Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Haavisto haluaa Suomen ajavan uutta Geneven sopimusta

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Tvälups, 21.05.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Haavisto haluaa Suomen ajavan uutta Geneven sopimusta
  STT-IL Tiistai 21.5.2013 klo 15.54

  Suomi voisi edistää viidettä Geneven sopimusta, joka suojelisi ympäristöä sotien ja konfliktien keskellä, arvioi kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).

  Aiemmat sopimukset säätelevät muun muassa haavoittuneiden, sotavankien ja siviilien kohtelua.

  Haaviston mukaan sotien ympäristövaikutuksilla on vakavia terveyshaittoja siviileille. Hän mainitsee esimerkkinä erilaisten kemikaalien pääsyn ympäristöön. Tämän vuoksi armeijoiden pitäisi kiinnittää huomiota ympäristöasioihin.

  - Sodankäynti on tullut yhä lähemmäs siviiliväestöä, kun armeijat hakevat suojaa siviiliväestön keskeltä, hän arvioi.

  Haaviston mukaan sodan ympäristövaikutuksista on puhuttu vakavammin parikymmentä vuotta ensimmäisen Irakin sodan jälkeen.

  - Tänä päivänä alkaa olla myös negatiivisia kokemuksia sodasta ja ympäristöstä. Tällaisen ympäristöasian eteenpäin vieminen sopisi Suomelle tavattoman hyvin.

  Haavisto myöntää, että kansainvälisen sopimuksen synty on pitkä prosessi. Sen saaminen kestäisi vähintään viisi vuotta.

  Haavisto oli tiistaina pääpuhuja Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä puolustushallinnon ympäristökonferenssissa. Haavisto kertoi kuuden vuoden kokemuksistaan YK:n ympäristöohjelmassa. Hän vieraili tuolloin muun muassa Kosovossa, Liberiassa ja Sudanissa.

  Haavisto arvioi, että armeijoiden ympäristötietoisuus on parantunut viime vuosina.

  - Esimerkiksi USA on poistanut köyhdytetyn uraanin aseistaan laivoissaan, koska sotilaiden työturvallisuus oli uhattuna.

  Haavisto sanoo, että ympäristöasioilla on myös taloudellinen puolensa: ympäristöstä huolehtiminen tuo rahallisia säästöjä.
   
 2. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  4,886
  Tykkäykset:
  2,733
  Pisteet:
  1,286
  Olen samaa mieltä ;) luonnon suojelu alueilla sotiminen tulisi kieltää. Samoin liito-oravien pesä- ja levähdyspuiden räjäyttämistä ja tuhoamista tulisi välttää... No ei vaiskaan olisihan se ihan hyvä että ympäristöstä huolehdittaisiin sodan aikana mutta kyllä se jää viimeiselle sijalle jos paha paikka tulee.
   
 3. Mainos 4. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,133
  Tykkäykset:
  5,450
  Pisteet:
  1,286
  Ja sabotaasi jatkuu...
   
 5. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Joo ja kaikki muurahaiset.......:)
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,044
  Tykkäykset:
  17,939
  Pisteet:
  1,286
  Pitäiskö ensin huolehtia siitä, että kyseisen sopimuksen ihmisiä koskevat nootit tulisivat noudatetuiksi? Ei maha mittään, olen täysin näköjään vieraantunut nykyajattelusta. Tästä Herrasta piti tulla Tasavallan Presidentti, jossain mielessä onneksi ei tullut. Onko osa kotimaan eliitistä täysin todellisuuspakoista väkeä?
   
 7. crane

  crane Eversti

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  1,941
  Tykkäykset:
  1,224
  Pisteet:
  316
  Lyhyestä virsi kauni,eli on vieraantuneita
   
 8. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  On....:D myös Mamma svean maalla.....ihan sacramento idiooto fricadello...calzone :D

  Lujin ennen että ne halusivat muuta koko Vuosangan ampuma-alue koska siellä on paljon Villiporoja

  Ne haluisivat muuta sen kaijaanin eteläpuolelle....
   
