20.12.2013 klo 21:55
Snowdenilta uusia paljastuksia: NSA vakoili Israelin pääministeriä, avustusjärjestöjä ja ulkomaisia energiayrityksiä
New York Times, Guardian ja Der Spiegel julkaisivat perjantaina uusia tietoja Yhdysvaltain NSA:n ja Britannian GCHQ:n harjoittamasta vakoilusta. Vakoiltujen listalla on muun muassa eurooppalaisia liikeyrityksiä ja YK:n avustusjärjestöjä.
Israelin entinen pääministeri Ehud Olmert (vas). Kuva: Jim Hollander / EPA
Yhdysvaltain ja Britannian vakoojat ovat tarkkailleet Israelin pääministerin sähköposteja, EU:n komissaaria sekä YK:n lastenjärjestöä Unicefia ja muita kansainvälisiä avustusjärjestöjä. Tämä selviää Edward Snowdenin vuotamista uusista tiedoista, joista
New York Times,
The Guardian ja
Der Spiegel uutisoivat perjantaina.
Lehdet tekivät yhteistyötä selvittääkseen Snowdenilta saatuja asiakirjoja. Niistä kävi ilmi, että Yhdysvaltain Kansallinen turvallisuuspalvelu NSA ja Britannian signaalitiedustelukeskus GCHG ovat vakoilleet yli tuhatta kohdetta 2008–2011.
Sanomalehtien mukaan GCHQ ja NSA tarkkailivat Israelin pääministerin sähköposteja tammikuussa 2009, jolloin Ehud Olmert oli pääministerinä. Lisäksi silloisen puolustusministerin Ehud Barakin sähköpostikirjeenvaihtoa esikuntapäällikkö Yoni Korenin kanssa vakoiltiin.
Lisäksi vakoilun kohteeksi on joutunut muun muassa YK:n lastenjärjestö Unicef, YK:n maatalousjärjestö FAO sekä ranskalainen lääkäriavustusjärjestö Médecins du Monde. Myös Afrikan valtioiden johtajia sekä joissain tapauksissa myös heidän perheenjäseniään on vakoiltu, samoin saksalaisia ja ranskalaisia suurlähetystöjä muun muassa Afrikassa.
Bisnesvakoiluapua Yhdysvalloille?
Vakoiltujen listalla oli myös ranskalainen öljy-yritys Total ja ranskalainen puolustusyritys Thales Group, sekä "virolainen Skypen turvallisuusryhmä".
Lisäksi NSA on vakoillut EU:n kilpailukomissaaria Joaquín Almuniaa, joka on ollut muun muassa osallisena pitkään jatkuneessa Googlen markkina-asemaa koskevassa kiistassa. Lisäksi hän on kilpailukomissaarina jo rankaissut muun muassa yhdysvaltalaista farmasiajättiä Johnson&Johnsonia sekä rahoituslaitos JP Chase Morgania markkina-aseman väärinkäytöstä.
Raporteista ei selviä, kuka on määrännyt Almunian tarkkailun. NSA:n tiedottaja kiisti, että virasto auttaisi Yhdysvaltain liikeyrityksiä.
– Emme käytä ulkomaantiedustelumme kapasiteettia varastaaksemme ulkomaisten yritysten liikesalaisuuksia, tai luovuta tietoja niistä, Yhdysvaltain yritysten hyväksi niiden kansainvälisen kilpailun parantamiseksi tai lisäämiseksi, sanoi tiedottaja Vanee Vines.
Euroopan komissio puolestaan sanoi, että mikäli tiedot komissaarin vakoilusta pitävät paikkansa, asiaa on mahdotonta hyväksyä ja se tuomitaan jyrkin sanoin.
Erityisen suuttunut vakoilusta on ollut Saksa – erityisesti sen jälkeen kun paljastui, että NSA on kuunnellut liittokansleri Angela Merkelin matkapuhelinta. Nyt tiedoista käy ilmi, että myös Britannian GCHQ on kuunnellut Saksan hallintovirastoja.
Guardian kirjoitti, että paljastus on erityisen kiusallinen pääministeri David Cameronille, sillä hän allekirjoitti muiden EU-johtajien kanssa yhteislausunnon, jossa tuomittiin NSA:n harjoittama Merkelin salakuuntelu.
Lähteet:
Reuters, Yle Uutiset