Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Äänestys Elämmekö nyt harmaata vaihetta?

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja elso, 15.09.2014.

?

Elämmekö nyt harmaata vaihetta?

Äänestys suljettu 13.10.2014.
 1. Kyllä

  50.9%
 2. Ei

  49.1%
 1. elso

  elso Majuri

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  1,303
  Tykkäykset:
  874
  Pisteet:
  156
  Tarkistetaanpas MP.nettiläisten kanta kotimaan tämän hetken sotilaallisesta statuksesta.

  Elääkö Suomi siis mielestäsi tällä hetkellä ns. Harmaata vaihetta? Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Harmaa_vaihe

  Perustele kantasi. Vai onko koko käsite mielestäsi hölynpölyä? Miksi?

  Äänestys on julkinen.
   
 2. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,087
  Tykkäykset:
  1,531
  Pisteet:
  636
  Käsite sinällään on persiistä revitty.
  Clausevitz sanoi aikanaan "Sota on politiikan jatke", Sun Tzu sanoi: sotataidon korkein huippu on vastustajan voittaminen ilman taistelua.

  Harmaa vaihe antaa ymmärtää että on olemassa selkeä sotatila, selkeä rauhatila ja jonkinlainen välitila, höpön höpön, on olemassa vaikuttamisen keinoja joilla saadaan toinen osapuoli toimimaan halutulla tavalla, ne voivat olla propagandaa, taloudellista painostusta, väkivaltaa tai väkivallan uhkaa.

  Minulle harmaa vaihe alkaa siitä kun ampuminen alkaa ja päättyy siihen kun valtiojohto ymmärtää olevansa sodassa.
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  Käsite ei tunnu istuvan tähän aikaan. Onko se koskaan rehellisesti ottaen edes istunut mihinkään aikaan? Tai sitten sitä on käytetty hörköperseisesti, väljästi tulkiten, se on mahdollistanut ainakin sen, että välttämättömyydestä on saatu puristettua lähes hyve. Siinä käsitteessä on jotain samaa kuin: "uhka mitoitetaan käytössä olevien resurssien mukaan"...jne.

  Minusta turvallisuuspoliittinen ympäristö muuttui kiistatta, kun Venäjä aloitti de facto sotilaallisen toiminnan Krimillä. Se osoitti selvästi, missä nyt mennään.

  Eihän tässä muuta oikeastaan voi kuin että päättäjät kykenevät tekemään sellaisia päätöksiä, ettei ainakaan omasta hölmöydestä jouduta kuseen. Isojen välissä kaikkea ei voida hallita, koetellaan hallita edes ne palikat, jotka ovat käsissämme. Ulkopoliittinen liikkumavapaus on hyödynnettävä, armeijan toiminnasta huolehdittava ja siltä on jotain myös parlamentarismin keinoin opittava vaatimaan, kansalaisten asioista ja elämästä on myös valtion otettava paremmin kiinni. Enkä tarkoita tällä suinkaan sitä, että valvontaa ja pykäliä on lisättävä. Tosin näin oletan kyllä käyvän.
   
  jee3z ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 5. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,406
  Tykkäykset:
  1,037
  Pisteet:
  636
  Tämän "harmaan vaiheen" määritelmä, jos sellaista edes on, on aikojen kuluessa varmaankin muuttunut. Samoin voi olla, että jokaisella on asiasta oma käsityksensä. Näinollen otsikon kysymykseen vastaaminen on kohtalaisen vaikeaa. Molemmat vaihtoehdot saanevat ääniä. Creidiki ja Baikal edellä sanoivat suunnilleen sen mitä tästä voi sanoa.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 6. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Elämme aina harmaata vaihetta. Harmaan sävyt vain vaihtelevat.
   
  Tähystäjä, Mustaruuti, Magistra ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 7. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Sanoisin, että elämme. Nimimerkki "ajs178" on kirjoittanut aiheesta hyvin, ja se sopii nykyiseenkin tilanteeseen. Toki pitää huomioida, että nyt se Venäjän luonnollinen vihollinen on Atlantin takana, mutta muuten menee pelottavan hyvin yhteen. Eikä noita ilmatilaloukkauksia voi sivuuttaa tuosta vain, vaikka virolaisia poliisimiehiä kaapataankin rajan yli.

   
  jee3z ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 8. viesti-timo

  viesti-timo Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  131
  Tykkäykset:
  125
  Pisteet:
  16
  Elämme tummemman harmaata vaihetta. Harmaus on pysyvää, mutta sen sävy soutaa suuntaan ja toiseen. Viimeisten kuukausien tapahtumista tulee mieleen intin harjoitukset, joissa "kansainvälinen tilanne on kiristynyt ja itäisessä Euroopassa on tapahtunut alueloukkauksia, useat valtiot ovat nostaneet puolustusvalmiuttaan ja johtamasi joukkue on käsketty ylimääräisiin harjoituksiin tänne paikkaan X" Alueita on loukattu jopa etelänaapurissa eikä ilmatilaloukkaukset ole harvinaisia meilläkään ja sotatilakin on jo aika lähellä itäisessä Ukrainassa. Eli Valtion Virallinen Harmaa vaihe alkaa ihan kohta kun poliitikot niin päättää.
   