 9. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,288
  Tykkäykset:
  3,774
  Pisteet:
  1,286
  Tyypillistä vihreiden haihattelua. Syyriassa ihmisiä tapetaan kemiallisilla aseilla, muissa konflikteissa ihmisiä kohdellaan täysin noiden sopimusten vastaisesti ja mitä nämä haihattelijat ajattelevat siitä...
  Puhutaan jossain kabinetissa salaatin ääressä sivistyneesti kuinka luontoa pitää suojella ja pohditaan siinä sivussa onko salatti ja viini luomua. Pitäiskö miettiä mitä voidaan realistisesti saavuttaa tuolla sinänsä tärkeän asian saralla.

  Vihreät ovat hyvin ylimielistä väkeä kun yrittävät pakkokäännyttää vieraiden kultturien ihmisiä omaan maailman katsomukseensa. Puuttuu vain tuo miekalla käännyttäminen.
   
 10. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Herrojen yllä olevat kommentit kuvastavat huono lukutaitoa tai sitten pahoja puutteita ymmärryksessä.

  Monessa maassa on ympäristöstä piittaamaton sodankäynti tehnyt suurista alueista asuinkelvottomia ja eiköhän ne Haaviston tavoitteet kuitenkin enemmänkin liity ihmisten suojelemiseen.
   
 11. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,288
  Tykkäykset:
  3,774
  Pisteet:
  1,286
  Jep, tarkoitus on toki hyvä, mutta kun läntisen maailman hallitusten on vaikea pitää kiinni noista sovituista sodan säännöistä, eikö ole hiukan epärealistista luulla saavansa aikaan sopimus jolla olisi oikeasti merkitystä.

  Jos meillä alkaa iso rähinä, ovat ympäristömyrkyt ongelma meillekin, mutta ihmisten ja luonnon suojelu on vaikeaa, sekä vaatii aikaa ja resursseja.
  En vain jaksa tällaisten sopimusten tuovan onnea tässäkään asiassa. Pelkkää huulten heiluttelua.
   
 12. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,528
  Tykkäykset:
  2,907
  Pisteet:
  636
  No kyl toi sopimus mun mielestä ihan asiallinen olis. Toisin kuin maamiinojen kielto, tosta nyt ei äkkiseltään näyttäis koituvan sanottavasti haittaa intin suorituskyvylle. Ja luomutavara on ihan jees, ei se mitenkään vihreisiin liity. Kyl se ainakin täällä isommissa kaupungeissa näyttäis olevan ihan pop. Mäkin ostan usein enkä ole ikinä vihreää äänestänyt. Enkä ihan heti ole äänestämässäkään, kyl se ihan henk.koht. hedonismia ja/tai uskoa parempaan on.

  Peliin pitää ola uskoa, se ihan kaiken perusta. Siinäkin tapauksessa et se sun nimenomainen tekosi olisi marginaalinen. Sieltä samasta se talvisodankin ihme taisi löytyä. Turvalisuuden kustannuksella nyt ei kauheasti pysty leikkimään, mut eipä inttikään voi vain sivusta seurata ympäristön suojelua, ja on tolla merkitystä yleiseen mielipiteeseenkin, sillä taas PV:n nauttimaan arovstukseen ja sillä taas mutkan kautta rahoitukseen. Kaikki liitty kaikeen eiköä inttikään mikään irrallinen saari muusta yhteiskunnasta ole.
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,044
  Tykkäykset:
  17,939
  Pisteet:
  1,286
  Pitäisikö kuitenkin ensin ponnistella silmät tuuman ulkona päästä ja per-suoli pitkällä sen puolesta, että nykyiset säännöt tulisivat noudatetuiksi? Pitäisikö se Haavistonkin päällimmäinen huoli koskea esimi. Syyrian tapahtumia, eikä lähteä vutkaisemaan ympäristöarvojen kanssa. En vähättele lainkaan ympäristöarvoja, mutta mutta.

  Pahimmillaan eliitti-haavisto plus muu vastaava tiedostava kööri aiheuttaa sen, että ympäristöarvot voidaan nostaa keskiöön ja jätetään inhimilliset kärsimykset vähän niinkuin nöten osalle. Ympäristöystävällisesti kansanmurhaa suorittava armeija on ihan jees, mutta jäteöljyjä luontoon laskeva ja tykistökeskityksiä luonnonpuistoon ampuva kurinalainen armeija onkin pahis.....

