EA reput/laukut/taskut

tturska

Korpraali
En löytänyt aiheesta aiempaa alotusta eli tarkoitus olisi saada aikaiseksi keskustelua siitä että minkälaisia EA reppuja yms. ihmisillä on käytössä sekä mitä niistä löytyy sisältä.
Itseltä tällä hetkellä löytyy plate carrieristä EA-tasku (jossa perus taistelupelastajan välineet: paineside, avaruuslakana, nenänieluputki, chest seal) ja vähän laajempi EA-laukku mistä löytyy myös rauhanajan tilpehöörit.
Seuraavaksi pitäisi miettiä olisiko laajempi reppu tarpeellinen autoon sekä mitä sinne sisälle.
Mielipiteitä?
 
Harvemmin sitä tarvittee muuta kuin tuon peruskaman. Jos siis ei lähde ihan läkintämies-linjalle.

Tämä tietty:

https://warshop.fi/First-Care-paineside-iipposide-6-tuumaa

Se mitä ensiapuun tarvitaan on melko helppoa....ja jos tarvitaan enemmän, niin siihen ei enää normisetti riitä tai edes taidot...silloin tarvitaan ammattilaisia.
 
Taitoa kyllä omasta mielestä riittää ihan hyvin, vaikka tietenkin aina on tarpeen opetella uutta. Yksi vaihtoehto tietenki ostaa autoon pelkästään sinne tarvittavia välineitä esim niskatukea ja alumiinilastaa ja sitten tehdä tälläinen vähän lääkintämies tyylinen mutta vaan rauhanaikaan paremmin sopiva reppu.

Erkkareilla on myös ollu käytössä vyölaukku tyylinen ratkaisu jota pystyisi paremmin käyttämään tst-varustuksen kanssa. No pitääpä vähän selvitellä kun kyöhällä ei ole kaikkeen varaan.
 
Vyölaukku on kätevä ja siihen mahtuu kivasti tavaraa. Kulkee selkäpuolella missä ei ole tiellä, ja helposti käännettävissä etupuolelle käyttöä varten. Snigelin laukku avautuu "oikein päin", eli laukun kansi kääntyy poispäin vartalosta jolloin tavaroihin on helpompi päästä käsiksi.

Jos minulla olisi kesämökki, varustelisin EA-repun jonka heittäisin auton perään aina mökille lähdettäessä, ja muuten se voisi olla kotona ikään kuin liikuteltavana ensiapukaappina. Onhan se helpompi kotonakin, kun kamat saa helposti loukkaantuneen luo, eikä toisin päin. Oikeat EA-reput ovat tyhjinäkin pirun kalliita, mutta hankkisin jonkun assault packin tai vastaavan pikkurepun, mihin laittaisin ulkopuolelle PALS-kiinnityksiin taskuja erillisille tavaroille, ja kassin sisälle aihepiireittäin esim. läpinäkyviin eväsrasoihin tms eri tarkoituksiin olevat varusteet jolloin oikeiden tavaroiden löytäminen olisi helpompaa, ja samalla olisivat kosteudelta suojassa.

Joku ehdotti uhka-arvion tekemistä ja varusteiden hankkimista sen mukaan. Tämä on järkevää. Lisäksi pitää miettiä, varustetaanko laukku pelkällä TCCC-kamalla, vai otetaanko mukaan kaikki aspiriinista ja punkkipihdeistä alkaen.
 
Viimeksi muokattu:
Toiminnallista varten perus ifak, iipposide/olaes, tq (cat/softi), avaruushuopa...en näe järkeä varustautua enempää rauhanajan onnettomuuden varalta. Jos lähtisi sotaan, kaman määrät kasvaisi ja lisäisin ilmarinnan hoitovälineet ja nenänielutuubin. Siviili EA-kamat on sitten erikseen, esim vaelluksella on ihan eri kamat mukana kuin ampuessa. Tehtävän mukainen varustus.
 
Mikä olikaan se Israelilainen alan kauppa? Jossain aikaisemmassa threadissa nähnyt.
 
Voi olla että teen juuri perus assault packistä EA-repun vähän joka hätään. Ehkä helpompi olla yksi reppu joka kulkee mukana niin ampumaradalla kuin mökilläkin niin ei mene niin säätämiseksi. Ja sitten tst-varustus, työ ja metsästysreissut akselille ihan vaan toimintaan sopiva IFAK.
 
Varusteasiat ovat niin makuasioita.
Tuo suomen armeijan "combat medic" reisitasku on enemmänkin taistelijan henkilökohtainen setti, siinä ei tila riita combat medicin hommiin. Krihassa nuo ovatkin taistelijan henkilökohtaisia settejä, medicit kantaa vyölaukkua ja sairaanhoitaja tai vastaava kantaa sitten reppua.
Henkilökohtaisesti en itse pidä vyölaukusta.
Se on kyllä parempi kun "reisitasku".

Täydessä taisteluvarustuksessa vyölaukku on hiukan vittumainen kantaa. Selkäpuolella ok, mutta kun liikutaan paljon ajoneuvoilla se on vittumainen ottaa pois ja vielä vittumaisempi laittaa takaisin. Edessä kun sitä kantaa, on se taas pahasti tiellä ajoneuvoissa kun liivi alkaa painamaan sitä istuttaessa.

Monesti myös auttamistilanteessa ollan polvillaan kumartuneena eteenpäin, tällöin vyölaukun käyttö on käytännössä mahdotonta ja se pitää ottaa pois.
Solki kun taas on takana ja se menee välillä säätämiseksi...

