Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Eduskunta ihmetteli EU:n taistelujoukkojen seisottamista tyhjän panttina

Viestiketju osiossa 'Kansainvälinen toiminta' , aloittaja Tvälups, 11.03.2014.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 11.3.2014 klo 18:03
  Eduskunta ihmetteli EU:n taistelujoukkojen seisottamista tyhjän panttina
  Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvosteli kärkevästi EU:ta taistelujoukkojen pitämisestä toimettomina. "Ei tällä lailla voida mitään nopeaa, tehokasta, menestyksekästä kriisinhallintaa hoitaa."

  Kansanedustajat arvostelivat kilvan EU:n toimettomuutta taistelujoukkojen käytössä, kun eduskunta keskusteli Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatiosta. Suomi lähettää Keski-Afrikkaan 24 sotilasta puoleksi vuodeksi. Yhteensä EU haalii kokoon tuhat sotilasta. Monien mielestä kyseessä on sellainen EU-operaatio, jota varten taistelujoukot on perustettu.

  Arvosteluun yhtyi myös ulkoministeri Erkki Tuomioja.

  Palokuntaa ei tarvita, jos tulipaloja ei ole, mutta kun meillä on näitä pensaspaloja jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

  - ulkoministeri Erkki Tuomioja

  - On jotain perusteellisesti vialla EU:n kyvyissä, jos jäsenmaat kukin vuorollaan pitävät varautuneina 1500 sotilasta erilaisiin kriisinhallintaoperaatioihin ja sitten heitä ei kuitenkaan saada mihinkään käyttöön, vaikka kaikki ovat yksimielisiä, että tilanne sitä vaatisi, Tuomioja sanoi.

  Hänen mukaansa EU joutuu nyt kerjäämällä kerjäämään sotilaita mukaan.

  - Ei tällä lailla voida mitään nopeaa, tehokasta, menestyksekästä kriisinhallintaa hoitaa. Tässä on EU:lla erittäin paljon opittavaa.

  Tuomiojan pitää tilannetta surkeana EU:n uskottavuudelle. Syy on jäsenmaiden.

  - En minäkään pahoittele sitä, että palokuntaa ei tarvita, jos tulipaloja ei ole mutta kun meillä on näitä pensaspaloja jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

  "Politikointia ja EU-lipun näyttämistä"
  Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén valitti rahanmenoa, kun puolustusvoimat on muutenkin tiukilla. Hänen mukaansa Keski-Afrikan operaatio ei tarjoa Suomelle sotilaallisia tai koulutuksellisia hyötyjä.

  - Kyse on politikoinnista ja EU-lipun näyttämisestä eikä todellisesta kriisinhallinnasta.

  Jussi Niinistö (ps.) säesti:

  - Voiko sanoa, että ministeri Tuomioja halusi halata maailmaa hiukan enemmän kuin ministeri Haglund ja ehdotti peräti sadan sotilaan lähettämistä. Tolkku kuitenkin voitti ja todellinen tarve todettiin.

  Kaikki eduskuntaryhmät kuitenkin hyväksyvät joukkojen lähettämisen Keski-Afrikan operaatioon.

  Risto Kalliorinne (vas.) huomautti, että salissa istuvilla maahanmuuttokriitikoilla on näytön paikka.

  - Olkaapa sananne mittaisia ja antakaa tukenne tälle operaatiolle, jossa pakolaisuutta padotaan auttamalla ihmisiä heidän kotimaassaan.

  Ilkka Kanerva (kok) varoitti, että operaatio venyy paljon kuutta kuukautta pitemmäksi.

  Timo Heinonen (kok) totesi, että tehtävät ovat koko ajan vaativampia, joten loukkaantumiset ja suru-uutiset ovat mahdollisia. Hän peräänkuulutti kriisinhallintaveteraanien ohjelmaa.

  Tehtävänä Keski-Afrikassa on siviilien suojelu ja maan tilanteen vakauttaminen. Kymmenen miljoonan euron kustannukset Suomi ottaa kriisinhallinnan määrärahoista. EU:n operaatio Keski-Afrikassa kestäisi kuusi kuukautta, sen jälkeen vastuu siirtyisi YK:lle ja Afrikan Unionille.
   
 2. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Suomen ja suomalaisten kannalta joutava keikka. Lähinnä käydään turvaamassa ranskalaisten yritysten sijoituksia.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 3. Mainos



 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,559
  Tykkäykset:
  33,304
  Pisteet:
  1,286
  Minä pitäisin parhaat miehet kotimaassa nyt jonkun aikaa.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 5. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Tässä muuten näkyy juurikin se ounastelemani dynamiikka: kun ammattisotilasjoukko on olemassa, niin sille pitää keksiä käyttöä. Etteivät seiso tyhjän panttina.

  Olen joskus kirjoitellut, miten epäilen käyvän jos asevelvollisuudesta luovutaan. Ammattisotilaille pitää keksiä tekemistä, ja suurimman osan aikaa sitä tekemistä löytyy noista siirtomaista. Sitten vaan voi käydä Georgiat, jos niitä tarvittaisiinkin yllättäen kotomaassa.
   
