Armeijalle tappiota 650 000 euroa: Korkeat upseerit välttivät syytteet

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
Valtionsyyttäjä ei löytänyt näyttöä, että upseerit olisivat antaneet harhauttavaa tietoa käyttökelvottomista viestilaitteista.

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen on päätti jättää nostamatta syytteet kolmea korkeaa upseeria vastaan vuosia auki olleessa viestilaitekauppaepäilyssä.

Iltalehti

Voimme siis huokaista helpotuksesta, kyse ei ole rikoksesta vaan epäpätevyydestä.
 
Iltalehti

Voimme siis huokaista helpotuksesta, kyse ei ole rikoksesta vaan epäpätevyydestä.

Se on kyllä helpotus tosiaan. Toivottavasti ura lähtee nosteeseen, kun rikosepäilyt on kuopattu virallisesti. "olisiko osaamisellani käyttöä jossain vaativammassa tehtävässä"....kysyvät herrat kuorossa.
 
Olisin ehkä ollut onnellisempi jos olisi paljastunut, että löytyy muutama epärehellinen, kuin että löytyy muutama pöhkö noin korkeassa asemassa.
Toivottavasti tämä herättää PV,n parantamaan hankintaprosessiaan.
 
"Syyttäjän mukaan hankintapäätöstä tehtäessä ei ole ollut syytä epäillä, että korttia ei todellisuudessa pystytty käyttämään. Kyse on ollut kehityshankkeesta, jota on käsitelty puolustusvoimien eri elimissä lähes kahden vuoden ajan. Asian käsittelyyn on osallistunut useita eri tahoja, joiden näkemykset piirikortin käytettävyydestä ovat poikenneet toisistaan."


Tällaisen sattuessa pitäisi yksittäisten henkilöiden osaamisen lisäksi kyseenalaistaa koko organisaation toimintatapa ja johtaminen. Miten yhden kokonaisuudesta riippuvaisen komponentin hankinta on voitu viedä eteenpäin, vaikka kokonaisuutta ei ole vielä päätetty tai komponentin todellista käytettävyyttä ei ole ymmärretty?
 
Tällaisen sattuessa pitäisi yksittäisten henkilöiden osaamisen lisäksi kyseenalaistaa koko organisaation toimintatapa ja johtaminen. Miten yhden kokonaisuudesta riippuvaisen komponentin hankinta on voitu viedä eteenpäin, vaikka kokonaisuutta ei ole vielä päätetty tai komponentin todellista käytettävyyttä ei ole ymmärretty?

Koska kortin valmistaminen juuri toteutuneessa muodossa on ollut jollekulle posliinivarvas-everstille kunnia-asia? Upseeri on velvollinen toimimaan vaikeissakin tilanteissa, mikäli tietää olevansa oikeassa samalla kun kaikki muut ovat väärässä.
 
Tässä sitä virkavastuuta taas nähdään

JOKO on oikeassa, hankinta menettelyssä on joku pahasti pielessä kun tämä on mahdollista.
 
Viestilaitteen uudelleensyntyminen vapaaehtoisvoimin

Liekö tässä säikeessä mainittu viestilaite Ascomin liityntälaite? Ainakin mainitut rahasummat sattuvat kyseisestä tapauksesta uutisoitujen summien haarukkaan. Jos kyseessä on sama tapaus, niin laitteen perusajatus sinällään on hyvä ja tarpeellinen.


Toteutuksenhan voi tietenkin aina möhliä osittain asiantuntemattomuuden, ja osittain isoille firmoille ominaisen huiman militäärihinnoittelun ja rahanahneuden myötävaikutuksella. Vaikka pientähän tämä maailman mitassa on. Isoilla mailla on juuri tällaisten tapausten varalta oma lokeroitujen hankkeiden militääripuolen 'pimeä budjettinsa', etteivät tiedot tuloksettomiin hankkeisiin hurahtaneista miljoonista kantautuisi ikävästi yleisön korviin.

Asiantuntemattomuus toteutuu tyypillisesti siten, että kehityshankkeen tilaaja esittää kehitettävästä laitteesta tai järjestelmästä sellaisia toissijaisia vaatimuksia, jotka ovat ristiriidassa, tai jopa vesittävät sen pääasiallisen toiminnan edellytykset. Jos tilaaja olisi yrityksen johdon sijasta yhteydessä suoraan kehitystyön suorittajiin, niin nämä voisivat välittömästi kertoa, mitkä ominaisuudet ovat järkeviä ja mahdollisia toteuttaa.

Tilaajan ja käytännön suunnittelijan yhteistyöhän ei käytännössä pääse toteutumaan suurten firmojen kanssa, koska asiantuntematon tilaaja neuvottelee lähes yhtä asiantuntemattomen yrityksen johdon tai väliportaan kanssa, joka on loputtoman myöntyväinen tilaajan epärealistisille vaatimuksille. Turhankin työn tilaaminen tuo sentään yritykselle rahaa, mikä usein onkin yritysjohdon ensisijainen tavoite.


Uusi toimiva res-LILA

Tapauksesta seurasi yllättäen jotain todella hyvää: Ascomin liityntälaitehankkeen tuhkasta nousi toimiva liityntälaite, jonka suunnittelulla ja oma-aloitteisilla, ROT-budjetilla toimineilla suunnittelijoilla ei ole tekemistä alkuperäisen laitteen kanssa. Tämä uusi LILA on koottu tavallisista kaupallisista osista ja ilmaissoftista, se on edullisesti tehtävissä jopa vapaaehtoisjärjestöjen käyttöön, ja se toimii!

Tiedossa ei ole, että PV olisi kiinnostunut uudesta laitteesta, sehän hankkii materiaalia vain isoilta ja ns. luotettavilta yrityksiltä, eikä yksityisiltä. Sensijaan reserviläisten ja radioamatöörien varaverkkoryhmä oli LILA:n esittelystä suorastaan hurmioitunut, koska se osoittautui puuttuvaksi renkaaksi hajanaisten viestiverkkojen yhdistämiseksi esim. myrskyn aiheuttamissa yhteyskatkostilanteissa, useiden viranomais- ja vapaaehtoistoimijoiden yhteisissä etsintäoperaatioissa yms.

Linkki: Liityntälaite LILA, ratkaisu viestiverkkojen yhdistämiseen - http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-3#post-106647


T: - Juha -


”Erehdyksen tekeminen ja sen korjaamatta jättäminen – se vasta on erehdys.” - Kungfutse
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top