Chapter 11 ei ole konkurssi vaan velkajärjestely.
Ei ihan näinkään. Chapter 11 on konkurssi (bankruptcy), mutta erilainen kuin Chapter 7:n mukainen konkurssi (liquidation bankruptcy). Chapter 11 ymmärretään Suomessa ja muualla manner-Euroopassa usein väärin sillä täällä ainoa lain tuntema konkurssimenettely on USA:n Chapter 7:ää vastaava menettely jossa varat realisoidaan ja toiminta lakkaa.
Jenkeissä on kolmenlaisia konkurssimenettelyjä, joista chapter 7:ssa konkkapesä siis pannaan lihoiksi, chapter 11:ssa päävelkoja ottaa pesän haltuun ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on, ja chapter 13 on yksityishenkilön konkurssi ja vastaa pääpiirteissään Suomen lain mukaista henkilökohtaista konkurssia. Kysesssä on siis kolme eri pykälää USA:n konkurssilain 11. luvussa (US Bankruptcy Code, Title 11).
Chapter 11 eroaa Chapter 7:sta siten että yritys saa tilapäisen suojan (muilta) velkojiltaan ja saman oikeushenkilön toiminta voi jatkua mutta päävelkojan valvonnassa (ns.trustee debtor in possession of assets - periaate).
Joskus pesän haltuun ottava uskottu mies (trustee) voi olla muukin kuin päävelkoja.
Mutta konkka mikä konkka, erilainen vain.
Vääpeli on oikeassa siinä että Chapter 11 - menettelyn tuloksena voi hyvinkin olla että tervehtymään saatu yritys/konkurssipesä aikanaan myydään ja sitten se jatkaa toimintaansa, mahdollisesti jopa samalla nimellä. Tarkoituksena chapter 11:ssa onkin, että pesästä jossa on elinkelpoista toimintaa, saataisiin osa pelastettua jotta edes osa työpaikoista ym. pelastuu. Siinä mielessä perustavoite on sama kuin velkajärjestelyssä, mutta sillä olennaisella eroavaisuudella että Chapter 11 johtaa siihen että pesän omistus siirtyy velkojalle.