Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Eurooppa etsii suuntaansa, mutta kuka sitä johtaa?

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Bushmaster, 18.07.2015.

 1. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  EU:n johtajan puhelinnumero on hukassa?

  Kenelle Putin soittaa kun on olisi asiaa tai jos vaikka USA:n presidentillä olisi "privaattia" asiaa EU:n johtajan kanssa..?

  Kenelle soitetaan kun on "numero hukassa?" :rolleyes:


  Asiantuntijat: Eurooppa etsii suuntaansa, mutta kuka sitä johtaa?

  http://www.hs.fi/talous/a1437184306226?jako=0ec34c5960fa371c82d0880938b90b4c

  Viime aikoina on otettu sellaisia integraation askeleita Euroopassa, joita kukaan ei ole halunnut aikaisemmin ottaa, Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto sanoo.

  "Talous- ja rahaliitto vaatii lisäintegraatiota, jotta se toimisi. Rahaliitto luotiin poliittisesti, mutta se täytyy luoda myös talouspoliittisesti. Mutta nyt ei olla enää sellaisessa tilanteessa, jossa integraatiota olisi pakko lisätä. Muutamat maat ovat ehdottaneet integraation suhteen jo taka-askeleita", Aalto sanoo.

  Taka-askeleita, talousongelmia, luottamuksen puutetta. Euroopan poliittinen ja taloudellinen integraatio on ollut takkuista, eikä Kreikan-kriisi auta asiaa.


  Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi arvioi torstaina, että talous- ja rahaliitto kaipaa uudistusta.

  "Talous- ja rahaliitto on epätäydellinen ja epätäydellisyys tarkoittaa haurautta ja haavoittuvuutta. Kaikki hyödyt saataisiin aikaan, jos se olisi valmis. Tulevaisuudessa on otettava päättäväisiä askeleita integraation lisäämiseksi", Draghi kertoi lehdistötilaisuudessa.

  Lausunto oli harvinainen avaus Euroopan keskuspankin puolelta. EKP:n pääjohtajat eivät ole aikaisemmin juuri puhuneet euron ongelmista.

  Yhtenäisestä Euroopasta on kuitenkin puhuttu satoja vuosia. Voiko Eurooppa löytää vielä yhteisen ja vakaan suunnan?

  Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe arvioi, että Euroopan sirpaleisuus vaikeuttaa alueen integraatiota.

  "Euroopassa kaikki liittyy valtioihin ja Euroopan haasteena on se, kuinka sirpaleinen valtiorakenne on. Siihen vaikuttavat historialliset syyt. Eurooppa ei ole tyhjä mantere, eikä unionia ole mahdollista niin sanotusti perustaa tyhjään tilaan. Integraatio täytyy aina rakentaa olemassa olevien valtiorakenteiden varaan", Kolbe sanoo.

  Euroopan teräs- ja hiiliunioni perustettiin 65 vuotta sitten ja nykyisen Euroopan unionin kehitys alkoi siitä.

  "Integraation ajatus saatiin aluilleen teräs ja -hiiliunionin kautta. Ajatus oli tuottaa yhteistä taloudellista vaurautta sodan runtelemaan Eurooppaan ja taata rauha Euroopassa. Tämä viesti on kantanut tähän päivään saakka."

  Kolbe kuitenkin arvioi, että uusille sukupolville 1950-luvun rauhan kaltainen ajatus ei ole enää itsestäänselvyys.

  "Uudet päättäjäsukupolvet eivät enää automaattisesti hyväksy vanhojen eurooppalaisten mahtimaiden määrittämää talous- ja rahapolitiikkaa. Halutaan korostaa alueellista, paikallista ja kansallista. Siksi integraation vastavoimat nostavat päätään."

  Euroopan historiaa leimaavat yhtenäistävien vaiheiden ja alueellista voimaa korostavien ilmiöiden vuorottelu. Kolbe arvioi, että Euroopalle on tyypillistä pitää kiinni menneisyyden rakenteista.

  "Tarina ei ole vielä loppu, vaan hajottavien voimien nousua tullaan näkemään Euroopassa. Historian painolasti tuntuu tästä näkökulmasta hyvin painavalta. Menneisyyden mentaliteeteista ja rakenteista ei pystytä vapautumaan", Kolbe sanoo.

