Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Epäyhtenäinen varustus ja sen vaikutus joukon taistelukykyyn.

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Creidiki, 12.03.2012.

 1. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,573
  Pisteet:
  636
  Ei pärjää legioonan sällit Suomen Armeijan tuunatuille sotureille. Saavat perkeleen nysvärit ostaa itse mieleisensä tetsarit, makuupussit ja reput, ja vielä käyttää niitä palveluksessa.

  :maija:

  Suomen Sotilaassa

   
 2. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Niinhän tuo on useimmissa ammattiarmeijoissa tai ainakin niiden erikoisjoukoissa...
  Toisenlaista epäyhtenäisyyttä syntyy sitten reserviläisarmeijan alemman kiirellisyys- ja tärkeystason joukoissa, joiden varustus on osittain sitä, mitä ressu tuo mukanaan, koska jakovarustus saattaa olla ae ja muutama lipas, maastopuku, kumisaappaat, kypärä ja suojanaamari. Metsastävältä ja retkeilevältä kansanosalta saattaa tosin löytyä jakovarustusta parempaakin varustusta, mutta kaupungistuneet ja vähemmän maastokokemusta omaavat voivat olla ns nesteessä; kaikki eivät nykyään omista edes pitkiä kalsareita!
   
 3. Mainos 4. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Periaatteessa omien varusteiden käyttö pitäisi sallia kunhan vaadittu varustus pystytään kantamaan ongelmitta. Esimerkiksi M/85-reppu on niin onneton ja liian pienikin nykypäivän varustukselle että jokaisella ressulla pitäisi olla oma keskikokoinen vihreä rinkka.
   
 5. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Todellisuudessa edes sillä rinkan värillä ei ole väliä jos hankkii siihen päälle vihreän sadesuojan.

  Tuohon suuntaan ollaan jo menossa. Ainakin meikäläisen koulutuksessa muutamia vuosia sitten sallittiin erilaisten omien varusteiden käyttö, joskin paino oli koulutuskaluston käytön oppimisessa. Molleliivin aikakaudella jengille ilmestyy mukavan nopeasti omia taskuja "kunhan ei hyppää silmille"-painotuksella. Taisteluvarustus on kuitenkin se mikä voi loppupeleissä ratkaista paljonkin.

  Edelleenkin painotus tuosta yhtenäisyydestä ei saa mennä toiminnallisuuden edelle. Tehkää nyt kuitenkin ero tuulitakki ja lenkkarit -mallisen vastarintataistelijan ja asepalvelustaan suorittava asevelvollisen välille. Yhtenäisyys ei ole taistelutilanteessa sitä että väkisin vaikeutetaan taistelijan toimintaa vaan luodaan joukko joka on tunnistettavissa.
   
 6. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Mun motivaatiota sotilaana laskee jos ollaan lähdössä maastoon harjoittelemaan ja tuhlataan aikaa siihen, että pari ukkoa juoksee rivistä teltoille vaihtamaan mustan kaulurin intin vihreeseen tms.

  Haminan ressujen kouluttajakurssilla oli meininki ihan napin päälle tarkkaa pari vuotta sitten. En tykännyt. Ei muuten tainnut monikaan tykätä kurssilla opetetusta koulutstavasta. Ei sitä ainakaan ole missään sen jälkeen nähnyt.

  Minusta on ihan turhaa nipottaa jostain epäyhtenäisyydestä. Pääasia on, että homma pelaa ja tunnistetaan sotilaaksi. Jos maastopuku ja kokardi on kaikilla saman näköinen niin onko muulla väliä?
   
 7. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Tai talvella valkoisen/valkopohjaisen kuvioidun eikä kesälläkään haittaa vaikka olis maastokuvioitu taikka joku keskiruskea tai tumman ruskea sävy. Siihen kun vielä lisää pikkaisen palan maastoverkkoa ja/tai säkkikangasta tai muuta riekaletta, niin hyvin toimii, kunhan ei viillekkeet ole sitten jossain huomiovärissä. Jos itse reppu on huomiovrissä niin pintaan voi vetää jotain maalia tai muuta töhnää, koska se sadesuojus on kuitenkin joskus otettava pois repun päältä, että pääsee käsiksi sisältöön
  Meillä on ollut jo siitä asti kun pääsin intistä tuo meininki. Kotitutuessa jopa todettiin, että hankkkaa omat vehkeet. Kertauksissa on aina saanut käyttää omia varusteita tai jakovarusteita sen mukaan mitä on halunnut. Erityisesti rinkkoja on paljon porukalla omia. AInoastaan silloin kun on nimenomaan jotain uutta varustusta tarkoitus testata on oman vastaavan käyttö ollut pois suljettu vaihtoehto.
   
