Asunnon asutun näköisenä pitäminen

YJT

Respected Leader
Asunnon asutun näköisenä pitäminen

Kun isäntäväki on poissa esimerkiksi lomamatkalla ja asunto on tyhjillään, se muodostaa houkuttelevan kohteen murtomiehille. Minkälaisia keinoja on vähentää kodin houkuttelevuutta sillä aikaa kun talo on tyhjillään?

Klassiset varoitukset olla postaamatta someen etukäteen tulossa olevasta matkasta on erittäin hyvä neuvo, koska sosiaalisen median yksityisyysasetuksiin ei kannata luottaa. Samoin tulee pidättäytyä kaikenlaisista loman aikaisista statuspäivityksistä jotka osoittavat että ollaan jossain muualla. Jos etelänmatkasta on pakko postata someen, se kannattaa tehdä vasta jälkikäteen ja silloinkin niin että kaikille tulee selväksi että lomalta ollaan jo palailtu.

Myös perinteinen neuvo, että loman ajaksi kannattaa pyytää luotettavaa henkilöä tyhjentämään postilaatikon ja talvella kolaamaan lumet, on hyvä muistaa. Jos ei saa värvättyä talonvahtia, kannattaa ainakin keskeyttää postin jakelu ja laittaa postilaatikkoon ilmaisjakelun kieltävä kyltti - harva asia paljastaa talon tyhjillään olon yhtä selvästi kuin ylitse pursuava postilaatikko.

Jos perheessä on kakkosauto tai jollakulla tuttavalla on ylimääräinen auto, sitä voi pitää etupihalla parkissa sillä aikaa kun perheen ykkösauto on lentokentän parkissa. Ja jos lentokentälle mennään omalla autolla, kannattaa auto ilmoittaa kieltolistalle, että auton omistajan tietoja ei saa kysyttyä rekisterinumeron perusteella - eikä se ole huono veto muutenkaan. Ainakin joissakin tapauksissa murtomiehet ovat käyneet lentokentän pitkäaikaisparkissa selvittämässä, kenen autoja on parkissa, koska talonväki on luultavasti poissa. Oman auton sijasta voi käyttää julkisia, tai pyytää tuttavaa heittämään kentälle.

Jos talo seisoo pimeänä, se antaa vahvan signaalin siitä että asunnossa ei oleskele ketään. Huoneisiin kannattaakin sijoittaa ajastimella toimivia valaisimia, jotta näyttää siltä että asunnossa oleskelisi joku. Myös televisiota kannattaa pitää joitakin tunteja illassa päällä samalla periaatteella. Nykyään tällaiset ohjelmoitavat ajastimet ovat halpoja, ja niihin voi ohjelmoida useita syttymis- ja sammumisaikoja tai eri päiville omat aikansa.

Omasta mielestäni hankalin asia on verhot: jos verhot ovat kiinni päivällä, se herättää epäilyksiä, samoin yöllä auki olevat verhot. Tiedän, että liikehuoneistoihin ja toimistoihin myydään moottorikäyttöisiä säleverhoja, joiden tarkoitus on estää kesällä sisätilojen lämpeneminen liikaa blokkaamalla auringonsäteet. Mutta en ole tietoinen, myydäänkö esimerkiksi rullaverhoihin tai sälekaihtimiin mekanismeja, joiden avulla verhot saisi menemään illalla kiinni ja aamulla auki. Eräs tapa kiertää ongelmaa on laittaa ikkunaan harsomaisesta kankaasta tehdyt valoverhot, jotka päästävät päivällä valon asuntoon mutta vaikeuttavat asuntoon sisälle näkemistä. Jos valoverhon ja ikkunan väliin sijoittaa ajastimella toimivan valaisimen (esimerkiksi kattoon loisteputken), sen valo heijastuu valoverhoista ikkunan suuntaan ja tekee verhot melkein läpinäkymättömiksi mikäli huoneessa sisällä ei ole muita valoja.

Mitä muita hyviä ja toimivia ratkaisuja on tiedossa?
 
Vain yhden pistorasiaan kytketyn kellokytkimen taakse voi laittaa jatkoroikan, ja siihen muutaman pöytä- tai lattiavalaisimen ja radion. Tuollainen riittäisi varmasti monelle kerros- ja rivitaloasunnolle.

Omakotiasunnossa voi jättää kuistille tai vaikka ihan pihalle auton lisäksi jotain vähemmän arvokkaita työkaluja tai rojuja, ikäänkuin työt olisivat kesken ja talon väki lepäämässä tai poissa, esim. lenkillä. Samoin jos verhot jätetään auki, voi sisälle jättää asumisesta viestiviä tavaroita näkyville, kuten vaikka päällystakin sohvalle, vesilasin pöydälle ja sensellaista. Tärkeää on varmasti yhdistellä mahdollisimman paljon näitä eri keinoja. Lähemmän ja huolellisemman tiedustelun ja tarkkailun kohteeksi joutuva asunto tai talo paljastuu aina nopeasti asuttamattomaksi, joten tärkeää on antaa ensimmäisen ja toisenkin katseen kestävä vaikutelma asutusta asunnosta, ettei se alun alkaenkaan päädy potentiaalisten kohteiden listalle.