  Tähystäjä, kimmo.j ja Tvälups tykkäsivät tästä.
 6. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Georgian häviöön tuskin oli mitään osuutta sillä oliko vähän porukkaa Irakissa vai ei. Jos ei ole ilmavoimia, ei tarpeeksi ammattilaisia eikä nopeaa kykyä ottaa reserviläiset käyttöönsä niin ei ihme että käy huonosti.
   
  Iso-Mursu tykkäsi tästä.
 7. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Veikkaan kyllä, että aika paljon oli vaikutusta sillä, millaisia uhkia vastaan armeijaa ajateltiin. Näkyihän se jo uutiskuvista, että georgialaiset kävivät mekanisoitua vastustajaa päin panssariautoilla ja etupäässä aika keveällä varustuksella - eli pitkälti juuri noita siirtomaasotia varten ajatellulla kalustolla. Huonostihan siinä käy.

  Jos armeijan ykkösnyrkki on varustettu ja koulutettu noita ulkomaanoperaatioita silmälläpitäen, niin on tosiaan aika sama, onko se kotimaassa vaiko ulkomailla.

  Hiukkasen kyynistyneenä epäilen, että aika samalla tavalla tulisi käymään Suomessa. Kauniita ajatuksia pohjolan vahvimmasta ammattiarmeijasta varmasti on monilla, mutta rahasta päättävät eivät välttämättä jaa tätä käsitystä. Minusta on hemmetin oireellista, että kun Euroopassa palaa vakavin kriisi vuosiin, niin Suomessa huolestutaan siitä, miten niitä vähiä ammattisotilaita voitaisiin lähettää jonnekin mahdollisimman kauas alkuasukkaita kurkuttamaan.
   
 8. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  No ei kai se ulkomaanoperaatio verrattuna taisteluun kotimaassa suurempaa massa-armeijaan vastaan vaadi erilaista perusvarustusta vaan paremman. Ainut ero tulee ajoneuvoissa oikeastaan eikä niissäkään jos on munaa tarpeeksi ajella kunnon välineillä myös ulkomaankeikoilla eikä millään Paseilla.
   
 9. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Panssarintorjuntaohjuksia, kenttätykistön älyammuksia, ilmatorjuntaohjuksia, taistelupanssarivaunuja ymv ymv. löytyy viime aikojen hankintalistoilta. Minusta ihan soveltuvaa kalustoa kotimaan puolustamiseen. Savimajasotiin ehkä hiukan heikommin.
   
  Samses ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 10. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Mieskohtainen varustus on toki aika samaa, mutta erot näkyvät raskaammassa kalustossa ja siinä, miten sekä millaisia tilanteita näiden kanssa harjoitellaan. Veikkaisin vahvasti, että varsinkin johtoportaan koulutuksessa ja harjoittelussa näkyy jo selkeitä eroja.

  Nähtävästi Georgiassakaan ei tainnut mennä ihan putkeen, kun keveästi varustettujen joukkojen piti torpata patarautainen panssariosasto.

  Siitä armeijan ammattimaistumisesta ei myöskään ole suuresti iloa, jos se ei johda siihen, että sitä kotimaan puolustusta harjoitellaan enemmän kuin nykyään. On se kuitenkin siinä määrin erilaista humppaa niissä savimajasodissa.

  Nyt on toki ostettu ihan hyvin kaikenlaista meille sopivaa rautaa, toivottavasti linja pitää jatkossakin. Tuossa vaan varoittelen siitä, mihin se armeijan ammattimaistuminen voi huonolla tuurilla johtaa. Tai no, huonolla ja huonolla: käsittääkseni noinhan se on jokaisessa pienessä ammattiarmeijaan siirtyneessä NATO-maassa mennyt.
   
 11. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,061
  Tykkäykset:
  18,784
  Pisteet:
  1,286
  Eikös noille EU:n taistelujoukoille olis juuri nyt hyvää harjoittelualuetta esim. Itä-Suomi ja Baltian maat. Jälkimmäiset etenkin varmasti ottaisivat ilolla vastaan.
   
  Tähystäjä ja Deeiii tykkäsivät tästä.
 12. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,559
  Tykkäykset:
  33,304
  Pisteet:
  1,286
  Sama se, missä onanoivat. Ihan turhaa.

  Ukrainassa pääsisi suoraan pöksyihin. Vaan taitaisi päästä pöksyihin.

  Mitä noilla tekee. Tuomiojalle sopivat sotajoukot.

  Anteeksi.
   
 13. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,383
  Tykkäykset:
  9,834
  Pisteet:
  1,286
  Nii-in. Tämänhän takia USA.kin lähettää joukkonsa aika ajoin ulkomaille sotimaan ettei ne olisi kotona peukaloita pyörittämässä.
   
 14. Mainos




Jaa tämä sivu