Haglund: Poliisille ja puolustusvoimille lisää valtuuksia verkkoon

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 3.11.2013 klo 11:47
Haglund: Poliisille ja puolustusvoimille lisää valtuuksia verkkoon
Lakimuutoksia valmistellaan. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan tavoite ei ole urkkia yksityisyyttä vaan pysäyttää tunkeutujat.

Puolustusministeri Carl Haglund puolustusministerin tiedotustilaisuudessa 30.10.2013. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hallitus sai kyberstrategiansa valmiiksi tammikuussa. Sen pohjalta valmistellaan lakimuutoksia. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää todennäköisenä, että poliisille ja puolustusvoimille esitetään lisää valtuuksia.

- Tämä on herkkä aihe, mutta viranomaisilla pitää tämän päivän maailmassa olla oikeudet toimia myös verkossa. Poliisilla ja puolustusvoimilla on vastuu maan turvallisuudesta, ja lainsäädännöllä on varmistettava se, että esimerkiksi netissä voidaan toimia.

Ruotsissa asia on hoidettu niin sanotulla "urkintalailla", missä armeija voi suoraan valvoa maan rajat ylittävää tietoliikennettä.

- Kaikki varmasti ymmärtää, että tavoitteena ei ole urkkia suomalaisten yksityisyyttä, tai lukea tavallisten kansalaisten gmailia ja facebookia, vaan kysymys on just siitä, että voidaan pysäyttää ja puuttua, kun jonkun muun maan tiedustelutoiminta kohdistuu Suomeen ja Suomen viranomaisiin.

Lainsäädäntömuutoksia on luonnosteltu tammikuusta lähtien, ja työ valmistuu vuodenvaihteessa.

- Kannattaa nyt ottaa silti se aika mitä vaaditaan, jotta voidaan arvioida minkä tyyppisiä valtuuksia viranomaiset saattavat tarvita ja miten voidaan varmistaa, että niitä valtuuksia ei voida myöskään väärinkäyttää.

Lainsäädännöllä pitää Haglundin mielestä taata edellytykset sille, että asiat voidaan hoitaa hyvin. Ja välttää senkaltaiset tapaukset, joita ulkoministeriössä paljastui.
 
Haglund puhuu pehmoisia. Nykyinen lainsäädäntö ei estä puuttumista tietomurtoihin tai viranomaisiin kohdistuvaan tiedustelutoimintaan.
 
Virastojen tietosuoja kuntoon sen sijaan, että viranomaisille annetaan liian laajat valtuudet netin suhteen.
 
Olen samaa mieltä tvälupsin kanssa. Joka tapauksessa ainoa turvallisuuskeino, joka on pitävää lajia, on se, että osataan olla visuja Asiassa, jossa pitää olla visu. Sinisilmäisyys jo hittoon nyt, maailma ei ole reilun pelin Onnela.

Vai halutaanko Suomen lainsäädäntö saatella vakoilun mahdollistavaksi eli tarvitaanko lainsäädäntö, jotta voimme estoitta vakoilla muita? Jos tällainen tarve on selvästi olemassa, niin laadittakoon sellainen lainsäädäntö, mutta siitä on saatana erotettava jollain tapaa yksityisten kansalaisten klovaaminen ja tuota yksityisiin kohdistuvaa vakoilua on valvottava ulkopuolelta käsin. Muuten pitkässä juoksussa minun käsitykseni mukaan laadimme perkeleellisen systeemin.
 
Eiköhän valtion pitäisi keskittyä nyt omien verkkojensa suojaamiseen, eikä muiden urkkimiseen. Ensin mainittu voi ehkäistä tämmöisiä tapahtumasta uudelleen, jälkimmäinen ei lainkaan.
 
Sanotaan että hyökkäys on paras puolustus ja omasta mielestäni suomi hyötyisi paljon jos se loisi edes jonkinlaisen kyvyn verkkosodankäyntiin. Tällöin olisi myös helpompi puolustautua hyökkäyksiltä... Tällaisessa asiassa on hankala olla passiivinen.. Omasta puolestani supon voisi hyvinkin muuttaa turvallisuuspoliisista tiedustelupalveluksi joka on parlamentaarisessa valvonnassa niiltä osin kuin se on mahdollista... tämän alle voisi näin pieni maa kuin suomi ympätä hyvin myös sotilas puolen signaali tiedustelusta.
 
yle 7.11.2013 klo 18:40
Poliisi haluaa valtuudet seuloa tietoliikennettä - sekä Suomen sisäistä että Suomen kautta kulkevaa
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero: Noloa, että Suomi voi saada muualta tiedon, mitä täällä tapahtuu

Mikko Paatero. Kuva: Yle
Poliisi haluaa oikeudet signaalitiedusteluun. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä Suomi on kyberasioissa jälkijunassa. Tällä hetkellä poliisi voi tarttua verkkorikollisuuteen vasta, kun rikoksesta on epäily ja tutkinta on käynnistetty.

