Armeijaan ei ole pakko mennä – vapautuksen saa vain pienellä huijauksella

Laamanator

Eversti
12 600 suomalaista aloittaa maanantaina armeijan, vaikka vapautuksenkin saisi varsin helposti. Perusteiksi käyvät niin tinnitus, akne kuin pälvikaljukin. Toimittaja Ari Peltonen tutustui vapautusperusteisiin.

Lukioikäisenä väitin koululääkärille, että koulun liikunnanopettaja on väkivaltainen mielipuoli. Totta sinällään, kuten myös se, etten viihtynyt hänen tunneillaan. Sain liikuntatunneilta vapautuksen.

Päättelin, että jos herkkä mieleni ei kestä koululiikuntaa, ei se kyllä kestä armeijaakaan!

Onnekseni koululääkäri oli myös kutsuntojen lääkäri. Ei siis hätää. Ennen kutsuntoja koululääkäri passitti minut kahden tunnin sessioihin psykologin pakeille. Niissä minulle tehtiin legendaarinen läikkätesti. Horisin jotain suuresta hahmottomasta voimasta, joka alistaa pientä, inhimillistä yksilöä, jonka jälkeen lanttulekuri kysyi, haluanko armeijasta vapautuksen.

Kyllä se minulle sopi.

Kansalaisvelvollisuuteni oli ohi parissa tunnissa.

Kaikki tuo tapahtui 1980-luvulla. Tänään vapautuksen saaminen on paljon yleisempää.

Suomen asevelvollisuuslaki velvoittaa armeijan pakolliseksi kaikille 18–60-vuotiaille miehille. Isänmaan kutsua noudattaa noin kolme neljästä armeijaan kutsutuista. Loput eli noin neljäsosa kutsutuista valitsee joko siviilipalveluksen tai saa armeijasta vapautuksen.

Armeijan aloittaneista sen keskeyttää noin 17 prosenttia eli lopulta asevelvollisuusikään tulleista miesikäluokista armeijan käy 60–70 prosenttia. Vielä 1980-luvulla, minun nuoruudessani, vastaava luku oli yli 80 prosenttia ja isoisieni aikaan yli 90 prosenttia.

Tulevanakin maanantaina armeijan aloittaa 12 600 nuorta suomalaista – vaikka kenenkään ei olisi pakko.

Kukaan ei tunne vapautusperusteita Suomessa paremmin kuin majuri Timo Koljonen. Hän johtaa Puolustusvoimien asevelvollisuustiimiä ja on toiminut sitä ennen viisi vuotta kutsuntalautakunnan puheenjohtajana.

Koljonen suostuu ottamaan minut vastaan työpaikallaan Mikkelin varuskunnassa. Aion keskustella hänen kanssaan vapautusperusteista.

Koljonen on todella rehdin ja joviaalin oloinen, viisikymppinen mies. Alkajaisiksi hän tarjoaa sapuskat maavoimien esikunnan ravintolassa Karkealammella.

Ruokalaan astuessani oloni on yhtä orpo kuin ala-asteen ensimmäisessä ruokailussa. Uskon kaikkien näkevän, että tuossa on taas yksi yhteiskuntakelvoton paskahousu, joka ei ole koskaan rynkkyä kourassaan pitänyt.

Lusikoin suuhuni kasvisruokaa, Koljonen haarukoi lihaa. Kerron hänelle tarinan omasta vapautuksestani. Olenko majurin mielestä lusmu?

”Tuntuu vähän köykäseltä perusteelta. Meidän on kuitenkin uskottava mitä lääkäri ammattitaidollaan ja valan sitomana on päättänyt”, hän vastaa.

”Alentunut kuulo. Se nyt ainakin on helppo feikata!”

Asepalvelukseen kutsutut jaetaan kolmeen luokkaan: A, B ja C.

A-ryhmään kuuluvat terveet ja palvelukseen kelpaavat. B-miehillä on jokin sairaus tai ominaisuus, joka heikentää heidän valmiuttaan toimia taistelutilanteissa. Heidät määrätään armeijan ajaksi kevyempiin sisähommiin. C-miehet ovat niin rampoja tai hulluja, että heidät vapautetaan palveluksesta kokonaan.

