Haglund puolustusteollisuuden sisämarkkinoista "Oikeita askelia otetaan"

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 19.12.2013 klo 10:08
Haglund puolustusteollisuuden sisämarkkinoista "Oikeita askelia otetaan"
Tänään torstaina alkavan EU:n huippukokouksen keskeinen aihe on EU:n puolustus- ja turvallisuuspolitiikan tiivistäminen sekä puolustusteollisuuden avaaminen kilpailulle.

Suomen puolustusministeri Carl Haglun (r.) onnittelee Ruotsia eilen keskiviikkona julkaistusta Jas Gripen -kaupasta. Brasilia ostaa Saabilta 36 Gripen NG -hävittäjää. Samalla maat ryhtyvät teknologiavaihtoon uuden Jas Gripen -version kehittämiseksi. Kauppahinta 3,5 miljardia euroa.

– Tämä on hieno juttu ruotsalaisille. Pitää onnitella. Olen iloinen heidän puolestaan. Tämä on Ruotsille tärkeää. He ovat kehittämässä itselleen Jas Gripen hävittäjiä, ja se on hyvin kallista. Kun siinä on enemmän ostajia ja maksajia, niin ruotsalaiset kykenevät saattamaan oman Jas-hankkeensa loppuun, puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

"Vastakauppoja ei pitäisi tehdä"
Tänään torstaina alkavan EU:n huippukokouksen keskeinen aihe on EU:n puolustus- ja turvallisuuspolitiikan tiivistäminen sekä puolustusteollisuuden avaaminen kilpailulle. Brasilia edellyttää Ruotsilta teknologiavaihtoa, jotta koneet voidaan rakentaa Brasiliassa ja tukea maan omaa puolustusteolllisuutta. Ruotsin Gripen NG-kaupat eivät sovi suoraan ajatukseen vastakauppojen kitkemisestä.

– Ei kovin hyvin. Lähtökohtana pitäisi olla, että vastakauppoja ei pitäisi tehdä, puolustuministeri Carl Haglund arvioi.

– Pitää kuitenkin muistaa, että tämä ei ole EU:n sisäinen, vaan EU:n ulkopuolelle menevä kauppa. Se on eri asia. EU:n huippukokouksessa pyritään siihen, että EU:n yhteinen markkina-alue ja yhteiset sisämarkkinat pätisivät myös puolustusteollisuuteen. Se on hyvä tavoite, Haglund huomauttaa.

"Oikeita askelia otetaan"
Suomalainen ase- ja puolustusvälineteollisuus toivoo puolustusteollisuuden yhteisistä sisämarkkinoista vetoapua vientitulojensa kasvattamiseksi.

– Moni iso eurooppalainen mahtimaa varjelee omaa teollisuuttaan. Katsotaan nyt, mihin pääministerit EU-kokouksessa päätyvät, ja miten tämä konkretisoituu. Oikeita askelia otetaan, Haglund sanoi ja myönsi, että Suomikin tukee omaa puolustusteollisuuttaan.

Suomen sotatarvikkeiden vienti viime vuonna oli kuitenkin vain 113 miljoonaa euroa, kun Ruotsin pelkkä Jas-kauppa on 3,5 miljardia.

– Meillä on joitakin suuria virityksiä, kuten Patria. Jos se tekee ison kaupan, niin Suomen vuosittainen vientisumma nousee erittäin paljon suuremmaksi. Vientiluvut eivät meidän kohdallamme ole tasaisia. Ruotsilla on ihan eri kokoinen puolustusteollisuus kuin Suomella. Ei puhuta vain Jaseista vaan muutenkin. Tämä on Ruotsille iso asia, jos sisämarkkinoita lähdetään avaamaan, puolustusministeri Carl Haglund totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
 
Back
Top