Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ai tälleen sitä euraasian unionia luodaan.
Aliyev on varmaan pelannut CivilizationiaArmenia on tavallaan Venäjän panttivanki. Armenia on köyhä ortodoksivaltio jolla hallussa Vuoristo-Karabah, joka on armenialaisten asuttama, mutta neuvostoaikoina oli Azerbaizdanin sisällä. Azerbaizdanilla taas on öljyn johdosta rahaa ja vanhan neuvostojohtajan poika kalifina.
Venäjä myy aseita molemmille, mutta Azerit ostavat myös jenkki- ja iippokalustoa.
Azerit valtaisivat takaisin alueen, mutta Venäjä pitää joukkojaan Armeniassa ja takaa "rauhan" ja Armenian vasalliuden.
Azerien pressa on harvinaisen tökerö
Esitin retorisen kysymyksen
Armeniassa onneksi ei ole Venäläistä väestöä kuin 0,5%, tosin syy se on sekin saapua rauhaa turvaamaan.Ihan taatusti. Ei kannata luulotella muuta.
Azerit valtaisivat takaisin alueen, mutta Venäjä pitää joukkojaan Armeniassa ja takaa "rauhan" ja Armenian vasalliuden.
Armenia on tavallaan Venäjän panttivanki. Armenia on köyhä ortodoksivaltio jolla hallussa Vuoristo-Karabah, joka on armenialaisten asuttama, mutta neuvostoaikoina oli Azerbaizdanin sisällä. Azerbaizdanilla taas on öljyn johdosta rahaa ja vanhan neuvostojohtajan poika kalifina.
Venäjä myy aseita molemmille, mutta Azerit ostavat myös jenkki- ja iippokalustoa.
Azerit valtaisivat takaisin alueen, mutta Venäjä pitää joukkojaan Armeniassa ja takaa "rauhan" ja Armenian vasalliuden.
Azerien pressa on harvinaisen tökerö
Esitin retorisen kysymyksen
Russian Activists Ask Putin to Send Troops Into Armenia
- By Anna Dolgov
- Jan. 19 2015 12:20
- Last edited 12:23
VKValery Permyakov
Online activists have leapt to the defense of a Russian soldier who has reportedly confessed to killing six members of an Armenian family, calling on President Vladimir Putin to "send in the troops" to protect all Russian-speakers in the Transcaucasian country.
The activists, commenting through their social media group "Anti-Maidan — Armenia," declared soldier Valery Permyakov to be "under Russia's protection" and called for the use of force to combat Armenians who want him to face trial in their country.
Of note, the group's name recalls the political protests on Kiev's Maidan Square that led to the overthrow of Ukraine's Moscow-backed administration last February. In the weeks that followed, Russia sent its troops into Crimea — ostensibly to protect Russian-speakers in the region.
"Our president has clearly stated: We shall defend our compatriots everywhere! In every place on the globe," the group wrote on its VKontakte social network page. "And Valera [Permyakov] is no exception."
Thousands of Armenian protesters took to the streets last week, demanding that Russian authorities hand over Permyakov — a soldier at a military base in Gyumri who police say has confessed to killing six people, including a two-year-old girl. A six-month-old boy was also wounded in the attack, which took place last Monday, but he survived.
The "Anti-Maidan — Armenia" group responded to last week's demonstrations by calling the protesters "Nazis" — the same term that Moscow's politicians and state-run media had used to refer to the opposition in Ukraine.
"Putin, send in the troops!" the group said on VKontakte. "All of the Russian-speaking population in Armenia is now in danger!" The group also proclaimed: "Russia is Permyakov, and Permyakov is Russia."
It was not immediately clear whether the group was created for satirical purposes, but the posts drew outrage from opposition Russian politician Boris Nemtsov.
"When the Anti-Maidan pro-Kremlin movement declares Permyakov … to be 'a prisoner of conscience' what are they counting on?" Nemtsov said on his Facebook page last week. "On the love of the Armenian people? Or on seeing Russians cursed even by the citizens of Armenia who have so far been friendly?"
Nemtsov also suggested that the group was aiming to incite a conflict, while the "Kremlin is silently condoning them."
Poistettu!Ehkäpä Armeniakin ansaitsee oman ketjunsa – haulla sellaista en löytänyt – etenkin kun nyt kansaa on lähtenyt kaduille sähkönhinnan korostusten seurauksena. Useamman päivän jatkuneiden mielenosoitusten myötä maan on päässyt jälleen otsikoihin (ainakin joissain määrin) ja riippuen uutistoimiston sijaintipaikasta, ideologisesta suuntauksesta tai muusta tekijästä mielenosoituksista on käytetty erilaisia nimiä ja viitattu eri tapahtumiin – sputnik news’in suomenkielisillä sivuilla otsikoi uutisen eilen raflaavammin ja kuvaten samalla epäilemättä Kremlin pelkoja: Eteneekö Armenia kohti värivallankumousta?
Laitetaan nyt alkuun Armeniasta linkki wikipedian artikkeliin niin itsekukin pääsee tutustumaan maahan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Armenia
Maa ei siis suuren suuri ole, asukkaita reilut 3 miljoonaa ja pinta-alaa reilut 29 700 km^2.
Maan pääkaupunki on reilun miljoonan asukkaan Jerevan, maan presidenttinä toimii Serž Sargsjan (ollut presidenttinä 9. huhtikuuta 2008 lähtien).
