Erä-lehti: Hyttyskarkote tuhoaa kalliin kalvovaatteen

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 11.7.2013 klo 8:11
Erä-lehti: Hyttyskarkote tuhoaa kalliin kalvovaatteen

Erä-lehden testissä paljastui, että hyttysmyrkyt ovat hyttysten lisäksi myrkkyä myös kalvokankaille. Kalliiden kalvovaatteiden vedenpitävät ja hengittävät kalvot tuhoutuivat täysin kun niitä altistettiin karkotteille. Syyllinen löytynee hyttyskarkotteiden sisältämästä DEET-ainesosasta.


Mistä on kyse?

Erä-lehden testissä paljastui, että hyttyskarkotteet tuhoavat kalvovaatteiden vedenpitävän ja hengittävän kalvon
Syyllinen on luultavasti karkotteiden sisältämä DEET-ainesosa, vaikka muiden ainesosien vaikutusta ei tutkittu
DEETiä löytyy melkein kaikista hyttyskarkotteista, Suomessa myytävissä karkotteissa sitä saa olla enintään 50-prosenttia

Erä-lehden testissä (8/2013) paljastui, että DEETiä sisältävät hyttyskarkotteet tuhosivat teknisten vaatteiden kalvon, kun karkotetta joutui kankaalle. Tulos yllätti myös testiryhmään kuuluneen Roosa Krogeruksen.

- Aluksi ajattelimme, etteivät ne mitään vaikuta, mutta tulokset näkyivät heti kun kangasta altistettiin hyttysmyrkylle. Kankaan kalvo tuhoutui täysin.

Kun tutkijat katsoivat kangasta mikroskoopilla näkyivät vaikutukset selkeästi. Kankaaseen laminoitu kalvo oli sulanut kokonaan pois.

- Silloin se vaate ei ole enää vedenpitävä. Siinä on vain kangasta jäljellä, Krogerus toteaa.

Testissä oli mukana kolme eri kalvokangastuotetta. Hyttyskarkotetta siveltiin ja sumutettiin muun muassa Air-Tex ja Air-Tex2-kalvoille. Sillä, oliko kalvo laminoitu kankaaseen vai ei, ei ollut vaikutusta.

Silloin se vaate ei ole enää vedenpitävä. Siinä on vain kangasta jäljellä.

- Roosa Krogerus

- Meidän testauksessa kävi ilmi, että heti kun hyttyskarkotetta laitettiin testattavaan kankaaseen, niin vaikutukset näkyivät heti. Tuho ei tarvinnut aikaa tapahtuakseen.

Onko yli 50-vuotias ainesosa syypää?

Dietyylitoluamidia eli DEETiä löytyy melkein kaikista hyttyskarkotteista. Suomessa myytävien karkotteiden DEET-pitoisuus ei saa kuitenkaan ylittää 50-prosentin rajaa. Esimerkiksi OFF! Punkki ja mäkärä ja Jaico Punkkiässä sisältävät kumpikin puolet DEETiä.

Testin perusteella yli 50 vuotta sitten kehitettyä hyttysten torjunta-ainetta ei pidä yksistään syyttää, vaikka näytöt ovatkin vahvat.

- Se jäi auki, että onko hyönteiskarkotteissa muitakin syövyttäviä aineita. Tutkinnassa oli myös 100-prosenttista DEETiä, joka tuhosi näytteitä samanlailla kuin muutkin. Emme testanneet karkotteita, joissa ei ollut DEETiä, valottaa Krogerus.

Vaatevalmistaja yllättyi tuloksista

Vaatevalmistaja Haltilla ollaan yllättyneitä lehden testituloksista. Vaikka testattujen kankaiden joukossa ei ollut Haltin Drymaxx tai Sympatex-kankaita, testiin suhtaudutaan silti vakavasti.

Jos karkote tuhoaa yhden, niin luultavasti vaikuttaa kaikkiin.

- Ari Virtanen

- Testin tulokset tuhoavat teknisten vaatteiden ajatuksen. Periaate kaikilla kalvokankailla on sama. Jos karkote tuhoaa yhden, niin luultavasti vaikuttaa kaikkiin, toteaa Haltin Senior Vice President Ari Virtanen.

Haltilla aiotaankin reagoida tuloksiin nopeasti. Tehtaalla testataan nyt muun muassa hyttyskarkotteiden vaikutukset omissa testeissä.

- Testaamme kaikki meidän materiaalit. Lisäksi lisäämme varoitukset nettiin ja tuotannossa oleviin tuotteisiin. Uusien tuotteiden materiaalivalinnoissa ongelmat täytyy sulkea pois, Virtanen listaa.
 
Hehheh, ei ole "ihan" uusi tieto tai "tieto". Hyvä on kaivaa tosin naftaliinista jutunaiheeksi, jotteivät ihmiset turmele muovipukujaan turhan takia. Nyt ei kun sitten kysymään: kannattaako Lappiin räkkäaikaan pukea ylleen muovipukua? Oisko se wanha anorakki-yhdistelmä mallia cotton tahi pes-cotton sittenkin hyvä? Ei o, koska niistä ei vaatemyyjät saa hintaa.
 
baikal kirjoitti:
Hehheh, ei ole "ihan" uusi tieto tai "tieto". Hyvä on kaivaa tosin naftaliinista jutunaiheeksi, jotteivät ihmiset turmele muovipukujaan turhan takia. Nyt ei kun sitten kysymään: kannattaako Lappiin räkkäaikaan pukea ylleen muovipukua? Oisko se wanha anorakki-yhdistelmä mallia cotton tahi pes-cotton sittenkin hyvä? Ei o, koska niistä ei vaatemyyjät saa hintaa.

Itse ihmettelin jo pitemmän, miksi ihmeessä oma Haltin sorsajahtipuku kastuu ranteesta alkaen vähintään kyynärvärteen asti; sama juttu kaulan kohdalla; kastuupi, vaikka pitäisi olla ns. teknosellainen (ts. joku kalvo välis). Alkuun muuten toimi ihan jees...

Tunnustan siis käyttäneeni suihkemuodossa olevaa Offia ranteisiin ja kaulukseen.

Ilmeisesti tässä tutqimuksessa on perää. Mullakin pitäisi siis olla kalvot jne (btw: hyvin toimi alkuun jopa prätkän kanssa; ei turhija päästellyt läpi), mutta tämä kastuminen paikoittain ihmetytti: Löytyipäs sitten selitys....

Vissiin pikiöljy seuraava vaihtoehto ...
 
Melkoisia materiaaliasiantuntijoita jos yllättyivät tiedosta että DEET sulattaa tuonkaltaisia muoveja. Tavis ihmisille on monelle tuo oppi tullut kantapään kautta ja onpa tullut itsekin pilattua yksi muovipäällysteinen tuoli vuotavan DEET-pullon kanssa, vaikka ominaisuudet olivat tiedossa (paitsi se pullon vuotaminen).
 
Back
Top