Hollantia vastaan siviilikanne Srebrenican verilöylystä

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 7.4.2014 klo 17:24
Hollantia vastaan siviilikanne Srebrenican verilöylystä
Serbijoukot tappoivat jopa 8 000 muslimipoikaa ja -miestä vuonna 1995 Srebrenicassa, jonka YK oli julistanut turva-alueeksi. Hollantilaisten YK-sotilaiden piti vartioida aluetta, mutta he siirtyivät syrjään ja vetäytyivät sieltä.

Srebrenican kansanmurhassa kuolleiden omaiset nostivat siviilikanteen Hollannin valtiota vastaan Haagissa maanantaina. Kuva: Koen van Weel / EPA
Srebrenican kansanmurhan eloonjääneet ja uhrien omaiset ovat nostaneet siviilikanteen Hollannin valtiota vastaan. Omaisten mielestä hollantilaisten rauhanturvaajien olisi pitänyt pystyä suojelemaan muslimipoikia ja -miehiä.

– He eivät estäneet tuhansien siviilien murhaa, Srebrenican uhrien omaisia edustava asianajaja Marco Gerritsen sanoi haagilaisessa tuomioistuimessa.

Hollantilaisten rauhanturvaajien piti suojella Srebrenicaan perustettua turva-aluetta. Serbikenraali Ratko Mladicin johtamat joukot valtasivat kuitenkin alueen heinäkuussa 1995. Sen jälkeen ne murhasivat noin 8 000 muslimipoikaa ja -miestä ja heittivät näiden ruumiit joukkohautoihin.

Hollannin "Duchbatiksi" kutsutut joukot epäonnistuivat kansanmurhan estämisessä ja vetäytyivät alueelta.

Oikeus: YK:lla syytesuoja
Srebrenican uhrien omaisia edustava Srebrenican äidit -ryhmä on yrittänyt vetää vastuullisia oikeuteen vuodesta 2007 lähtien. Alun perin omaiset syyttivät YK:ta kansanmurhan sallimisesta.

Keväällä 2012 Hollannin korkein oikeus kuitenkin päätti, ettei YK:ta voida syyttää verilöylystä. Se katsoi, että YK:lla on suurin mahdollinen syytesuoja, jota ei voida rikkoa missään kansallisessa tuomioistuimessa.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi myöhemmin, että YK:lla on syytesuoja.

Äidit: Hollannin valtio vastuussa
Nyt eloonjääneet ja uhrien omaiset ovat nostaneet siviilikanteen Hollannin valtiota vastaan. Vuonna 2008 Hollannin hallituksen tilaamassa selvityksessä todettiin, että Hollannin hallitus oli osaltaan vastuussa kansanmurhasta.

– Srebrenican äidit haluavat, että hollantilaisten vastuu tunnustetaan ja heille maksetaan korvauksia, mutta ne ovat heille vähemmän tärkeitä, asianajaja Semir Guzin sanoi.

Hollannin valtiota edustava asianajaja Gert-Jan Houtzagers huomautti, että Dutchbatin rauhanturvaajat eivät olleet Hollannin suorassa hallinnassa. Vaikka kyseessä olivat hollantilaiset sotilaat, he edustivat YK:ta ja toimivat sen alaisuudessa.

– Dutchbat teki, mitä kourallinen sotilaita voi tehdä. He yrittivät suojella niin monta pakolaista kuin mahdollista. Se ei onnistunut, mutta on tosiasoiden vääristämistä väittää, että he johdattivat ihmiset teurastettaviksi kuin lampaat, Gert-Jan Houtzagers sanoi.

Lähteet:
AFP, Yle Uutiset
 
Back
Top