Vapautusta suosittelee lääkäri, mutta siitä päättää armeija.

Noin 40 prosenttia vapautuksen saaneista saa ne mielenterveyssyiden takia – hullun papereilla, kuten minäkin vuonna 1986. Mielenterveyssyiksi lasketaan niin psykoosit, epäsosiaaliset persoonallisuushäiriöt kuin huumeriippuvuuskin. Seuraavaksi yleisimpiä vapautuksen syitä ovat ylipaino ja diabetes (20 prosenttia vapautetuista) ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet (10 prosenttia).

Kuinka lihavaksi pitäisi itsensä sitten paisuttaa, jotta voisi välttää armeijan?

”Jos painoindeksi on 30 [180-senttisellä painoa on 100 kiloa], aletaan harkita lykkäyksen antamista. Jos indeksi on 50, tiedetään, että jos hän menisi palvelukseen, niin viikko kaksi kävellen olisi marssimurtumat jaloissa, eikä meillä ole tarkoitus laittaa ketään rikki siellä”, Koljonen vastaa.

Mutta vapautusperusteissa mainitaan myös vähemmän vakavilta kuulostavia sairauksia kuten akne, huonokuuloisuus, karies ja ihottuma tai enemmän tulkinnanvaraisia – tai helposti huijattavissa olevia piirteitä – kuten sopeutumishäiriö, harhaluuloisuus ja tinnitus.

Puolustusministeri Carl Haglund on saanut vapautuksen vakavan nokkosihottuman takia. Ihottuman! Mitäköhän siihen sanoo majuri Koljonen?

”En ota siihen kantaa.”

Entäs sitten näihin muihin vapautusperusteisiin: Armeijaan ei tarvitse mennä, jos on jehovan todistaja tai sattunut syntymään Ahvenmaalla.

”Sama asia. Minulla on toki henkilökohtainen mielipide, mutta en sitä kerro.”

Ja luonnollisesti kaikki naiset ovat vapautettuja armeijasta, koska yleinen asevelvollisuus ei koske heitä.

”Totta kai miehet ja naiset on tasa-arvoisia, mutta on tiettyjä asioita, jotka sopii paremmin miehille ja tiettyjä asioita, jotka sopii paremmin naisille. Tällainen hoivaamisvietti tuntuu olevan kovempi naisilla, joku hoitoala on ehkä luontevampi.”

Tuommoisestahan voisi joku suuttua. Alamme käydä läpi muita vapautusperusteita.

Rikostausta?

”Jos sulla pinna katkeaa saman tien, oot linnatuomioita kärsinyt ja iso nippu väkivaltarikoksia takana, kyllä meidän täytyy miettiä asevelvollista ja hänen perhettään, että hän voi olla siellä turvallisesti ilman, että on petikaverina tyyppi, joka vetää kuuppaan jos sanoo huomenta väärällä äänensävyllä.”

Mielenkiintoista, petikaveri…

”Heh, tarkoitin että ollaan kerrossängyssä tai vieressä!”

Selvä. Mutta näitähän riittää: alentunut kuulo. Se nyt ainakin on helppo feikata!

”Yleensä on pitkältä aikaväliltä havaittavissa, miten kuulo on alentunut. Se ei ole se yksi kuulokäyrä, vaan esimerkiksi koulussa mitataan kuuloa. Jos kuulo on huono, otammeko näin rauhan aikana riskin, että vaikka vaunukoulutuksessa ollessa altistuu kovalle melulle ja tulee kuurona takaisin?”

Eräs kutsuntalääkäri piti kaikkein huvittavimpana vapautusperusteena valkosormisuutta.

”Sehän tarkoittaa verenkiertohäiriötä. Pitää miettiä, tuleeko paleltumisarat sormet omaava henkilö metsästä takaisin ilman sormia.”

Huono näkö luulisi olevan helppo huijata.