- Me emme voi seurata signaaleja, jotka menevät Suomessa tai Suomen yli. Mutta muut pystyvät tekemään sitä Suomenkin puolesta. Se on minusta vähän nolokin juttu pitkällä tähtäimellä, että saatamme saada jostain muualta tiedon, mitä täällä tapahtuu, Paatero huomauttaa.

Suomen kyberstrategiasta tehdään parhaillaan toimeenpano-ohjelmaa. Sen jälkeen on tarkoitus käynnistää esiselvitys lainsäädännöstä. Paateron mielestä ulkoministeriön vakoilu konkretisoi sen, että Suomen politiikka verkkouhkien torjunnassa on jälkijunassa.

Suuremmat valtuudet kuin Ruotsin urkintalaissa?
Ruotsissa armeijalla on oikeus seurata Ruotsin ja muiden maiden välistä liikennettä. Paateron mielestä Suomessa poliisin kannalta olisi keskeistä, että se saisi seurata Suomen liikennettä.

- Pitää tietää mitä Suomessa tapahtuu - ennen kaikkea sitä liikennettä. Mutta kyllä meidän intressissä on tietää myös, mitä Suomen läpi menee.

Kybermaailmassa valtioiden rajat ovat Paateron mielestä keinotekoisia. Siksi maan sisäisenkin liikenteen seuranta olisi Paateron mielestä perusteltua:

- Nimenomaan seurattaisiin liikennettä - signaaleja, joita tuolla liikkuu. Ja sieltä sitten bongattaisiin ulos tällainen vaarallinen liikenne, johon voitaisiin puuttua etukäteen. Voisimme saada kiinni hyökkäyksistä ja niiden kohteista aiemmin.

Keskeistä lakien laatimisessa on Paateron mielestä, miten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan suhde ratkaistaan. Siksi tietosuojavaltuutettu tarvitaan mukaan työhön.
 
Tottakai poliisi haluaa seuloa kaikkea mahdollista.. Edes jenkeissä tuossa vapauden tyyssijassa (Sarkasmia) tuo ei käsittääkseni ole mahdollista (ainakaan virallisesti) mutta suomessa turvallisuuden nimissä tuo varmaan menee läpi... Tämähän on kohta vallan hieno yhteiskunta... On autoissa verottajan gps paikantimet, on poliisien troijalaiset joilla otetaan laittomia lataajia kiinni, on kohta valtuudet seurata tietoliikennettä... Kohta varmaan joku ehdottaa että jokaisesta otetaan dna näyte (sormenjäljethän jo saadaan kun passia haetaan) siittä seuraava askel on jahka tekniikka kehittyy niin jokaiseen istutettava ihka ikioma seuranta siru...
 
Suomenkin hallintoa kiinnostaa Applen käyttäjien tekemiset.

http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153382-natsien-teloitus-livena-ert-ja-matia-omenia
Lopuksi vielä mätiä (?) omenoita. Lista jonka Apple on tuonut julkisuuteen hallitusten tietokyselyitä kansalaisistaan eri maissa. Kyselyitä sataa Applen konttoriin ja kyselyissä on kyse ainakin iTunes, iCloud, tai Game Center tileistä. Hallitukset haluavat henkilötietoja, sähköpostitietoja, valokuvia tai muita tilellä säilytettyjä tietoja. Nämä kyselyt on Applen tilastoissa merkitty tietopyynnöiksi.

Apple on itse tiedottanut näistä kyselyistä tässä (PDF) dokumetissa.

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1136998
Report on Government
Information Requests
November 5, 2013

We believe that our customers have a right to understand how their personal
information is handled, and we consider it our responsibility to provide them
with the best privacy protections available. Apple has prepared this report on
the requests we receive from governments seeking information about individual
users or devices in the interest of transparency for our customers around
the world.
This report provides statistics on requests related to customer accounts as well
as those related to specific devices. We have reported all the information we
are legally allowed to share, and Apple will continue to advocate for greater
transparency about the requests we receive.
.
.
.
 


Kunhan vin tavoitteena ei olisi "uskottava itsenäinen" kyperpuolustus, sillä se ei ole enää mahdollista!


Kotimaa 8.11.2013 klo 9:36 | päivitetty 8.11.2013 klo 10:34
Haglund: Olemme todella vakavassa tilanteessa
Ulkoministeriössä paljastunut laaja urkintatapaus on nostattanut kysymyksiä paitsi viranomaisten valmiudesta torjua urkintaa, myös tarpeesta antaa viranomaisille ja puolustusvoimille lisää valtuuksia toimia verkossa. Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä Suomi on lainsäädännöllisesti pahasti jäljessä kyberasioiden lainsäädännössä.

