Asevelvollisuuden suosio kasvanut

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 28.11.2012 klo 13:24
Asevelvollisuuden suosio kasvanut

Suomalaisten luottamus puolustuspolitiikan hoitoon on sen sijaan heikentynyt. Pohjoismaiden sotilasyhteistyö saa laajaa tukea, mutta yhteistyö Naton kanssa jakaa mielipiteet.

Yleisen asevelvollisuuden suosio on lisääntynyt Suomessa.

Nykyisen puolustusjärjestelmän säilyttämistä kannattaa 72 prosenttia suomalaisista, kun luku viime vuonna oli vajaat kymmenen prosenttiyksikköä pienempi, ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Asevelvollisuudesta luopumista ja ammattiarmeijaan siirtymistä kannatti noin joka kymmenes kyselyyn vastanneista tuhannesta 15-79 vuotiaasta henkilöstä.

Naisten ja miesten mielipiteet ovat asiassa yhteneväisiä. Vanhemmat ikäluokat taas kannattavat nykyjärjestelmän säilyttämistä nuorempia enemmän.
Luottamus puolustuspolitiikkaan vähentynyt

Luottamus Suomen puolustuspolitiikan hoitoon on heikentynyt viime vuodesta.

Puolustuspolitiikkaa pitää hyvin hoidettuna 73 prosenttia, kun vuosi sitten luku oli 81 prosenttia.

Puoluekannoittain tarkasteltuna luottamus on heikentynyt eniten perussuomalaisten ja keskustan kannattajien riveissä. Vahvimmin puolutuspolitiikan hoitoon luottavat puolestaan SDP:n, vihreiden, keskustan ja kokoomuksen kannattajat.

Heikointa luottamus on perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. Heistä 38 prosenttia pitää puolustuspolitiikkaa huonosti hoidettuna. Vastaava luku esimerkiksi kokoomuksen äänestäjien keskuudessa on 18 ja SDP:n tukijoukoissa 14 prosenttia.

Sotilaallisen yhteistyön suosio riippuu kumppanista

Uutena kysymyksenä vuosittain tehtävässä tutkimuksessa oli sotilaalliseen yhteistyöhön suhtautuminen.

Pohjoismaista yhteistyötä tuki noin 90 prosenttia vastaajista. EU:n sisäistä sotilaallista yhteistyö puolestaan tuki lähes 80 prosenttia osallistujista.

On hienoa että kansa tukee tätä kehityssuuntaa.

- Carl Haglund

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) iloitsee pohjoismaisen yhteistyön kannatuksesta.

- Maamme hallitus on ohjelmassaan sopinut että tavoite on syventää pohjoismaista puolustusyhteistyötä. On hienoa että kansa tukee tätä kehityssuuntaa, Haglund sanoo.

Sen sijaan sotilaallinen yhteistyö Naton kanssa jakaa mielipiteet. Myönteisesti siihen suhtautuu 45 ja kielteisesti 46 prosenttia vastanneista. Selvästi vahvinta kannatus Nato-yhteistyöhön on kokoomuksen äänestäjien joukossa.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen 1017 henkilöä syys-lokakuussa 2012. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.
 
http://www.defmin.fi/index.phtml?463_m=5243&s=263


Mielipidetutkimukset

28.11.2012 12:00
Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä puolustusvoimauudistuksesta.
Mukana oli myös kysymyksiä Suomen toimimisesta Afganistanissa, Suomen turvallisuuteen ja turvallisuudentunteeseen vaikuttavista tekijöistä ja turvallisuuden kehittymisestä seuraavan
viiden vuoden aikana sekä huolta aiheuttavista tekijöistä. Kysymyksiä oli kaikkiaan 18, joista kaksi uutta.

MTS tutkimsuraportti 28.11.2012 (pdf) (163.6 KB)

MTS kaaviot 28.11.2012 (pdf) (255.5 KB)

http://www.defmin.fi/files/2254/MTS_tutkimsuraportin_teksti_nettiin_28.11.2012.pdf
http://www.defmin.fi/files/2255/MTS_mielipidetutkimus_kuvat_nettiin_28.11.2012.pdf
 
Mukavaa on nähdä, että isäm maallisten pappojen lisäksi alle 25-vuotiaiden keskuudessa kannatus on kova, 70 prosenttia. Kuvioissa näkyy selvästi 25-35-vuotiaiden minäminä-sukupolvi, jolla ei tunnu olevan mitään velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, vaan kaikkimullehetinyt. Hyvä, jos seuraava porukka kasvaa hyvään maanpuolustushenken ja siirtää sen edelleen. Tottakai aina on niitä sopuleita, joita ei intti ja yhteisvastuu nappaa, mutta keskiarvo näyttää edelleen hyvältä.
 
Minä näen tässä joitakin ristiriitaisuuksia oikeaan elämään.
Toivottavasti tuo kova maanpuolustustahto näkyisi myös kentällä, mutta se on kai liikaa vaadittu.
 