”Kyllä asiantuntijat näkevät, mikä se oikeasti on. Siinähän on turvallisuusriski lähettää joku metsään, eikä tämä näe tulla sieltä pois.”

Löydöt sukuelimissä ja luomet.

”Kyse voi olla kromosomiviasta. Emme lautakunnassa katso minkä näköiset vehkeet miehellä on, se on lääkärin homma. Tai jos on hyvin iso luomi hartioiden kohdalla, joka hankautuu kamoja kantaessa, lääkäri arvioi kuinka paha se on.”

Lääkäripä hyvinkin. Periaatteessa lääkärin oma maanpuolustustahto tai sen puute ei saisi vaikuttaa siihen millä perusteella hän suosittelee vapautusta. Tiedän kuitenkin ihmisen, joka olisi mennen tullen saanut vapautuksen terveydellisistä syistä (oli astmaa, alla kaksi sydänlihastulehdusta ja todella huono näkö), mutta koska henkilöä ei kiinnostanut armeija, kutsuntalääkäri määräsi kaverin armeijaan B-miehen papereilla.

Toisaalta nuoremmissa ikäluokissa on armeijan käyneitä yhä vähemmän, samalla heitä on yhä vähemmän myös lääkäreissä.

Kaveri tuntee lääkärin, joka kirjoitti liudalle potilaitaan vapautussuosituksen tinnituksen perusteella. Vakava tinnitus on vapautusperuste ja siitä erikoinen, ettei sitä voi todentaa kukaan muu kuin potilas itse. Se se vasta olisi iisi huijata!

Kerron kuulemani Koljoselle. Hän ei usko kovinkaan monen huijaavaan tinnitusta. Esimerkiksi viime vuonna tinnituksen takia ei kukaan saanut vapautusta, mutta kolme armeijaan kutsuttua sai sen perusteella lykkäystä.

”Kyllä meidän täytyy luottaa lääkäriin. Sille ei vaan mahda mitään, jos jotain rikkeitä on, onhan näitä kaiken maailman valelääkäreitäkin.”

Palveluskelpoisuutta määritellään myös kyselylomakkeita käyttäen. Sinnehän voi säveltää ihan mitä vaan.

”Ihan minne tahansa pystyy, juuri näin, mutta se ei riitä ainoaksi perusteeksi ja naiivejahan me ei olla. Kyselyä käytetään pääsääntöisesti isoissa kunnissa, pienemmillä paikkakunnilla lääkäri tietää yleensä täysin asevelvollisen terveydentilan. Jos 18 vuotta henkilön tuntenut lääkäri suosittaa vapautusta, niin en minä ala sitä kyseenalaistamaan.”

Selvä. Jatketaan.

Taiveihottuma.

”Päätetään tapauskohtaisesti. Kun on huono hygienia, voi olla aika tuskallinen.”

Akne.

”Joka kerta, kun kaverilla oli kasvoissa jälkiä, kysyin, että mites sun selkä. Jos lähdet kantamaan kesäkuumalla raskasta reppua selällä, joka on täynnä aknea, se tulehtuu. Kun lähdet viikoksi metsään ilman että pääsee pesulle, vois kuvitella, että se tilanne on aika hankala muutaman päivän jälkeen!”

Kivuttomat lattajalat!

”Jos niistä ei ole haittaa, ei kyllä vapautusta saa. Jos joku sanoo saaneensa vapautuksen lattajalkojen takia, siinä voi olla useita eri syitä ja tuo on helpoin sanoa.”

”Sekin siis voisi olla isänmaallinen teko, että huonoa armeija-ainesta oleva hankkisi tietoisesti vapautuksen”

Minä olin 1980-luvulla harvinaisuus: armeijan käymätön mies. En olisi enää. Yhä harvempi käy armeijan, ja koska siviilipalvelukseen hakeutuneiden määrä on pysynyt viime vuosina lähes samana, joukkoa kasvattavat nimenomaan armeijasta vapautetut.

Mutta ehkä asia ei ole armeijallekaan ongelma.

