erikoisrajajääkärit

Eikös se tämmöinen kaukopartiotoiminta ole aika vaikeaa nyky Suomessa. Millä helvetillä ne erikoismiehet saadaan sinne vihollisen selustaan/linjojen taakse. Viime sodissahan ne tiputettiin laskuvarjolla tai laskeuduttiin vesitasolla jonnekkin erämaajärvelle ja jätettiin sinne. Tämmöinen ei onnistu kai enää nykyään huomaamatta. :huh: Utin jääkäritkin hyppii kaikissa videoissa jostain kuljetuskoneista laskuvarjoilla ja lentää helikoptereilla näyttävään tyyliin.
 

adam7

Respected Leader
erikoisjoukot imevät hihhulit. ihan hyvä että ovat oikeiden joukkojen jaloista pois pyörimässä.

kun olin kpääll aikanaan reservissä parissa joukkoharjoituksessa en tarvinnut mitään yli-innokkaita überjäbiä vaan rauhallisia joka paikassa järkensä säilyttäviä kundeja, jotka esimerkillään saavat ne vähemmän varmat skulaamaan A1 tasolla.

antaa höyrypäiden vaan hyppiä, juosta ja örveltää

olin tosi itse borderline, mutta ehkä siksi olinkin just siinä. ei hävettäny rukissa loppusodassa sijoittaa uusiks koko zydeemiä kun pääsin lusmuamasta loppusotaan ja mulle pantiiin sinko-osasto komentoon. ainakin sijoitus parani aiemman mopoilijan jäljiltä

kuinka niin asennetta?
 

baikal

Supreme Leader
Second kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
ketä haittaa se että on enemmään erikoiskulutuksen saaneita jannuja?
Ihan mielenkiintoinen kysymys.

En nyt millään muotoa viittaa suomalaiseen joukkotuotantoon tai joukokjen käyttötapaan nykyhetkellä, mutta kuinka mahdollista on se että liian suureksi kasvaneet erikoisjoukot (tai niiden tyyppiset joukot) imee erittäin päteviä miehiä pois taistelevista joukoista. Taistelevat joukot taistelee puukko kurkulla selviämisestä ja jokainen kyvykäs mies tulisi tarpeeseen, kun taas just ne loistavaa miesateriaalia edustavat erikoishemmot lämmitää ylijohdolle saunaa, syö hyvää muonaa, nauttii loistavaa huoltoa ja treenaa kovaa tilannetta varten... Jota äärimmäisen harvoin kuuluu kun ei ole sopivaa "operatiivista tehtävää" johon näitä erikoiskoulutettuja "huippumiehiä" raaskitaan ylipäätään käyttää. Eli potenttiaali menee käytännössä hukkaan... toki nuo kaverit toimii hyvänä spermapankkina sitten sodanjälkeistä aikaa ajatellen.

Muistaakseni joku ainakin joskus susi1:sen aikaan kertoi että 1 persianlahden sodan aikana Delta Force operaattoreita lähetettiin "maitojunalla" kotiin kun heitä ei saanut käyttää "toisarvoisissa" tehtävissä, joka vastavuoroisesti merkitsi sitä että heikäläisten käyttämiselle ylipäätään ei ollut oikein perusteita ja täten nämä olisivat juurikin toimineet ylläkuvatulla tavalla tekemättä oikein mitään hyödyllistä.
Secondilla on nuoren miehen hevosen muisti. Ei ole turhaan maine kolmosessa.

Delta Forceen vittuuntui Norman S. siksi, että heillä oli liian painava kyltti kaulassa, kyltti, jossa luki: erittäin rajoitettu operatiivinen käyttö.

Norman totesi, että hänellä ei ole mitään käyttöä tällaiselle joukolle, ei mitään. Sitten Norman vittuuntui vielä siihen, että tämä yksikkö omasi jumalattoman erikoisvermevaraston, jota ei saanut käyttöön. Norman oli tosi vihane.

Tämä sessio johti isoihin muutoksiin erikoisjoukkojen käytössä ja itseasiassa sen jälkeen ei ole säästelty joukkojen käyttöä.

Baikal-pahkeinen kirjoitti ammoin: jos pienen maan armeija sitoo rahaa oloissamme paljon pienten joukkojen käyttöön, se on pois jostain, armotta. Jos näiden joukkojen kaulaan vielä sidotaan kyltti: erittäin rajoitettu operatiivinen käyttö, niin kyllä menee perseelleen että rytke käy. Joku voisi tietysti ajatella niin, että vat o hell, nyt on muutaman komppanian käyttöön valjastettu 400 miljoonan ajokalut ja rankat käyttökulut....
 

koponen

Kenraali
Onhan näillä puolensa. Rintamasotaa käytäessä varmaankin huonommat puolensa kuin muissa pulmatilanteissa.

"Ei koskaan enää sotaa" -sukupolven edustajat voinevat olla iloisia että rajaturvallisuuteen ja sisäiseen turvallisuuteen on satsattu myös erikoisyksiköiden muodostamisen myötä.

