Dokumenttejä

Tuo krh syöksyveneessä, kai se on enemmän moraaliampumista kuin tehokasta vihollisen niittämistä.
Voihan sillä ampua myös esim. savua alueelle? Lisäksi jos on kiviluodosta kyse, kranaatin teho nousee eikä ole niin justiinsa kuin turvemaalla. Toinen vaihtoehto olisi olla ampumatta...valitsen itse ensimmäisen joka kerta, jos oleilen viereisessä syöksyveneessä!
 
Katso Yle Areenassa:

 
EloonjääneetJakso 2
  • 29 min
  • ma 13.5.2019
  • toistaiseksi
  • 21987 katselua
2/4. Ylva Schwenkeä ammuttiin Utøyassa neljä kertaa. Hän kuitenkin selvisi, ja vain puoli vuotta myöhemmin hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi todistajaksi Anders Behring Breivikin oikeudenkäynnissä, nuorimpana joukosta. Ylva tahtoi katsoa terroristia silmiin. Norjalainen sarja ihmisistä, jotka ovat selvinneet hengissä onnettomuudesta tai kriisistä. Miten elämä jatkuu tragedian jälkeen?
 
Obersalzburgin lapset

Katso Yle Areenassa:

 
Asiaa Stalikan käyttämistä kulkuneuvoista. Ukko tiettävästi pelkäsi lentämistä ja käytti lentokonetta ainoastaan kerran elämässään matkustaessaan vuonna 1943 Teheranin konferenssiin.

 
Palkkasotilas teemaa



Hyviä dokumentteja, osa noista on jo katsottu, mutta kiitos näistä uusista jotka menevät katseluun!

Hakutoimintoa käyttäen, en ainakaan minä, keskellä yötä löytänyt viestiketjua jossa keskusteltaisiin palkkasotiluudesta; miten niihin töihin hakeudutaan ja millaisia ovat suomipojalta vaadittavat tietotaidot ko. ammattiin pyrkiessä, koskien fyysisiä/henkisiä ominaisuuksia sekä aseen käsittely taitoja, unohtamatta perus sotilas osaamista.

Pitäisikö perustaa palkkasotilasketju missä käsiteltäisiin sotaan lähtemistä ja mitä kautta niihin kinkereihin päästään - Ensin tulee mieleen ulkomaiset "palkkasotilasfirmat" jotka usein vaativat aika rankkaa taustaa rintamalta vrt. toimiminen Afrikassa, missä aina on sisällissotia joihin ns. kuka tahansa voi ottaa osaa ja siellä saavutetun maineen johdosta voit kenties muiden palkkasotilaiden suosituksella päästä rahakkaisiinkiin hommiin esim. Afghanistaniin.

Aihe on mielenkiintoinen varmasti monelle muullekin ja kenties joku siellä harkitsee sotaa ammattina. Kertokaa jos palkkasotilasviestiketju kiinnostaa ja parempi olisi se että joku Teistä laittaisi sen pystyyn vaikka saman tien, sillä nyt täytyy nimimerkki Totuuden mennä koisimaan, koska iltavuoro odottaa tekijäänsä ja minä odotan iltavuoro lisiä, heh!
 
Mielenkiintoinen dokkari Neuvostoliiton maatalouden surkeudesta. Koskaan ei kyetty ruokkimaan omaa väestöä. 30-luvun nälänhädät tappoivat kansalaisia. Ja Stalinin suosikki, huijarigeneetikko Trofim Lysenko sai huseerata järjettömyyksineen.

 
Mielenkiintoinen dokkari Neuvostoliiton maatalouden surkeudesta. Koskaan ei kyetty ruokkimaan omaa väestöä. 30-luvun nälänhädät tappoivat kansalaisia. Ja Stalinin suosikki, huijarigeneetikko Trofim Lysenko sai huseerata järjettömyyksineen.

Melko sanattomaksi vetää..
 
Hyvä dokkari Irakin sodasta. Miten päin persettä kaikki meni, varsinkin tiedustelu epäonnistui kerta toisensa jälkeen.

Mielenkiintoinen dokkari tosiaan tuostakin Jenkkilän ja kumppanien harharetkestä.

Sinänsä kun tuota dokkaria katsoo niin on vaikea uskoakaan kuinka paljon oletusten varaan monessakin asiassa laskettiin ihan suunnittelun ja koko operaation lopputulosten osalta. Myös tuo joukkotuhoaseiden aspekti on aika jännä homma kun niitä ei sitten kumminkaan löydetty mitenkään mainittavia määriä vaikka kovasti vakuuteltiin olevan ennen varsinaista invaasiota.
 
Mielenkiintoinen dokkari tosiaan tuostakin Jenkkilän ja kumppanien harharetkestä.

Sinänsä kun tuota dokkaria katsoo niin on vaikea uskoakaan kuinka paljon oletusten varaan monessakin asiassa laskettiin ihan suunnittelun ja koko operaation lopputulosten osalta. Myös tuo joukkotuhoaseiden aspekti on aika jännä homma kun niitä ei sitten kumminkaan löydetty mitenkään mainittavia määriä vaikka kovasti vakuuteltiin olevan ennen varsinaista invaasiota.

