviolta 95 työntekijää.
Toivakan varikolta lähtee ensi vuonna 20 työpaikkaa, kun räjähdetuotanto siellä loppuu. Vuoden 2020 loppuun mennessä työpaikkoja lähtee vielä 18 lisää, ja varikon toiminta lopetetaan kokonaan. Parkanosta vähennetään ensi vuonna 21 työpaikkaa. Myös Haapajärven, Niinisalon, Keuruun, Koivujärven ja Ähtärin toimipisteistä vähennetään henkilökuntaa.
Räjähdealan toiminta organisoidaan uudelleen siten, että vuoden 2013 alussa perustetaan uusi hallintoyksikkö Räjähdekeskus. Keskus muodostetaan Maavoimien Materiaalilaitokseen kuuluvista Räjähdelaitoksesta ja Koeampumalaitoksesta.
Puolustusministeriön ylijohtajan Teemu Penttilän mukaan tavoitteena on säästää 58 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Tästä henkilöstösäästöjen osuus on 36 miljoonaa euroa.
Tällä hetkellä Maavoimien Materiaalilaitoksessa työskentelee räjähdealalla ja sen vartiointitehtävissä 570 työntekijää.
Puolustusministeri Stefan Wallin päätti maavoimien räjähdealan toimintojen uudelleenjärjestelystä tänään tiistaina.
Puolustusvoimat karsii kymmeniä työpaikkoja Keuruulta ja Toivakasta
yle 13.12. klo 15:35, päivitetty tänään 13.12. klo 17:05
Puolustusministeriö on lakkauttanut Keski-Suomesta Toivakan varasto-osaston räjähdetuotannon. Varastotoimintoja Toivakkaan kuitenkin jää, ja työpaikoista säilyy reilut puolet. Keuruun varikon toiminta puolestaan jatkuu, mutta henkilöstö vähenee kymmenillä.
Puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) tänään tekemän päätöksen mukaan räjähdetuotanto Toivakassa loppuu ensi vuoden loppuun mennessä. Tuotanto keskitetään Haapajärvelle ja Ähtäriin.
- Toivakkaan jää varastotoimintoja, mutta ampuma- ja räjähdealalla on noin 40 henkilöä, ja parikymmentä vähenee, sanoo Maavoimien Materiaalilaitoksen esikuntapäällikkö eversti Jari Anttalainen.
Puolustusvoimat organisoi toimintaansa uudelleen. Maavoimien Materiaalilaitoksen Räjähdelaitoksen ja Koeampumalaitoksen toiminnot sijoitetaan perustettavaan uuteen Räjähdekeskukseen. Se aloittaa toimintansa vuoden 2013 alussa. Toivakan varasto-osasto on osa Itä-Suomen huoltorykmenttiä.
Tällä hetkellä Keuruun varikko on osa maavoimien materiaalilaitosta. Varikon toiminta jatkuu ennallaan, mutta koko räjähdealalla puolustusvoimien väki vähenee. Räjähdealan nykyinen henkilöstömäärä koko Maavoimien Materiaalilaitoksessa ja sen alaisissa joukoissa on 475, ja uudessa järjestelyssä alalta vähenee 157 tehtävää vuoteen 2020 mennessä.
- Keuruulta tullaan vähentämään testaus- ja kokeilutoimintaa, se siirtynee Niinisaloon. Henkilöstövähennyksiltä ei voida välttyä, kymmenistä puhutaan, Anttalainen sanoo.
Puolustusvoimat kertoo, että tehtävien vähentämisessä hyödynnetään luonnollista poistumaa, mutta että koko tarkastelujaksolla vuoteen 2020 noin 95 henkilön palvelussuhde tulee päättymään. Heille etsitään toitä puolustushallinnon muista tehtävistä ja valtion hallinnosta.
Keuruun varikolla on noin 80 työntekijää ja Toivakassa reilut 50. Toivakassa varasto-osasto on kunnan kolmanneksi suurin työntantaja.
- Työntekijöiden palkkatulot ovat 1,5 miljoonaa euroa, kyse on suuresta tappiosta kaikilta osin, sanoo Toivakan kunnanjohtaja Erkki Pyökkimies.
Ähtärin asevarikon toiminta on turvattu - väki kuitenkin vähenee
yle 13.12. klo 15:44, päivitetty tänään 13.12. klo 18:50
Ähtärin asevarikon toiminta jatkuu. Uuden vuonna 2013 aloittavan Räjähdekeskuksen pääpaikka sijoittuu Ähtäriin. Uudelleenjärjestelyiden myötä kuitenkin kolmannes varikon tehtävistä vähenee.
Räjähdelaitoksen ja Koeampumalaitoksen toiminnot yhdistävä Räjähdekeskus aloittaa toimintansa vuoden 2013 alusta. Räjähdekeskuksen kokoonpanoon kuuluvat hallinto-osasto Ähtärissä sekä tekninen osasto, johon kuuluvat Haapajärven, Niinisalon, Keuruun ja Ähtärin toimipisteet. Toivakan ja Parkanon räjähdetuotantotilat lakkautetaan. Puolustusministeriö päätti toimintojen uudelleenjärjestelyistä tiistaina.
Ähtärin asevarikko työllistää tällä hetkellä reilut 130 henkilöä. Materiaalilaitoksen esikuntapäällikkö eversti Jari Anttalaisen mukaan noin kolmaosa tehtävistä vähenee uudelleenjärjestelyiden myötä. Neuvotteleva virkamies Olli Suonion mukaan tehtävävähennykset painottuvat vuoteen 2013.
Se, miten tehtävävähennykset kohdistuvat henkilöstöön, selviää kun tiedetään miten ihmiset saadaan uudelleensijoitettua. Kaiken kaikkiaan uudelleenjärjestelyjen myötä 95 henkilöä on irtisanomisuhan alla.