Tuohon pohdintaan ykkösketjun potentiaalin poimimisesta ensisijaisesti erikoisyksiköiden käyttöön: Suomessa on keskimäärin sen verran nohevaa miehistöainesta (vrt. keskustelu yleisestä asevelvollisuudesta), ettei edes konnakolmosessa tilanne ole toivoton. Toisin on monessa ammattiarmeijassa. Tasapainottelua voisi kaivata lähinnä siihen että jokaiseen joukkoon riittää hyvää ainesta koulutettaviksi reservin johtajiksi. Tosin, tämäkin on pienenevä haaste kun ammattisotilaita löytyy yhä syvemmältä organisaatiosta. Silti pitäisi olla malttia kouluttaa johtamisreserviä, kovin hupeneva luonnonvara kun on toimintavaiheessa.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Löysin sisseistä

Sissi is a Finnish term for light infantry which conducts reconnaissance, sabotage and guerrilla warfare operations behind enemy lines.

The Finnish Army Sissi units are trained to conduct long range reconnaissance patrols, gather intelligence from concealed observation post, raid enemy installations (especially supply depots), conduct road side ambushes and pursuit and destruction of special forces units.

In wartime, the unknown number of reservists assigned to Sissi battalions would deploy and operate as small groups up to company size. They are meant to stay behind and covertly operate against enemy forces in their area of responsibility even if regular friendly troops have been forced to retreat. Sissi battalions are part of Finnish Army local troops, unlike the jäger and armored brigades meant for operational use. Sissi units are considered as the elites of the Army conscripts, and many of the units, such as the Paratroopers or Border Jaegers, are formed of volunteers

Active Reserve unit
Country Finland
Branch Finnish Army, Finnish Border Guard
Type Reconnaissance & sabotage
Role Land
Size Thousands

http://en.wikipedia.org/wiki/Sissi_(Finnish_light_infantry)
 

adam7

Respected Leader
olipa löytö

no toisaalta, kun on ulkopuolelta, ei ole sotilallista koulutusta/kokemusta jne. niin on se näkökulma mikä on
 

Hejsan

Alokas
BAN
adam7 kirjoitti:
olipa löytö

no toisaalta, kun on ulkopuolelta, ei ole sotilallista koulutusta/kokemusta jne. niin on se näkökulma mikä on
Kiitos,...etsin vähän ;)
 

Hejsan

Alokas
BAN
Löysun sivun: http://longrangepatrols.nettisivu.org/
 

noska

Ylipäällikkö
Tunnen kyseisen sivuston ylläpitäjän ja olen tavannut henkilökohtaisesti.
Mikäli huomaatte sivuilla selkeitä virheitä, niin välitän mielelläni tiedon hänelle.
 

Hejsan

Alokas
BAN
noska kirjoitti:
Tunnen kyseisen sivuston ylläpitäjän henkilökohtaisesti.
Mikäli huomaatte sivuilla selkeitä virheitä, niin välitän mielelläni tiedon hänelle.
Mitä virheitä?? esim tämä kun ne saa oppia olla muurahaispesässä piilossa...
 

noska

Ylipäällikkö
No noin äkkivilkaisulla huomasin, että siellä oli sangen paljon kirjoitusvirheitä ja osin jätetty kääntämättä kokonaan ruotsista englantiin (niin sivun ylläpitäjä on ruotsinkielinen, mutta puhuu myös sujuvaa suomea).
Mutta ensisijassa tarkoitin sitä, että jos sieltä löytyy selkeitä asiavirheitä.
Uskon, että Patrik (käytän tässä poikkeuksellisesti nimeä, koska se käy hänen sivustoltaankin ilmi) mielellän ottaa myös vastaan lisänformaatiota, tarinoita tai lähdevinkkejä sivujaan varten. Tuon sivuston edeltäjällä hän jopa niitä pyysi, mutta nykyisellä sivustolla ei hänen yhteystietojaan ole, niin voin mahdollisia viestejä tai yhteydenottoja välittää.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Olen laitanut viestin hänelle ennen tästa "finnish special forces today" mutta en ole saanut vastauksta.
Kun sä painaat sitä tekstiä niin siinä ei luje mitään.
 

ukkopekka

Kersantti
Hejsan kirjoitti:
Olen laitanut viestin hänelle ennen tästa "finnish special forces today" mutta en ole saanut vastauksta.
Kun sä painaat sitä tekstiä niin siinä ei luje mitään.
Joo tätä tuli itsekkin ihmeteltyä, mutta ehkäpä siihen on teksti vielä tuloillaan :a-wink:
 

adam7

Respected Leader
jos kerrotaan että stefan löfgren (tapani) meni ruotsista suomeen (venäjälle) 1700 luvun alussa, niin jotain on
kyllä amiss. kaiken lisäksi väitetään että Åbo, oli venäjää, huh huh.

http://longrangepatrols.nettisivu.org/introductionsvefi/

menee hieman sekaisin zydeemit.

löfgren oli protosissi, mutta tilanteessa jossa venäjä hyökkäsi ruotsiin (ruotsin osaan, joka nyttemmin tunnetaan suomena; 1700 luvulla suomi tarkoitti varsinaissuomea, ja löfgren toimi muistaakseni savossa) .

mielenkiintoistahan on, että venäjän puolella asuvat karjalaiset kutsuivat silloin ruotsin puolella asuvia suomenkilelisiä ruotseiksi. tämä ei oleoikein tai väärin vaan fakta.
 

noska

Ylipäällikkö
Sivut näkyvät olevan selvästi vielä kesken, mutta välitän palautettanne eteenpäin.