  Paras esimerkki eurooppalaisesta onnistuneesta integraatiosta löytyy Kolben mukaan 1800-luvulta. Hän jäljittää modernin eurooppalaisuuden synnyn kyseiselle vuosisadalle.

  "1800-luku oli Euroopan kulta-aikaa. Silloin syntyi idea Euroopasta ja eurooppalainen rauha, joka oli seurausta Wienin kongressista. Sen onnistui luoda rauha suurten imperiumien välille. Taloudellista vaurautta saatiin siirtomaista."

  Wienin kongressi järjestettiin vuonna 1814–1815 ja sen tarkoituksena oli luoda pitkän tähtäimen rauhansopimus. Yksi kongressin tärkeimmistä saavutuksista oli Itävallan, Preussin ja Venäjän solmima Pyhä allianssi, jota ehdotti Aleksanteri I syyskuussa 1815.

  Kolbe arvioi, että Euroopan unionin suurin heikkous on se, että se ei ole onnistunut tuottamaan yhteisöllistä identiteettiä ja tunnepintaa.

  "Historiallisesti eurooppalainen integraatio perustui vahvojen kuningas- ja keisarikuntien tuottamaan yhteisöllisyyteen. EU ei ole onnistunut ottamaan samanlaista "imperiaalista" roolia. Siinä on Euroopan unionin sisäinen heikkous: kansallisvaltiot ovat liian vahvoja."

  Pami Aalto arvioi, että vaihtoehtoja Euroopan integraation kehitykselle on muutamia.

  "Yksi mahdollisuus on se, että jatketaan viimeisen kuuden vuoden tiellä ja Kreikka aiheuttaa isomman kriisin kuin on edes osattu kuvitella. Siinä tilanteessa Euroopan Unionin ratkaisu voi olla lisäintegraatio talouspoliittisten ongelmien voittamiseksi", Aalto sanoo.

  Toisena vaihtoehtona Aalto pitää Euroopan hajaantumista.

  "Muutamat maat saattaisivat heikentää sitoumuksiaan. Mutta sitä on vaikeaa nähdä, että koko unioni ajaisi integraation purkua."

  Aallon mukaan Euroopan vaikea tilanne saattaisi pakottaa Euroopan unionin toden teolla integraatiokysymysten äärelle. Myös Ukrainan ja Venäjän kehitys saattaa ajaa Euroopan unionin puolelta lisäintegraatiota.

  "Monet arvioivat, että Euroopassa historia on suurin integraation moottori. Vastakkainen ajatussuunta on taas se, että yhteisen vihollisen löytäminen saattaisi painaa integraatiota eteenpäin. Jos Euroopan talouskasvu jää jälkeen nousevista valloista, Euroopan määräysvalta heikkenee ja osuus maailmankaupasta pienenee, se saattaisi viedä yhtenäisyyttä eteenpäin."

  Laura Kolben mukaan johtajuus Euroopassa on jäänyt hyvin epäselväksi.

  "Ajatus yhtenäisestä Euroopasta on kaunis, mutta kenen johdolla se tehdään?"
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 2. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Jos minä olisin riittävän merkittävä henkilö, että minun olisi keskusteltava merkittävän EU:n vaikuttajan ja poliitikon kanssa niin kenelle soittaisin?

  En kuitenkaan soittaisi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuylle, enkä kyllä Euroopan komission puheenjohtajallekaan eli Jean-Claude Junckerille. Enpä kyllä soittaisi sen valtion taholle, jonka hallinnassa on Euroopan unionin puheenjohtajuus ja saman kohtalon kokisi myös Euroopan parlamentin puhemies - tällä hetkellä Martin Schulz. Eli ikävällä tavalla kuvaavaa EU:lle ettei sen merkittävistä puheenjohtajista tms. yksikään ole sellainen jolle pirauttaisin tiukassa paikassa.

  Tällä hetkellä tilanne on se, että ensinnä soittaisin Saksaan ja Angela Merkelille.

  vlad.
   