 9. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,075
  Tykkäykset:
  1,330
  Pisteet:
  156
  Ollaan harmaassa vaiheessa käsitteen siinä merkityksessä mikä sillä on ollut viime vuosikymmenet.

  Tosiasiassa olen sitä mieltä, ettei harmaata vaihetta ole eikä tule.

  Jos uskottaisiin tämän päivän lööppeihin joissa kiljutaan, että "Venäjä on valmistautunut Ukrainan valloitukseen 11 vuotta" niin veikkaan, että Venäjä on jo muutaman vuoden valmistautunut myös suomen valtaukseen. Tai siis sitähän ne on tietysti sotilaallisesti aina tehnyt, mutta poliittiset päätöksetkin on saatettu jo tehdä. Venäjällä on tehty päätös haastaa riitaa suomen kanssa ja yllyttää Venäjön kansaa vihaamaan suomea. Suomen mustamaalaaminen ei ole sattumaa.
  Vihaan harmaa vaihe käsitettä, koska se on antanut poliitikoille ja sotilaille tekosyyn lyödä laimin sotilaallista vaihetta. KYLLÄ ME SITTEN HARMAASSA VAIHEESSA SITÄ SUN TÄTÄ... Paskat!
   
  TT tykkäsi tästä.
 10. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,248
  Tykkäykset:
  1,571
  Pisteet:
  156
  Harmaa vaihe Wikipediassa esitetyllä määritelmällä ei ole Suomen osalta käynnissä tätä kirjoittaessani. Luotan siihen, että kyseinen hetki pystytään Suomessa "haistamaan", ts. potentiaalinen hyökkäys voidaan tiedustelun kautta arvioimaan. Katson, että edelleenkin sotilaallista uhkaa edeltää poliittisten suhteiden radikaali heikkeneminen ja sotaisa retoriikka. En löydä perusteita sille, että yhtäkkiä ilman mitään ennakkotietoa alkaisi Lugassa 26. tykistöohjusprikaati räimiä Iskander-ohjuksia Helsinkiin.
   
  jee3z ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 11. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  Näkisin että ollaan harmaan vaiheen alkumetreillä. Valmiutta on kohotettu pikkuisen ja mietitään miten tästä eteenpäin.
  Nyt tarttis laittaa sitä sähkönsyöttö mahdollisuutta VIRVE-mastoihin ja mitä muuta voidaan tehdä siedettävällä rahoituksella.
  Sekään ei esimerkiksi juuri maksa jos kuitilla olevan tavaran määrää lisätään.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 12. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  Joo, samaa mieltä. Ja sotilaat ovat varmasti perillä siitä, missä kulloinkin mennään, en minä sitä epäile yhtään. Sotilaiden suut vaan on tietysti suitsittu, toisaalta meikäjärjestelmässä ehkä niin pitää ollakin, tai sitten ei. Ehkä muuttuneessa maailmassa sotilaiden vilkkaampi esiintyminen tiedotusvälineissä voisi olla jopa gutaa. En tiedä.
   
 13. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,041
  Tykkäykset:
  5,705
  Pisteet:
  1,286
  Jälkikäteisarvioinnistahan siinä on kyse..


  Samaa mieltä, mutta muuttuiko se oikeasti vaiko vain suomalaisten näkökulmasta katsottuna?

  Suomihan on tulkintoineen ollut melkolailla outolintu, ehkä ruotsalaiset ovat olleet samoilla linjoilla, mutta esimerkiksi Baltiassa ei ole elätelty toiveita Venäjästä rauhankyyhkyjen tyyssijana. Sen paljon kehutun venäjäsuhteiden erityisosaamisen kanssa on vähän niin ja näin, jollei tarkoiteta suomettumisen kaikuja.
   
 14. Mainos 15. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,075
  Tykkäykset:
  1,330
  Pisteet:
  156
  Kyllä Virolaiset on olleet WWII jälkeen sata kertaa parempia Neuvostoliitto ja Venäjäsuhteiden erityisosaajia kuin Suomalaiset.
  Mitä me oikein luullaan olevamme noiden "erityisosaamistemme" kanssa? Ollaan osattu ehken kontata venäläisten edessä paremmin kuin Viro. Mitä hyötyä siitä on ollut? Viro on Natossa ja EU:ssa ja itsenäinen. Suomi on rähmällään EU:ssa ja itsenäinen.
   