Puolustusministeri Carl Haglund Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Viimeksi sotilastiedustelua koskevan lain säätämistä esitti puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen. Uuden lainsäädännön tarvetta käsiteltiin eilen myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa, Utvassa, jossa on aina läsnä myös tasavallan presidentti.

Komentaja Puheloisen mielestä puolustusvoimain valtuudet toimia verkossa ovat nyt liian rajatut.

– Komentaja on kyllä tässä oikeassa. Tekniikka on juossut niin poliisia, puolustusvoimia kuin muitakin viranomaisia karkuun, puolustusministeri Carl Haglund sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa perjantaina.

Valtiovallan keskeisimpiä tehtäviä on turvata Suomen turvallisuus kaikissa olosuhteissa. Haglundin mukaan varsinkin viimeinen kybertapaus ulkoministeriössä osoittaa sitä, ettei Suomen viranomaisilla ole kykyä tai edellytyksiä toimia tällaisissa tapauksissa.

– Silloin on tarpeen tarkastella, mitä voimme tehdä. Tämä tarkastelu lähtee siitä, että luodaan lainsäädäntö, jotta voidaan rajata mihin asioihin tämän tyyppistä toimintaa saa kohdistaa ja minkälaiset työkalut viranomaisille voidaan antaa, Haglund totesi.

Muissa maissa laki on jo
Puolustusministeriön johdolla on tammikuussa hyväksytyn kyberstrategian jälkeen valmisteltu selvitystä siitä, minkälaisia lakimuutoksia kyberuhkien torjunta edellyttäisi. Myös tätä käsiteltiin torstaina Utvassa ja valmistelua päätettiin vauhdittaa.

– Viime vuoden tammikuussa aloitettu kyberstragegian arviointi valmistui eilen, ja sen pohjalta vedettiin johtopäätös, että kaikissa verrokkimaissamme on jonkin tyyppistä lainsäädäntöä tällaiselle toiminnalle.

Haglundin mukaan tämä osoittaa sen, että Suomenkin on pakko antaa viranomaisille edellytykset toimia.

–Tätä kautta päätettiin eilen, että mahdollisimman nopeasti käynnistetään lain kehittämishanke.

Haglundin mukaan tehtävä ei ole helppo: on tärkeää, että viranomaisilla on edellytykset tehdä työtään, mutta myös yksityisyydensuojaa koskevat asiat tulee hoitaa asianmukaisella tavalla. Miten tässä eroteltaisiin toisistaan sotilas- ja siviilitiedustelu?

– Tosiasia on se, että myös puolustusvoimien tehtäväkenttä on haasteellisempi kuin aikaisemmin johtuen siitä, että myös tällä saralla toiminta on siirtynyt internetiin.

Lisäksi poliisi tarvitsee edellytyksiä toimia. Haglund toteaa, että Ruotsissa, Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa niin poliisilla kuin puolustusvoimillakin on asiassa selkeät pelisäännöt.

– Ja näiden pelisääntöjen tulee juontua sieltä lainsäädännöstä.

Netin läpiliikenne tarkkailuun?
Puheloisen mukaan lainvalmistelun yhteydessä voitaisiin pohtia, pitäisikö Suomessakin Ruotsin tapaan voida valvoa maan läpi kulkevaa tietoliikennettä.

– On hyvin todennäköistä, että tähän suuntaan mennään. Mutta jos mennään, niin sitten pitää myös olla selkeät pelisäännöt sille, mitä sillä valvonnalla tarkoitetaan ja haetaan.

Haglundin mukaan tarkoituksena ei ole – eikä saa olla – että tavallisten kansalaisten arkea lähdetään urkkimaan.

– Tähän varmasti tarvitaan myös jonkin tyyppistä parlamentaarista ulottuvuutta, missä varmistetaan se, että kansalaiset tietävät mitä tehdään, mitä ei tehdä, ja minkä takia.

Haglund arvioi, että uusi lainsäädäntö on voimassa aikaisintaan noin vuoden, kahden kuluttua.

– Olemme todella vakavassa tilanteessa, ja mielestäni keskeisintä on mieltää tämä asia ja toimia sen mukaan.

Suomi ei Haglundin mielestä ole teknisesti jäljessä esimerkiksi Saksaa, Hollantia ja Ruotsia, mutta lainsäädännöllisesti kyllä. Haglund muistuttaa kuitenkin, että asiat ovat edenneet hyvin. Esimerkiksi lainsäädännön arviointi käynnistyi jo ennen urkinnan esilletuloa ja muutenkin kyberstrategian toimeenpano on onnistunut hyvin.

