Haaste: Suunnittele taistelijan ruoka-annos

- Fast:n Malto6 50g (190kcal)

Tuo maltodekstriini on ihan hyvä kikka. 1 dl jauhetta painaa 50 g ja sisältää 190 kcal. Maltohan on käytännössä täysin mauton sokeri, eli sitä voi lisätä paitsi veteen tai mehuun niin myös sekoittaa ruokaan ilman että se lisää makeutta. Tosin on erittäin nopea siirtymään verenkiertoon, eli kannattaa vetää pienemmissä annoksissa.
 
Aamiainen: pikakahvi (74 kcal), rusinat (137 kcal), patukka (242 kcal), pikapuuro (2x130 kcal), kaakaojuomatiiviste (102 kcal), mantelirouhe 75g (440 kcal), nenäliinat, xylitol purukumi, kosteuspyyhe, minigrippussit.
Yhteensä; 1255 kcal, hinta 6.30 €, paino 320g.
kUVAN – Kopio – Kopio.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: VK
Koostinpa tällaisen geneerisen ruoka-annoksen, vaikka ravitsemussuositukset eivät ehkä ihan täytykään. Kaltaiselleni nirsoilijalle jopa kehutut Bullet Mealin ateriapatukat (löytyy mm. Varustelekasta) ovat jotakin aivan hirveää, joka ei meinaa laskeutua ruokatorveen.

Eli:

1 x Mama Oriental Style Instant Noodles Chicken Flavour (425 kcal / 90 g) 0,69€
2 x John West Tuna with a Twist - Tuna with an Oven Dried Tomato & Herb Dressing (114 kcal / 85 g) 1,79€
1 x John West Tuna with a Twist - Tuna with a Lime & Black Pepper Dressing (133 kcal / 85 g) 1,79€
1 x O'boy Portion -pussikaakao (105 kcal / 28 g) 0,469€ (~ 47 snt)
1 x Mars-patukka (212 kcal / 47 g) 0,60€
1 x Jenkki Professional Fresh Mint 12 täysksylitolipurukumia (29 kcal / 16 g) 0,79€

Koko paketti sisältää energiaa 1132 kcal. Painoa itse murkinalle kertyy 436 grammaa. Vaa'an puutteessa pakkausmateriaalin punnitus ei onnistunut, mutta alle puolen kilon jäätäneen. K-Supermarketista ostettuja 0,5 litran Pirkan "Minigrip-pusseja" lukuunottamatta raaka-aineet löytää jokaisesta hyvin varustetusta S-Marketista. Hintaa ruoka-annokselle kertyy 7,92 euroa.

ateriakuva.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: VK
PP Petelius on joskus suututtanut lintuihmiset antamalla jossain alan julkaisussa lausunnun, että lintuharrastuksessa tärkeintä on parhaat retkieväät.

Omassa retkiporukassa gourmet nokittelu on muutaman viime vuoden aikana lähtenyt ihan tosissaan laukalle.

Tässä siis näkemys kenttämenusta:

Pääruoka: Uuniperunaa tonnikalatäytteellä

Rosamunda (iso tai kaksi/taistelija)
Tonnikalapussi (John West, with a twist of lemon)
Salottisipuli (purjokin käy)
Neljännes tuubi voileipäpikkelssiä (kavli)

Ruokajuoma: Mango Fango Chardonnay 25c (koska: muovipullo)

Valmistus: Tee nuotioon hyvä hiillos. Peitä peruna foliolla ja kypsytä hiilloksella noin 45 min- 1h kunnes perunat on kypsiä. Hienonna sipuli (niin hienoksi kuin sissipuukolla onnistuu), yhdistä pakin kannessa tonnikalaan ja voileipälevitteeseen. Mausta tarvittaessa (suola, (sitruuna)pippuri, ruohosipuli).

Alkupalat: Koska pääruuan valmistus kestää sen tunnin!

La Sevillana snack oliivit
Pork fillet snacks (sikajerky)

Jälkiruoka: jos elämä on epävarmaa aloita jälkiruuasta.

Green&Black suklaa lajitelma
Highland Park 12v sigle malt 5cl

Paino oli näppituntumalla <1kg. Kaloreista ei mitään hajua... paljonko viskissä on kaloreita?
 

Liitteet

  • IMG_0095.JPG
    IMG_0095.JPG
    3.1 MB · Luettu: 26
@VK On kyllä tosiaan sotilaalle suunniteltu optimaalinen ateria. Nuotion sytyttäminen + hiilloksen syntyminen + perunoiden kypsyminen = abouttiarallaa 3 tuntia. PS. Istun pubissa ja vatsassa liki 1.5 litraa hyvää olutta,anteeksi!;)
 
Arvasinkin ettei edellisellä postauksella paljon kunnian kukhri heilahda!

