Asevoimien toteutustapa RAUHAN AIKANA?

Millä keinolla Suomen Puolustusvoimien pitäisi vahvuutensa rauhan aikana koota?


  • Äänestäjiä yhteensä
    25

RPG83

Soome Majori
Tämmöinen galluppi tällä kertaa, ja tulen ihan kaapista ulos nyt tässä asiassa.

Keskustellakin asiasta saa.

Edit: Mämmäsin, unohdin julkisen äänestyksen. Noh, lisätkää joku jos pystytte, minä en pysty. Äänestin itse "Vapaaehtoinen (mahd. rahalla tuettu) asepalvelus ja pakolliset kutsunnat".
 
Tottakai yleinen asevelvollisuus!!!
 
Yleinen asevelvollisuus. Ainakin näihin päiviin asti se on tuottanut kohtuullisella panostuksella perustamiskelpoisia joukkoja. Näistä samoista joukoista on löytyneet yksilöt rauhanturvaan jne. toimintaan. Enkä suostu uskomaan, että asevelvollisuuskoulutus olisi vahingoksi suorittajalleenkaan, päinvastoin. Palvelushaluttomat ja -kyvyttömät karsitaan nykyään pois ja se on mielestäni ihan okei. Ainoa asia, joka on mielestäni persiillään, on varusmiesten päiväraha, se on nimittäin ihan oikeasti aivan naurettava hilu siitä työstä, jonka nuorukainen tekee palveluksessa ollessaan. Päivärahan korottaminen säälliselle tasolle on mielestäni ilman muuta jossain kohtaa hoidettava.
 
Päiväraha on tosiaan jotakin naurettavaa, ainakin lyhemmillä palvelu ajoilla. Toisaalta kyseessä on valtion täyden palvelun laitos, joten olisiko ideana, rahan säästämisen lisäksi, se että ukot oppii käyttämään niitä palveluita, eikä esim. tilaamaan safkaa mistä nyt suostuvat varuskuntaan toimittamaan. Tietenkään varusmiehet eivät pysty aina mistään safkaa tilamaan, mutta ei kai pahoille tavoille kannata opetella muutenkaan.

Mutta tietenkin ne joilla on joitakin menoja siviilissä, niin heille se päivärahan korotus voisi olla isokin apu.
 
Yleinen asevelvollisuus ainoa keino saada rivit edes jotenkin täyteen, ainakin niinkauan kuin olemme NATOn ulkopuolella. Valikoiva systeemi olisi huono koska palveluskriteereitä olisi aika vaikea saada mitenkään tasapuoliseksi ja järkeväksi.

Minusta pelkän päivärahan korkotuksen sijaan voisi niille varusmiehille jotka eivät asu kotona intti-aikana, antaa korotettua asumistukea intin ajan, aina 6 kk asti palveluksen päättymisen jälkeen. Lisäksi varusmiespalveluksen suorittamisen etuihin kuuluisivat korotettu opintotuki opiskelun ajan ja alennettu opintolainan korkoprosentti.

Näin tuettaisiin varusmiesten asumista ja kouluttautumista armeijan jälkeen. Rahat menisivät nuorten elämän rakentamiseen mielummin kuin intinaikaiseen kotipitsa-tilauksiin ja viikonoppurälläämiseen. Siihen löytyy rahaa kuitenkin aina kummasti jostain. Sensijaan 19 v. nuori mies (tai nainen) ei ehkä ihan aina jaksa/pysty ajattelemaan talouttaan ja tulevaisuuttaan järkevästi, varsinkaan intissä ollessaan.

Tukemalla asumista ja opiskelua varmistettaisiin että nuo rovot menevät ihmisten tulevaisuuden hyväksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi eikä turhuuteen.
Se olisi myös hyvä sijoitus yhteiskuntaa ajatellen joka maksaisi itsensä verotuloina takaisin sensijaan että työttömyys- ja toimeentulotukimaksut nousevat kokoajan porukan syrjäytyessä.
 
Ainoa järkevä vaihtoehto on yleinen asevelvollisuus ja silloin riittävän pitkät palvelusajat, jotta v-miehet ehtivät myös oppia ja myös kerrata oppimaansa. Kertausharjoituksia säännöllisesti. OK, se vaatii rahaa, eikä sitä ole. Siltikin yleinen asevelvollisuus on ainoa järkevä vaihtoehto. Jos mennään johonkin muuhun järjestelyyn, voidaan PV lopetta, koska:
- ammattiarmeija olisi aivan liian pieni ( ei riitä porukkaa ) ja samalla kallis
- valikoiva sevelvollisuus, miten valikointi suoritetaan?
Tuo valikoiva asevelvollisuus on vähän "turha" vaihtoehto, koska tarvittava valikointi voidaan suorittaa myös yleisen asevelvollisuuden puitteissa. Silloin ainakin koko ilkäluokka saadaan syynättäväksi.
 
Back
Top