– Mutta olemme kyllä olleet mielestäni aika pahasti jäljessä, joten parantamisen varaa on ollutkin.

Lue myös
Haglund: Hallitus sai tiedon vakoilusta UM:stä kuukausien viiveellä

5.11.
Tuomiojallekaan ei kerrottu heti vakoilusta
5.11.
 
Tottakai poliisi haluaa seuloa kaikkea mahdollista.. Edes jenkeissä tuossa vapauden tyyssijassa (Sarkasmia) tuo ei käsittääkseni ole mahdollista (ainakaan virallisesti) mutta suomessa turvallisuuden nimissä tuo varmaan menee läpi... Tämähän on kohta vallan hieno yhteiskunta... On autoissa verottajan gps paikantimet, on poliisien troijalaiset joilla otetaan laittomia lataajia kiinni, on kohta valtuudet seurata tietoliikennettä... Kohta varmaan joku ehdottaa että jokaisesta otetaan dna näyte (sormenjäljethän jo saadaan kun passia haetaan) siittä seuraava askel on jahka tekniikka kehittyy niin jokaiseen istutettava ihka ikioma seuranta siru...

No siruhan on jo käytännössä jokaisella: kännykkä. Sitä kannetaan mukana kuin tyrää, joten? Kyllä nämä kysymyksiä herättävät, kun alkaa pohtia sitä suuntaa, johon matkustamme. Olen vuosikausia silloin tällöin tuonut esille sen, että jossain kohtaa kulkee se raja, kun suomalaisten kin täytyy töräköityä ja sanoa, että saatana, ei käy, en tarkoita valtiota vaan suomalaisia kansalaisia. Tämä -ei käy- pitää sanoa aika monessa kohtaakin.

Syistä, joita en lähde nyt erikseen lotvehtimaan, ei tämän hetkinen luottamukseni päättäjiin ole kovin korkealla muutenkaan. Havaitsen selvää valehtelua tuossa UM-jutussa ja nokkavainuni on varsin nuhteeton ollut yleensä.
 
"- Kaikki varmasti ymmärtää, että tavoitteena ei ole urkkia suomalaisten yksityisyyttä, tai lukea tavallisten kansalaisten gmailia ja facebookia"

Miksi kenellekkään tuollainen tulisi mieleenkään? Heh. Sipulin pilkkomisessa voi tulla itku. Miten voidaan varmistaa, että niitä valtuuksia ei voida väärinkäyttää?

Miltäköhän tuntuu olla kumileimasin?
 
Kovasti halutaan valtuuksia suomalaisten vainoamiseen. On se tämä sananvapaus vaan hirveä uhka. Vuosikymmeniä on poliitikot toivoneet poliittista keskustelua. Kun sitä viimein saadaan, niin ei ollutkaan hyvä.

Omien kansalaisten vakoilua edistävien tavoitteena on yhteiskunnallisen kritiikin vaientaminen. Halla-ahon näytöoikeudenkäynnille jatkoa odotettavissa. Perämetsän punaniskoihin nettivakoilulla ei voi vaikuttaa. Akateemiset valkokaulustyöläiset on sen sijaan helposti peloteltavissa hiljaisiksi. Ei tarvitse edes mitään rikosta tehdä. Riittää nimimerkin ja naaman yhdistäminen mediassa, kunhan mielipiteet ovat "väärät". Siitä seuraava paskamyrsky pysäyttää urakehityksen. Muut ovat tämän seurauksena hiljaa.
 
Stasilla ja KGP:llä oli valvontaa... Sitä valvoivat ne ketkä siitä hyötyivätkin... Tuollainen "laillisten" seuranta järjestelmien rakentaminen kaventaa aina demokratiaa sitä ei pidä edes epäillä kyse on siitä kuinka paljon ja oletko samalla puolella mielipiteinesi... Tarkoitus ei ole foliohattuilla mutta valta on siitä jännä että kun sitä saa niin siitä on toivottoman hankala luopua ja ihminen on valmis tekemään melkein mitä tahansa sen vallan säilyttääkseen... Itse en siis usko että tuollaisia järjestelmiä olisi mahdollista valvoa niin, ettei väärinkäytöksiä pääse syntymään... Suurimmalla osalla aivopestyistä ns. tyytyy osaansa kansalaisista, tuollaiset järjestelmät eivät haittaa mutta niitä kenellä on vielä omia mielipiteitä tuollaiset haittaavat. Ongelmaa näkevät harvat ennen kuin itse joutuu systeemin uhriksi ja rattaisiin, joitakin meitä on onneksi siunattu kaukonäköisyydellä ;)
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Back
Top