Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Edulliset lämpökamerat ja mikro-UAV:t

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja viestiupseeri, 28.03.2015.

 1. viestiupseeri

  viestiupseeri Korpraali

  Liittynyt:
  28.03.2015
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  26
  Pisteet:
  1
  Puolustusvoimien listoilta löytyy AFOTAS INF jalkaväen lämpötähystin nykyään, lisäksi Raytheon Phantom lämpötähystimiä on hankittu. Mutta siviiliimarkkinoille on tullut viime aikoina todella halpoja lämpökameroita, esim. Seek Thermal XR (206x156px, $299) ja Flir ONE (£199). Nuo ovat toki leluja verrattuna kenttäkelposiin laitteisiin verrattuna, mutta havainnollistavat missä kehitys menee. Vielä linkki asiaan liittyen: http://www.gizmag.com/raytheon-thermal-imaging-chip/32068/

  Sen lisäksi, että laitteita valuu ryhmätasolle asti sotilaiden käyttöön, voidaan niitä ottaa edullisten mikro-UAV:den kyytiin. Yhdistettynä videolinkkiin tämä antaa uusia mahdollisuuksia lähialueen ~1-3km tiedusteluun, myös pimeän aikaan. Tämän kokoluokan kopterit ja lennokit ovat vaikeita havaita paljain silmin. En tiedä onko olemassa SIGINT varoittimia ohjaus- ja videosignaalien käyttämile taajuuksille.

  Hinnat alkaen malli: Phantom 2 ja Seek Thermal


  Sitten testiä hieman paremmilla laitteilla: FLIR Tau2 160/320/640 ja FPV datalinkki


  Käyttökohteita varmasti löytyy - UAV voidaan nostaa ylös ja tarkistaa tietty alue muutaman minuutin valmistelulla. Vastaavasti oma toiminta tulee olla mahdollisiman suojattua ylhäältä päin tapahtuvaan lämpötiedustelua vasaan.
   
  krd tykkäsi tästä.
 2. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,858
  Tykkäykset:
  2,060
  Pisteet:
  1,286
  Ylemmän videon kuvalla ei tee yhtään mitään. Ei ole ihan hirveesti hyötyä nähdä joku yksittäinen lämmin piste josta ei pysty tunnistamaan mikä se on. Alemmassa onkin jo ihan mielenkiintoinen systeemi ainakin harraste käyttöön. Tosin tälläkin ihminen havaittiin 500 metristä. Jos kaveri olisi pitänyt takkinsa päällä havaintoetäisyys olisi jo varmaan puolittunut. Vaikka nämä ovatkin kohtuu hiljaisia voi tuollaisen havaita äänen perusteella satojen metrien päästä ja tällöin laitteen hyöty jää minimaaliseksi koska kohteena olevat suojautuvat. Toi FLIR TAU2 640 (pelkkä kamera) hinta on muuten luokkaa 8000 € eli ei ihan halpaakaan enää.

  Tuollaisen siviilivehkeen linkin (2,4 ta 5 GHz WLAN) saa häirittyä helposti.

  Mutta jos mulla olisi 15-20000 € ylimääräistä niin varmaan omistaisin HEKOn tollasella FLIRin lämppärillä. Ei sillä taistelukentällä mitään tekis, mutta olishan sitä mökillä kiva lennätellä.
   
 3. Mainos 4. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,709
  Tykkäykset:
  5,056
  Pisteet:
  636
  Mikä pakko tuommoisessa on käyttää radiolinkkiä? Laittaa lentämään GPS:n avulla tietyn lenkin, video-feedi radiolla tai tallentavalla, ei mitään havaintoa jos tuommoinen käy parin sadanmetrin päässä kurkkaamassa.
   
 5. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Joskus kun olen katsellut noita kaukoohjattavien harrastelennokkien tai hekojen lennättämisiä, niin mielessä on käynyt sellaisen varustaminen kameralla ym. Sellainen köyhän miehen UAV, mutta ongelmana olisi:
  1. Lentomatkan rajallisuus eli tiedustelukykyä olisi vain luokkaa satoja metrejä ja koneen pitäisi pysyä omassa näköpiirissä jatkuvasti.
  2. Tuosta johtuen tiedustelu paljastuisi ja paljastaisi minun olevan välittömässä läheisyydessä ja huomaamattomampaa olisi hoitaa homma perinteisenä tossutiedusteluna. Jos minä kiinnitän huomiota lennokkeihin, niin sen tekee myös vastustaja.

