Hollanti luopuu Leopard 2 vaunuistaan

Jaahas, nyt jälleen kerran yksi keskieuroopan maa on päättänyt luopu kokonaan taistelupanssarivaunuista, tällä kertaa kyseessä on Hollanti. Viimeksihän belgialaiset tekivät vastaavan päätöksen. Muutos liitty armeijan uudistukseen, jossa irtisanotaan yli 6000 henkeä ja kaikki loput panssarivaunut sekä Cougar helikopterit varastoidaan. Hollannillahan on ollut joskus kaikkiaan 445 Leopard 2 vaunua.

Pitäisiköhän Suomenkin seurata yleiseuroopalaista kehtitystä ja romutaa vaunut, oltaisiin samoilla linjoilla EU-maiden kanssa. Olisihan se häpeä olla jäljessä muista maita. :a-wink:

http://translate.google.fi/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=nl&tl=fi&u=http%3A%2F%2Fwww.nrc.nl%2Fnieuws%2F2011%2F04%2F08%2Frutte-internationale-ambities-krijgsmacht-onverminderd%2F
 
Vai onko Suomen paikka maailmassa sellainen, että pitäisi auttaa eurooppalaisia ja uudelleensijoittaa hylättäviä ps-kamoja Suomen käyttöön? Olen monesti pähkäillyt seuraavaa: jos ps-asevoiman lisäämisen ehtona on se, että pitää laittaa muutaman varuskunnan portti telkeen, niin olisin siihen valmis. Jos joku Hollantikin luopuu ps-asekaluista, sieltä voisi saada säällisellä hinnalla kaluston puolesta toimivan pumpun eli kokonaisuuden, tulisi pioneerijyrää ja siltaa, korjausvaunua ja hinauskaluja ja kenties varaosatavaraa kysta kyllin, ammuksia ja huoltokampetta. Jos ammukset ovat päivääntymässä niin ampuu heidät harjoituksissa mäkeen.
 
Ju eihän siitä päivääntymistä lähestyvästä ammuksesta mitään maksaa tarvi. Myyjä on vaan tyytyväinen jos vie mukanaan kun ei tarvi itse moista ongelmajätettä hävittää. Hollannissakaan kun ei ole liikaa tota aluetta jossa massoja räjäytellä. Paitsi tietenkin suomalainen kyntensä niin moneen kertaan näyttänyt kauppamies alvaa pelin kysymällä että paljonko noista pitäis maksaa. Riittäkö jos maksetaan 75% arvosta.
Hollannin ja Belgian sijainti kun tahtoo olla hieman sellainen, että rautaesiripun siirryttyä idemmäs ja usko idän panssarijunan pyyhkäisylle halki Keski-Euroopan on näivettynyt, niin taistelupanssarivaunu ei välttämättä ole se olennaisin asia siellä puolustuksessa. Samasta syystä joukkojen määrää ilmeisesti supistetaan niin paljon että roottorihärveleitäkin jää ylenmäärin. Niille kun kuvittelisi nimenomaan olevan käyttöä Uuden Ajan Armeijassa™ joka on hoikka, sulavalinjainen, nopea ja ketterä kuuhastelujoukko.
 
noska kirjoitti:
Ju eihän siitä päivääntymistä lähestyvästä ammuksesta mitään maksaa tarvi. Myyjä on vaan tyytyväinen jos vie mukanaan kun ei tarvi itse moista ongelmajätettä hävittää. Hollannissakaan kun ei ole liikaa tota aluetta jossa massoja räjäytellä. Paitsi tietenkin suomalainen kyntensä niin moneen kertaan näyttänyt kauppamies alvaa pelin kysymällä että paljonko noista pitäis maksaa. Riittäkö jos maksetaan 75% arvosta.

Kauppamiesten suorituksia kamalampaakin on se, että sen ostajan budjetti kuitenkin leimataan PV:ssä salaiseksi ja samaan aikaan laitetaan valtiovarainministeriön nettisivuille kaikkien (myös myyjän!) luettavaksi. Näinhän siinä Hollannin MLRS-kaupassa kävi. Tingi siinä sitten.

Jotenkin minusta tuntuu siltä, että täällä EU:n ulkorajalla oleva erittäin jalkaväkipainotteinen armeija voisi hyötyä kohtuullisen hyväkuntoisen käytetyn telakaluston hankinnoista, jos vain saataisiin varmuus siitä että sen kaluston ylläpitoon ja päivityksiinkin tulee riittämään rahaa 20-, 30-, ja 40-luvuilla. Muutenhan tässä tehdään taas yhdet 'Itä-Saksan kaupat', ja niitä romuja päästään viidentoista vuoden päästä stenaamaan taas urakalla. Saas nähdä minkälainen loppulasku per vaunu noista saksalaisista Leopardeistakin tulee kun lasketaan niiden tulevat modernisointikustannukset hankintahinnan päälle.
 
Jo tuolla toisessa ketjussa aiemmin arvelin noita tulevaisuuden ostoksaia ja siihen lteoriaan sopisi vnuo vaunut, joita Somella on jo ennestää. Tuota kopteria taas ei ole (tosin rajalla on kolme sen siviiliversiota eli Super Pumaa) joten sitä tuskin hankitaan.
 
Niin ne ei ole myytävänä?
 
Jaa niinhän tuossa tosiaan sanottiin, että ne varastoidaan. Eihän siinä tosiaan myynnistä puhuttukaan.
 
Ei mutta siinä luki luopuu niin sen minä käsitiin että ne myydään.

Eihänn ne sitten luopuu niistä jos ne laitetaan varastoon, silloin ne tulle esiin kun sota sytty.

Eikö luopuu tarkoita överger siis heittää ne helevetiin?
 
Juuri sitä se tarkoittaa ja samasta syystä väärin tulkitsin minäkin asian ensin. Hollantihan on jo aiemmin myynyt osan vaunuista (mihin tuossakin viitataan) ja loput varastoidaan samoin kuin kopterit. Siellä taitaa olla halvempaa varastotilaa kuin senaattikiinteistöillä tarjolla.
 
Back
Top