Haglund: EU-maat panostavat lähivuosina puolustukseen Ukrainan kriisin takia

Tvälups

Ylipäällikkö
16.4.2014 klo 9:39
Haglund: EU-maat panostavat lähivuosina puolustukseen Ukrainan kriisin takia
Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan Ukrainan viranomaiset ovat tiettävästi pidättäneet venäläisiä selkkausten järjestelijöitä. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon mukaan Venäjä onnistuu hämmentämään länsimaita toiminnallaan.
16.04.2014.+AAMUTV+Carl+Haglund+Heidi+Hautala+Jussi+Halla-aho

15:54
Ukrainan kriisi työllistää monin tavoin poliitikkoja. Puolustusministeri Carl Haglund palasi illalla EU:n puolustusministerien tapaamisesta, jossa Ukraina oli nyt agendalla ensi kertaa. Jussi Halla-aholla ja Heidi Hautalalla on omakohtaisia suhteita kriisin osapuoliin, Venäjään ja Ukrainaan. Video: Yle
Puolustusministeri Carl Haglund (r) arvioi, että monet Euroopan maat kohentavat lähivuosina puolustustaan.

– Ukrainan kriisi tuo mukanaan sen, että moni maa tulee panostamaan lähivuosina enemmän rahaa puolustukseen ja puolustusyhteistyön tarve kasvaa EU:ssa. Myös Nato tiivistää varmasti rivejään, Haglund kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Haglundin mukaan Ukrainan tilannetta käsiteltiin eilen tiistaina Euroopan unionin puolustusministerien kokouksessa, johon osallistui myös Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.

Haglund kertoo, että kokouksessa keskusteltiin muun muassa Venäjän mahdollisesta osuudesta Itä-Ukrainan mielenosoituksiin ja rakennusten valtauksiin. Epäselvää on edelleen se, onko kriisissä kyse vallankumouksen jälkinäytöksestä vai Venäjän provokaatiosta.

– Kokouksessa kävi eilen ilmi, että Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet henkilöitä, jotka ovat venäläisiä ja jotka ovat tulleet Venäjän puolelta agitoimaan, toimimaan ja järjestelemään eri selkkauksia. Missä laajuudessa tätä toimintaa on, niin se on epävarmaa. Näin eilen puolustusministerikokouksessa väitettiin. Se oli ainakin minulle uusi tieto, Haglund sanoo.

Venäjä hämmentää
Ukrainan tilannetta pitkään seuranneen kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps) mukaan Venäjä on onnistunut hämmentämään toiminnallaan.

– Venäjä kiistää osallisuutensa tapahtumiin ja se käyttää hyväkseen länsimaissa olevaa hämmennystä. Maailma pannaan tavallaan joka aamu uusien tapahtuneiden tosiasioiden eteen. Ja kun täällä ei tiedetä, miten asioihin pitäisi reagoida, niin sitten mielellään uskotaan, kun [Venäjän presidentti] Putin sanoo, että hänellä ei ole mitään vaatimuksia mihinkään suuntaan ja Venäjä ei ole millään tavalla osallinen, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan Ukrainan kriisin johtaneet asiat ovat kyteneet ukrainalaisessa yhteiskunnassa jo pitkään. Osansa on myös Venäjän omilla sisäpoliittisilla tavoitteilla.

– Varmasti taustalla on se, että Venäjän johdolla on ollut pitkään pyrkimys, osin sisäpoliittisista syistä, oman asemansa turvaamiseksi palautaa kylmänsodan asetelmia, luoda ulkoinen vihollinen, joka Venäjältä on puuttunut. Tällaisella retoriikalla saadaan vedottua suureen yleisöön Venäjällä, Halla-aho kertoo.

Carl Haglundin mukaan moni arvioi tiistaisessa puolustusministerien kokouksessa, että tilanne saattaa olla juurikin näin.

– EU:n on syytä suhtautua maltillisesti tilanteeseen. EU pyrkii siihen, että torstaiset neuvottelut Genevessä onnistuisivat. Tämä konflikti ei tule aseellisin toimin ratkeamaan, ja jos se ratkeaa, niin sitten ollaa tosi vakavassa paikassa, Haglund sanoo.

Carl Haglundin mukaan huomisessa EU:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ukrainan välisessä tapaamisessa pyritään löytämään ratkaisu kiistaan.

  • Yle Uutiset
 
Folioiden rapinaa: jos maailmassa olisi sotateollinen kompleksi, niin siinä suunnassa hierottaisiin nyt käsiä kovasti. Alkaa taas kiusallisen pitkän tauon jälkeen sotatarvike tekemään kauppaansa....se tarkoittaa hintojen nousua ja saa putsattua vanhatkin varastot kätevästi.
 
