EU on rajoittamassa puun polttoa

Tvälups

Ylipäällikkö
Yle Uutiset Kotimaa 11.9.2013 klo 16:13
EU on rajoittamassa puun polttoa

Puupolttoaineelle kaavaillut kestävyyskriteerit huolestuttavat suomalaisia metsänomistajia. Pelkona on, että EU-säädökset lisäävät myös byrokratiaa.

Euroopan parlamentti päättää keskiviikkona esityksestä, jossa on kyse nestemäisten biopolttoaineiden tuotannon ja käytön rajoituksista. Lisäksi valmistelussa on vastaava kiinteitä biopolttoaineita koskeva direktiiviesitys.

MTK:ssa ja Pohjois-Suomen yksityismetsänomistajien liitossa pelätään, että pahimmassa tapauksessa EU alkaa säädellä kotimaisia puumarkkinoita ja vyöryttää metsätalouteen maataloudesta tutun raskaan byrokratian.
Mihin puuta voi käyttää?

Nestemäisiä biopolttoaineita koskevassa esityksessä ja työn alla olevassa kiinteitä biopolttoaineita koskevassa esityksessä on pohjimmiltaan kyse siitä, voidaanko puuta käyttää laajasti biopolttoaineiden tuotannossa vai ei.

- Ongelma on se, että esityksen tarkkaa sisältöä ei tiedetä. Mitä tulevat olemaan esimerkiksi kestävyyskriteerit, joita tulee nestemäisiin polttoaineisiin käytettävään bioenergiaan, kuvailee johtaja Jukka Aula Pohjois-Suomen metsänomistajien liitosta.

Toteutuesssaan EU-säädösten pelätään aiheuttavan hankaluuksia biodiesel-hankkeille kuten Kemin Ajokseen suunnitellulle laitokselle.
Puumarkkinat säätelyn alle

MTK:ssa ja Pohjois-Suomen metsänomistajien liitossa pelätään, että esitysten hyväksyminen avaisi EU:lle mahdollisuuden säädellä kotimaisia puumarkkinoita ja määritellä Suomen metsien kestävyyden tilatarkkuudella.

Metsänomistajille tämä tarkoittaisi käytännössä byrokratian lisääntymistä, mutta myös lisäkuluja metsänhoitosuunnitelmien takia.

- Byrokratian kannalta uhkana on, että jatkossa vaaditaan tilakohtaisia metsätaloussuunnitelmia, jotta puuston tilakohtainen kestävyys voidaan osoittaa. Tämähän on sikäli erikoista, että normaalille tukkipuulle eikä kuitupuulle ole tällaisia vaatimuksia, mutta kiinteille polttoaineille pantaisiin byrokraattiset kahleet, ihmettelee Aula.
Vielä ehtii vaikuttaa

MTK:n ja yksityismetsänomistajien mukaan jo käsittelyssä olevan direktiiviesityksen kanssa pystytään elämään, mutta huolta aiheuttaa, mitä se poikii yhdessä valmistelussa olevan kiinteitä biopolttoaineita koskevan direktiivin kanssa.

- Rikkidirektiivit ja energiadirektiivit nostavat niskakarvat pystyyn Suomessa. Ymmärretäänkö Etelä-ja Keski-Europpassa, miten Pohjoismaissa harjoitetaan metsätaloutta? Näillä aluella omat metsät on hävitetty, joten ollaanko tämän pelossa siirtämässä rajoitteita myös Pohjoismaihin, pohtii Aula.

MTK:sta korostetaan, että vaikka nestemäisiä biopolttoaineita koskeva esitys on Euroopan parlamentin käsittelyssä, niin vaikuttamismahdollisuuksia riittää vielä. Myös Pohjois-Suomen metsänomistajien liiton johtaja Jukka Aula torjuu epäilyt siitä, että suomalaisille tärkeän asian valmistelussa olisi nukuttu.

- Kyllä tässä on oltu ajoissa liikkeellä. Kyse on nyt siitä, kenen hartiat riittävät, kun Keski-Euroopan mailla on valta äänestyksissä, pohtii Aula.

Kiintiöitä, byrokratiaa jne. vaikuttaa kaikkeen ja jopa puolustusvoimiin (kamiinat).
 
Back
Top