Mä luulen, että sotilaan monissa ei tarvitse pyörää keksiä uudestaan. Paras mahdollinen eväs, mun näkemyksen mukaan, on blåband/real turmat/mountain house eines. Siihen kylkeen sitten näkkäriä kinkkupasteijalla. Jälkkäriksi sitä laktoositonta suklaata.

Itselleni lisäisin vielä tst-varustukseen ja paidan taskuun 4-5 kpl energiapatukoita (Clif Bar 250kca/kpl) ja jonkun pähkinä-rusina sekoituksen (taffel kartanon tms.) Jos siis tarvitsee koko päivä jalkapaavoilla tai taistella, niin on hyvä siinä toiminnan ohessa täydennellä energia varastoja.
...ja jos tulee joku "eksyin repusta ja maailma kaatui päälle" -selviytymistilanne, niin siitä takalaukkuun unohtuneesta sporttipatukasta voi olla iso ilo.
 
Ostin proteiini kahvia eli sellaista jauhetta, mikä toimii kuin pikakahvi. Purkissa oli jauhetta 300g ja yksi annos on 15g, joka sisältää 9,5g proteiinia ja 60mg kofeiinia. Tarkoitus oli kokeilla voisiko aamukahvin korvata tälläisellä ja saada siintä extra proteiinit, sekä soveltuuko tuote mahdollisesti tst-muonapaukkaukseen. Eli nyt testailemaan!
 
Perusretkimuoniin voisi heittää myös pussijuustopastat, ovat yleensä ihan siedettävän makuisia. Esim. Rainbow juustopasta, 1,39 €, 614 kcal, paino kuivana 160 g. Lisäksi joukkoon voi lisätä vaikkapa tonnikalaa.

Proteiinipatukoista myös Rainbown mansikkajogurttiversio taitaa olla hinta/makusuhteeltaan siedettävimmästä päästä, olikohan hinta 1,19 € 50 g patukalle. Tosin perusmallin suklaapatukka pieksee hinta/kalori/makusuhteessa helposti nuo proteiinijutut, jos se protskun saanti ei ole välttämätöntä.
 
Viimeksi muokattu:
veden kiehumisaika + 15 min, on varmaan hyväksyttävää? Eli esikypsytety ainekset ja puolivalmisteet on poikaa. Varsinainen kokkaaminen ei kuulu taistelijalle.
Saatta hyvinkin kuulua, riippuen joukosta ja tehtävästä. Esim HAJP / TSTOS yhden komppanian vastuualue on niin suuri, ettei lämmin HJ:n tekemä muona välttämättä tavoita kaikkia joukkoja, varsinkaan jos on jotain vihollisuuksia käynnissä. Silloin muona pitää olla sellaista, johon lisätään vain kuuma vesi tai se pitää voida syödä sellaisenaan.
 
Jos on aikaa ja mahdollisuuksia, "hanhenmaksapallerot ja kaviaari" ovat paikallaan taistelumoraalin kohottajina. Kun sitä ei ole, syödään sitä mitä on - jos on. Kuten @RautaRisti tuossa tuumii, universaalia kaikille samalla tavalla toimivaa ruokaratkaisua ei voida välttämättä järjestää, koska olosuhteet ja tilanne vaihtelevat.

Jos hommiin kuuluu hajallaan olemista ja huollon tuki on epävarmaa, Trangiat, retkieväät yms. nousevat arvoon arvaamattomaan. Nälkäisenä ei ole kovin nirso olo, tärkeintä on etenkin kylmällä kelillä että saa evään lämpimänä sisuksiin.

Nälkähän näitä lukessa tulee. Taidanpa käydä vohkimassa vanhimman pojan varmuusvarastojemmasta yhden pikkupurkin "sissimuona" -nimellä myytävää vanhan kunnon ajan sikanautaa, juuri sitä lähes voitelemalla vanikan päälle levityskelpoista ja hörpätä kupillisen saikkaa ihan sokerin kera. Ja mennä ulos mukavaan pikkupakkaseen suorittamaan toimitus kun siellä näkkileivästä, sikanaudasta ja sokerisesta teestä saatu nautinto on autenttinen.
 
Halpislounas aiempien nojalla:

Rainbow pussipasta juusto, 600 kcal, 1,29 e
Tonnikala 80 g pikkupurkki, 150 kcal, 0,72 e
Urheilujuoma annospussi Lidl, 150 kcal, 0,95 e
Suklaapatukka Mars 50 g, 225 kcal, 0,54 e

Yht. 1125 kcal, 3,50 euroa.