  STI_Tactical9mm, Ikarus, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  "EU- Angela" :D

  Tosiasiassa "EU- intiaanikylässä" on liian monta "intiaanipäälliköä" ja tällä multijohtaja-systeemillä yrittävät jotenkin saada homman hoidettua...:confused:
   
 5. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Kolbe:

  "Historiallisesti eurooppalainen integraatio perustui vahvojen kuningas- ja keisarikuntien tuottamaan yhteisöllisyyteen. EU ei ole onnistunut ottamaan samanlaista "imperiaalista" roolia. Siinä on Euroopan unionin sisäinen heikkous: kansallisvaltiot ovat liian vahvoja."

  Kolbe ja hänen hengenheimolaiset eivät ole ensimmäistä kertaa asialla. Suomelle ja suomalaisille heidän toimintansa tietää kurjuutta ja köyhyyttä taas kerran. Eivät ne edellisten vuosisatojen suomalaiset meistä mitenkään eronneet. Yhtä fiksuja kuin me, mutta vuosisatoja vieraan vallan alamaisena ja hyväksikäytettävänä. Halutaanko jälleen päätyä samaan tilanteeseen?

  Suosittelen pitämään kiväärin ja ampumataidon kunnossa. Myös omien poikien osalta. Vielä tässä tapellaan.
   
  Torni, STI_Tactical9mm, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 6. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,087
  Tykkäykset:
  8,189
  Pisteet:
  1,286
  Soittaisin Saksaan ja sen jalkeen Puolaan... jos karttaa katsoo niin ainoat vakavasti otettavat armeijat jotka Idan kanssa joutuu eturiviin ovat Suomi ja Puola - Hallamaan aikoina Suomen radiotiedustelu teki laajaa yhteistyota Puolan sotilastiedustelun kanssa mm. Baltian Neuvostolaivaston koodien osalta, tahan pitaisi panostaa (ja varmaan kulissien takana jotain toivottavasti tapahtuukin) nyt kun Puola on sentaan NATO:n 2%:ter... eli aika kunniajasen, and quite rightly so!

  Noi rouhe-polakat on mun mielesta muutenkin hyvaa sakkia, sama maku oluessa, makkarassa ja kylmissa naisissa. Ne on vahan niinkuin romanttisia suomalaisia, joilla on hiukan kapeammat hartiat, paljon isompi klyyvari ja jotain runollisia aspiraatioita... mutta Puolan armeijan kalustovalinnat kielii ihan selkeasti suomalaisesta askeetti-pragmaattisuudesta.
  Eli melkein kuin virolaisia. Paitsi ne nenat. Ja se et niita on 45 miljoonaa.
   
  Torni, shotgunblues, Pipa ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,087
  Tykkäykset:
  8,189
  Pisteet:
  1,286
  Olen joskus haaveillut etta jos keskiajan kylmaa kautta (mm. Thamesin jaalla luisteltiin parlamentin edessa Lontoossa) olisi seurannut viela korostetummin lammin kausi, ja jos Novgorod ja RUS eivat olisi nousseet mongolien ikeesta, ja jos Ruotsi olisi pitanyt huolen omista asioistaan... Suomen heimo(t) olisivat kattaneet merkittavan alueen Pohjois-Euroopassa, Baltiasta Vienaan nyt vahintaan.
  Ei ulkoisia vihollisia jatkuvasti, lampimampi ilmasto tilapaisesti... Suomen heimo voisi olla 20-30 miljoonaa ihmista (perustuen suoraan vauraan ja rauhallisen lansinaapurimme asukastiheyteen).
  Kansanluonne tuskin olisi hirveasti muuttunut, eli tassapa olisi ollut merkittava sotilaallinen voimatekija... Suomi olisi proto-balttilaisen ja ugrilaisen sivilisaation kilpena projektoinut voimaa kauas etelaan... vapise, Damaskus!!
   
