Harjoitus ja omasuoja ase PV:lle?

Tuntuu että ns. yleiskk:sta ollaan luopumassa ja takaisin on tulossa ajatus kvkk (5,56), kk (762x54R/308) ja rskk 12.7/0.50.

Onkohan tuossa vaikuttanut kv-toiminta rättäreitä vastaan eikä aina puolustuksellinen sotavaltio-oppi. Mene & tiedä. Mutta entäs meille tänne erityisolosuhteisiin? Kivääriryhmään vain yhtä paukkua, kai ainakin huollossa sanottaisiin että naminamia.

[Juuri tänään tuli rakkaalta PV:ltä armollinen ilmoitus ettemme ole vielä sijoitettuja. Ei ylläri, wanhoille MiG/Hawk-meisseleille ei huutavaa tarvetta. Oli sentään paperissa linkki mpk:n suuntaan, ehkä tämäkin ihmeinen vielä suttaantuu siihen suuntaan ja ainakin saattaa budotaidot rumpujensoiton tasolle, ja pääsee ampumaan lisää. Tämä legendaarinen yksilö oli ylenpalttisen särmässä komppaniassa paras kessiampuja ampumaleirillä taistelijan kokeessa, mikä suosiolla huomattakoon. Huomattakoon myös että kaikki tässä sulutuksessa esitetyt näkemykset ovat vanhentuneita ja vain forumia lukemalla korjattavissa. Hieman ns. "3-2 rankkareissa" fiiliksissä.]
 
Täällä ainakin odotellaan popcornien kanssa, mitä tulee näistä jenkkien nykyisistä Cased Telescoped Ammunition- ja Caseless Telescoped Ammunition- projekteista. Kohtuu pitkällä näyttää olevan tuotteistus toimivaksi järjestelmäksi.

 
Jätän tämän vain tähän.. Oma mielipiteeni, saa toki kritisoida

MIKÄLI joskus parin vuosikymmenen päästä palvelusaseemme vaihdetaan niin voisihan tukeville joukoille (joiden pääasiallinen tehtävä ei ole vaikuttaa viholliseen rynkyllä) hommata PDW:t. Mielestäni ennen hlökoht aseisen uusimista tämä ei ole järkevää.

Esim. P90 tai vastaava, PDW:n olisi hyvä olla kompakti. Sopan keitto, tykin lataaminen, laatikoiden pinoaminen, kaivaminen etc.. on aika veemäistä pitkän aseen kanssa.

Toisaalta voisihan tukeville joukoille jakaa kiinan/ddr:n ylijäämärynkkyjä kallion sisältä. Mikäli e.m. joukot joutuvat henkilökohtaista asettaan käyttämään niin hommat ovat meneet niin pahasti pieleen että on melko sama millä ampuvat vastaan.

Softiaseiden käytölle kyllä! Erityisesti TRA, Voimankäyttö, KVP jopa spol tms. harjoittelussa, missä ampumaetäisyydet ovat kyllin lyhyitä softareille.

Toki plussaa olisi jos aseet olisivat oikean painoisia ja blowbackilla varustettuja sekä kaikinpuolin oikeakokoisilla lippailla. Tietenkin tätä reeniä räkäpää&simureenin rinnalle

Olisiko vaikeaa tehdä rkn näköistä ja kokoista puolautomaatti/pulttilukko ilmakkoa alkeisampumaharjoitteluun?

Semmosta..

Edit: pwd> PDW
 
Viimeksi muokattu:
MIKÄLI joskus parin vuosikymmenen päästä palvelusaseemme vaihdetaan niin voisihan tukeville joukoille (joiden pääasiallinen tehtävä ei ole vaikuttaa viholliseen rynkyllä) hommata PWD:t. Mielestäni ennen hlökoht aseisen uusimista tämä ei ole järkevää.

Et ole ensimmäinen taikka viimeinen joka on tullut samaan tulokseen, mutta kuten sanoit, parinkymmenen vuoden päästä katsellaan uudellaan ellei jotakin mullistavaa tapahdu.
 
Olisiko vaikeaa tehdä rkn näköistä ja kokoista puolautomaatti/pulttilukko ilmakkoa alkeisampumaharjoitteluun?
Onko tuollaiselle minkäänlaista todellista tarvetta? RK:lla ampumisessa selkeästi vaikein asia on rekyylinhallinta (ja radalla nimenomaan sen aiheuttama asennon hajoaminen, joka aiheuttaa useamman kuin yhden kasan), ja sitä ei voida harjoitella kevyemmillä tai ei-itselataavilla aseilla. Alokkaiden ampumatulokset nousevat nopeasti varsin hyvälle tasolle, eikä aikaa ole ainakaan ylimäärin mihinkään ylimääräiseen alkeisharjoitteluun.

MIKÄLI joskus parin vuosikymmenen päästä palvelusaseemme vaihdetaan niin voisihan tukeville joukoille (joiden pääasiallinen tehtävä ei ole vaikuttaa viholliseen rynkyllä) hommata PDW:t.
Näkisin patruunahuollollisesti karbiinin paljon järkevämpänä vaihtoehtona. Kun uuden aseen patruuna tulee kuitenkin olemaan kevyempi, joko 5,56x45 tai sitten joku 6,5 mm (jos lännessä aletaan siirtyä niihin), saa lyhytpiippuisesta aseesta hallittavan ja pienempi ruutimäärä mahdollistaa lyhyemmän paloajan ja siten lyhyemmän piipun.
 