Tämäkin "uutinen" ennustettu:

"Eniten harmittaa ettei Putin tehnyt tätä vuosi-kaksi sitten. Pv:n "uudistus" ei olisi mennyt ikikuuna nykyisenmuotoisena lävitse." Tvälups 3.3.14
 
Folioiden rapinaa: jos maailmassa olisi sotateollinen kompleksi, niin siinä suunnassa hierottaisiin nyt käsiä kovasti. Alkaa taas kiusallisen pitkän tauon jälkeen sotatarvike tekemään kauppaansa....se tarkoittaa hintojen nousua ja saa putsattua vanhatkin varastot kätevästi.

Kyllä valitettavasti sellainen taitaa olla enempi totta, että pyssyjä ja ammuksia kannattaa ostaa ihan rauhanaikana. Silloin, on niiden "hinta" aina halvin, ainakin jos niitä täytyy ostaa ulkomailta, elikkä ei ole kotimaista aseteollisuutta tekemässä noita tuotteita.

Tuollainen ajattelu on ehkä hieman esoteerista, menee ehkä hieman mystiikan puolelle, mutta historiasta löytyy kyllä sotia, toden totta! Koska löytyy sotia, löytyy myös sotaan varustautumista eli mobilisaatioita, tässä tapauksessa taloudellisia mobilisaatioita sodan olosuhteisiin, toisin sanoen siirrytään "rauhan taloudesta", sotatalouteen.

Lienee miettimisen arvoinen kysymys että onko halvempaa varustautua etukäteen rauhanaikana, vai onko halvempaa varustautua kunnollisesti vasta kun kriisi raottaa Suomen ulko-ovea auki? Voi olla, että optimi on jossain näiden välissä.


Tuppaa tuo sotatila meinaan vääristämään vapaata markkinataloutta ja kauppaa kansainvälisesti, näinhän on käynyt ennenkin (esim talvisodassa)

Ajatelkaa myös niitä hintoja mitkä olivat vallalla kansainvälisillä asemarkkinoilla kun toinen maailmansota alkoi, voin sanoa että hinnat nousivat, koska kysyntä nousi dramaattisesti ja tarjonta kasvoi vain hitaasti :rolleyes:

Pyssyjä myytiin Suomelle esim ihan kiskurihintaan, miksi? Ajatellaanpas niitä suurimpia aseiden tuottajamaita noihin aikoihin. Yleisesti ottaen voidaan sanoa että toinen maailmansota oli esimerkiksi taistelu diktatuurien ja demokratioiden välillä (poikkeus Suomi ja Iso-Britannia sodassa vastakkain, elikkä käytännössä merkityksetön poikkeus) Demokratiat yleisesti ovat huonosti varautuneita sotiin, sellainen vaan lienee olevan vallitseva yleispiirre tälle valtiomuodolle, joka on tasavalta. (poikkeus lienee lähinnä olevan USA nykyaikana)

Neuvostoliitto, oli sodassa Suomea vastaan joten ei ollut asevientiä Suomeen:p.

Natsi-Saksa oli liittoutunut Neukkujen kanssa molotov-ribbentrop sopimuksessa, ja natsit tarvitsivat neukuilta kriittisiä strategisia resursseja omalle sotataloudelleen, joten natsit suhtautuivat erittäin penseästi aseiden vientiin Suomeen ja muihin etupiirimaihin. Natsien oma etu oli tietenkin heille tärkein tällaisessa vastakkainasettelussa.

Iso-britannia, oli ollut sodassa Saksaa vastaan jo muutaman kuukauden, kaikki tuotetut aseistukset menivät kotimaan joukoille yms.

USA, ei ollut valmistautunut sotatalouteen vielä vuonna 1939, ja silloinkin, aseteollisuus tuotti ensiksi kotimaan joukoille aseita ja ammuksia.
 
– Varmasti taustalla on se, että Venäjän johdolla on ollut pitkään pyrkimys, osin sisäpoliittisista syistä, oman asemansa turvaamiseksi palautaa kylmänsodan asetelmia, luoda ulkoinen vihollinen, joka Venäjältä on puuttunut. Tällaisella retoriikalla saadaan vedottua suureen yleisöön Venäjällä, Halla-aho kertoo.


Tämän saman voinee sanoa myös Unionista. Ehkäpä jopa selvemmin kuin Venäjästä.
 
Liittymät hakevat identiteettiä, helpoiten se on ulkoinen vihollinen.
 
Back
Top