Epidemiavarautuminen

Piikittelijänä kysyn, että miltä nyt tuntuu? Rokote on jaossa ja halukkaat suomalaiset on rokotettu kesään mennessä.

Narratiivi oli varmaan että rokotteita ei tule. Varmaan joissain piireissä siirrytään "rokotetta ei tule" tarinasta "rokotetta ei pidä ottaa" tarinaan tai "rokote on vaarallinen" :D
 
Narratiivi oli varmaan että rokotteita ei tule. Varmaan joissain piireissä siirrytään "rokotetta ei tule" tarinasta "rokotetta ei pidä ottaa" tarinaan tai "rokote on vaarallinen" :D

Kun nyt päästäisiin edes siitä mikrosiru-narratiivista. Samaa kuuli jo 2009.

Rokotteen turvallisuuden epäilemisestä en kyllä voi syyllistää useimpia epäilijöitä (nuorehkoja aikuisia). Itse jätin aikanaan sikainfluenssarokotteen ottamatta, kun olin häntäpäätä prioriteettilistalla ja kun koko pandemia näytti kuivahtavan käsiin. Narkolepsiasta uutisoimisen jälkeen olin ihan tyytyväinen valintaani.

Korona on selvästi vaarallisempi tauti. Ottaisin [mRNA-]rokotteen, jos sitä tarjottaisiin juuri nyt. Toisaalta pidän hyvin mahdollisena, että teen sikainfluenssat, jos tauti alkaa laantua kevään mittaan ja minulle jaetaan suojaa, kun uhkaa ei enää ole. Lykkään eteenpäin, kunnes kokemusta on kertynyt enemmän ja kunnes itse sitä suojaa tarvitsen (kolmas aalto, riskialuematkailu tms.).
 
Luuletko edelleen, että on ?

Simpauttaja

Hankala sanoa. Tässä on ainakin kaksi keskeistä, liikkuvaa tekijää.

Yksi on luonnollisesti halukkaiden määrä, joka on eri tutkimuksissa vaihdellut huomattavasti. Mikä osuus suomalaisista todella haluaa ottaa rokotteen, onko se kenties 50, 60, 70, 80 vaiko 90 prosenttia? Rokotushalukkuuteen vaikuttaa luultavasti ainakin epidemian eteneminen (kiihtyminen ja hidastuminen) sekä mahdollisesti ilmenevät rokotteiden uudet haitat.

Toinen on rokotteiden toimitustahti. Tässä on sekä hyviä että huonoja signaaleja. Huono on tietysti AstraZenecan rokotteen toimitustahdin hidastuminen. Hyvää taas on Suomen osuuden kasvaminen EU-hankintamekanismissa, kun kaikki maat eivät halunneet ottaa väestöön suhteutettua määrää rokotteita. Toinen hyvä merkki on EU:n Pfizerin rokotteesta tekemä 200 miljoonan annoksen lisätilaus, josta toimitetaan 75 miljoonaa annosta vielä kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen aikana. Kysymysmerkki on puolestaan uusien rokotteiden, lähinnä Johnson&Johnsonin rokotteen, hyväksyminen.

Mutta mutta... Jos oletetaan aikuisväestön kooksi n. 4,5 miljoonaa ja 50 prosentin haluavan rokotuksen, niin minusta näyttää ihan realistiselta rokottaa se määrä ennen syksyn alkua. "Pfizerin Kirkkaalla" rokottaa jo kaksi miljoonaa ihmistä, mihin sitten päälle Moderna ja AstraZeneca sekä toivottavasti Johnsonit.

Joka tapauksessa kevään ja loppukesän aikana Suomeen tulee yhteensä neljä miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta aikaisempien EU:n yhteishankintasopimuksen kautta hankittujen päälle.

– Osa niistä on normaalia ja osa ylijäämää, Varhila sanoo.

 
Pitäisikö tästä ottaa opiksi että
- kun on tuntematon kulkutauti niin ei hassutella (influenssaa se on) vaan toimitaan sen mukaisesti
- kun on kulkutauti johon on tiedossa rokote niin tilataan sitä rokotetta riittävästi olemalla leikkimättä vakavan asian kohdalla malliin "Suomi parantaa maailmaa"?
- maksetaan rokotteista vaikka moninkertaisesti niin kauan kuin siihen on varaa - koska vaihtoehdot ovat kalliita sekä rahalla mitattuna että mahdollisesti myös poliittisesti. Eikö niin kannata tehdä mp-tarvikkeisiin, ruokaan tai energiaan liittyen jos on tiedossa että pula tulee?
- kun on puhuttu tästä ilmaston muuttumisesta, niin ei pilata omaa kansantalouttamme samaan malliin "Suomi korjaa maailman ilmaston" ja tekee enemmän kuin muut. Tässäkin on riskinä sekä raha että poliittiset riskit.
- EU:ssakaan ei kannata olla enää mallioppilas, me maksamme enemmän kuin muutaman vuoden sisällä saamme takaisin tulevaisuudestahan ei toki voi mitään sanoa
- koko maapallon sosiaaliluukkuna oleminen ei toimi, Suomi ei todellakaan kuulu kaikille

Kummasti on media haudannut pääministerin tarinat siitä että EU:n pitäisi jakaa rokotteita muualle (muualle jossa jo hyvin todennäköisesti alkaa olla laumasuoja, Afrikka, tietyt Aasian maat)

Me tarvitsemme nyt kyllä Suomi ensin hallitusta eikä mitään kunnianhimon sokaisemaa. Kunnianhimoa jolla tämän maan poliitikot hakevat itselleen kunniaa, ulkomailla tietysti. Suomi saa vastineeksi mitä?
 
Back
Top