Ilmakivääri RK on melkoisen turha tehdä uudestaan, niitä löytyy airsofteina jos joku kokee moiselle tarvetta. Pistooliin vielä saa Airsoftina jotenkin uskottavan rekyylin, piippuaika tosin niin erilainen kuin oikeassa että se tekee vauhdikkaammassa ammunnassa merkittäviä eroja oikea vs muovikuula. Pistoolitreenissä ihan hyvä lisä silloin kun ei pääse polttamaan ruutia millään.

Käytännön aseenkäytössä tosiaan rekyylinhallinta on homman A ja O silloin kun ei ammuta maaten rivissä radalla ja häiriön merkiksi jalka ylös. Voin kertoa omakohtaista "testidataa" tästä kun omistan TT3 .22LR:n jota käytän myös toiminnallisen ammunnan harjoitteluun. Kuvaavaa on että halusin mahdollisimman kevyt piippuisen enkä ammu vaimennin kiinni kuin silloin kun pakko että se potkisi enemmän. Pelkkä vaimennin rauhoittaa jo menoa niin paljon piipun päässä että 50m etäisyydeltä seisten kuuluu tasainen kilinä puolikkaan A4:n kokoiseen peltiin sitä mukaa kuin kerkeää liipasinta naputtamaan (ei toki vaimentimen poisto hirveästi tilannetta muuta mutta saatte paremman käsityksen jos aihe piiri ei omakohtaisesti tuttu).Eli kyllä tuollainen käytännössä hyvin vähän rekyyliä tarjoava "oikeaa" kivääriä kevyempi ase tarjoaa etuja treeniin mm pienemmät varot eli enemmän treenipaikkoja, halvemmat patruunat (8sent vs 37sent) sekä melunhalllinta helpompaa. Tällainen järjestely sopii mainiosti ihmiselle jolla tulee laukauksia useita tuhansia vuodessa (parin viime vuoden ajan noin 5.000 per vuosi) mutta varusjantterille jolla aikaa rajallisesti ammuntakoulutukselle sekä palvelusturvallisuuden rajoitukset huomioitavana (ei ole kovinkaan todennäköistä että tuosta vaan joku kuittaisi nipun piekkareita ja vetäisi treenit AUK pohjalta vaan samalla tavalla pitäisi olla paikalla palkattua väkeä vetämässä treenit) ei tuossa ole mitään järkeä vaan sekin raha kannattaa mielummin käyttää täysitehoiseen patruunaan.

Mikäli joskus huomataan että on rahaa ja vaurautta niin runsaasti niin näkisin tuollaisen "takalinjojen miehen" aseen olevan esimerkiksi SBR (short barrel rifle) tyyppinen rynnäkkökiväärin patruunaa ampuva normaalia lyhyt piippuisempi, teleskooppiperäinen ase tai jopa bullpup-tyyppinen esim Tavor mikäli ergonomiasta ollaan valmiita tinkimään. Kokonaispituus olisi noin 75cm esim AR-konseptissa 11,5" piipulla ja aseen päällä majailisi suurentamaton/max 3x valopiste. Aseen tärkeimmät ominaisuudet olisi läpäisy liiveihin, hyvä ampuma ergonomia, helppo kuljettavuus mutta kuitenkin tehokas ampumaetäisyys tarvittaessa useamman sadan metrin matkalle. Minun on hirveän vaikea nähdä muualla kuin siviilimaailman suojaustehtävissä tai SP/Erikoisjoukkojen joissain tilanteissa käyttöä konepistoolimaiselle rynnäkkökiväärin patruunaa heikompaa kuulaa ampuvalle alustalle kun käyttäjä on ei aseenkäsittelyn osalta huippuunsa hiottu kaveri vaan homma ns toissijainen. Pitää muistaa että mitä pidempi ase niin sitä rauhallisempi sillä on ampua (noin karkeana yleistyksenä). Pienoiskiväärin patruunaa ampuva PDW? Olkaas nyt ihan rehellisiä... Ainoastaan sellaisessa tilassa kuten vaikka ilmassa olevan lentokoneen sisässä tuossa olisi järkeä kun ei saa olla läpäisyä ettei runko puhkea mutta muuten menee mielestäni sinne osastolle miinoittava sisävesimurtaja joka troolaa & savustaa muikkuja sivutoimena. Israelissa käytetään Ruger 10/22:sta mellakantorjuntaan ei-tappavana keinona (tiedän että joskus tuo ei-sana jää pois kun osuma sattuu pahaan paikkaan) joten sotilaallisessa mielessä tuota voidaan pitää eri laitteena kuin tappavan voiman käytön välineenä kuten olisi toivottavaa olla sotilaalla siinä vaiheessa kun joku on hyökkäämässä vaikka huollon kimppuun . Tuossa omat mietteeni.
 
Viimeksi muokattu:
Top