  Ihmeellistä ajattelua tässä maailmassa, jossa ensin pitäisi saada pelaamaan ihmisiä koskevat pelisäännöt.
   
 14. Mainos 15. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,528
  Tykkäykset:
  2,907
  Pisteet:
  636
  Ihminen on mitä se on ja jos venttaillaan et maailma noudattaa ihmisten osalta pelisääntöjä niin sehän tarkoittaa et ympäristöä ei voisi suojella lainkaan. Uskon nimittäin, et ihminen ei muutu toisia kohtaan paremmaksi ollenkaan. Luonnon saa pilattua vaikkapa sadankin vuoden sisällä lopullisesti tai ainakin melko radikaalisti. Tässä ajassa ihmisessä on nähtävissä parannusta vain marginaalisesti tai ei ollenkaan.
   
 16. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Geneve ja muut sotimista rajoittavat sopimukset ovat vain nimiä paperilla vailla mitään arvoa. Obama ja joku random kiinalainen kommari vetää nimmarit paperiin ettei liito-oravien suojelualueella sitten ammuta tykeillä ja käytetään vaimentimia aseissa? Eikös tule toimimaan sitten? :D Hyväksymällä säännöt sodankäyntiin hyväksyy myös sodankäynnin. Miten punavihreä totalitäristipasifisti, joka ei ole käynyt edes asepalvelusta vaan sivarin, voi asettaa sodankäyntiin sääntöjä ja hyväksyä sodankäynnin? Onko hän siis käynyt jostain muusta syystä siviilipalveluksen kuin pasifistisen katsomuksen vuoksi, esim. itsekkyyden ja hengissäsäilymisen vuoksi?
   
 17. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,288
  Tykkäykset:
  3,774
  Pisteet:
  1,286
  Baikal tavoittelee samaa mitä tarkoitin.

  Ei luomu ruuassa ole mitään pahaa jos siitä tykkää. Mäkin tykkään hyvästä ruuasta ja juomasta. Tarkoitin, ehkä huonosti valitulla, vertauksella että Haaviston pohtivan norsunluutornistaan kuinka tämä ongelma pitäisi ratkaista. Samalla unohdetaan, että asiaan liittyy tähdellisiäkin ongelmia joita ei yrityksestä huolimatta ole saatu ratkaistuiksi. Miksi ei keskittyä näihin? Luonnon suojelu on toki tärkeää, mutta jos osapuolet eivät kunnioita muitakaan sodan sääntöjä, kuinka todennäköistä on, että tällainen paperi päätyy vessapaperiksi.
   
 18. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,873
  Tykkäykset:
  1,104
  Pisteet:
  316
  "ILIMAN PILLUU" ..on kemiallista sodankäyntiä savolaisesta näkökulmasta, joku muu voi siitäkin olla eri mieltä. Mitenpä näistä luontoa suojelevista sotatoimista saa sopimukseen kiellot yhtäläisesti tulkittavaan ja kaikkien ymmärtämään muotoon.

  Tulkintaa kaikki sopimukset, kuten miinakieltokin ja viimmekädessä "voittava" osapuoli määrittää jälkikäteen takautuvan lain tai poikkeaman siihen(kin). Tästä hyvänä esimerkkinä kotoiset, osin kotokutoisetkin sotasyyllisyysoikeudenkäynnit ja näytösoikeudenkäynneissä langetetut tuomiot.

  Onkohan tehty tutkimusta laeista, jotka ovat synnytetty yksinomaan poliittiseen vallankäyttöön joko poliitikkojen tai virkamiesten taholta? Kuka sen sanoo, mikä on kansalaisille hyvästä ja mikä laajemmassa mitassa ei. Demokratiassakin on kansan edustaja/johtaja usein harhaanjohtaja, omaksi edukseen ja vallassa pysymisensä takeeksi.

  Politiikan perusta on äänten kalastelu ja mieipiteiden muokkaus. Jokainen itseään jonkinlaisena poliitikkona pitävä pyrkii nostamaan omaa päätään muiden yläpuolelle, eräänlainen narsismin ilmenemismuoto tämäkin ehdotelma "eko-sotimisesta" on.
   
