Hautala: Ulkoministeriön kanta jyrättiin asekauppapäätöksessä

Tvälups

Ylipäällikkö
Hautala: Ulkoministeriön kanta jyrättiin asekauppapäätöksessä
yle 19.12. klo 22:17, päivitetty tänään 20.12. klo 06:46

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) ei hyväksy hallituksessa viime viikolla läpi mennyttä asekauppaa Saudi-Arabiaan. Hautala sanoi maanantai-illan A-studiossa, että ulkoministeriön kanta jyrättiin päätöksenteossa.

Hautalan mielestä ulkoministeriön kanta oli varsin perusteltu ja siinä tuotiin esiin erittäin hyviä huolenaiheita Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta. Hautala sanoo pitävänsä hyvin todennäköisenä, että maan hallitus kääntää ostamansa aseet omia kansalaisiaan vastaan.

- Nyt tietysti voi kysyä, onko kaikki kaupan, ovatko ihmisoikeudet todellakin kaupan ja minusta näyttää siltä, että tässä tapauksessa hallituksen enemmistön harkinta on ollut sitä mieltä, että ihmisoikeudet ovat kaupan, Hautala sanoo.

Hallitus hyväksyi viime torstaina äänin 12-4 asevientiluvan, jolla Patria saa viedä Saudi-Arabiaan kranaatinheitinjärjestelmiä. Asekaupan arvo on runsaat sata miljoonaa euroa ja sen työllistävät vaikutukset yli 270 henkilötyövuotta.

Heidi Hautala itse kertoo olleensa oikeuskanslerin päätöksellä esteellinen osallistumaan asekauppaa koskevaan päätöksentekoon, koska on Patrian omistusohjauksesta vastaava ministeri.

Ministeri muistuttaa esittämästään kritiikistä huolimatta, että kaupasta äänestettiin reilusti. Hän toteaa myös, että asekaupat etenevät valtioneuvoston lupaharkintaan varsin myöhäisessä vaiheessa. Hänen mielestään olisikin sekä yhtiöiden että päätöksentekijöiden kannalta parempi, jos otettaisiin käyttöön esimerkiksi kaksivaiheinen harkinta. Tällöin yhtiö voisi saada ennakkokannan jo varhaisessa vaiheessa.

Hautalan mielestä ulkoministeriön pitäisi nyt erityisesti pystyä vaikuttamaan siihen, että EU:n yhteisiä asevientikriteerejä selvennetään. Hän näkee, että tällöin myös yhtiöiden toimintamahdollisuudet paranisivat ja kilpailutilanne olisi sama kaikkien maiden yrityksille.
 
Mussuti mussuti. Mikäli päätös ei miellytä niin pakkoko siellä hallituksessa on olla?
Samaa kaksoismoralismia kuin ydinvoiman kanssa.
 
Tämän päivän näkymin on mahdollista että jopa KRH:ta jossain vaiheessa käytetään omia kansalaisia vastaan.

Kuten Lipponen taisi todeta niin tässä on kyse siitä, ettei maalitolppia siirretä kesken kisan.

Saudit on whitelistillä, tai siis oikeastaan ei blacklistillä, ja kun sinne on pitkän myyntiprosessin aikana myyty tavaraa, ei arabikevät vielä ollut puhjennut.

Asia ei ole mikään "mussuti mussuti" vaan ihan aikusten oikeasti eettinen dilemma. Ei tosin jos arvio perustuu "mussuti mussuti" tason argumenttteihin.
 
Globaali dilemma on se, että ainakin sen 70 valtiota myy suruitta aseita ihan mihin haluaa ja kenellä vaan on dinareja maksaa. Se on dilemma. Se on voivoi, jos meillä kuvitellaan, että meidän ratkaisumme jotenkin voivat muuttaa tätä asiantilaa, se on mussutia. Pahoin pelkään, että polkemalla lillukanvarsia teemme hallaa vain omalle maallemme. Mikään ei muutu.

Lainaan rakastamaani Saarnaajaa:

"mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina, mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen, ei ole mitään uutta auringon alla"

Lähde: Saarnaaja 200 ekr.
 
Tässä Suomalaisessa aseidenvienti moraalissa on sellainen heikkous, että se saattaa kääntyä meitä vastaan.
Mikäli me joudumme kriisiin ja haluamme vahvistaa omia joukkojamme puolustaaksemme omaa maatamme täysin oikeutetusti, ei tuon moraalin mukaan meille tule myydä aseita. Mehän saattaisimme käyttää niitä aseita siihen mihin ne on tarkoitettu.

Koko aseviennin moraali on mielestäni taivaanrannan maalareiden haihattelua.
Olennainen kohta tässä uutisessa on mielestäni: sen työllistävät vaikutukset yli 270 henkilötyövuotta.
 
Se on sitä kun kaiken maailman kukkahattu tädit rupeavat päättämään mitä viedään ja minne, koska heillä on moraalinen ongelma asian suhteen. Ja sitä mietin, että milloin viimeeksi onko haukauttu maailmalla paskaa kun tuommoisesta on jääty kiinni? Kaksi viikkoa sitten Egyptin satama ahtaajat eivät halunneet luovuttaa kontikaupalla amerikkalaista kyynelkaasua valtiolle, mutta kun sisäministeriön ihmiset voitelivat heidät, niin kummasti noita lasteja on päässyt läpi, eikä siitä sen isompaa haloota tullut. Ei jenkkien maine ryvettynet yhtään, mutta kuten aina, niin meillä pitää olla joku moraalinen tirehtööri jakamassa oikeutta aivan kuten Neuvostoliitossa aikoinaan.
 
Jos emme myy, niin joku toinen myy.....
 
Tvälups kirjoitti:
Mussuti mussuti. Mikäli päätös ei miellytä niin pakkoko siellä hallituksessa on olla?
Samaa kaksoismoralismia kuin ydinvoiman kanssa.

No, valit on tulossa, joten pitäähän sitä puolueelle kalastella näkyvyyttä.
 
Jos mulle kelpasi M.Ahtisaari niin kyllä mulle menee myös iso-persu Soininen. Melkein samaa luokkaa politiikallaan, sillä mulla on vielä tuoreessa muistissa Ahtisaaren neuvottelu-diplomatia Bosniassa. Toisaalta en ollut hirveen tyytyväinen sen puheisiin viime telkkari-illassa.
 
Back
Top