Armenia liittyi 2014 Euraasian unioniin, ollen unionin neljäs jäsenmaa. Armenialla on myös läheiset suhteet Iraniin, mikä on mielenkiintoista, koska Armenia on kuitenkin kristitty maa ja väestöstä 93 % kuuluu Armenian apostoliseen kirkkoon (kaikkiaan kristittyjen osuus on 95 % väestöstä), joka on maailman vanhin valtiollinen kirkko. Armenian kristillisyys periytyy neljänneltä vuosisadalta ja maa tunnusti aikanaan ensimmäisenä kristinuskon valtionuskonnoksi. Toisaalta suhde Iraniin on vahva etenkin taloussektorin puolella ja syynä tähän on Armenian ongelmalliset suhteet naapureihinsa Turkkiin ja Azerbaidzhaniin.
Armenialla on myös läheiset välit Venäjään ja maahan on sijoitettu venäläisjoukkoja, pääosa niistä on sijoitettuna Armenian luoteisosassa sijaitsevan Gyumrin kaupungin tuntumaan Turkin vastaiselle rajalle. Joukot sijoitettiin alueelle Armenian hallituksen pyynnöstä.
90-luvulla Armenia ja Azerbaidzhan sotivat Nagorno-Karabakhissa, siitä lähtien maiden välit ovat olleet jännittyneet (joskin alueellista jännitystä oli jo ennen sotaa maiden itsenäistyttyä Neuvostoliiton hajottua mutta myös neuvostovallan aikana Armenian SNT:n ja Azerbaidzhanin SNT:n välillä oli ajoittain suurempiakin ongelmia).
Turkin ja Armenian välit ovat hiukan parantuneet viimeisimpien vuosien kuluessa mutta edelleen välejä hiertää armenialaisten kansanmurha 1915-1916, jolloin arvioiden mukaan jopa 1½ miljoonaa armenialaista murhattiin/tapettiin ottomaanien suorittamassa kansanmurhassa.
Armenian demokratiakehityksen kanssa oli suuren suuria ongelmia maan itsenäistyttyä, mutta 2008 presidentinvaalien tilannetta kuvattiin jo olennaisesti paremmaksi ja maassa oli tuolloin tapahtunut huomattavaa demokratiakehitystä länsimaisten tarkkailijoiden sekä ETYJ:n mukaan. Joskin presidentti Sargsjanin uudelleenvalinta 2013 aiheutti opposition taholla kritiikkiä ja esitettiinkö myös epäilyksiä vaalivilpistä.
Ja nyt sitten tähän hetkeen.
Eli Jerevanin kaduilla jo kolmatta päivää jatkuneet mielenosoitukset ovat seurausta seuraavasta päätöksestä, viime viikolla Armenian hallitus ilmoitti, että sähkönhintaa nostetaan 16–22 prosentilla elokuusta lähtien. Päätös tehtiin venäläisen energiakonserni Inter RAO:n armenialaisen tytäryhtiöstä pyynnöstä. Se perusteli hinnan nostamista sillä, että Armenian valuutan dramin kurssi on laskenut. Osaltaan syynä on varmasti Venäjän heikentynyt talous ja sen myötä Armenian vienti Venäjälle on romahtanut ja vastaavasti Venäjällä työskentelevien armenialaisten rahalähetykset kotiin ehtyneet.
Armenian alueita tutkivan keskuksen johtaja Richard Giragosian mukaan: ” – Armenialla on todella edessään pitkä kuuma kesä, eikä se johdu niinkään säästä kuin kasvavasta tyytymättömyydestä ja mielipide-eroista”. (lainaus: yle).
Kuten jo sputnik.new:sin uutinen viittaa, venäläiset poliitikot vihjailevat ja epäilevät, että Armenian levottomuuksien takana olisi länsimaisia tahoja, vastaavasti jerevanilaiset mielenosoittajat (suurin osa mielenosoittajista on toistaiseksi Jerevanista) ovat kiistäneet yhteydet länsimaisiin tahoihin ja maan oppositiopuolueisiin. Suurin osa mielenosoittajista on nuoria, jotka käyttävät sosiaalista mediaa mielenosoitusten järjestämiseen ja koollekutsumiseen.
Mielenosoittajien vaatimus on selkeä, he vaativat presidentti Serž Azati Sargsjania kumoamaan televisiopuheessa sähkönhinnankorotukset. Mielenkiintoista nähdä mikä on venäläisen energiakonsernin vaikutusvalta asiassa tai millaista vaikutusvaltaa Moskova käyttää Armenian johtoon. En oikein usko, että ilman venäläisen energiakonsernin tai Moskovan lupaa hinnankorotuksia voidaan lopullisesti perua, ehkäpä jonkinasteiseen siirtämiseen paikallisella hallinnolla on mahdollisuudet. Jos mitään ei tapahdu, seuraus voi olla ennustamaton ja tiedä vaikka se sysäisi liikkeelle suuremmat kansanjoukot ja se olisi kipinä halulle muuttaa kokonaisvaltaisesti Armenian poliittista ja yhteiskunnallista rakennetta ja suhdetta Venäjään, koska maan oppositio on monilta osin suunnannut katseensa kohden länttä ja olisi halukas lisäämään läntistä yhteistyötä.
Laitetaanpa vielä kolmet linkit mielenosoituksista (yle, sputnik.news ja bbc):
http://yle.fi/uutiset/armeniassa_su...ot_vihjailevat_lansimaiden_ohjailusta/8102439
http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150624/187796.html
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-33238070
BBC Monitoring country profile: http://www.bbc.com/news/world-europe-17398605
vlad.
Ei mene Venäjälläkään hyvin!
Minusta näiden kahden lausen välissä ei ole mitään yhteyttä.Armeniassa voi olla aineksia seuraavaan värivallankumoukseen. Edes sen ja Azerbaidžanin välistä Vuoristo-Karabahin sotaa ei ole saatu ratkaistua pariinkymmeneen vuoteen.