Aselupajärjestelmä uudistuu

Tvälups

Ylipäällikkö
eli tehdäänkö nopeasti vai tietokoneella?

Olinpas taas lennähtää persielleni kun kanslistitäti informoi minua tulevasta "uudistuksesta":
Jatkossa poliisi ei käsittele ampuma-aseen hankkimislupakaavakkeita ennakkoon täytettyinä papereina vaan sen sijaan kanslisti kysyy asiakkaalta lomakkeen jokaisen kohdan erikseen.

Harveneva poliisiasemaverkko tulee näin työllistettyä lopullisesti ja ellet varaa aikaa ennakkoon niin turha kuvitella, että jätät hankkimislupahakemuksen vaikka lounastauolla (kuinka monella tämäkään on ollut enää mahdollista?) piipahtaessa.

Näin saadaan ainakin ko. prosessin hinnastoa uusittua (=korotettua) kun virkailijan työaikaa tulee kulumaan rutkasti lisää tehtävän suorittamiseen.

Kuka vastaa mahdollisesta virheestä? Vai onko "kuulustelu" tulostettava lopuksi allekirjoitusta varten, jolloin taas koko prosessin järkevyys on hyvinkin kyseenalainen vanhaan verrattuna.

Lieneeköhän lunttilappu sallittu vai onko koko haastattelu vedettävä ulkomuistista?

Kuka vastaa ettei laitoksella notkuva "poliisin vanha tuttu" kuuntele mitä asioita läpikäytte virkailijan kanssa? Muun muassa: osoite, nykyisten ampuma-aseiden määrä, aseen/aseiden säilytystapa ja -paikka sekä hankittavan aseen käyttötarkoitus...

Joo-o ja perustelkaa minulle tämän tempun hyödyt vanhaan nähden. Yrittäkää edes! Suttuinen käsiala EI riitä perusteluksi.
 
Hyödyt on helppo tuosta nähdä, aseiden määrän vähentäminen hankaloittamalla uusien hankkimista (lisäkustannus lupamaksun muodossa sekä menetetty työaika hakijalta) kuten aiemminkin muillakin lakiin perustumattomilla ja lainvastaisilla ohjeilla (AYO). Kenen hyöty? No totalitäärisestä yhteiskunnasta haaveilevien.
 
Kuvassa on ilmeisesti vihervasemmistolaisessa kuplassa elävän toimittajan käsitys aseesta?

Sunnuntai 14.6.2015 klo 05.34 http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061419859112_uu.shtml


Sunnuntaisuomalaisen haastattelemien yrittäjien mukaan lupahakemusprosessin monimutkaistuminen on jäähdyttänyt myös aseiden kauppaa. (KARI PEKONEN)

Aselupahaku halutaan muuttaa sähköiseksi ja aselupahakua helpottaa, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

KESKUSTELE
Pitäisikö aselupahaku saada sähköiseksi ja helpommaksi?

Poliisihallituksen vetämä työryhmä on jättänyt asiasta esityksen sisäministeriölle.

Nykyinen aseluparumba on viranomaisten mielestä turhan raskas ja kimurantti. Työryhmän mukaan esteettömän hakijan, jolla on vakiintunut harrastus eikä rikkeitä taustalla, tulisi päästä hakuprosessissa nykyistä helpommalla. Enempää työryhmä ei esityksen yksityiskohtia avaa. Sisäministeriö tekee päätökset mahdollisista lakimuutoksista.

Ampuma-aselaki uudistui vuonna 2011. Samalla aseluvan saamiseksi alettiin edellyttää muun muassa soveltuvuustestiä. Sunnuntaisuomalaisen haastattelemien yrittäjien mukaan lupahakemusprosessin monimutkaistuminen on jäähdyttänyt myös aseiden kauppaa.

STT
 
William Wadstein siinä esittelee deaktivoitua Suomi KP:tä. Lupavapaa. Ei liity taas aiheeseen mitenkään.
 
Koko tilanne tallennetaan videolle, varmaankin, ja analysoidaan myöhemmin ammattilaisten toimesta, tutkien reaktioitasi ja etsien eleistäsi silmiinpistävyyksiä. Tai sitten kanslistin tehtävänä on yrittää arvioida hakijan mielentilaa juuri siinä hakuhetkellä. Menetelmän takana voi olla mikä tahansa pöyristyttävä Byroslavian säännös, eikä poliisi itsekään välttämättä halua toimia siten kuin heidät velvoitetaan toimimaan. Menettelyn taustoista voi kysyä suoraan ja avoimesti poliisilta, ja katsoa mitä he valehtelevat vastaukseksi.
 
Tuon IL artikkelissa kuvattu tilanne jotenkin kuvastaa sitä millaiseksi aselupien myöntäminen silloin 2011 haluttiinkin; eli vaikeutetaan ja näin saadaan luvat vähenemään. Käsitykseni mukaan valtio on saavuttanut asettamansa tavoitteen. Nyt koittaa sitten uudelleenarvioinnin aika. Se, että miten lupakäytäntöä mahdollisesti "helpotetaan", kaiketi on osa uudelleenarviointia ja muut osat ovat ne, kenelle niitä lupia ja millaisiin aseisiin myönnetään. Mielenkiintoista seurata, kuinka asia kehittyy ja muuttuuko todella mikään.

Erityisen mielenkiinnolla seuraan sitä, kohdellaanko reserviläisiä erityisesti huomioiden heidän kiväärejä koskevissa hankinnoissaan. Tämän soisin tapahtuvan, koska siitä voidaan löytää selkeä juonne maanpuolustukseen.
Muut ampumalajit eivät itseä kiinnosta, joten minulla saattaa olla niitä kohtaan valtavirrasta eroava mielipide. Se nyt ei ole tässä kuitenkaan keskiössä.


.
 
Back
Top