Bangladesh

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 29.12.2013 klo 2:31
Bangladeshin pääkaupunkiin odotetaan miljoonamielenosoitusta
Poliisi on pidättänyt yli 750 opposition tukijaa ja julistanut marssin laittomaksi.

Bangladeshin pääkaupunki Dhakan kaduille odotetaan tänään sunnuntaina opposition mukaan jopa miljoonaa mielenosoittajaa. Oppositio on ilmoittanut boikotoivansa tammikuun 5. päivä järjestettäviä vaaleja ja pyrkii mielenosoituksilla painostamaan pääministeri Sheikh Hasinaa niiden lykkäämiseen.

Poliisi on julistanut sunnuntaisen marssin laittomaksi väkivaltaisuuksien pelossa ja pidättänyt ennakkoon yli 750 opposition tukijaa. Julkisen liikenteen yhteydet Dhakaan on katkaistu.

Tammikuun vaalien uskottavuus on joutunut jo ennakkoon koetukselle. Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat kieltäytyneet lähettämästä tarkkailijoita vaaleihin, joista niiden mukaan puuttuvat aidot valinnanvaihtoehdot.

Bangladeshissa on mielenosoitusten nostattamissa väkivaltaisuuksissa kuollut tänä vuonna ainakin 273 ihmistä.

Lähteet:
AFP
 
yle 5.1.2014 klo 11:47
Bangladeshissa veriset vaalit - useita ihmisiä kuollut, yli 200 äänestyspaikkaa tuhottu
Suurin osa kuolleista on oppositioaktivisteja, joita poliisi on ampunut. Oppositio boikotoi tänään sunnuntaina käytäviä parlamenttivaaleja.

Poliisimiehet kulkevat vaalimainoksen ohi, jossa ovat pääministeri Sheikh Hasinan kasvot. Kuva: Roberto Schmidt / AFP / Lehtikuva
Ainakin 11 ihmistä on kuollut viikonlopun aikana Bangladeshin vaaliväkivaltaisuuksissa. Yli 200 äänestyspaikkaa on poltettu tai turmeltu ja tuhansia äänestyslippuja on poltettu.

- Tuhannet polttopulloilla varustautuneet ihmiset ovat hyökkäilleet äänestyspaikoille ja poliisien kimppuun lukuisissa paikoissa. Tilanne on räjähdysherkkä, Bogran alueen poliisipäällikkö Syed Abu Sayem kuvailee.

Suurin osa kuolleista on oppositioaktivisteja, joita poliisi on ampunut.

- Meidän oli pakko avata tuli sen jälkeen, kun tuhannet aseistautuneet ihmiset olivat hyökänneet kimppuumme, Parbatipurin poliisipäällikkö Mokbul Hossain perustelee voimankäyttöä.

Jo ennen vaaliviikonloppua parlamenttivaaleihin liittyvissä väkivaltaisuuksissa oli kuollut noin 150 ihmistä. Hallitseva Awami-liitto syyttää pääoppositiopuolue BNP:tä levottomuuksien organisoimisesta. Pääministeri Sheikh Hasinan eroa vaativa BNP boikotoi parlamenttivaaleja ja on kehottanut ihmisiä jättämään äänestämättä "farssimaisissa" vaaleissa. Lisäksi BNP on julistanut kaksipäiväisen yleislakon. Myös 20 muuta puoluetta boikotoi vaaleja.

Vaaliviranomaiset arvioivat äänestysaktiivisuuden saattavan jäädä jopa vuoden 1996 vaaleja alhaisemmaksi. Tuolloin vain 26 prosenttia käytti äänioikeuttaan.

BNP:n puheenjohtaja Begum Khaleda Zia sanoo olleensa vaalien alusajan käytännössä kotiarestissa. Hallitus on kiistänyt väitteen.

Lähteet:
AFP, AP
 
yle 25.3.2014 klo 11:08
Bangladeshissa halutaan kieltää islamistipuolue sotarikosten takia
Vuoden 1971 itsenäisyyssodan rikoksia tutkivan ryhmän mukaan Jamaat-e-islami puolue ei voi välttää vastuutaan, koska se päätti toimia sodassa Pakistanin armeijan apuna. Jo aiemmin kymmeniä puolueen johtajia on tuomittu sotarikoksista.

Bangladeshissa hallituksen nimittämä tutkimusryhmä suosittaa maan suurimman islamistipuolueen Jamaat-e-islamin kieltämistä vuoden 1971 itsenäisyyssodan rikosten vuoksi. Toistakymmentä puolueen johtajaa on jo tuomittu itsenäisyssodan rikoksista ja yksi on teloitettu.

Isenäisyyssodan sotarikoksia tutkiva ryhmä syyttää raportissaan Jamaat-e-islamia siitä, että se päätti toimia Pakistanin armeijan apuna sodan julmuuksissa. Siksi puolue ei voi välttää vastuutaan, sanoo tutkija Abdul Hannan Khan.

Hannanin mukaan sotarikostuomioistuimen syyttäjät valmistelevat nyt syytteet puoluetta vastaan.

- Haluamme lakkauttaa puolueen täysin, hän sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hallitus asetti sotarikostuomioistuimen vuonna 2010. Jamaat-e-Islam on tuominnut oikeudenkäynnit poliittisina ja syyttänyt hallitusta halusta tuhota puolue.

Oikeudenkäynnit ja islamistijohtaja Abdul Quader Mollan teloittaminen ovat johtaneet Bangladeshissa mielenosoituksiin, joiden yhteydessä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut viime vuoden tammikuusta lähtien yli 200 ihmistä.

Elokuussa Bangladeshin korkein oikeus päätti, että Jamaat-e-islam on kiellettävä, koska sen peruskirja noudattelee islamilaista lakia ja on ristiriidassa maan maallisen perustuslain kanssa. Jamaat-e-Islamilta kiellettiin osallistuminen tammikuun parlamenttivaaleihin.

Bangladeshin itsenäisyyssodassa monet Jamaat-e-islamin johtajat vastustivat irtautumista Pakistanista uskonnollisista syistä. Bangladeshin hallituksen mukaan sodassa kuoli kolme miljoonaa ihmistä, monet heistä Pakistania tukeneiden joukkojen käsissä. Riippumattomat tutkijat arvioivat sodassa kuolleiden määräksi 300 000 - 500 000 ihmistä.
 
Back
Top