Varusmieskoulutushan nimittäin maksaa, tarkalleen ottaen 45 euroa vuorokaudessa. Mitä järkeä on kouluttaa huonosti motivoitunutta väkeä, josta ei ole armeijalle juuri mitään hyötyä.

Koljonen ei ajattele asiaa näin. Niin kauan kuin Suomessa on yleinen asevelvollisuuslaki, sitä tulee majurin mielestä noudattaa.

Mutta kuinka kauan sellainen on? Euroopassa Suomen malli on harvinaisuus. Samantyyppinen yleinen varusmiespalvelu on läntisistä EU-maista vain Kreikassa.

Yleisestä asevelvollisuudesta luopumisesta on keskustelu myös Suomessa. Perusteina on käytetty muiden muassa rahaa. Viehän armeija nuoret miehet vuodeksi pois opintojen tai töiden ääreltä. He eivät tuota mitään, vaan kuluttavat valtion rahoja, sen 45 euroa joka päivä.

Esimerkiksi kansantaloustieteen professori Panu Poutvaara on laskenut, että asevelvollisuuden lakkauttaminen tekisi Suomen kansantaloudelle hyvää. Hänen mukaansa asevelvollisuusarmeija tulee huomattavasti palkka-armeijaa kalliimmaksi.

Sekin siis voisi olla isänmaallinen teko, että huonoa armeija-ainesta oleva hankkisi tietoisesti vapautuksen, menisi keskimäärin vuotta aikaisemmin työelämään ja säästäisi yhteiskunnan varoja tuhansia euroja, jopa kymmeniä tuhansia.

Koljonen ymmärtää teorian.

”Mutta en voi hyväksyä sitä. Asevelvollisuuslaki jo velvoittaa puhumaan kutsuntatilanteessa totta. Mutta niitä, jotka ovat syystä saaneet vapautuksen, ei voi missään nimessä syyttää epäisänmaallisiksi.”

”Tiedän koskettavia tapauksia kuinka armeijaan haluttaisiin mennä vaan kun ei pääse esimerkiksi neliraajahalvauksen takia. Äidille saneli kirjeen, että voi kun tästä voisi nousta ja mennä armeijaan, mutta ei pysty! Tippa linssissä sitä luki ja sitten jotkut eivät tieten tahtoen mene. Että onko se oikein?”

Onko se sitten oikein, että vuonna 2011 kultaa voittaneen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Mikko Koivu suoritti asevelvollisuuden pyörähtämällä pari kertaa urheilujoukoissa?

Koljosen mukaan Koivun asevelvollisuus tuli suoritetuksi täysin pykälien mukaan.

”Jos palveluksessa on henkilö, jolla on yksilöllisiä tarpeita, ne pyritään ottamaan huomioon. Esimerkiksi yksinhuoltajaisä. Siinä mietitään palveluspaikkaa ja kuinka voisi olla iltasella lapsensa kanssa, tai jopa yöpyä kotona. Lain mukaan emme voi häntä vapauttaa, mutta muuten voisin sen tehdä. Kyllä pienen lapsen yksinhuoltajuus nousee arvoasteikossa aika korkealle. En mä kovinkaan montaa asiaa löydä, jotka menisi sen yläpuolelle.”

Eli että inhimillisellä hädälläkin voi saada vapautuksen?

Ei.

”Mutta joskus säälittää, että voi että kun tolta kaverilta sais repusta pois tota taakkaa… sillä on koulu kesken, ongelmia viinan kanssa, kannabis käytössä, rötöksiä takana ja sitten on vielä tyttöystävä raskaana! Kun ajattelee sen tulevan lapsenkin kannalta, niin pitääkö tätä tyyppiä vielä armeijalla rasittaa?”

”Ei armeija ole hyväksi kaikille, eikä ole mikään päihdeparantola tai mielenterveysongelmien hoitopaikka, vaikka jotkut ajattelevatkin, että armeijan rutiinit olisivat ongelmanuorelle hyväksi”, Koljonen sanoo.

