Ulkomaat 4.7.2016 klo 7:30 | päivitetty 4.7.2016 klo 7:40
Ruotsalaislehti: Baltops-sotaharjoitusten päällä lensi tuntemattomia lennokkeja
Tunnistamattomat ilma-alukset lensivät Dagens Nyheterin lähteiden mukaan yöllä tuhannen metrin korkeudessa. Siksi epäilykset suuntautuvat jonkin ulkovallan tiedustelutoimintaan, DN kirjoittaa.
Yhdysvaltalainen MQ-1 Predator -lennokki kuvattuna Latvian taivaalla viime syyskuussa. Predadator kehitettiin tiedustelua varten, mutta kykenee nykyisin ampumaan ohjuksia. Kuva: Valda Kalina / EPA
Ruotsin puolustusvoimat selvittää, kenelle kuuluivat miehittämättömät lennokit, jotka lensivät luvatta Baltops-sotaharjoitusten yllä Itämerellä viime kuussa. Myös Suomi ja Ruotsi osallistuivat sotilasliitto Naton johtamiin harjoituksiin.
Dagens Nyheter -lehti on saanut tietoonsa, että Utön alueella oli ulkopuolista lentoliikennettä lentokiellosta huolimatta. Ruotsin puolustusvoimat ei toistaiseksi halua ottaa kantaa siihen, kuinka vaarallisesta tilanteesta mahdollisesti oli kysymys.
– Meidän täytyy tutkia asiaa, ennen kuin annamme kommentteja. Analyysi on meneillään, puolustusvoimien viestintäpäällikkö Philip Simon vastaa.
Asevoimat ei ole myöskään kertonut, puututtiinko luvattomaan lentelyyn.
Kauko-ohjattavia ilma-aluksia on nykyisin yleisesti asevoimilla. Myös Ruotsin puolustusvoimilla on useita eri lennokkityyppejä. Baltops-harjoitusten ylle ilmestyneet lennokit eivät kuitenkaan olleet Ruotsin omia tai kuuluneet suunnitelmiin.
Lennokilla voi saada tärkeää tiedustelutietoa
Viatonkin selitys on mahdollinen, sanoo Dagens Nyheter. Se viittaa viime vuoden Baltops-harjoitukseen, jossa eräs lehtiyhtiö otti Skånen maihinnousuharjoituksista ilmakuvia uutisiinsa.
Tällä kertaa olosuhteet olivat kuitenkin toiset: oli yö, ja lennokit lensivät DN:n lähteiden mukaan tuhannen metrin korkeudessa. Siksi epäilykset suuntautuvat johonkin ulkovaltaan, DN kirjoittaa.
Kauko-ohjattavia lennokkeja on monenlaisia. Pienimmät ovat käsilaukkukokoa, suurimmat Yhdysvaltain Hawkien kokoisia, siipiväliltään 40 metriä. Sellainen kykenee pysymään ilmassa vuorokauden kerrallaan.
Baltiassa sotilaat saavat ampua tuntematonta lennokkia
– Lämpökameroilla ja infrapunatunnistimilla varustetut lennokit pystyvät ottamaan kuvia, joissa on arvokasta tietoa miehistöjen määristä, materiaalista ja taktiikasta, kertoo DN:n kokenut sotilaslähde.
Sen mukaan sotilastarkoitukseen käytetty lennokki voi myös vaikuttaa siviililennokilta, jos se sattuu putoamaan ja joutuu vastapuolen käsiin.
Baltiassa on vastaavissa tilanteissa oltu varsin suoraviivaisia: Naton harjoituksissa viime vuonna Virossa Ämarin lentotukikohdan sotilaat tulittivat lennokkia kivääreillä. Latvia antoi viime kuussa sotilailleen luvan pudottaa tunnistamattomat lennokit ampumalla.