Eläimellinen Puolustusjärjestelmä

KorpiSISSI

Kenraali
Olisikko jotain eläimiltä opittavaa kehitettäessä suomalaista puolustusjärjestelmää?

TERMIITTIMIINA
(HS. 29.7.2012 10:45 )

Trooppinen termiitti siirtää vanhuksensa itsemurhajoukkoihin

Kun termiittityöläiset käyvät vanhaksi, ne eivät jää toimettomiksi. Trooppinen termiittilaji tekee vanhuksistaan itsemurhapommittajia, jotka räjähtävät vihollistensa leuoissa.

Tšekkiläiset ja belgialaiset tutkijat löysivät termiittien kamikazejoukot ihmetellessään, miksi Ranskan Guyanassa elävien Neocapritermes taracua -termiittien työläisistä osalla oli selkäpuolellaan sinisiä pisteitä. Kun he kokeilivat kerätä näitä yksilöitä pinseteillä, he kokivat yllätyksen. Termiitit räjähtivät kosketuksesta.

Kuten monilla termiiteillä, myös N. taracua-lajilla on oma sotilaskasti, joka puolustaa yhdyskuntaa. Siksi tutkijat eivät heti suostuneet uskomaan, että räjähtely liittyisi kolonian puolustamiseen.

Selvittääkseen asian he laittoivat N. taracua -termiitit "sotaan" toisen termiittilajin kanssa siten, että yhdessä taistelussa oli vain sinitäpläisiä yksilöitä ja toisessa täplättömiä.

Tulokset osoittivat, että sinitäpläiset yksilöt puolustivat koloniaa paljon tehokkaammin. Ne räjähtivät toisten termiittien päälle, ja sinisistä täplistä roiskuva myrkyllinen neste halvaannutti tai tappoi viholliset nopeasti. Täplättömät yksilöt sen sijaan mittelivät mieluummin leuoillaan, ja jos ne räjähtivät, se johti harvemmin vihollisen eliminointiin.

Mysteerin todellinen laita alkoi hahmottua, kun tutkijat ottivat termiitit lähempään tarkasteluun. He havaitsivat, että sinitäpläiset yksilöt olivat kolonian vanhuksia, ainakin päätellen siitä miten kuluneita niiden leuat olivat. Koska ne eivät voineet osallistua yhtä tehokkaasti työntekoon kuin ennen, ne ottivat enemmän vastuuta yhdyskunnan puolustamisesta.

Siniset täplät muodostuvat tuntemattomasta proteiinista, joka sisältää paljon kuparia. Proteiini itsessään ei vaikuta olevan myrkyllistä, mutta kun se sekoittuu sylkirauhasten eritteisiin, cocktailista tulee tappava. Sininen proteiini sijaitsee aivan termiitin sylkirauhasten vieressä.

"Kyseessä on toistaiseksi hienostunein itseräjähdysmekanismi, jonka tunnemme termiiteiltä", sanoo tutkimukseen osallistunut Robert Hanus Tšekin tiedeakatemiasta.

Tutkimuksen julkaisi Science.
----------------------------------------------

Tuo sinistetty osio vaikuttaa soveltuvalta jopa panssarimiinaksi :a-rolleyes:
 
Back
Top