Löfgren toimi joidenkin tietojen mukaan jonkin aikaa myös Varsinais-Suomessa ja etenkin saaristossa aina Ahvenanmaata myöten. Pyydän kuitenkin Patrikia tarkistamaan faktat myös hänen osaltaan.
 

adam7

Respected Leader
noska kirjoitti:
Sivut näkyvät olevan selvästi vielä kesken, mutta välitän palautettanne eteenpäin.

Löfgren toimi joidenkin tietojen mukaan jonkin aikaa myös Varsinais-Suomessa ja etenkin saaristossa aina Ahvenanmaata myöten. Pyydän kuitenkin Patrikia tarkistamaan faktat myös hänen osaltaan.
juu, minäkin melkein erehdyin :-D

Kyseessä on siis Stefan Löfving, joka syntyi jouluaattona 1689 Narvassa ja kuoli 1777 Porvoossa. Isonvihan (venäläisten Suomen miehitys 1713-1721) aikana, hänet lähetettiin Ruotsista miehitysaluelle ja hän toimi lähinnä Lounais-Suomessa isonvihan aikana. Ennen isovihaa hän toimi Käkisalmessa.

Tämä kirjasta "På Vakt i Öster 4" sivu 67

Eli isonvihan aikana Suomi ei ollut Venäjää, vaan Venäjän sotajoukkojen miehittämä alue. Koska Venäjän sotajoukot tiesivät, että miehitys on vain väliaikaista, joukot eivät ottaneet huomioon siviiliväestöä, vaan olivat brutaaleja.

Itse en voi paternalistista sukulinjaa tutkia kauemmaksi kuin isovihan aikaa, koska venäläiset polttivat kirkon ja kirkonkirjat joissa paternalistisen esi-isäni suvusta olisi tietoja. Pääsen vain vuoteen 1734. Paternalistinen linja ei tietysti ole ainoa sukupuu.
 

noska

Ylipäällikkö
:D
kappas, kopioinpa typosi ihan suoraan tuohon omaan viestiini. Löfvinginhän toki kyseessä oli.
Itse olen joskus lukeunut Kyösti Wilkunan 1918 julkaiseman teoksen Tapani Löfvingin seikkailut. Kyseessähän on dokumentaarisesti sangen heikko teos, mutta sen pitäisi aika hyvin kuitenkin seurata niitä tietoja, että missä ja milloin Löfving on jäljellä olevien todisteiden mukaan ollut. Muutenhan tuo on tarkoituksellisesti väritettyä seikkailukertomusta.
Välitän kuitenkin korjausehdotukset Patrikille. Sitä en tiedä, missä aikataulussa hän aikoo sivustoa kehittää ja hän itse päättää miten palautteeseen suhtautuu.
 

Heikkilä

Luutnantti
adam7 kirjoitti:
1700 luvulla suomi tarkoitti varsinaissuomea
Vai niin. Minulla roikkuu seinällä Kustaa III:n sodan sotatoimia esittävän senaikaisen kartan jäljennös, ja sen otsikko on "Charta öfver 1789 ÅRS FÄLTTOG I FINLAND af Roos". Kartta esittää lähinnä eteläistä Kymenlaaksoa.
 

baikal

Supreme Leader
adam7 kirjoitti:
jos kerrotaan että stefan löfgren (tapani) meni ruotsista suomeen (venäjälle) 1700 luvun alussa, niin jotain on
kyllä amiss. kaiken lisäksi väitetään että Åbo, oli venäjää, huh huh.

http://longrangepatrols.nettisivu.org/introductionsvefi/

menee hieman sekaisin zydeemit.

löfgren oli protosissi, mutta tilanteessa jossa venäjä hyökkäsi ruotsiin (ruotsin osaan, joka nyttemmin tunnetaan suomena; 1700 luvulla suomi tarkoitti varsinaissuomea, ja löfgren toimi muistaakseni savossa) .

mielenkiintoistahan on, että venäjän puolella asuvat karjalaiset kutsuivat silloin ruotsin puolella asuvia suomenkilelisiä ruotseiksi.
adam7 kirjoitti:
tämä ei oleoikein tai väärin vaan fakta.


Vahvensin onnistuneesti.
Tarkkaan ottaen pelkkä asuinpaikka ei tuonut lempinimeä ruotzzi, siihen riitti jo se, että oli evankelisluterilainen. Tämä on fakta.
 
Top