Opetushan on se että tiedustelupalvelun EI koskaan pidä kertoa poliittiselle päättäjille sitä mitä he haluavat kuulla. Vaan kertoa se mikä tiedustelutietojen perusteella on totuus. Irakin 2003 invaasio perustui uskomattoman huonoon tiedusteluun ja poliitikkojen toiveajatteluun.
 
Katsomisen arvoinen dokkari..

Katso Yle Areenassa:

 

Tästä voisi taas muistella omia kouluttaja-aikoja kauan sitten ja vähän selventää mitä kuvassa näkyy. Nämähän on tuttuja kaikille mutta detaljit on ehkä unohtunu. Sallittakoon tykkimiehen näkökulma, niin voin kertoa omista kokemuksista eikä kuulopuhetta. Joku milleniaali voi sitten niin halutessaan kommentoida, onko jotain säilynyt nykypäivään asti. Video alkaa hyvin sopivasti 1960-luvun klassikkolänkkärin
"Hyvät, pahat ja rumat" musiikilla.

00:15 Ensimmäinen koulutusosio sulkeisjärjestyksessä on: Asento, lepo, käännökset. Näyttää että ohjaajan iloksi kääntyillään välillä miten sattuu. Tai sitten alik tykittää komentoja liian hätäisesti. Rauhallisesti aloittamalla ovat vasen...oikea pian automaattisia kaikille. Alokkaiden jalassa nahkasaappaat, joita kutsuttiin inttislangilla "mannesaappaiksi".

00:35 Muodossa marssiminen ei tietenkään heti suju. Nyt kun koulutusaikaa on vähemmän näkee paraateissa joskus, ettei se suju viikkoa ennen kotiutumistakaan....

00:45 Katsokaapa mallikelpoista käsien heiluntaa. Asia, jota en koskaan ymmärtäny oli, miksi käsien heilunnan liikerata sitä mukaa lyheni kun marssitaito parani, myös AUK:issa. Eikä siihen auttanu vaikka kouluttaja karjui äänensä käheäksi. Ilmeisesti tämä vaan ei kuulunut suomalaisten koulutettavien "Asialliset hommat hoidetaan..." kategoriaan. Vertauskohdan antaa taustalla vilahtava vanhempien jääkäreiden muoto.

1:08 Ampuma-asento seisten. Koulutettavan kyynärpään tuki puutteellinen. Aseissa kauan sitten pois käytöstä jäänyt peltilipas. Sen muovinen korvaaja olis voitu tehdä läpinäkyväksi, jos ois tullu mieleen ajoissa. Itävallan Maavoimilla sellaisen näin.

2:40 Palveluspuvussa M65 oli pelkät arvomerkit ilman kauluslaattoja.

3:30 Kymmenen miestä esittelee myös 10 erilaista tapaa pitää kiinni rynkyn hihnasta. Tai tarkkaan katsoen yksi ei pidä hihnaa kädessä ollenkaan....

3:50 Käyttäytymiskoulutus oli päivän sana 1970-80 luvuilla. Turhautti sekä kouluttajat että koulutettavat. Yhtenäinen P-kausi toi vähän järkevämmät tuntimäärät eri asioiden opetukseen.

4:55 Oudonnäköinen kauluslaatta kuuluu pst-erikoiskoulutukselle. Muinoin sitä pidettiin niin tärkeänä, että ra-prikaateissa oli pst-komppaniat, PsPr:ssä jopa pst-pataljoona. Kun tästä mentiin pikkuhiljaa pelkkiin 1-2 kouluttajan pst-joukkueisiin laski koulutuksen taso huomattavasti. Ei ollu enää nykykielellä sanottuna "osaamiskeskittymää".

5:10 Rokotusliukuhihnasta mua peloteltiin jo kutsuntaikäisenä. Oikeasti ei tuntunu miltään vaikka piikkejä tuli kuin tikkoja tauluun. Kameroiden poissaollessa ei kyllä noin paljoa vaatteita ollu alokkailla päällä.

11:00 Vuorossa yksittäisen sotilaan etenemismuodoista hiipiminen. Kouluttaja näyttää tietysti mallisuorituksen. Hänelllä on yllä kokeilupäällystakki M75 sekä karvalakki M39. Viimemainittu oli ihan tyylikäs aikana jolloin nahkaisen karvalakin käyttö ei vielä ollu ympäristörikos.

12:15 Seuraavaksi ryömien eteneminen, taas kouluttaja ensin. Tykkimiehet aloittivat vasta tästä etenemismuodosta sillä muuthan oli opittu jo siviilissä. Näin oli pakko tehdä sillä kuukauden päästä alokkaiden saapumisesta siirryttiin valmiussyistä tykkikoulutukseen ja jv-temput saivat jäädä. Tämä sitten myöhemmin näkyi tulenjohtueiden toiminnassa sotaharjoituksissa, jolloin tavallista ärhäkämpi erotuomari saattoi kommentoida tj-kouluttajalle: "Eihän sun miehes osaa edes perusasioita."

12:45 Alokas soveltaa! Omintakeinen ote aseesta estää tehokkaasti lumen joutumisen piippuun. Niin kävi usein tulenjohtueen miehille kun heillä oli paljon omaan tehtävään liittyvää muuta puuhaa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top