Holokaustin opetuksesta tuli määräys opetussuunnitelmiin

AKE-ukki

Respected Leader
Holokaustin opetuksesta tuli määräys opetussuunnitelmiin
14.8.2010 4:00
A A Marjukka Liiten

Opetushallitus on lisännyt valtakunnallisiin opetussuunnitelmien perusteisiin määräykset holokaustin eli juutalaisten joukkotuhon opetuksesta. Uudet lisäykset koskevat peruskoulussa elämänkatsomustietoa ja historiaa, lukiossa myös filosofiaa.

Opettajat ovat hämmästelleet, miksi yhtäkkiä ylhäältä määrätään yksityiskohtaisesti yksittäisten oppiaineitten sisällöstä. Yleensä perusteita uudistetaan noin kymmenen vuoden välein, ja seuraavan on määrä tulla voimaan 2014–2015.
"Eihän holokausti ole ainoa kansanmurha, mutta ihan varmasti jokainen historianopettaja siitä opettaa ilman valtakunnallisia määräyksiäkin", sanoo Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton puheenjohtaja Riitta Mikkola.

Mikkola muistuttaa, että Suomi ei ole kontrolliyhteiskunta, kuten monet muut maat, vaan opettajiin on totuttu pitkälti luottamaan.
Holokaustimääräysten taustalla onkin Suomen pyrkimys päästä jäseneksi Ruotsin ulkoministerin kymmenen vuotta sitten perustamaan Holocaust Task Force –järjestöön, joka edistää holokaustin muistamista ja opetusta kaikkialla maailmassa. Siinä on nyt 27 jäsenmaata.

Ulkoasiainneuvos Sauli Feodorowin mukaan järjestön jäsenyyden ehtona on, että valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin on kirjattu, miten juutalaisten joukkotuhosta opetetaan. "Monet maat, esimerkiksi Israel, uskovat muuten, että asiasta vaietaan koulussa", Feodorow sanoo.

Ulkoministeriö on valmistellut uusia määräyksiä opetusministeriön ja Opetushallituksen kanssa pari vuotta.

Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen myöntää, että aloite holokaustimääräysten kirjaamisesta opetussuunnitelmiin tuli kansainvälisiltä järjestöiltä. "Tätä pidettiin niin suurena kysymyksenä, ettei opetussuunnitelmien tarkistaminen voinut odottaa seuraavaa kokonaisuudistusta. Suunnitelmista löytyi isoja aukkoja ihmisoikeusasioissa", Lankinen sanoo.
 
Tulee paksu historiankirja, jos siihen kaikki historiassa tapahtuneet kansanmurhat otetaan...
 
Joo, ei saa unohtaa turkilaisen kansamurha kristinyt armenialaisille 1900 luvulla
 
juhapar kirjoitti:
Tulee paksu historiankirja, jos siihen kaikki historiassa tapahtuneet kansanmurhat otetaan...

Kansanmurhat eivät ole tasa-arvoisia keskenään. On muistamisen arvoisia kansanmurhia ja sitten on vähemmän tähdellisiä muistettavia... onhan tämä taas tämmöistä sanonkomitä.:lanssi:
 
Ja myös Ruotsissa ja toiset länsimaat tekee itsenmurhan omaa kansa vastaan.

Sverige och en lång rad andra, europeiska länder - men inte USA - är på väg att avskaffa sig själva, att ta livet av sig.

"Som alla vet började invandringen för länge sen. Den har skapat jättelika problem (hoppsan, nu blir jag skälld för rashatare!)"

"Hur som helst är den utveckling vi är inne i vad Europa beträffar ett slags utdraget självmord, ivrigt påhejat av de fundamentalistiska muslimer som anser oss som orena avfällingar därför att vi äter griskött och underlåter att förtrycka de äckligt obeslöjade kvinnor vi råkat gifta oss med.
 
Jos olisin historianopettaja, niin samalla tunnilla Holocaustin kanssa puhuisin kylllä tuosta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sabran_ja_Shatilan_veril%C3%B6yly
 
Back
Top