Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeijan kuntokuuri liikaa joka kolmannelle

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Tvälups, 25.11.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Armeijan kuntokuuri liikaa joka kolmannelle
  il Sunnuntai 25.11.2012 klo 03.40

  Väitöstutkimuksen mukaan varusmiehistä kolmasosa kuormittaa kehoaan liikaa.

  Liikunnan lisääntyminen varusmieskoulutuksessa kuormittaa kolmasosalla liikaa kehoa, ilmenee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen väitöstutkimuksesta.

  Kuormitusta tapahtuu eniten niillä, jotka kuntoilevat muita innokkaammin peruskoulutuksen aikana. Kunnon lähtötaso tai lihavuus ei tutkimuksen mukaan vaikuta ylikuormitukseen.

  - Kannattaa levätä, jos keho kertoo levon tarpeesta ja se on mahdollista. Varusmiesten kunto nousee parhaiten levon ja rasituksen rytmityksellä, sanoo tutkija Minna Tanskanen.

  Palvelusaikaa edeltävä hyvä kunto auttaa varusmiehiä välttämään sairauksia. Se helpottaa myös sopeutumista harjoitteluun.

  Osa tutkittavista sai maastoharjoituksen aikana lisäenergiaa proteiinipitoisista energiapatukoista.

  - Taistelumuonapakkausten sisältöä kannattaisi päivittää nautittavammaksi ja helppokäyttöiseksi. On huomioitavaa, että taistelupakkauksista syötiin vain reilut puolet, siis vähemmän kuin oli energiantarve, Tanskanen pohtii.

  Valmennuksen alaan liittyvä väitöskirja tarkastetaan ensi kuussa Vuokatissa.

  STT
   
 2. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Onko vika taistelumuonapakkauksissa vai nykyisillään vääristyneistä ruokailutottumuksista? Kyllä olen useammankin nuoren edesottamuksia seurannut ja pohtinut että miten mahtaa käydä palveluksessa kun ei olekaan joka aterialla tarjolla hampurilaisia, pirtelöä, pizzaa ja kebabia. Muu kun ei nirppanokille kelpaa. Puhumattakaan näistä erikoisruokavaliolla elävistä fennovegaanifreeganeista, jotka menee laihuuttaan ovesta saranapuolelta sisään jo siviilielämässä.
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Olen turkasen monesti miettinyt paljonko aikaa käytetään teeman "omahuolto" kouluttamiseen? Vai onko se luonnonlaki, että ryhmästä kolmannes seisoo hihat suorana nuotion vieressä eikä tartu toimeen lainkaan?
   
 5. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Tuleen on mukava tuijotella. ;)

  Omahuoltoa kyllä koulutetaan mutta sen harjoittaminen jää monesti omalle vastuulle. Viikon harjoituksen kyllä selviää märilläkin vaatteilla, joten toimintakyvyn ylläpitoa ei seurata ellei ryhmänjohtat ole aktiivisia. Monesti nämä tuleentuijottelijat tietävät kyllä miten olo paranisi kun saisi kuivaa ylle ja murua rinnan alle, mutta kun kukaan ei ole "käskemässä" niin eihän vapaa-aikana voi töitä tehdä. Eihän siitä "makseta".

  Edit: Toisaalta onhan näitä käänteisiäkin esimerkkejä. Allekirjoittaneen ryhmä oppi hyvin nopeasti pitämään huolta ensin itsestään ja sen jälkeen kaikista ryhmäläisistä kun riittävän moni oli esimerkkinä.
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Vai selviää viikon märissä. Tervetuloa helmikuussa raja-karjalan talveen ja katsotaan miten selviää.
   
 7. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Onhan siinä eroa onko niissä märissä vermeissä viikon syyskuussa vaikkapa Raasissa kuin helmikuussa Sotinpurolla...
   
 8. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Tiedät kyllä mitä tarkoitin. :D

  Näitä kavereita jotka kastelevat sukat, pistävät kuivat sukat siihen päälle kun on kylmä, kastelevat seuraavat sukat jne.. Loppupeleissä kaikki kuteet ovat märät. Ei jakseta kuivata teltassa varusteita vaan oletetaan että kasarmille pääsee kuivattelemaan viimeistään perjantai aamusta. Siitä se viikonloppu ja VLV:kin alkaa. Eli omahuolto laiminlyödään tarkoituksellisesti koska poispääsy on näkyvissä ja siksi ei koeta tarpeelliseksi.

