Arvostelu: Bravo concealnment Torsion - IWB kotelo

Bravo Concealnment Torsion IWB-kotelo


Testissä on Bravo Concealnment -nimisen valmistajan Torsion -niminen muovista valmistettu siviilimallinen kotelo . Kyseessä on housunkauluksen sisäpuolella kannettava kotelo, eli nk IWB kotelo. Valmistajan mukaan koteloa voi kantaa sekä asekäden puolen lonkalla (kello 3:ssa) että suoraan edessä (klo 12:ssa, eli AIWB), ja näiden välissä. Itse olen kantanut koteloa nimenomaan AIWB:ssä. Myös valmistaja suositteli tätä koteloa nimenomaan tällä tavalla kannettavaksi.

IMG_0449.JPG

Yleistä
Kotelon nimi Torsion ("vääntö") tulee siitä, että ylhäältä päin katsottuna kotelo on ikään kuin väännetty kieroon, eli jos kotelon laittaa pöydälle siten että vartaloa vasten oleva puoli on pöydän pintaa vasten, kotelo on selvästi kaareva. Tämän muotoilun tarkoituksena on paitsi tehdä kotelosta paremmin vartalon muotoja myötäilevä, sen pitäisi myös painaa ase tiukemmin kiinni vartaloon, mikä edesauttaa aseen kantamista piilotettuna. Alla oleva kuva selventää asiaa huomattavasti:

IMG_0450.JPG


Kotelo kiinnittyy vyölle kahdella muovisella vyöklipsillä, jotka kiinnittyvät vyöhön varsin tiukasti ja luotettavasti. Kotelon voi kiinnittää myös pelkästään yhdellä vyöklipsillä, esimerkiksi mikäli haluaa kantaa asetta tarkalleen tietyssä kohdassa ja toinen klipsi jäisi housun vyölenkin kohdalle, tai sepaluksen kohdalla kannettaessa klipsi olisi vyönsoljen kohdalla. Isot pojat tosin neuvovat, että vyönsolkea voi siirtää hieman tukikäden puolelle, mutta jos tyyliseikat vaativat että vyönsolki on täsmälleen housun sepaluksen kohdalla, niin sitten asialle ei voi mitään. Vyöklipseissä on useita kiinnitysreikiä, minkä ansiosta kotelon korkeutta suhteessa vyöhön (nk ride height) voi säätää hieman, tosin säätövaraa ei ole kuin noin sentin-parin verran. Toisaalta, se voi olla pienestä kiinni, kuten Samuli Edelmann voisi todeta.

Kotelon sweat guard on nk half guard -mallinen, eli kun ase on kotelossa ja kotelo vyöllä, kotelo ei ylety aivan luistin takaosaan saakka vaan jotakuinkin puoliväliin liipasimen ja luistin takaosan välissä. On makuasia, haluaako että kotelo ylettyy luistin takaosaan saakka (full guard), pitääkö tällaista half guardia parempana vai onko minimalistinen no guard (ks. arvostelu Blackhawk A.R.C. kotelosta) paras. Käsittääkseni asialla on merkitystä lähinnä kuumalla ilmalla asetta kannettaessa, jolloin full guard suojaa aseen pintaa hikoilulta (mistä osa nimi sweat guard tuleekin). Sillä saattaa olla hieman merkitystä myös asetta koteloitaessa, koska sweat guardia voi käyttää ikään kuin ohjaamaan aseen piippu kotelon sisään. Tämä ero half guardin ja full guardin välillä on kuitenkin varsin pieni; verrattaessa no guard -koteloon sillä sen sijaan on mielestäni paljonkin merkitystä.


Käyttökokemuksia
Kotelo istuu luotettavan tuntuisesti vyöllä, mutta se ei piilota asetta yhtä hyvin kuin mitä olin toivonut. Aseen kahva pullottaa hieman, kun asetta kannetaan ohuen pikee-paidan alla. Pullottaminen ei kuitenkaan ole yhtä pahaa kuin esim aikaisemmin mainitun Blackhawkin kotelon kanssa. Paksumman paidan alle ase kätkeytyy hyvin, eikä ohuenkaan paidan alta asetta huomaa, mikäli ei osaa sitä etsiä: olin taannoin ampumaradalla kouluttamassa toista henkilöä, eikä tämä tajunnut että minulla on ase mukana ennen kuin vedin sen kotelosta demonstroidakseni erästä seikkaa. Kuitenkin, minulla on myös aseen paremmin piilottavia vyökoteloita, vaikka en kovin suurta laatikollista koteloita omistakaan.

Ase tai kotelo ei paina vyöllä seistessä, mutta kun siirrytään istumaan, kotelo alkaa pikku hiljaa painamaan lantiota häpyluun kohdalta, eli paikassa missä kotelon alareuna on. Reuna on toki pyöristetty, joten painaminen ei johdu terävistä kulmista vaan yksinkertaisesti siitä, että aseen piippu painuu istuessa tiukemmin kiinni lantioon. Kotelon soveltuminen on toki osittain käyttäjäkohtaista; toiselle jokin kotelo sopii hyvin kun toisen käytössä se on epämukava. Tätä painamista voi lievittää liimaamalla kotelon alaosaan geelipehmustetun kantapääpohjallisen.

Ammuttaessa kotelo toimii hyvin; ase tulee melko luontevasti hyvään otteeseen, ja aseen koteloiminen toimii myös hyvin. Kotelossa on passiivinen lukitus jonka tiukkuutta voi säätää jonkin verran. Klipsit pitävät kotelon hyvin paikallaan, eikä se ole lähtenyt vaeltamaan vyöllä, puhumattakaan että kotelo olisi lähtenyt aseen mukana vyöltä asetta vedettäessä.

Kokonaisarvio
Torsion on asiallinen, myös vakavaan sosiaaliseen käyttöön sopiva kotelo; edellyttäen tietenkin että se soveltuu käyttäjänsä ruumiinrakenteeseen eikä kantaminen ole epämukavaa. Pidin Torsionia jopa kohtuullisen hyvänä kotelona, ennen kuin sain kokemuksia paremmista IWB-koteloista. Hinnaltaan kotelo asettuu edulliseen keskiluokkaan, Ebaysta tilattuna kotelolle tuli hintaa noin 40 euroa + toimituskulut.

Teksti: Seppo Vesala
Kuvat: Bravo Concealnment
 
Back
Top