Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kuulostaa järkevälle. Kasvoista ei heti tule mieleen suomalaisuus. Tosin saattaa olla isän puolelta suomalainen ja äiti jenkki.Mielenkiintoista... lisaksi ensimmaisessa patkassa oli haastateltuna eras Ltn. Mike Linnane... en ole antropologi tai etymologi, mutta laittaisin kyparani pantiksi etta kyseessa on suomalaisjuurinen Linnanen josta on foneettisista syista pudotettu lopun -n kirjain (joka ei ole varsinaisesti genetiivin tai akkusatiivin -n, mutta kasittaakseni niinkin yleinen suomalaisissa nimissa koska viittaa paikkaan eli lokukseen, mista hyvin suuri osa suomalaisista sukunimista juontaa juurensa - Hamalainen, Jarvinen, Kivinen, Vuorinen jne. Jostain syysta kukaan ei ole julkisesti Turkulainen...)
But I digress...
Mielenkiintoiselta vaikuttava dokkari Apollo-astronautti Gene Cernanin elämästä.
DVD ilmestyi ihan äskettäin. Laittelin leffan tilaukseen. Jos kiinnostusta riittää, niin voin kirjoitella tänne jonkinlaisen arvostelun jahka saan pätkän katseltua. Ainakin arvosteluissa dokkaria on ylistetty hyväksi.
Katso liite: 9019
Tuo Cernan-dokumentti oli kylla hyva, @tulikomento !
Itse tapakiipeilijana kallioilla ja mikseipa vaikka parvekkeen kaiteella vitoskerroksessa tykkaan katsella asiaan liittyvia dokumentteja, tassa yksi parhaista:
K2 - "The Killer Mountain", "The Mountain with no Name"
Syvalla Karakoramin vuoristossa Pakistanissa loytyy maailman toiseksi korkein vuori, K2. Se on tappanut enemman kiipeilijoita kuin yksikaan toinen vuori historiassa, johtuen teknisesta vaatimustasosta (jyrkka) ja siita etta yksinaisena hampaana Himalajan vuorijonon lansipaassa K2 keraa pahimmat mahdolliset saailmiot kaytannossa raatelemalla ne suoraan Jet Streamista...
ps. ainoa suomalainen joka on tehnyt summitin K2:lla ilman lisahappea on edelleen Veikka Gustafsson, respect bro! Tapasin parikyt vuotta sitten junnuna Solvallan seinalla (17m pystysuoraa kivikovaa suomalaista graniittia!) Nuuksiossa, oli yllattavan vahva kiipeilija vuoristomieheksi ja erittain mukava ja kannustava kaveri... just tollasta junioriharrastus tarvitsee.
Vuorikiipeily on kiinnostava laji. Itse en ole käynyt Haltia korkeammalla, mutta esim. Ruotsin Kebnekaise tai Norjan korkeimmat tunturit kyllä kiinnostaisivat. Sitten varmaan jossain Keski-Euroopassa (Itävalta, Sveitsi, Saksa) pääsisi jo kolmeen kilometriin ihan samoilemalla. Kiipeily kun menee jo yli oman osaamistason.
A BBC Horizon programme from 1977 detailing how the microchhip industry will change the UK for better and for worse. Also includes live interview session at the end.
1981 BBC documentary about the race for military supremacy in space
Vuonna 1978, yksi viimeisia suuria ihmisen fysiologiaan liittyvia kysymyksia sai vastauksen - voiko ihminen kiiveta Mt. Everestille, maailman katolle, ilman lisahappea ja palata takaisin merenpinnan tasolle omin voimin ja ilman aivovaurioita (natsien rikolliset ihmiskokeet poislukien)?
Rheinhold Messner ja Peter Habeler todistivat tassa uniikissa ja autenttisessa videopatkassa etta kaikki on mahdollista... kaunista katsottavaa, heti alussa mielenkiintoinen episodi kun Messner lentaa 30 000 jalkaan avoimessa kajuutassa todetakseen etta kyllahan taalla parjaa jos ei tarvitse kiiveta!
Katselin dokkarin nyt ihan ajan kanssa ja olipas kerrassaan mielenkiintoinen. Kiitokset vaan kun laitoit tänne.
Täytyy sanoa, että on tuo Messner kerrassaan ihme ukko. Ja hänellä täytyy olla aivan erikoislaatuinen fysiikka ja uskomaton sopeutumiskyky korkeaan ilmanalaan. Tosiaan huvittava kohtaus jo tuossa alussa kun lentelevät korkealla vuoristossa ja koneen miehistöllä on happinaamarit päällä. Messner puolestaan vaan katselee maisemia ilman mitään suojavarustusta.
Tässä muuten havainnollistava videopätkä hävittäjälentäjille tutusta painekammiosta. Tässä simuloidaan suunnilleen matkustajakoneen matkalentokorkeutta. Tuo koehenkilö toteaa, että ensin lähtee happivajeen takia ns. järki päästä ja kaikki yksinkertaisimmatkin ajattelua vaativat toiminnot muuttuvat käsittämättömän vaikeiksi. Sitten tulee vain sellainen unelias ja eufoorinen olo, kuin olisi mukavasti kännissä. Kuolema seuraakin sitten nopeasti tämän jälkeen, jos happinaamaria ei laita takaisin paikoilleen.
Tuo korkean ilmanalan hypoksia selittaa monta kasitonnisen kuolemantapausta, joissa yleisesti uhri on itse riisunut hansikkaansa, takkinsa, ja jopa monimutkaiset saappaansa (joka siis vaatii tietoa ja harjoittelua miten siteet saadaan auki) ja loydetaan jaatyneena ilman varusteita, jotka on paiskottu loytopaikan ymparille, jos ei ole vuorituuli vienyt.