Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Aseteollisuus valtaa armeijan harjoitusalueita

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 20.03.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 20.3.2013 klo 6:07
  Aseteollisuus valtaa armeijan harjoitusalueita

  Metsähallitus on puolustusvoimien suosituksesta vuokrannut Lohtajan Vattajan ja Pyhärannan Reilan harjoitusalueita Patrialle. Pääesikunta ei näe estettä alueiden luovuttamista muillekin yrityksille. Armeijan ulkopuolinen toiminta lisää painetta ympäristöluvan laatimiselle Vattajalle.

  Mistä on kyse?

  Puolustusvoimat aloitti viime vuonna harjoitusaluiedensa luovuttamisen yritysten käyttöön
  Patria on järjestänyt omia ammuntoja Vattajalla ja Reilassa, aluita voidaan luovuttaa myös muiden yritysten käyttöön
  Alueiden luovuttaminen yrityksille lisää paineita ympäristölupien laatimiselle. Esimerkiksi Vattajalla lupaa ei ole

  Puolustusvälinevalmistaja Patria on aloittanut kaikessa hiljaisuudessa omien ammuntojen järjestämisen Lohtajalla Puolustusvoimien harjoitusalueella. Metsähallitus vuokrasi Vattajan viime vuonna puolustusvoimien suosituksella kerran Patrialle ja tälle vuodelle on varattu aika kahdeksalle ammuntajaksolle.

  Valvonnasta vastaavat ammuntojen aikana puolustusvoimien sijaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes yhdessä poliisin kanssa.

  – Puolustusvoimat mielellään edistää puolustusvälineteollisuuden toimintaedellytyksiä, siitä on hyötyä myös Suomen puolustusvoimille. Harkitsemme tapauskohtaisesti kenelle alue voidaan luovuttaa. Jos on sellainen toimija, josta on puolustusvoimille hyötyä, niin ainakin silloin. Vielä ei ole ollut muita kuin Patria, kertoo insinöörieversti Henry Kvarnström pääesikunnasta.

  Pääesikunta ei näe estettä luovuttaa harjoitusalueita muillekin kuin valtion pääomistamalle Patrialle. Myös ulkomaalaiset yritykset voisivat tulla kyseeseen.

  Puolustusvoimat mielellään edistää puolustusvälineteollisuuden toimintaedellytyksiä, siitä on hyötyä myös Suomen puolustusvoimille.

  - Insinöörieversti Henry Kvarnström

  – Se pitäisi tarkkaan harkita erikseen. Tuskin ainakaan EU:n ulkopuolisia, mutta EU-yritysten kohdalla se voisi tulla harkittavaksi. Mutta en tarkemmin osaisi sanoa, mikä olisi ratkaisu jos sellainen anomus tulisi, sanoo Kvarnström.

  Paine ympäristöluvasta kasvaa

  Puolustusvoimat toimii tällä hetkellä Vattajalla ilman ympäristölupaa. Armeija toimii pääosin Natura 2000-alueella Pohjois-Euroopan laajimmalla dyynialueella. Harjoitusalueen luovuttaminen on lisännyt Kokkolassa poliittista painetta Vattajan ympäristöluvittamiseksi.

  – Näin on toimittu eri puolilla Suomea. Toivoisin nyt rohkeutta paikalliselta ELY-viranomaiselta, että se olisi alueen puolella ja se olisi ympäristön puolella. Siellä on niin isot pohjavesivarat ja alueen ihmisillä on niin iso intressi Vattajaa kohtaan, että on ihan selvää, että siellä pitää olla lupa, sanoo kansanedustaja kaupunginvaltuutettu Tuomo Puumala (kesk.).

  Toivoisin nyt rohkeutta paikalliselta ELY-viranomaiselta, että se olisi alueen puolella ja se olisi ympäristön puolella.

  - Tuomo Puumala

  Kokkolan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle lähettävää kirjelmää asiasta. Kaupunki lähestyi ensimmäisen kerran ELYä neljä vuotta sitten, mutta asiasta ei ole kuulunut mitään. Virkamiesten muotoilema painostuskirje ei kelvannut kaupunginhallitukselle, se vaati suorasanaisempaa kannanottoa.

  Alueen vuokraaminen lisää pelkoja toiminnan laajentamisesta esimerkiksi Ohtakarin suuntaan.

  – Aina kun tilanne tulee, puolustusvoimat on sitä mieltä, että voitaisko varoalueita vähän laajentaa ja voitaisko tuolta raapaista pikkunen palanen. Jos kysymys ei ole puolustusvoimien tarpeesta ja toiminnasta, vaan kyse on aseteollisuuden tarpeesta, niin ei me ihan hevillä Keski-Pohjanmaalla ala sellaiseen tarkoitukseen alueita luovuttamaan, meidän kauneimpia rantoja, jyrisee Puumala,

  Armeijan toiminta Vattajalla ilman ympäristölupaa perustuu puolustusvoimien tulkinnanvaraiseen erityisasemaan laissa. Kokkolassa asia nähdään myös niin, että mikäli alueella on muitakin toimijoita kuin armeija. luvan toiminnalle myöntää ELYn sijaan kaupunki.
   
 2. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,411
  Tykkäykset:
  4,282
  Pisteet:
  636
  Tässä ole mistään muusta kyse, kuin siviilit haluaisi tunkea komeille maisemille PV:n kanssa. Mut kun prkleen PV ei anna lupaa ja poistaa luvatta tehdyt mökit ja lätkii sakkoja luvattomille kulkijoille. Kyllähän tässä siviiliveri kuohahtaa "prkle minähän kuljen missä haluan, minua ei estellä".
  Tätä on ollu havaittavissa Niin Santiksesta Rovalle. Valituksia, kansalaistottelemattomuutta yms....
   
 3. Mainos
Jaa tämä sivu