Dronejoukot perusteilla?

Umkhonto

Ylipäällikkö
Mielenkiintoisia tehtäviä droneja harrastaville


Puolustusvoimat selvittää uuden sodan ajan joukon perustamista – lähestyi drone-lupaa hakeneita reserviläisiä

Julkaistu: 11.12. 6:00
1544503322741.png

Puolustusvoimat
IS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Puolustusvoimat selvittää kaupallisten dronejen käyttäjien kiinnostusta sodan ajan tehtäviin. Ensi vuonna armeija saa ampua droneja alas.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Puolustusvoimat suunnittelee uuden sodan ajan joukon perustamista. Uusi joukko käyttäisi mahdollisesti kaupallisten lennokkien eli dronejen suorituskykyjä.

Puolustusvoimat on lähestynyt kirjeitse kansalaisia, jotka ovat harrastuksensa tai ammattinsa puolesta hakeneet Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta lupaa kopterin tai muun vastaavan laitteen lennättämiseen.

Kirjeessään Puolustusvoimat kysyy kansalaisten kiinnostusta asiaa kohtaan. Kriteereiksi se asettaa Suomessa suoritetun varusmiespalveluksen ja sen, ettei henkilö ole jo sitoutunut tukemaan poliisia tai pelastuslaitosta lennokin lennättäjänä.

Henkilön tulisi olla myös kiinnostunut toimimaan koulutuksen vaativassa tehtävässä ja sitoutua alustavasti harjoittelemaan kertausharjoituksissa noin kerran vuodessa. Kiinnostuneita pyydetään vastaamaan Puolustusvoimille vuoden loppuun mennessä.

1544503369268.png
Ilta-Sanomat sai tiedon siitä, että Puolustusvoimat on lähestynyt droneista kiinnostuneita suomalaisia kuvassa näkyvällä kirjeellä. (KUVA: Colourbox, IS)

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo Ilta-Sanomille, että Puolustusvoimissa on toteutettu pienimuotoista tutkimustoimintaa kaupallisten lennokkien hyödyntämisestä, mutta mitään päätöksiä uudenlaisen joukon perustamisesta ei ole tehty.

– Puolustusvoimat seuraa aktiivisesti uuden teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Yksi tällainen on miehittämättömien ilma-alusten käyttö, ja me tietysti selvitämme ja yritämme kehittää dronejen käyttömahdollisuuksia eri tavoilla. Sitä, mitä täsmälleen tehdään, ei voi paljastaa, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan dronet ovat tulleet kuluneina vuosina jatkuvasti ajankohtaisemmiksi myös Puolustusvoimien kannalta, mutta mitään dramaattisia muutoksia armeijan joukkorakenteeseen ei ole suunnitteilla.

Puolustusvoimilla on jo ennestään käytössä erilaisia droneja, joiden käyttöä koulutetaan sekä varusmiehille että kantahenkilökunnalle tiedustelu- ja valvontatehtäviin.

1544503414033.png
Maavoimat esitteli uuden minilennokkijärjestelmänsä Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa Helsingissä torstaina 8. syyskuuta 2016. (KUVA: Lehtikuva/ Jussi Nukari)

1544503427184.png
Tiedusteluun, alueiden valvontaan ja maalien paikannukseen käytettävien Orbiter-minilennokkien varusmieskoulutus on käynnissä seitsemässä Maavoimien joukko-osastossa. (KUVA: Jussi Nukari)

Uusi laki voimaan alkuvuodesta: Puolustusvoimat saa ampua droneja alas
Dronet ja niiden lennättäminen ovat olleet uutisotsikoissa kasvavissa määrin viime vuosina.

Kesällä IS kertoi Suomen vankiloita riivanneesta ongelmasta, jossa niiden alueelle on salakuljetettu huumeita lennokkien avulla. Viranomaiset ryhtyivät nopeasti toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Myös Puolustusvoimat on ollut huolissaan dronejen uhasta.

Sen johdosta Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti 5.12.2018 lain puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta siten, että Puolustusvoimilla on jatkossa valtuus puuttua voimakeinoin vahingolliseen miehittämättömien lentolaitteiden lennättämiseen.

Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Siinä ei määritellä sitä, millä keinoin Puolustusvoimat voi droneihin puuttua, käytännössä esimerkiksi varuskunta- ja harjoitusalueilla pörräävien koptereiden ohjaussignaalia voidaan häiritä tai kopteri voidaan jopa ampua alas.

Laki kuitenkin painottaa suhteellisuusharkintaa. Kuvainnollisesti voisi todeta, ettei kärpästä tule ampua tykillä.

1544503466664.png
Droneja käytetään nykyään monenlaisissa tehtävissä. Kuvassa Helsingin seudun ympäristöpalvelut lennättää saastemittausdronea Mäkelänkadun yllä. (KUVA: Sami Kero / HS)

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005928261.html
 

Liitteet

  • 1544503398787.png
    1544503398787.png
    720.2 KB · Luettu: 0
Jotain tälläistä olenkin jo odottanut.
Droneiden ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet kasvavat koko ajan.
Niihin alkaa saamaan myös kiinnitettyä kaikennäköisiä lisälaitteita joita voi tiedustelussa käyttää hyödyksi.
Itse veikkaan, että joskus tulevaisuudessa ainakin JV-, PST- ja tiedustelu joukkueista tai vähintäänkin komppanian tasolta, löytyy drone-koulutuksen saanut kaveri tai kavereita.
Ihan niin kuin löytyy tarkka-ampujan, lääkintämiehen, räjäyttäjän tms. koulutuksen saaneita kavereita.
Johtajan käskystä kaverit tekevät sitten droneilla tiedustelua halutun kohteen luona.
Ja jos drone tuleekin tonttiin, niin ei muuta kuin repusta/laatikosta toista tilalle. Vara-akut ja latauslaitteet kulkevat mukana tietenkin.
 