Kylläpä suomalaiset osaa sitten olla naiveja. Pohjoismaista yhteistyötä kannatetaan, mutta natojäsenyyttä ei. Jos pohjoismaat Ruotsia lukuunottamatta kuuluvat virallisesti natoon, niin käytännössähän yhteistyötä tehdään nimenomaan naton kanssa. Kaikki tietävät että ruotsalaisetkin ovat kehittäneet omaa armeijaansa pääasiallisesti naton tarpeita silmälläpitäen.
 
pstsika kirjoitti:
Minä näen tässä joitakin ristiriitaisuuksia oikeaan elämään.
Toivottavasti tuo kova maanpuolustustahto näkyisi myös kentällä, mutta se on kai liikaa vaadittu.

21-25v osalta on jo pari vuotta näkynyt "kentällä". Vapaaehtoisten harjoitusten keski-ikä on tietyissä harjoituksissa laskenut n.25v tasolle ja osallistujamäärä 4x:istunut :a-smiley: Tämä koskee erityisesti fyysisimpiä harjoituksia, kuten -34C talvisissiharjoitukset. Samoin sijoitettujen osalta kiinostus VEH-harjoituksiin on noussut huomattavasti juurikin tuossa 21-25v ikähaarukassa. ERITTÄIN HYVÄ NÄIN!

Samoin vapaaehtoisten nuorempien reserviläiskouluttajien osuus on nousussa ja toivon mukaan muutaman vuoden kuluttua wanhat wääpelit voivat asettautua turvallisesti nojatuoliin ja jatkaa reenejään lääpärillä simuloiden :a-cool:
 
Saman olen minäkin huomannut, mutta kovin on vähälukuinen se porukka joka kursseja kiertää ja vaikka mukana on jatkuvasti enemmän nuoria miehiä, niin reservin ja yleisesti ikäluokkien kokoon verrattuna aika pieni määrä osallistuu.

Nimim. Tänä vuonna omakohtainen kokemus kolmesta kurssista, jotka peruttiin liian vähäisen osallistujamäärän takia eli alle 10 hlö. Muutamalla kurssilla taas osallistujamäärät 10-15 ja joissain toisissa taas enemmän eli esim. +30 hlö.
 
pstsika kirjoitti:
Saman olen minäkin huomannut, mutta kovin on vähälukuinen se porukka joka kursseja kiertää ja vaikka mukana on jatkuvasti enemmän nuoria miehiä, niin reservin ja yleisesti ikäluokkien kokoon verrattuna aika pieni määrä osallistuu.

Nimim. Tänä vuonna omakohtainen kokemus kolmesta kurssista, jotka peruttiin liian vähäisen osallistujamäärän takia eli alle 10 hlö. Muutamalla kurssilla taas osallistujamäärät 10-15 ja joissain toisissa taas enemmän eli esim. +30 hlö.

Nuissa minun viittauksissa (2 muu.sot.koul. ja 2 VEH) osalistujamäärät oli 40-90henk.

Yhdessä "muu sotilaallinen koulutus" tapauksessa oli 3 "havu-alan" kurssia samassa harjoituksessa, hieman erilaisilla koulutuspainotteilla ja kaikissa oli sopiva osallistujamäärä; ei liian vähän eikä liikaa.
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Yhdessä "muu sotilaallinen koulutus" tapauksessa oli 3 "havu-alan" kurssia samassa harjoituksessa, hieman erilaisilla koulutuspainotteilla ja kaikissa oli sopiva osallistujamäärä; ei liian vähän eikä liikaa.

Taidan tietää mistä harjoituksesta on kyse, mutta ei siitä sen enempää… ;)
 
Jotenkin tuo alle 25-vuotiaiden tilanne kuitenkin näyttää hieman liian hyvältä ollakseen totta. Huomautan, että ammattiarmeijaa kannatetaan siinä ryhmässä selvästi eniten. Yleisen asevelvollisuuden kannatusta saattanee pitää yllä ajatus, että "jos mun pitää käydä niin kyllä sitten kavereidenkin", minkä tasa-arvonäkökulmasta kyllä ymmärrän. Kokonaistaloudellisesti se tuskin kuitenkaan on se paras vaihtoehto, vaan valikoivaa pitäisi vakavasti pohtia (vaikka nykyinenkin on jo melko valikoiva). Valikoiva a-velvollisuus on tietysti riski sikäli, että se on askel polulla kohti ammattiarmeijaa. Sinällään ei vaarallinen, mutta voi johtaa johtaa ketjureaktioon. Ihan kuten sananvapaus, ensin rajoitetaan uskontojen kritisointia, sitten kaivosteollisuuden (valtion talouden nimissä), lihateollisuuden (elinkeinonvapaus)... Lopulta suunnilleen kaikki ryhmät ovat lobanneet itsensä kritiikille immuuneiksi.
 
Okei. Jos haluatte täysin rehellisen vastauksen, niin minun uskoni suomalaisten tilastojen todellisuuskuvaan katosi viimeistään silloin kun oli tämä Hyvinkään ammuskelut, joiden jälkeen meni viikko ja julkaistiin joka lööpissä ja uutisissa tieto että ''Suomi on tilastotutkimuksen mukaan maailman onnellisin kansa!''