Pääsemmekin sujuvasti siirtymään takaisin vapautuksen perusteisiin. Mites ne hullun paperit? Tiedän miehen, jota kutsuntalääkäri ohjeisti sanomaan oikeissa kohdissa kyllä ja ei, jotta hän sai kirjoitettua potilaalle masennuspaperit ja suositeltua vapautusta.

Yksi legenda kuuluu, että papukaijaa leikkimällä irtoaa helposti vapautus.

”En ole törmännyt. Ne on näitä legendoja, että viheltää, mutta kun lähtee pois, niin ei vihellä enää”, Koljonen vastaa.

Eivät ne pelkkiä legendoja ole. Vaikka toki legendaarisia tarinoita.

Yhden kertoo 21-vuotias oululainen Ville Kaikkonen, joka pyydettiin kutsuntalääkärin tarkastukseen keväällä 2010.

”Minua ei todellakaan kiinnostanut mikään armeijaan liittyvä höpötys, vaikka sukulaiset sinne painostivatkin.”

Kaikkonen oli valintansa tehnyt. Hän ei halunnut armeijaan, eikä siviilipalvelukseen. Hän halusi vapautuksen.

Lääkärintarkastuksen kuulotestissä Kaikkonen yritti vimmatusti painella vääriä nappeja, mutta hänen harmikseen lääkäri ei huomannut vastauksissa mitään erityistä. Kaikkonen sai kuitenkin kolme vuotta lykkäystä jalkavammojen vuoksi.

”Myöhemmässä vaiheessa nämä kyseiset koipivaivat ja uskomattomat näyttelijänlahjani olivat minun pelastukseni”, Kaikkonen kertoo.

”Minut kutsuttiin lisälääkärin tarkastukseen, jossa pyrin vaikuttamaan autistiselta Sanna-Raipe Helmisen veljeltä, jolla on jalat tuhannen palasina.”

Kaikkonen onnistui. Lääkäri kirjasi papereihini diagnooseiksi määrittelemättömät persoonallisuus- ja ahdistuneisuushäiriöt sekä määrittelemättömät alaraajojen vammat.

”Tunne oli mahtava, enkä ole dramaattista tulkintaani elämäni vaikeudesta katunut päivääkään.”

Myöhemmin Kaikkoselle myönnettiin jopa aseenhankintalupa, kun hän alkoi harrastaa metsästystä ja tarvitsi haulikon.

On aika lopetella haastattelua Koljosen kanssa. Maa odottaa puolustajaansa. Haastattelun lopussa majuri huolestuu.

”Mua jäi vähän vaivaamaan kun sanoit, että jotkut voisivat suuttua siitä mies-nais-kommentista… että mikä siellä olikaan sellainen?”

Se oli tämä, että naiset sopii paremmin hoiva-alalle.

”No ei kaikki, joissakin tapauksessa asia on tietenkin toisin päin, mutta noin keskimäärin. Ja ylipäätään, jos katsotaan, niin pojathan leikkii eri leikkejä kuin tytöt vaikka niille tarjottaisiin samoja leluja.”

Leikinhän minäkin pienenä innokkaasti sotaleikkejä.

Myöhemmin opin leikkimään myös muita leikkejä ja tulkitsemaan musteläikkätestejä. Ja nyt olen oppinut, että jos haluaa armeijasta vapautuksen, kannattaa sanoa, että korvissa soi. Ja pahasti.

Mikäli se tuntuu vieraalta, vapautusperusteista löytyy myös pälvikalju.

Ari Peltonen soittaa maanpuolustushenkistä musiikkia perjantaina 5. heinäkuuta kello 15–16 Paskalista-ohjelmassa Radio Helsingissä (88,6 MHz).

http://nyt.fi/20130705-armeijaan-ei-ole-pakko-mennae-vapautuksen-saa-vain-pienellae-huijauksella/
 
Kuten tästäkin näemme, asevelvollisuudesta on helppo vapautua eikä se myöskään vaikuta mitenkään työelämässä nykyisin kun sodankäyneitä miehiä ei istu johdossa. Henk. koht. tunnen suurta inhoa jokaista vapautettua kohtaan, varsinkin kun suurin osa siviilissä valehtelee vapautussyyn kysyttäessä. Kun näkee armeijasta vapautetun niin muistakaa että 40%:n tod. näk. ko. kaveri on mielisairas, jolle ei uskalleta antaa asetta käteen! Varokaa!