 16. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  Erityisosaamiset eivät paljon auta, kun alueellinen suurvalta ryhtyy vetämään paksulla tussilla mutkia suoraksi. Isoissa strategisissa kuvioissa ei pieniltä paljoa kysellä, ollaanko kontallaan vai mahallaan. Hyvin todennäköistä on, että mikään käyttäytymismalli ei tuo haluttua lopputulosta. Vaihtoehdot tässä kehityskulussa käyvät vähiin. Tämä on nyt suomalaisten todennäköisesti uskottava.
   
 17. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,639
  Tykkäykset:
  5,049
  Pisteet:
  636
  Tämä "harmaa vaihe TM" on jäänne kultaiselta 90-luvulta. Silloin meille kerrottiin, kuinka meillä on aikaa, varaa ja kaikki onnistuu... ei huolta. Ja sitä juttua jatkettiin tähän saakka, kunnes...
   
 18. taktinen taistelumajava

  taktinen taistelumajava Kapteeni

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  960
  Tykkäykset:
  942
  Pisteet:
  76
  Emme elä harmaata vaihetta.*

  "Harmaa vaihe" on käsite.

  Ikävä kyllä sinällänsä oiva käsite on menty pilaamaan liikakäytöllä.

  Ylipäätänsä olisi syytä erotella kohonnut sodan uhka ml. sotaan valmistautuminen (kesto jopa useita kuukausia) ja harmaa vaihe jonka kesto on todennäköisesti vain päiviä tai korkeintaan viikkoja. 90-luvullahan puolustusvoimilla oli hyvä syy uskoa, että Venäjän asevoimat eivät pysty offensiiviin Suomen suunnalla ilman useamman kuukauden valmisteluja..

  (* Venäjä ei ole päättänyt hyökätä Suomeen, eikä maassamme toimi vihollisen joukkoja pl. tiedustelu.)
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2014
 19. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,248
  Tykkäykset:
  1,571
  Pisteet:
  156
  Eilinen PV:n komentajan kommentti muuttaa aiempaa käsitystä sodan alkamisesta.

  "Kriisitilanteet ovat muuttuneet entistä epämääräisemmiksi ilman selkeää alkua tai loppua. Esimerkki tästä on Itä-Ukrainan tilanne, sanoi puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg maanantaina Helsingin Ritarihuoneella."

  "Raja perinteisen ja epätavanomaisen sodankäynnin välillä hämärtyy, ja ne sekoittuvat uudella tavalla toisiinsa. Tästä on kyse hybridisodankäynnissä, Lindberg sanoi."

  "Myös hybridisodan mahdollisuus on hänen mukaansa otettava huomioon, ja varustauduttava sen mukaisesti. Puolustusvoimien budjettikehys ei riitä sodankäynnin muutosten edellyttämiin investointeihin, Lindberg sanoi."


  Tarina ei kerro, onko tähän tilanteeseen havahduttu meillä vasta nyt Ukrainan sodan tiimoilta, vai onko tämä trendi ollut meillä jo tiedossa jonkin toisen konfliktin oppien kautta.

  Joka tapauksessa tulkitsen Lindbergin kommentin niin, että tarttis tehdä jotain, eikä vasta sitten kun poliitikot saavat jälleen kerran sen Kekkosen aikaisen puolustusselonteon valmiiksi, mistä menee vielä ainakin yksi hallituskausi, ennen kuin rahat ovat PV:llä.
   
 20. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Puolustusvoimissa voidaan tehdä paljon ihan ilman eduskunnan siunausta. Aktiivisempi ote reserviläistoimintaan ja reservin ylläpitämiseen antaisi paljon paukkuja vihreiden miesten seikkailuja ajatellen. Tähän mennessä reserviläistoimintaan on suhtauduttu puolustusvoimien puolelta lähinnä kylähullujen avohoitona. Pitäisikö ajattelutapaa korjata?
   
  jee3z tykkäsi tästä.
 21. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,248
  Tykkäykset:
  1,571
  Pisteet:
  156
  Toki, mutta jos Lindberg haluaisi vastata uudenlaisen sodankäynnin uhkaan, mutta rahaa ei ole, niin tilanne ei ole kehuttava.
  "Puolustusvoimien budjettikehys ei riitä sodankäynnin muutosten edellyttämiin investointeihin, Lindberg sanoi."
   
 22. reservin esikuntaupseeri

  reservin esikuntaupseeri Kapteeni

  Liittynyt:
  27.11.2011
  Viestejä:
  866
  Tykkäykset:
  282
  Pisteet:
  76
  Suomi: Itsenäisyysjulistus 1918. Itsenäisyyden koeponnistus alkoi 21 vuotta myöhemin, 1939-44. Tulos: Qualified, itsenäisyys myönnetty ja tunnustettu myös ryssän toimesta.


  Viro: Itsenäisyys 1991. Koeponnistus vielä näkemättä. Venäjä ei selvästikään Viron itsenäisyyttä tunnusta. FSB käy hakemassa miehiä oikeudenkäynteihin kuin omilta mailtaan. Koeponnistuksen aika rupeaakin olemaan nyt kun 20 vuotta on kulunut.
   

Jaa tämä sivu