Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Haglund: Pohjoismainen yhteistyö ei vie lähemmäksi Natoa

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 12.12.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Politiikka 12.12.2012 klo 16:32
  Haglund: Pohjoismainen yhteistyö ei vie lähemmäksi Natoa

  Pohjoismainen puolustusyhteistyö nousee entistä tärkeämpään rooliin ensi viikolla valmistuvassa hallituksen uudessa turvaselonteossa. Sen sijaan Nato-linjaus ei ole muuttumassa. Puolustusministeri Carl Haglund torjuu epäilyt, joiden mukaan mukaan tiiviimpi yhteistyö Pohjoismaisssa veisi Suomen lähemmäksi Natoa.

  Hallitus odottaa edelleen Natolta lisätietoja siitä, miten Suomen halutaan osallistuvan Islannin ilmavalvontaan. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan uutta tietoa toivotaan saatavan jo lähipäivinä. Asian käsittelytapa eduskunnassa on edelleen täysin auki.

  Myös hallituspuolueiden välillä on käyty kiistaa siitä, ovatko Nato-maa Islannin ilmavalvontatehtävät Suomelle vain pelkkä yhteispohjoismainen harjoitus. Jonkinlainen rauha näytti jo syntyneen, kun Naton pääsihteeri kävi syksyllä todistamassa, että kysymyksessä on nimenomaan harjoitus.

  Hallituksella ei silti ole vieläkään varmaa käsitystä siitä, mitä Islannissa lopulta pitäisi tehdä. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan myöskään päätöstä siitä, miten asia viedään eduskuntaan, ei tästä syystä ole.

  - Natosta odotellaan lähipäivinä jonkintyyppistä viestiä siitä, minkälaista toiminnan luonne olisi, jos Suomi ja Ruotsi osallistuisivat, ja sen pohjalta voimme sitten tehdä johtopäätöksiä, sanoo Haglund.

  Haglundin mukaan pohjoismaista yhteistyötä korostetaan ensi viikolla julkistettavassa hallituksen turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Suomesta tulee vuodenvaihteen jälkeen myös pohjoismaista puolustusyhteistyötä vetävän vuonna 2009 perustetun NORDEFCO:n puheenjohtajamaa.
  Haglund: Pohjoismainen yhteistyö ei ole reitti Natoon

  Pohjoismaista Norja, Tanska ja Islanti ovat Naton jäseniä. Haglund ei kuitenkaan hyväksy väitteitä, että pohjoismaisen puolustusyhteistyön tie olisi samalla myös reitti Natoon.

  - Ehdottomasti ei. Tämä pohjoismainen yhteistyö on ihan eri asia kuin Nato, Haglund toteaa.

  YLE Uutisten lukemilta Wikileaks-sivuilta käy selville, että pohjoismaisen yhteistyön tiivistymistä pohdittiin jo vuonna 2008 myös Yhdysvalloissa.

  Yhdysvaltain Oslon lähetystö kokosi yhteen NORDFECO-hankkeen hyödyt ja haitat ja Washingtoniin lähteneissä viesteissä tuettiin Norjan pyrkimyksiä Suomen ja Ruotsin Nato-yhteensopivuuden lisäämiseksi. Riskinä nähtiin Norjan mahdollinen luisuminen etäämmälle Naton ytimestä. Amerikkalaisten mukaan norjalaiset mainostivat itse tuovansa Suomen ja Ruotsin lähemmäksi Natoa.

  Haglundille asia tulee yllätyksenä.

  -No itse asiassa en ollut tietoinen, että siellä ajatellaan noin, mutta heidän näkövinkkelistään tietenkin on niin, että Norja on Nato-maa ja sen pohjalta, että me teemme enemmän yhteistyötä Norjan kanssa, voi tehdä tämmöisen johtopäätöksen, Haglund sanoo.
   

Jaa tämä sivu