 8. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Sitten on hommat muuttuneet. Aikaisempina vuosina ei ole kuulemani mukaan niptusta ollut ja osallsitujat ovat tykänneet, vaikkeivät ihan yks yhteen ole kai oppeja hyödyntäneetkään niin kuitenkin soveltaneet käyttöön.
  Miksi maastopuvun pitää olla saman näköinen? Kuitenkin yhdellä on pakkastakki, toisella sissitakki, kolmannella helleasu, neljännellä normi maastopuku, viidenellä ja kuudennella vanhemmat versiot maastopuvusta ja molemmilla vielä eri, kuudennella pelkkä villapaita ilman takkia ja seitsemännellä MOLLE-liivi poolopaidan päällä. Siihen kun vielä sotkee mukaan lumipuvun käytön ja erilaiset päähineet jne. En usko mitenkään, että samassa osastossa jokaiselle saataisiin samanlaista maastopukua ja yhtenäistä varustusta ihan operatiivista kärkeä lukuunottamatta ja sielläkin vain silloin kun valmistautumisaikaa riittää ja kuri pukeutumisen suhteen pidetään tiukkana eikä pientäkään soveltamista suvaita. Lisäksi tuo ehto sukisi pois LKP:ssa mahdollisuuden hyödyntää reserviläisen mukanaan tuomista varusteista maastopuvun. Mielestäni erilaisten pukujen käyttö ei ole ongelma kunhan omien tunnistettavuus hoidetaan selkeästi ja koulutuksellisesti minimoidaan väärän tunnistuksen aiheuttamat riskit (eli kukaan ei lähde omin päin haahuilemaan mustikoita poimimaan jne).
   
 9. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Eikös Noska ole niitä lentokoneesta hyppelijöitä? Miten omat rinkat ovat kestäneet hypyt vai onko porukka hankkinut kunnollisia milspecsattuja rinkkoja, jotka on suunniteltukin hypyt kestäviksi?
   
 10. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Oletan, että LKP:ssa Suomen armeijan joukot muistuttavat aika lailla niitä joukkoja, joita näki Jugoslavian hajoamissotien uutiskuvissa 1990-luvulla. Periaatteessa lähes yhtenäinen jakovarustus, jota on täydennetty siviilikaulureilla, omilla hanskoilla, jalkineilla, repuilla ja muilla "asusteilla".
   
 11. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Hyppiminen kertauksissa on aika harvinaista. Aika monella oli siihen aikaan kun siihen oli vielä varaa sama malli omana kun pv jakaa tai joku ulkomainen vastine tai sitten jos oli hyppäämistä tiedossa käytti jakorinkkaa. En muista kovin montaa rinkkaa hajonneen hypyissä, kumpiakaan omia tai pv:n. Ainahan se vaara tietty on olemassa.
   
 12. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Onhan se tietenkin eturauhaselle haasteellista käydä talvisotaa stringeissä.

  Kuitenkin ulkoilevalla kansanosalla voi olla oma hyvä 3 metrin etäisyydelle ulottuva GPS, Haix AirPowerin tasoiset maastokengät, mukava pistooli, maatopuku, makuupussi, Suunnon alumiininen marssikompassi, parempi rinkka, oma Trangia-keitin, hyvä noin 200 lumenin LED-lamppu, UHF-radio jne. jne.
   
 13. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Tunnustan, kaapista löytyy vain boksereita! Ja 180 lumenin taskulamppu ja avaimenperäkompassi. Niin, ja euron mora!


  Mitäköhän hyödyllistä tämäkin toi keskusteluun...
   
 14. Mainos 15. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  @RPG83

  Sulla on vielä vuosia aikaa hankkia täysi kenttävarustus kun olet sen verran nuori.
  Pitkät kalsarit kannattaa kuitenkin hankkia jo aiemmin, ettei munaskut ja eturauhanen mene rikki ensi talven pakkasissa.
   

Jaa tämä sivu