Miksi täällä sitten läträtään viinalla? Täällä on suhteessa väkilukuun kaikkein eniten mielenterveyspotilaita, tehdään harvinaisen paljon itsemurhia, tappoja ja vakavia henkirikoksia? Ylivoimaisesti vaarallisin asia tässäkin maassa, ovat ihmiset jotka kokevat ettei heillä ole mitään menetettävää. Jolloin he voivat tehdä ihan mitä tahansa. Heitä on täällä enemmän kuin muualla.

Mitä tulee armeijan tilanteeseen, niin silloin kun minä kävin intin, niin 1/3 osa porukasta jätti palveluksen kesken ja tämän pitäisi olla Suomen ennätys, mutta julkisuuteen se ei koskaan päässyt. Itse kun toimin alikessuna ja väkeä häipyi jo ensimmäisen kuukauden aikana 1/4 uudesta saapumiserästä, niin patteriston komentaja uhkaili meitä oikeustoimilla, mikäli joku uskaltaisi sen lööpeille paljastaa. (Mutta kukin voi pitää oman käsityksensä millaisena haluaa. Sitähän se uskonvapaus on.)

Monikohan enää viitsisi mennä armeijaan ollenkaan, jos jatkuvasti uutisoitaisiin laskevasta maanpuolustustahdosta ja siviilipalveluksen trendikkyydestä.
 
Ihan eniten tehdään itsemurhia? Tämän mukaan ollaan sijalla 19. Murhien ja tappojen määrät ovat myös laskeneet viime vuosina.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
 
RPG83 kirjoitti:
Ihan kuten sananvapaus, ensin rajoitetaan uskontojen kritisointia, sitten kaivosteollisuuden (valtion talouden nimissä), lihateollisuuden (elinkeinonvapaus)... Lopulta suunnilleen kaikki ryhmät ovat lobanneet itsensä kritiikille immuuneiksi.

Kerrotko miten sananvapauttamme on rajoitettu vaikkapa kaivosteollisuuden tai lihateollisuuden osalta? Kuka on rajoittanut ja kuinka se ilmenee?
 
skärdis kirjoitti:
RPG83 kirjoitti:
Ihan kuten sananvapaus, ensin rajoitetaan uskontojen kritisointia, sitten kaivosteollisuuden (valtion talouden nimissä), lihateollisuuden (elinkeinonvapaus)... Lopulta suunnilleen kaikki ryhmät ovat lobanneet itsensä kritiikille immuuneiksi.

Kerrotko miten sananvapauttamme on rajoitettu vaikkapa kaivosteollisuuden tai lihateollisuuden osalta? Kuka on rajoittanut ja kuinka se ilmenee?

Tai uskontojen?
 
Joopa .. kaikkihan on vain saaliittoa tai muuten meitä petetään; joko paikallista, kansallista tai laajempaa.
Mutta itse asia (ks. otsikko) on ok.
 
Peiper kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
RPG83 kirjoitti:
Ihan kuten sananvapaus, ensin rajoitetaan uskontojen kritisointia, sitten kaivosteollisuuden (valtion talouden nimissä), lihateollisuuden (elinkeinonvapaus)... Lopulta suunnilleen kaikki ryhmät ovat lobanneet itsensä kritiikille immuuneiksi.

Kerrotko miten sananvapauttamme on rajoitettu vaikkapa kaivosteollisuuden tai lihateollisuuden osalta? Kuka on rajoittanut ja kuinka se ilmenee?

Tai uskontojen?

Uskonrauhan rikkominen.

En tarkoittanut väitteelläni sananvapautta rajoitetun kaivosteollisuuden tai lihateollisuuden osalta. Kirjoitin passiivin preesensissä, koska meillä ei ole varsinaista futuuria kuten englannissa. Viittasin siis (uskonnon kritisointia lukuunottamatta) tulevaisuudessa (mahdollisesti) tapahtuviin asioihin.
 
Mitä helkkari...onko tämmöistä joka viikko nytten että katsotaan jos asevelvollisuus laskee tai nousee (suosio) että suomi hankki ammattiarmeijan sensijaan (ruotsin malliin)

Eikö se voi olla loppuunkäsitelty........että se säilyy Suomessa kokoajan. Piste
 
commando kirjoitti:
No kai nyt sellaiset valtion perustehtävätkin nykyään täytyy kvartaalitalouden malliin tehdä? ;)

Pitäisikö perustaa joku johdannainen jonka arvoon vaikuttaa yleisen asevelvollisuuden kannatus ja NATO-jäsenyyden suosio? Voisi sitten spekulantit alkaa spekuloida näilläkin, ja valtio saisi lisää verotuloja... :lanssi: PV:stä osakeyhtiö Defensia Ltd, jonka tehtävät määritellään joka vuosi omistajien toimesta yhtiökokouksessa, ja rahoitus perustuu osakeanteihin?
 
Back
Top