  En siis tarkoittanut että ihan oikeasti joku kuvittelee pärjäävänsä viikon talvipakkasessa märissä kuteissa (ja jopa tekevän siellä jotain).
   
 9. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Viime talvena tuli kerran todella kiire, kun tulipalopakkasessa keskellä ei-mitään kastui toinen jalka kääreineen läpimäräksi. Pääsin kunnolla kuivattelemaan reilun kahden tunnin päästä, ja yhtään enempään ei olisi ollut suojatempuista huolimatta varaa ilman pysyviä kudosvaurioita. Viikko...

  Itse asiaan sen verran, että todella paljon kiinnitetään perusyksiköissä huomiota fyysiseen rasittavuuteen ja sen säätelyyn. Siitä huolimatta heikolla lähtötasolla (=kroppa ei ole tottunut säännölliseen fyysiseen rasitukseen) on peevelin vaikea osuttaa putkeen joka kehittää, kun alkuvaiheessa ei ole hirveästi vara uhrata aikaa tähän perustan kehittämiseen.

  Sama ilmiö toistuu jatkuvasti "kuntoilun alottajien" keskuudessa, sillä erolla että heillä tuloksena on ylirasitus ja kuntoilun lopetus - varusmiespalveluksessahan tämä ei pääosalle ole mahdollista. Pudokkaat sitten erikseen.

  Itse kannatan edelleen "laajennettua varusmiespalvelusta", jossa kutsuntojen jälkeen ennen varsinaisen lähijakson alkua on toistuvaa kunto- ja muuta testausta. Silloin saataisiin oikeat henkilöt oikeisiin koulutuksiin (kunto, esitaidot, oppimiskyky), ja arjessa läsnä oleva intti patistaisi liikkeelle heikommatkin. Samoin reservissä olisi vähintään vuosittain kontakti torniin, niin että jatkosijoittamiselle olisi perusteet kun reservi tunnetaan. Silloin vmp aikana aloitettujen kuntoprojektien seurannalle ja tuelle olisi välineet ja foorumi.
   
 10. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Miten voi alokas olla metsässä oma-aloitteinen, kun kasarmilla jäpitetään jakkaralla ja käskystä mopataan lattioita tai särmätään päiväpeittoa? Miksi sama käskytys ei jatku metsässä tai vaihtoehtoisesti, pitäisikö kasarmilla sallia jotain oma-aloitteisuuttakin?
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Teoriassa ihan kannatettava malli, mutta entäs käytännössä?

  Sotavaltio on hävinnyt valtaosasta kaupunkejakin ja ainoat varuskunnat ovat tuntien ajomatkan päässä. Ei sinne kovin montaa kertaa voi väkeä käskeä lenkkeilemään tai kuntopiiriä harrastamaan. Ehkä koulutus pitäisi sitoa esim. koulun liikuntatunteihin.

  Entäs se useamman kymmenen prosentin osuus, jota ei yksinkertaisesti nappaa? Ei ole mitään keinoa pakottaa kuntoilemaan ennakkoon tai omalla ajalla. Sitten palveluksessa huonokuntoiset palkitaan sillä mitä haluavatkin eli VMTL-vapautuksella. Muut lähtee räntäsateeseen ryömimään, niin vemppaukot istuvat nuotiolla tai jopa kasarmilla. Gonamiehet ovatkin sitten jo sodessa..
   
 12. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Niin, jos puolustusvoimiin liittyvät toiminnot sidotaan yleisölle avoimiin, kiinteisiin toimipaikkoihin, niin eihän tuollaista voida tehdä. Isommin asiaa pohtien, tuossahan on kyse paluusta sotavaltion ja kansalaisyhteiskunnan läheisempään suhteeseen, ja siihen voivat osallistua eri mekanismein hyvinkin erilaiset ihmiset ja yhteisöt.

  Tahto kuitenkin puuttuu, joten eipä siinä juuri ole eläteltävää.
   
 13. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,117
  Tykkäykset:
  1,521
  Pisteet:
  636
  Yks juttu mikä omana vm aikanakin ihmetytti kovasti on tietyt sankarit,jotka on päiväkausia,jopa viikonkin mettässä käymättä paskalla.
  Syy tähän,on ettei pääse posliinille istuun. On se varmaan kivaa sitte,ku maha ja suoli alkaa kipeytyyn tuosta ja pahimmillaan tulehtuu :a-rolleyes:
   
 14. Mainos
Jaa tämä sivu