 19. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,044
  Tykkäykset:
  17,939
  Pisteet:
  1,286
  Ihminen on epäpätevä kapistus, se on totta. Siksi on yritetty suitsia ihmisen epäpäteviä temppuja säännöillä. Suomikin on täynnä sääntöjä, joilla rajoitetaan inhimillisiä tekoja: ei saa ajaa liian kovaa, koiraa ei saa lyödä ja lasta kurittaa, ei saa tupakoida verotoimistossa, vaikka mieli tekisi kuinka jne.jne.

  En vähättele ympäristöasioita ollenkaan, mutta näen erittäin kornina, ellen jopa todellisuuspakoisena koroittaa ympäristöasioita foorumille silloin, kun ihmispäät lentelevät kranaattitulessa, siviilejä käytetään ihmiskilpinä ja sariinipölläkkä tuhnuttaa lähiössä. Minusta on kornia silloin panna suurennuslasin alle vaikkapa se, tuhoutuuko assyyrialainen ikimetsä raketinheitinten maalialueella.

  Minä ja Pekka näemme asian kyllä tässä maailmassa niin kovin eri tavoin. Se on toki rikkaus, kuten sanotaan. :lanssi:
   
 20. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,528
  Tykkäykset:
  2,907
  Pisteet:
  636
  ^Mut mieti mikä ajokulttuuri Suomessa vallitsisi jos esim. nopeusrajoituksia ei olisi. Se, että kaikki ei niitä noudata ei tee niistä turhia. Kuitenkin ne asettavat useimmille autoilijoille tietyn rajan jota ei ainakaan kovin paljoa ylitetä eli mennään esim. "rikesakkotoleranssilla" tai liikenteen mukaan mitä se sit kulkeekaan.

  Sopimuksilla kirjataan ikäänkuin maailmanyhteisön arvot tohonkin asiaa. Vähän kuten muutkin Geneven sopimukset. Ja jälkikäteen on ainakin legitiimiä pohjaa syyttää jotain diktaattoria tästäkin. Kyl mä ton korniuden käsitän, mut toisaalta assyrialainen ikimetsäkin saattaa ottaa parhaimmillaan satoja vuosia kasvaakseen uudelleen. Muinaismuistot ja vastaavat on toinen asia. Ihmishenkien vertaaminen tähän ei minusta edes ole relevanttia. Ihmishenki ei aseta tässä mitään mittapuuta tai asiasta keskustelu ei mitenkään vähättäle ihmisten kärsimyksiä.

  Ja edelleen, Suomen puolustuskyvylle tällä ei ole mitään merkitystä. Miksi tätä ei siis kannattaisi kannattaa?
   
 21. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
  Koska tämän pykälän perusteella saatetaan esimerkiksi kieltää edullisempia räjähdysaineita niiden mahdollisten kemiallisten haittojen takia. TNT huurut saattavat hyvinkin olla haitallisia kärpäsille, joten tykistön kranaatit laitetaan pataan ja tilalle tulee Natopohjaista toiveajattelua. Samalla reseptillä hävitettiin miinat kehitysmaiden lasten jalkojen säästämiseksi. Touhussa ei ole tolkun häivää, mutta punaisten lasian läpi katsottuna asia ei haittaa.
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,044
  Tykkäykset:
  17,939
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimat huomioi nykyään mielestäni luontoasiat ja ympäristöjutut ihan todella hyvin, en ollenkaan koe niin, etteikö pv hoitaisi leiviskäänsä jo nyt.

  Kerran vielä pojat: Geneven sopimusta on turha laajentaa niin kauan, kun sen sisältöä ei edelleenkään toteuteta. Mitä lisäarvoa tuo se, että sopimusta laajennettaisiin? Miksi ihmeessä Assyyrian diktaattori Rakham Päärykäinen säästäisi ikimetsän, kun se ei säästä edes ihmisiä??? Tai miten Venäjän 9. Panssarikolonna Gulag-antibaattor saataisiin lopettamaan öljynvaihtokäytäntö, jossa pohjaproppu avataan kankaalla? Tai amerikkalainen Hävitys-alus lopettaisi hulevesien laskemisen Tyyneen mereen? taitai. tai.

  Todellisuudesta täysin irrallaan, tyypillisesti jalat täysin maasta irti - hanke. Absolutely.
   

Jaa tämä sivu