  Tossutiedustelua ajatellen joku valonvahvistinkiikari ja esim. tuo alimman videon lämppäri olisivat kelpo vehkeitä ja puutteistaankin huolimatta parempia kuin Mark I Eyeball ja pelkkien aistien varassa oleminen. Nyt käytössä olevan halpis-VV:n rajoitteet aiheuttavat sen, että sillä ei tähystystiedustelua ajatellen ole kovin suurta merkitystä, vaikka helpottaakin pimeässä kulkemista ja havainnointia huomattavasti. Kunnolliset kiikarit sentään löytyy ja vanhanaikaisuudestaan huolimatta ne ovat kyllä voittamattomat yksinkertaisuudessaan ja huoltovapaudessaan. Jahka saan uusittua TA-käyttöön hankitun spotteriputken joskus tulevaisuudessa luottokorttilaskujen ja tulevien matkojen jälkeen, niin pitää hankkia sille kaveriksi myös maastokäyttöön sopiva kamera ja adapteri. Sitten kuvaan 100x suurennuksella parin kolmen kilometrin päästä kaikkea jänskää, siirrän ne piuhalla luuriin ja laitan whatsapilla ylemmälle johtoportaalle.
   
 6. viestiupseeri

  viestiupseeri Korpraali

  Liittynyt:
  28.03.2015
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  26
  Pisteet:
  1
  Valinta sen mukaan, miten pienellä viiveellä halutaan havainnot käyttöön. Kuvitellaan pieni ake-operaatio. Nostetaan laite ilmaan antamaan tilannekuvaa jolloin suora kuvayhteys tukee toimintaa. Pieni sirinä jossain taivaalla jää huomaamatta. Toisaalta, jos reaaliaikaisuus ei ole vaatimus, voidaan lento tehdää täysin passiivisesti. Eli kone ilmaan lentoreitti valmiiksi ohjelmoituna, navigointi GPS:llä ja varalla inertia. Materiaali tallennetaan muistikorteille ja kone poimitaan maastosta.
   
 7. ratikkakuski

  ratikkakuski Korpraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  02.05.2010
  Viestejä:
  35
  Tykkäykset:
  17
  Pisteet:
  1
 8. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Jos kuitenkin tilattaisiin jostain muualta kuin DealExtremestä, ettei sitten tule suru puseroon kun pitäisi tiedustella, eikä laite toimikkaan :)
   
 9. viestiupseeri

  viestiupseeri Korpraali

  Liittynyt:
  28.03.2015
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  26
  Pisteet:
  1
  Noissa FLIR:n laitteissa ainakin käsimalleissa on käytetty samaa sensoria eri malleissa ja softalla rampautettu edullisemmat mallit. 1000e Flir E4 on pienellä harrastelulla muutettu vastaamaan 6000e E8 mallia: http://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/

  Joten hinnoissa on ilmaa ja ne tulevat alas kilpailun myötä.
   
 10. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,858
  Tykkäykset:
  2,060
  Pisteet:
  1,286
  Tau2 (n. 8000 €) ja esim. Quark (n. 15000€) on OEM komponentteja laitevalmistajille tai tosiharrastajille. Tuo ei ole niissä ihan yhtä helppoa. Toki jossain valmiissa laitteessa ei voi purkamatta tietää mitä laite pitää sisällään.

  Poittini on se että halvalla ei saa tosikäyttöön soveltuvaa laitetta.
   
  Peiper tykkäsi tästä.
 11. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,731
  Tykkäykset:
  4,228
  Pisteet:
  1,286
  Monet lennokit tykkääväät huonoa kun gps signaali katkeaa... Jos ei niissä ole mitään backuppia tuohon saattavat laskeutua välittömästi ja jos niissä on esim hyrrä kompanssi niin todennäköisesti lentävät takaisin lähtöpisteeseen tai ainakin yrittävät. GPS on häirittävissä ja varsinkin naapurin toimesta. Ja naapri ei itse sitä gps signaalia tarvitse niin se häirintä tulee olemaan todella kovaa ja laajaa.
   
  krd tykkäsi tästä.
 12. viestiupseeri

  viestiupseeri Korpraali

  Liittynyt:
  28.03.2015
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  26
  Pisteet:
  1
  Autonominen toiminta ei ole scifiä, tässä hauska esimerkki UAV:sta joka pysyy ilmassa nostavien ilmavirtauksien voimin ilman ihmisen ohjausta. (koodit tarjolla https://github.com/jlnaudin/x-drone)
   

Jaa tämä sivu