Eipä ole toimittaja kovin hyvin noista asioista perillä.

Puolustusvoimat varmaan kertoo asioista tarkemmin kun katsoo sen tarpeelliseksi.
 
Nyt puolustusvoimat täsmentää eilistä uutisointia:

https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005929023.html

Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan.

Puolustusvoimat ei suunnittele perustavansa erillisiä pienoiskopterien tai lennokkien lennättämiseen erikoistuneita joukkoja, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö Rami Saari.

Sen sijaan Puolustusvoimien tavoitteena on kartoittaa reserviläisten osaamista kauko-ohjattavien miehittämättömien ilma-alusten lennätyksessä.
IS uutisoi tiistaina, että Puolustusvoimat on lähestynyt kansalaisia kirjeellä, jossa se kertoo perustavansa uuden sodan ajan joukon, joka käyttäisi mahdollisesti kaupallisia lennokkeja eli drooneja.
Tieto joukkojen perustamisesta levisi useisiin viestimiin.
Prikaatikenraali Saari sanoo, että Puolustusvoimat ei kommentoi yksityiskohtaisesti minkään joukkojen kokoonpanoja, mutta myöntää että ihmisiä on lähestytty kirjeellä.

”Emme ole perustamassa varsinaisia droonijoukkoja, vaan olemme kiinnostuneita reserviläisten osaamisesta eli kyseessä on osaamiskartoitus”, Saari kertoo.
Hänen mukaansa reserviläisten osaaminen halutaan yhdistää Maavoimien tarpeisiin.
”Meidän ei edes kannata kouluttaa ihmistä tällaiseen vaan mieluummin kannattaa ottaa ihminen, joka harrastaa muutenkin.”
Saaren mukaan julkisuudessa olleet Puolustusvoimien kirjeet on lähettänyt Kaartin jääkärirykmentin alainen Uudenmaan aluetoimisto.
”Ne liittyvät paikallisjoukkoihin, koska olemme kehittämässä paikallisjoukkoja, jotta saisimme alueen tuntevia reserviläisiä. Tässä on kiinnityskohta vapaaehtoiseen maanpuolustukseenkin.”
Uudenmaan aluetoimiston lähettämissä kirjeissä sanotaan harhaanjohtavasti, että armeija ”suunnittelee uuden sodan ajan joukon perustamista”, joka mahdollisesti käyttäisi kaupallisten nelikopterien suorituskykyjä omaavia laitteita.

Puolustusvoimien kirjeessä kysytään vastaanottajan kiinnostusta toimia ”uudessa sodan ajan tehtävässä”, jossa sitoudutaan harjoittelemaan kertausharjoituksissa alustavasti noin kerran vuodessa.
Edellytyksenä on, että henkilö on suorittanut varusmiespalveluksen Suomessa eikä ole sitoutunut tukemaan poliisia tai pelastuslaitosta miehittämättömän ilma-aluksen lennättäjänä.
Esivalintaa varten vastaanottajilta pyydetään sähköpostitse lyhyt kuvaus lennätysharrastuksestaan tai lennätykseen liittyvästä ammatista.
Vastaanottajaa pyydetään myös hävittämään kirje ”asianmukaisesti asian vanhetessa, esimerkiksi silppuamalla”.

”Kyllä me liitämme heitä olemassa oleviin joukkoihin. Jos ajattelemme tiedustelua, niin drooni on kätevä vaikka kaupunkiympäristössä, jos haluaa katsoa, mitä tapahtuu parin korttelin päässä”, prikaatikenraali Saari sanoo.
”Jo ennestään asiansa osaava lennättäjä on tärkeä osaaja joukossa.”
 
”Jo ennestään asiansa osaava lennättäjä on tärkeä osaaja joukossa.”

Jokainen RC-monster truckin omistaja voi ilmoittautua lähimpään rykmenttiin, kertomaan olemaan valmis puulustumaan Mohammedin ent. Matin isämmäätä ihan missä videopelissä tahansa.
 
Sieltä vaan ne dronet tulee. Käyttöä löytyy. Nyt rajavartiosto laajentaa huomattavasi droneiden käyttöä. Kaikille partioille omat dronet.
Mielestäni tämä on erityisen hyvä asia. Rajan porukka saa hyvää kokemusta droneista ja varmasti PV on kiinnostunut heidän käyttökokemuksistaan ja tekevät siitä sitten omat päätelmänsä.
Ja onhan rajan porukka vihollista ensimmäisenä vastassa jos rajan yli alkaakin ukkoa tulemaan yli.

http://www.reservilainen.fi/uutiset..._partioille_-_laajentaa_partion_maailmankuvaa

Dronet tulossa kaikille Rajavartiolaitoksen partioille

Rajavartiolaitos on testannut dronejen eli miehittämättömien ilma-alusten käyttöä rajavalvonnassa ja aikoo lisätä niiden käyttöä partioiden toiminnassa.
Kokemukset ovat olleet myönteisiä, ja droneja kaavaillaan kaikkien partioiden käyttöön.

Kuvauskopterista olevan apua esimerkiksi merellä, kun etsitään pelastettavaa henkilöä.
Myös metsässä drone antaa mahdollisuuden tutkia laajojakin alueita eri perspektiivistä kuin perinteisesti.

Kun partio istahtaa itärajalla kannon päähän ja ympärillä näkyy jänkää molemmilla puolilla, laitetaan drone kiertämään ne jängän laidat ja katsotaan, mitä täällä on.
Se laajentaa partion maailmankuvaa. Ihmisen aistithan ovat rajalliset. Ihminen ei näe ja kuule metsässä kaikkea, Kaukanen sanoi.
 
Back
Top