  Torni, STI_Tactical9mm ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 8. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  Ja naapurikateutta, kyttäämistä, veronkiertoilmoituksia 20 miljoonaa kertaa enemmän :p
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 9. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  Ennemmin tai myöhemmin mutta varmasti tapellaan....:cool:
   
  näätä ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 10. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,087
  Tykkäykset:
  8,189
  Pisteet:
  1,286
  Ei helvetti oot oikeassa... Johan Backman ja sen viisi veljea. Huono juttu, tarvii ladata valilla
   
  näätä, STI_Tactical9mm ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 11. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  :D
   
 12. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on joulukuun alusta ollut Donald Tusk. Hän on vetänyt sen verran kovaa linjaa, että Putin tuskin mielellään hänelle soittaa..

  Jospa tällä kertaa Euroopan valtioiden hajautettu päätöksentekorakenne olisi kerrankin meille eduksi. Jos oikeusvaltion ja avoimen tiedonvälityksen pohja on riittävän syvä, koko alueen korruptoiminen sitoo hirveästi resursseja.
   
  Mustaruuti, STI_Tactical9mm ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 13. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,336
  Tykkäykset:
  9,767
  Pisteet:
  1,286
  Puolalaiset ovatkin saaneet tarpeeksi caccaa niskaansa moskoovialaisilta.
   
  STI_Tactical9mm ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Aikaa sellaset parikytä vuotta ja joku oikeesti hyvä kannustus valtion puolelta makkarihommiin. Vaikkapa verosta 1% siivu pois per lapsi. Kunnon säästäjät humputtas sen 10-15 jälkeläistä ja niistä saatas uusia veronmaksajia. Katto vaikka 15% vähennykseen asti ettei mene valtiolta kaikki tulot.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 16. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,336
  Tykkäykset:
  9,767
  Pisteet:
  1,286
  Tai miksei kuten oli neuvostoaikana oli Virossa, varmaan muuallakin neuvostoliitossa. Mitä enemmän lapsia sen aikaisemmin nainen pääsi eläkkeelle.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,900
  Pisteet:
  1,286
  Niin no, tehtiinkö Minsk-soppari EUn vai Saksan ja Ranskan kanssa? Aika selvältä näyttää, että Venäjä ei "hyväksy" neuvottelukumppanikseen EUa....mutta Merkelin ja Hollanden kyllä. Ihan tietoista politiikkaa.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 18. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Heh!

  Sen sitä saa kun pikaisesti viestiä kirjoitteli, jostain jäänyt alitajuisesti Eurooppa-neuvoston ensimmäinen pysyvä puheenjohtaja van Rompuy päähän - olisihan sitä herätyskellon pitänyt eilen illalla soida viestiä kirjoittaessani, sen verran usein Puolan Donald Tusk on ollut otsikoissa tämänkin vuoden puolella. No aina ei voi voittaa...

  Mutta tietyssä mielessä pidän ongelmana sitä ettei EU:lla ole uskottavaa johtajaa vaan etenkin kriisien aikana neuvottelut hoidetaan EU:n ohi merkittävimpien maiden johtajien kanssa ja tällä hetkellä merkittävimpänä pidän Angela Merkeliä, ja kuten @baikal tuossa toteaa, niin Minsk II -sopimus sorvattiin Putinin ja Merkelin sekä Hollanden (jota pidän lähinnä marionettina) kanssa, mikä merkittävällä tavalla osoittaa sen, kuinka suuressa arvossa yhteiseurooppalaisia EU-johtajia pidetään Moskovan suunnalla. Ja ollakseni rehellinen, tuskin Obamallakaan on pikavalintana Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan numero vaan eiköhän hänkin kilauta hyvin varhaisessa vaiheessa Merkelille tai Lontooseen Iso-Britannian pääministerille (nyt Cameron).

  Tietty hajautetussa päätöksentekorakenteessa on etunsa, mainitsemasi korruptoiminen on olennaisesti vaikeampaa vrt. jos tilanne olisi toinen. Toisaalta sitten on ongelmansakin ja eräs on se ettei EU:ta yhteisönä pidetä uskottavana vaan ensinnä käännytään yksittäisten jäsenvaltioiden puoleen. Enpä välttämä pitäisi hyvänä sitäkään, että EU:n "presidenttiys" olisi jollain tapaa sidottu maan merkittävyyteen EU:ssa tai henkilön merkittävyyteen poliittisessa päätöksentekoprosessissa Euroopassa (tai globaalisti).

  vlad.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu