Ministeri: Tämä on jäänyt Fortum-kaupassa pimentoon
il Torstai 12.12.2013 klo 18.56
Fortumin hyvä tuloskunto sataa veronmaksajien laariin, muistuttaa ministeri Pekka Haavisto.
Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan veronmaksajatkin hyötyvät, kun Fortum pysyy hyvässä tuloskunnossa. (JENNI GÄSTGIVAR)
Energiayhtiö Fortumin torstainen ilmoitus sähköverkon myymisestä sai aikaan arvosteluryöpyn. Erityisesti keskustalaiset puolueen puheenjohtajasta kansanedustajiin kummastelivat ratkaisua.
Iltalehden torstai-iltana tavoittama
Pekka Haavisto (vihr) myöntää, että kirjavaa palautetta on tullut jo keväästä lähtien Fortumin julkistettua myyntiaikeensa.
- Huolta on ollut siitä, pysyykö verkko kunnossa ja nouseeko jakelun hinta,
Heidi Hautalan (vihr) paikalle hallitukseen noussut Haavisto listaa.
Huolet ovat kuitenkin turhia, hän vakuuttaa.
- Molemmat asiat aika tiukasti säädeltyjä, sanoo ministeri Energiamarkkinaviraston (EVM) vastuuseen viitaten.
Hintasääntelyn lisäksi valvotaan esimerkiksi sähköverkon kunnossapitoa. Nykyään asiakkaat voivat saada sähkökatkoksista korvauksia, muistuttaa Haavisto.
- Sääntely on vahva. Verkon omistajilla on varsin raskaitakin vastuita, hän pohtii.
Miksi myytiin?
Keskustan puheenjohtaja
Juha Sipilä ihmetteli torstaina valtion passiivista otetta. Valtio omistaa Fortumin osakkeista yli puolet. Osa arvostelijoista oli sitä mieltä, että valtion olisi pitänyt ostaa sähköverkko.
Ministeri Haaviston mielestä siihen ei kuitenkaan ollut perusteita.
- En näe suoraan sellaista syytä, kun tällä alalla muut toimijat ovat yksityisiä, että valtion olisi pitänyt tähän omia kehityspanoksiaan satsata.
- En näe, miten se olisi esimerkiksi auttanut tulevaisuudessa työpaikkojen luomisessa, sanoo Haavisto, jonka mukaan kaikki nykyiset työpaikat säilyvät sähköverkon myynnistä huolimatta.
Valmiin, tuottosäännöstellyn sähköverkkoinfrastruktuurin omistaminen ei ministerin mukaan myöskään Fortumin strategian kannalta ollut tarkoituksenmukaista.
Suomen huoltovarmuutta verkon myyminen ei uhkaa, arvioi Haavisto pääministeri
Jyrki Kataisen (kok) ja elinkeinoministeri
Jan Vapaavuoren (kok) tapaan.
"Lypsävä lehmä"
Ministeri nostaa esiin kaupan taustalta esiin myös toisen puolen.
- Tässä on sellainen asia, josta vähemmän puhutaan: jos katsoo valtion tulopuolta, niin Fortum on ollut aikamoinen osinkojen takoja. Vuoden 2007 jälkeen on kaikkina vuosina tullut yli 400 miljoonaa osinkoja.
- Se on meille "lypsävä lehmä".
Erityisesti tästä syystä on Haaviston mukaan kaikille hyödyksi, että Fortum "pitää huolta tuloskunnostaan".
- Kun ajattelee valtiontalouden tilaa, veronmaksajat hyötyvät siitä, että yhtiö on terve ja tuloskuntoinen.
Hyvään tulokseen tähtääminen takaa omalta osaltaan ministerin mukaan myös sen, että Fortum myy sähköverkkonsa hyvälle kumppanille.
- Fortum on sähköä tuottava yhtiö, eikä myisi sähköverkkoa epävarmalle sijoittajalle, koska kärsisi siitä itsekin, huomauttaa Haavisto, joka kertoo ostajaehdokkaita olleen useampia.
Johdolle jättibonukset?
Entinen valtiovarainministeri
Iiro Viinanen (kok) ennusti Fortumin johtajien nettoavan kaupasta jättibonukset. Haavisto ei arviota kiistä, joskin toppuutteli Viinasen kovia sanoja muistuttaen kauppahinnan nousevan yli kahteen miljardiin euroon.
-
Tuskin nyt miljardeja sinne (johtajille) menee. En ihan tarkkaan nyt edes tältä istumalta muista, minkälainen se (bonusohjelma) on.
- Sanotaan nyt kuitenkin näin, että kun Fortumin osingonmaksukyky on ollut valtiolle tärkeä ja sieltä on vuosittaista osinkoa herunut, niin tietysti tällaisen poikkeuksellisen kaupan ja näin suuren liikevoiton oloissa valtio-omistajalla on näkemys, että tämän täytyy näkyä myös osinkojen tasossa, Haavisto summaa.