Ajattelin myös hankkia ja liimata oveen minä vartioin täällä -koiratarran.
 

Ammattimiestä = kanttiinirahaa mankuvaa vankilapierua.

Voihan sitä kaikenlaista viritellä ja valmistella. Noita ajastimella liikkuvia verhojakin on tullut nähtyä, mutta kyseinen paikka oli kyllä muutenkin linnoitus.

Toisaalta voi hommata hälytyslaitteet ja sopimuksen turvallisuusalan firman kanssa. Alkuinvestointien jälkeen kuukausikulut muutamia kymppejä.
 
Meillä on tuollainen tarra postilaatikossa ja ovenkarmissa. Naapuri hoitaa traktorillaan lumityöt konjakkipulloa vastaan, kun muutenkin tekee paikkakunnan lumityöt.
Verisuren_hälytystarra_210x210.png
Ei ole vielä tullut testattua kauanko kestää vartian tulo hälytyksestä, mutta keskukseen on oltu pari kertaa yhteydessä kun vähän liian innokas palohälytin on innostunut pihvinpaistosta...

edit: tai ei se nyt ihan tuo tarra ole, mutta idea varmaan käy selväksi
 
Usein järjestelmät ostetaan murtomiesten varalle, mutta käytännössä suurin hyöty saadaan sitten vuotohälytyksistä ja ovenavauspalveluista.

Hoituu myös sellaiset naapuriapuna ennen annetut jutut kuin lieden tarkastus tai ikkunan sulkeminen.
 
Oltiin poissa uudenvuoden kieppeillä viikko, pari. Meillä on tapana lasten kanssa polttaa joulun-uudenvuoden tienoilla kynttilöitä kynttilälyhdyissä portinpielessä ja portailla ja ovenpielessä.
Kokeeksi ostin Tokmannilta kahdella AA-paristolla toimivia hautakynttilälyhtyjä. Korvasin niillä oikeat kynttilät. Paloivat kovissa pakkasissa lopulta miltei 5-6 viikkoa.
Hifistelijä ostaisi valoisuustunnistimella toimivan kalliimman mallin, niin kestoaika varmasti pitenisi. Oikeasta kynttilästä tuollaisen led-feikkikynttilän lyhdyssä erottaa vain hyvin läheltä.

Yksi auto oli pihalla ja naapuri teki polun ovelle pahimpien lumimyräköiden jälkeen.
 
Jos saa naapurin tekemään lumityöt niin pyydä toki samalla, että ottaa ison koiransa mukaan pihaasi telmimään.
 
Jossain välissä tuli hoksattua että kiinalaisista nettikaupoista löytyy televisiosimulaattoreita, eli lamppuja jotka verhon takaa katsottuna välkkyvät kuten televisio pimeässä huoneessa. Etäpistorasioita tietenkin voi ohjata vaikkapa kännykällä. Mutta naapuriapu paras apu. Vanhemmilla on ok-talo ja kun ovat reissussa niin naapurit käyvät kokemassa postilootan ja viemässä postit sisälle. Sama toimii myös toisinpäin.

Murtomies-jutussa oikein mielestäni on väite että "sisään pääsee aina" - näin kyllä todennäköisesti. Härskeimmät menevät suoraan lähimmästä ikkunasta välittämättä sireeneistä, nimittäin paraskin hälytysjärjestelmä jättää rosmolle sen muutaman minuutin aikaa tonkia paikkoja ja juosta lähimpään pöpelikköön ennen kuin ketään on paikalla. Viksuinta on jemmata arvotavarat siten, että niitä ei saa parissa minuutissa mukaansa.
 
Itsellä ratkaistu vartiointiliikkeen sopparilla, mukavampi kun laitteet valvoo ja joku muu huolehtii hälytyksistä kun arkenakaan ei ole mahdollista tuosta vaan rynnätä murtomiehiä karkoittelemaan. Kustannus muutaman kympin kuussa joka ei ruuhkasuomen pientalon laina- ja asumiskustannuksissa tunnu seassa enää missään.
 
Nykyään saa monenlaisia älykameroita seuraamaan sisä- ja ulkotiloja. Itseltäni löytyy Nestin tuotteita, joiden kuvaa voi seurata appin kautta puhelimesta. Kamera osaa erotella ihmiset muusta liikkeestä ja hälyttää appiin tarvittaessa. Kameran kuvan voi matkoilla ollessa jakaa vaikka muutamalle kaverille/naapurille niin helpottaa valvontaa. Toimii yhteen myös Philipsin Hue älyvalojen kanssa, jolloin valoja voi esimerkiksi laittaa syttymään viiveellä siitä, kun kamera havaitsee liikettä.
 
Vitsinä tämä etuovelle:

claymore.jpg
 
Back
Top