Hinnasta saisi sheivattua vielä noin 0,80 eur eli 2,70 euron tienoolle, jos suunnittelisi setin taistelijaparin puolitettavaksi, käyttäisi halvimpia mahdollisia Rainbow-tuotteita ja pussittaisi urheilujuomajauheet itse 5 kg sankosta.

Näiden penninvenytyslaskelmien perusteella sanoisin että PV on kyllä melko hyvän talousupseerin meikäläisessä menettänyt :D
 
Viimeksi muokattu:
Tuli tuossa yhdessä harjoituksessa syötyä tuollainen rainbow pussipasta ja 80g tonnikala purkki. Pussipasta rutisi vain hampaissa vaikka tuli keitettyä yliaikaa koska vesi oli suht värikästä.
80g tonnikala purkki oli enemmänkin vitsi. Huono lounas oli. Mielummin ostaa niitä parempia pastapusseja minne voi lisätä veden ja normaalin tonnikala purkin niin nälkä voi pysyäkkin poissa.

Sissihommissa välillä tullut hommattua 1kpl niitä pieniä konjakkipulloja.
Illalla ihan väsyneenä kun tempaisee huiviin kun käy makuullee niin mukavasti lämmittää ja nostaa moraalia.
Välillä juonnut puolet siitä ja toiset puolet kaatanut aamulla kahvin joukkoon termariin "elämän vettä"
 
1kpl niitä pieniä konjakkipulloja.
Illalla ihan väsyneenä kun tempaisee huiviin kun käy makuullee niin mukavasti lämmittää ja nostaa moraalia.
Välillä juonnut puolet siitä ja toiset puolet kaatanut aamulla kahvin joukkoon termariin "elämän vettä"
Pitää itsekkin kokeilla, kun yleensä on nukahtamis ongelmia ensimmäisenä yönä harjoituksessa. Tähän tuskin 4cl ei kyllä autta...
 
Moraalia se kohottaa ainakin :) sen verran just että kun kylmissään ryöminyt makuupussiin niin tulee lämmin olo hetkeksi ja maistuukin aika hyvälle.

Eihän alkoholia saa nauttia harjoituksissa mutta eipä tuolla edes hiprakkaa saa vedettyä. Toinen juoda se aamun piristäjänä kun sen kaataa aamukahvin joukkoon. Tai puolet illal ja puolet aamul mut sitte siitä ei jää ku maku jäljelle.

Muukalaislegioonassa tuppaavat nauttimaan tuota elämän vettä.

Kivana motivaationa kylmissään ja märissä vaatteissa kun tietää että perillä saan konjakki teen tai kahvin.
Tosin olen rajoittanut sen itselläni niin että 1kpl 4cl pullo 3 päivää kohden ja synkinpään hetkeen.

Kuhan vain nautitte salassa ja ei missään nimessä jos tietää että esim kovilla ammutaan heti heräämisen jälkeen. Ihan just in case.
 
Ei kai ne britit turhanpäiten antanut rommiryypyn IMS aikaan ennenkuin lähtivät rynnäkköön päin konekivääritulta. Kyllä siinä rohkaisuryyppyä tarvittiin. Ja monelle se olikin viimeinen voitelu.
 
Olen ihan tyytyväinen kotimaiseen tst-muonapakkaukseen tai ainakin siihen, että ollaan pysytty pakastekuivatuissa Expedition Mealeissä.

Tuli hiljattain kokeiltu yhdellä retkellä Ruotsalaisten gen 4 (vai oliko se 5) 24h mealeihin, joissa ollaan menty MRE tyyppisiin foliopussisäilyke pääruokiin. Huomattiin, että ko. eväät jäätyy aika hyvin talvikeleillä ja niillä "kaada vain vesi" -lämmitin pusseilla ei ole mitään toivoa saada evästä enää sulatettua. Isossa Trangiassa vesihauteessa sai sulatettua melko äkkiä.
Täytyy vaan sanoa, että onneksi ruotsalaisilla on pakin mukana oma keitin (jaa uudessa kuulema trangian JA priimuksen polttimot).



Ainiin!

Kuulin myös Svedu-tornarilta vaikuttavan jutun, mutta voi olla ihan perääkin...

Miksi kaikissa tst-muonapakkauksissa on purukumia? Pakastekuivattu ja pitkälle prosessoitu tst-eines on ummettava ja keinotekoisesti makeutetulla purukumilla on laksatiivinen vaikutus. Eli kuulema ohjeistus on, että jos pääsääntönen ruokavalio on tst-muonaa niin käytä myös ne purukumit, että uloste ei jämähdä suoleen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top