Lisäksi minkälainen on lääkäri joka kirjoittaa aknen vuoksi vapautuksen kun siihen on lääkkeitä olemassa! Lisäksi voidaan antaa huonon näön vuoksi vapautus kun ei pärjää jos silmälasit menevät rikki niin lienisi syytä kustantaa ko. kaverille yleisessä terveydenhuollossa laser-leikkaus että ko. raukka pärjäisi edes siviilissä jos unohtaa mihin nukkumaanmennessä mihin laittoi klasinsa. Lisäksi luomia voi poistaa ja moni varusmiespalveluksessa käyväkin niitä käy varuskuntasairaalassa leikkauttamassa pois!
 
commando kirjoitti:
Lisäksi minkälainen on lääkäri joka kirjoittaa aknen vuoksi vapautuksen kun siihen on lääkkeitä olemassa!

Sellainen lääkäri, joka noudattaa saamiaan käskyjä. :a-smiley:

Luulisi sen olevan jokaisen sotilaskoulutuksen saaneen tiedossa, että hyvä sotilas noudattaa arpomatta saamiaan ohjeita ja käskyjä. Kai se sentään pätee lääkäreihinkin? Turha tästä asiasta on lääkäreitä moittia, paitsi ehkä lääkintäupseereja, joiden kollegio on nuo raakkausperusteet kirjoittanut.

commando kirjoitti:
Lisäksi voidaan antaa huonon näön vuoksi vapautus kun ei pärjää jos silmälasit menevät rikki niin lienisi syytä kustantaa ko. kaverille yleisessä terveydenhuollossa laser-leikkaus että ko. raukka pärjäisi edes siviilissä jos unohtaa mihin nukkumaanmennessä mihin laittoi klasinsa. Lisäksi luomia voi poistaa ja moni varusmiespalveluksessa käyväkin niitä käy varuskuntasairaalassa leikkauttamassa pois!

Kylläkyllä, mutta jokainen varusmiespalveluksesta raakattu alokas on voitto puolustusvoimille. Tiukoista rajoista huolimatta alokkaita tunkee varuskuntiin edelleen liikaa suhteessa oikeasti sijoitettaviin reserviläisiin. :a-lipsrsealed:


Edit: Jotenkin tuntuu siltä, että perin harva on valmis myöntämään tosiasiaa eli sitä, että Puolustusvoimat on tässä asiassa se pääpiru. Kansa kyllä paheksuu sivareita ja palveluksesta pöljillä perusteilla vapautettuja, mutta siinä kyllä kokonaisuutena haukutaan väärää puuta.

Kutsuntavelvolliset ovat ongelma, eivät niinkään ressut. Sadoista tuhansista reserviläisistä on päästy eroon sillä, että heidät on kaikessa hiljaisuudessa työnnetty nostoväen Ö-mappiin. Jos asevelvollisuuslaissa olisi pykälä, että sijoituksen muutoksesta on ilmoitettava reserviläiselle, niin tästä asiasta olisi noussut aivan h**vetinmoinen haloo. Nyt se on junailtu kaikessa hiljaisuudessa..
 
Laamanator kirjoitti:
Ari Peltonen soittaa maanpuolustushenkistä musiikkia perjantaina 5. heinäkuuta kello 15–16 Paskalista-ohjelmassa Radio Helsingissä (88,6 MHz).
Kyseisen toimittaja Ari Peltosen meriittilistalta löytyy myös mm yhden miehen yhtye Paska, joka hajosi musiikillisiin erimielisyyksiin. Skitsofreniahan on vapautusperuste myöskin.
 
Back
Top