Monesti siinä lopulta käyn niin että vyölaukut säilytetään autossa. Kun kukaan ei oikein pidä sen kantamisesta. Tämä tullut monesti koettua.
Ajoneuvoillakin kun pysähdytää, ei siinä ole aikaa alkaa säätämään laukkujen kanssa vaan aletaan suoraan tekemään 5/20 ja sitten siitä mennään suojaamaan eri ilmansuuntia kunnes tulee taas käsky liikkeelle.

Combat medicin laukussa kulkee monesti muutakin kuin extra Ifak välineitä.
Osalla on yksi tippa, sitten buranaa, nestetys tabuja mitkä vähän nopeuttaa nestehukasta toipumista, rakkolaastareita, ripulilääkettä, epipen. Ne ovat yleensä ovatkin kovimmassa käytössä.
 
Viimeksi muokattu:
Nieluputki, pari rullaa sideharsoa ja ASA zipp taitaa olla mun ”mökkivarastossa”. Kai sinne vois Panadolin lisätä... Kotona samat +joditabletit, antihistamiini ja laajakirjoinen antibiootti. Melkein kaiken muun pystyy improvisoimaan paitsi lääkkeet. Omakustanteisia taktisia kantolaitteita en tarvii mihinkään. Duunissa ja LKP:ssa löytyy taktista kantolaitetta ja hipo-hipoa ihan riittävästi...
 
Voi olla että teen juuri perus assault packistä EA-repun vähän joka hätään. Ehkä helpompi olla yksi reppu joka kulkee mukana niin ampumaradalla kuin mökilläkin niin ei mene niin säätämiseksi. Ja sitten tst-varustus, työ ja metsästysreissut akselille ihan vaan toimintaan sopiva IFAK.
Laita tuosta Varustelekasta assault pack järkihintaan, niin jää rahaa hankkia myös niitä EA-kamoja. Tätä saa sopivasti myös aiheeseen sopivasti punaisena.
 
Ei noihin miltecin tuotteisiin kannata koskea.

Ostaa särmän ison rynnäkkörepun.

 
Mulla on Särmän iso rynnäkköreppu, on joo ihan ok mutta en usko että on merkittävästi parempi kuin esim Miltec.

Olen kuullut / lukenut arvosteluja että Miltecin repussa huonointa on vetoketju, joka on YKK:n tekemä samoin kuin Särmässä. Ja toisaalta, kuinka kovassa käytössä joku EA-reppu sitten on? Painoa on muutama kilo; luulisi kestävän siinä kuin Särmäkin.

Sanoisin että tällaisessa kevyessä käytössä tärkeintä on se, minkäkaiset taskut repussa on, ja minkälaisia PALS-taskuja siihen saa kiinni. Mielestäni Mil-tecin repussa vaikuttaa olevan paremmat taskut, ja PALS-kiinnityspaikkoja lienee jotakuinkin sama määrä. Toki kannattaa tutkia ihan livenä, kumpi tuntuu sopivan itselle paremmin.
 
Meillä on nuorisolla koulureppuna miltecin pienempi ollut pari vuotta, hyvin on kestänyt, myös vetskarit. Lekan arvosteluissa on haukuttu kestävyyttä, mutta jos käyttäjäryhmä on citycommandoja repussa jalaton mäyräkoira ni ei kai mikään kestä:)
 
Mitä hittoo te touhuutte ja minkälaisissa porukoissa, jos siviiliensiapulaukun vetoketjun kulutuskestävyys on _oikeesti_ keskustelunaihe? :LOL:
 
Miltecin reppu voi olla parantunut tässä ajan myötä, mutta suosittelisin vahvasti hommaamaan edes lekan Särmää tai jotain sellaista kuulapyssy-tier kamaa joka maksaa lähempänä satasta kuin kahta kymppiä. Miltecin reput ovat ihan puhtaasti tavarankuvausmassaa, repeävät usein selkämyksen yläsaumasta ja epäilen @YJT että Miltecin vetskarit olisivat YKK (voin HYVIN olla väärässä, en ole koskenut milbolnyn kamaan vuosiin) Sinänsä oikea ajatusmalli toki on, että sisältö ratkaisee; se, että sitä on riittävästi ja sitä osataan käyttää. Ilman materiaalia pystyy improvisoimaan jos tietää mitä tekee, mutta jos ei tiedä mitä tekee on hienoinkin tarvekalu yhtä tyhjän kanssa.

Mitä tulee ryhmän ja joukkueen TSTEA-materiaaliin, niin ryhmän jäsenten on järkevää kantaa kunnollista IFAKia, jolloin taistelupelastajan taakka ei kasva kohtuuttomaksi ja erikoisemmat tarpeet mahtuvat järkevänkokoiseen laukkuun/pikkureppuun ja peruskama kollataan ensisijaisesti potilaan IFAKista. Joukkueen lämäri taas kantanee jonkinlaista lääkintäreppua ja vastaa siitä että tarpeellista romua on riittämiin mukana, mutta että toiminta ei kärsi siitä että on päättänyt pakata kaappeja myöten lanssikaluston selkäänsä.

Taistelupelastajalle perinteinen TT:n laukku omalla lantiohihnallaan on loppupeleissä aika hyvä. Toki päiväreppu on sitten toinen optimaalinen paikka, esimerkiksi pienellä lokeroinnilla omat/hoitokamat. Tärkeintä on, että lääkintävarustus ei liiaksi haittaa taistelijan muuta toimintaa ja että se on jossain henkilöstä heti irti lähtevässä laukussa, taskussa tai repussa, eikä esimerkiksi vetoketjuin liivin selkäpaneeliin kiinnittyvässä pikkurepussa.
 
Back
Top